Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Michal Navrátil.

Michal Navrátil: Já a zachránce? Dřel jsem jako všichni ostatní

Praha /ROZHOVOR/ - Copak musí umět takový extrémní skokan? Postavit se na prkno ve výšce 27 metrů a skočit. A ještě „maličkost“. Cestou k vodní hladině stihnout tři salta, dva a půl vrutu a následně ji špičkami nohou rozrazit. Čtrnáct let nepoznala česká výprava na mistrovství světa v plavání radost z cenného kovu. Až díky Michalu Navrátilovi slavila o víkendu v Budapešti stříbrnou medaili. Odchovanec Bohemians dokonale zastínil další slibné výkony Čechů sedmou příčku Simony Baumrtové ze znakařské stovky a osmé místo Jana Micky na kraulařské patnáctistovce.

Letní divadelní škola herce HDJ Jakuba Škrdly na Staré plovárně v Jihlavě.

Stará plovárna opět žije divadlem

Jihlava – V areálu Staré plovárny v Jihlavě po roce znovu pilně pracují dobrovolníci na inscenaci, kterou posléze odehrají pouze třikrát.

Hasicí práškový přístroj v parku Na Špici nastříkal 21letý mladík i do rybníku.

Hasicím přístrojem do rybníka

Pardubice – Kropením hladiny rybníka z práškového hasicího přístroje si grilování v parku Na Špici krátili čas dva mladíci a jedna slečna. 

Paddleboarding. Ilustrační foto.

Lék na bolavá záda? Dynamicky se rozvíjející paddleboarding

Jižní Morava /LÉTO S POHYBEM/ – Vyznavači jízdy na koni tvrdí, že nejhezčí pohled na svět je z koňského sedla. O alternativu na vodě se hlásí paddleboarding – dynamicky se rozvíjející sport, při kterém lidé ve stoje pádlují na dlouhém prkně. „Člověk má úplně jiný výhled na svět," zmínil Michal Budík z brněnské firmy Kiboko, která se zabývá designem a půjčováním paddleboardů.

Vodní prvek v parku pod kostelem v červnu 2017.

Další útok vandalů: poničili vodní nádrž u sochy Masaryka

Rakovník /FOTOGALERIE/ – V Rakovníku musí v poslední době čelit útokům vandalů. Jako by nestačilo, že na konci minulého týdne zničili květinový záhon v parku Na Sekyře. Včera navíc Rakovnickému deníku potvrdila mluvčí radnice Alida Štulajterová informaci, že poškozen byl také bazének v parku pod kostelem u sochy T. G. Masaryka.

Trénink leteckých záchranářů pražských hasičů a policistů na Sečské přehradě.

KRIMI MIX: Hasiči v policejním vrtulníku trénovali záchranu z hladiny

Praha – Až na Sečskou přehradu vyrazili trénovat letečtí záchranáři pražských hasičů, kteří společně s policisty tvoří posádku helikoptéry policejní letky vysílanou k nejrůznějším malérům v metropoli v i v okolí hlavního města, při kterých je potřebný zásah ze vzduchu. Na Seči cvičili s vrtulníkem Bell 412 EP záchranu osob z vodní hladiny.

Sojka obecná. Ilustrační foto

V Rohozné můžete pozorovat ptáky

Rohozná – Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Východní Čechy pořádá ve čtvrtek od 17 hodin akci Pozorování ptáků v Rohozné. 

Druhý ročník netradiční akce s názvem Hejkalova plavidla je za námi.

Hejkalova plavidla vyplula i přes nepřízeň počasí

Kdekomu může nepřízeň počasí znepříjemnit celý den. Takový problém ale nemají obyvatelé v okolí Žabně, kteří se setkali u Sudrova rybníku patřící pod obec Staříč, aby na vodní hladinu vyslali netradiční podomácku vyrobené plavidla.

V pátek dopoledne si na městském koupališti v Sokolově užívalo tepla několik rodičů s dětmi. Nedaleké koupaliště Michal se chystalo na zahájení sezony, kterou spouští v sobotu. Chybět při něm nebude Rock Beach Party, jejíž pořadatelé stavěli pódium.

