Kreativ

ŠTÍTEK: vodní hladina

Fontánu v Palackého ulici letos opravovali několikrát. Na snímku pracovník technických služeb Miroslav Duchek při čištění vodní hladiny.

K fontáně s kladivem? Kdosi ji ničil, aby tryskala vedle

Chomutov - Už i poslední fontána v Táboritské ulici je zazimovaná. Voda je vypuštěná, dno vyčištěné, čerpadlo demontováno a do jara zůstane schováno v dílně Technických služeb Chomutov. K zimnímu spánku byly uloženy i ostatní tři chomutovské fontány, což mimo jiné znamená, že skončila sezóna vandalů.

Revitalizovaný hranický rybník Kuchyňka

Rybník Kuchyňka je opravený, stačí jen naplnit vodou

Hranice – Obyvatelé Hranic se mohou konečně těšit výhledem na opravený rybník Kuchyňka, který v předchozích měsících rekonstruovalo město. Kdy se ovšem bude na vodní hladině zrcadlit vrba rostoucí uprostřed, zatím není jasné.

Mrtvolu nalezli v rybníčku v úterý dopoledne.

V kročehlavském rybníčku nalezli pohřešovaného muže. Byl už mrtvý

Kladno - Děsivý nález vydala vodní hladina rybníčka za obchodním domem Baumax v Kladně-Kročehlavech. V úterý dopoledne tam bylo ve vodě nalezeno bezvládné tělo muže. Jak potvrdila policejní mluvčí Michaela Nováková, jednalo se o jedenašedesátiletého muže, jehož pohřešovala rodina už několik dní.

Mrtvolu nalezli v rybníčku v úterý dopoledne.

V kročehlavském rybníčku nalezli mrtvého muže

Kladno - Děsivý nález vydala vodní hladina rybníčka za obchodním domem Baumax v Kladně-Kročehlavech. V úterý dopoledne zde bylo ve vodě nalezeno bezvládné tělo muže. Jak potvrdila policejní mluvčí Michaela Nováková, jednalo se o jedenašedesátiletého muže, jehož pohřešovala rodina už několik dní. 

Expozice Živá voda v Modré. Ilustrační foto.

Nenechejte si ujít Rybářovy žně na Modré