FOTO: Vedra lákají k vodě. Sezona koupání začala

Karlovarský kraj – Nic není v horkých dnech příjemnějšího než osvěžení ve vodě a oddání se slunečné lázni na koupališti. A letos to obzvlášť vyšlo. Většina vodních areálů totiž zahájila letošní sezonu 1. června, kdy se teploty šplhaly ke třicítkám. Počasí koupání přeje i nadále, tudíž si provozovatelé koupališť mnou ruce, protože o návštěvníky nebudou mít nouzi.

Povodí Moravy představilo nové plány k rekonstrukci přehrady Křetínka na veřejné besedě v letovickém kulturním domě.

Oprava hráze Křetínky? Povodí hledá společnou řeč s místními

Letovice – Kolem připravované rekonstrukce vodní nádrže Letovice na Blanensku se nedávno strhl obrovský poprask. Povodí Moravy, které je správce přehrady, chtělo při opravách snížit vodní hladinu o čtrnáct metrů zhruba na dva roky. Hladinu Křetínky vodohospodáři chtějí snížit proto, aby vytvořili prostor pro zachycení případné povodně v průběhu prací. Při rozebrání současné kostry hráze by totiž hrozilo její protržení. To vyvolalo v okolních obcích, mezi rybáři a rekreanty šok. Místní měli obavy, že v přehradě uhynou ryby, bude z ní žumpa a napuštění bude trvat několik let. Sepsali i petici.

Vranovská přehrada. Ilustrační foto.

Vranovská přehrada: sporná mola odstraní exekutoři

Vranov nad Dyjí – Po třech letech docílilo Povodí Moravy toho, že soud nařídil odstranění mol, z nichž cestující nastupují do lodí společnosti Osobní lodní doprava Vranov na tamní přehradě. „Pozemky podnikatel protiprávně využíval pro provoz lodní dopravy. Přes několikeré výzvy je nevyklidil. Povodí Moravy proto podalo návrh na vyklizení pozemků, které mají sloužit pro přístup záchranářů k vodní hladině," sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Úhyn ryb v tůni Doubka u Ostré

V tůni Doubka už nebudou v létě hynout ryby

Ostrá – Po letošním létu už nebudou v tůni Doubka hynout ryby. Ke zlepšení kvality vody tam přispěje spojení slepého ramene s řekou Labe, na kterém se dohodly místní radnice a Český rybářský svaz s Povodím Labe.

Oblíbené jezero v Ostré pozvolna pustne

Od jezera v Ostré zmizely nebezpečné stromy

Ostrá - Břehy zbavené náletových křovin, suchých větví i stromů vyvrácených do vody a pláž rozšířená o nově navezený písek. Tak to vypadá u jezera v Ostré před letošní sezonou. Obec tam nechala pokácet nebo prořezat stromy a dřeviny, které už delší dobu ohrožovaly bezpečnost návštěvníků. Listí a suché větve navíc znečišťovaly vodu.

V sobotu 6. května v podvečerních hodinách došlo nedaleko obce Bohostice při neopatrné manipulaci s lodí k úniku ropných látek na hladinu Orlické přehrady.

Na Orlíku uniklo z motorové lodi palivo

Příbram - V sobotu  v podvečerních hodinách došlo nedaleko obce Bohostice při neopatrné manipulaci s lodí k úniku ropných látek na hladinu Orlické přehrady. Událost byla ohlášena v 18:40 hodin. Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice Příbram.

Ilustrační foto

Rostliny do zahradních jezírek

Jezírka jsou kouzelným doplňkem zahrady. Rostliny v nich doplňují atmosféru a zároveň působí jako přírodní čistička vody.

Ilustrační foto.

Loď s dětmi se převrhla. Dvanáct jich skončilo ve studené vodě

Dolní Věstonice - Nepříjemný zážitek mají za sebou děti, které se účastnily jachtařského závodu na Nových Mlýnech. Kvůli převržené plachetnici skončily totiž ve studené vodě. "Na místě zasahovaly jednotky Mikulov, Hustopeče a policejní vrtulník s hasiči-leteckými záchranáři na palubě. Ti monitorovali vodní hladinu a byli připraveni zasáhnout v případě potřeby," sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Ilustrační foto.

Hradišťští bezdomovci se začali stahovat do Rybáren

HLASUJTE V ANKETĚ / Když před osmy lety poprvé zavítala Yveta Machálková do Rybáren, místní část Uherského Hradiště, překvapil jí klid a atmosféra čtvrti, která se nachází pouze pár desítek metrů od centra města.

Dobrovická muzea se oděla do velikonočního hávu, a nejen to. Kdo tak během svátků dorazil do muzeí, mohli si pod dohledem odborníka vlastnoručně vyrobit pomlázku. Děti si pak mohly vyzkoušet zdobení velikonočních vajíček. Zároveň zde mohly všichni ochutna

V muzeu malovali přímo na vodní hladinu

Dobrovice /FOTOGALERIE/ - Dobrovická muzea se oděla do velikonočního hávu, a nejen to. Kdo tak během svátků dorazil do muzeí, mohli si pod dohledem odborníka vlastnoručně vyrobit pomlázku. Děti si pak mohly vyzkoušet zdobení velikonočních vajíček. Všichni mohli ochutnat i tradiční velikonoční pochutiny.

Všech dvacet projektů v soutěži o vzhled parku na Moravském náměstí v Brně si mohou zájemci od středy prohlédnout v brněnském Urban centru v Mečové ulici. Kromě nich ukáže expozice také historii náměstí s archivními snímky.

Amfiteátr, základy Německého domu. Výstava ukáže další návrhy Moravského náměstí

Brno – Amfiteátr pod otevřeným nebem, sochy na vodní hladině nebo relaxační louka uprostřed prostranství – to vše navrhli architekti v soutěži o vzhled parku na Moravském náměstí v Brně. Všech dvacet projektů si mohou zájemci od středy prohlédnout v brněnském Urban centru v Mečové ulici. Kromě nich ukáže expozice také historii náměstí s archivními snímky.

DOBROVICKÁ MUZEA přivítala stotisícího návštěvníka.

Dobrovická muzea přivítala stotisícího návštěvníka

Dobrovická muzea přivítala stotisícího návštěvníka. Po necelých sedmi letech provozu se jím stala Marcela Friedrichová z Bakova nad Jizerou, která do muzeí v areálu cukrovaru přijela s kolegy a klienty Denního centra pro seniory Jizera. Přivedla je sem výstava o patchworku a malování na vodní hladinu. Jubilanta obdarovala ředitelka muzeí i zástupce cukrovaru.

Přívoz ve Velkém Březně. Ilustrační foto.

Přívoz v Březně zastavila vysoká hladina

Velké Březno - Zkrátit si cestu do Povrlů teď z Velkého Března není možné. Zdejší přívoz totiž prozatím stojí. Řidiči tudíž musejí dojet až k Mariánskému mostu, aby se dostali na druhou stranu. Může za to velká voda.

Rozmrzlá Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích přilákala hledače mincí, kteří drobné loví za pomoci provázku s magnetem na konci.

Z rozmrzlé Samsonovy kašny loví lidé mince

České Budějovice – Led, který tvořil krustu na bazénu Samsonovy kašny, roztál. To byl signál pro sběratele mincí, aby se vydali lovit ze dna památky na náměstí Přemysla Otakara II. mince. 

Cyklus Hořovice na filmu - klub Labe

Labe se po měsíční pauze znovu otevírá

Hořovice - Klub Labe v Hořovicích byl několik týdnů uzavřený. Zatímco zástupci města v předchozích dnech sledovali aktuální stav toků a připravovali se na případné zvedání vodních hladin, v Labi se likvidovaly škody, které zde voda napáchala před devíti měsíci. V té době byl klub zaplavený kvůli krupobití.

LOV NA DÍRKÁCH je oblíbenou zimní kratochvílí zapálených rybářů. Na veslařském kanálu v Račicích k němu mají skvělé podmínky.

Jediným místem k lovu na dírky v regionu je kanál v Račicích

Račice - S netrpělivostí čekali letos nadšení rybáři na to, až bude na račickém kanále dostatečná tloušťka ledu. Takzvaný lov na dírkách, kdy ryby loví v díře o průměru maximálně 25 centimetrů pod ledem, jim v Račicích povolil Krajský úřad Ústeckého kraje.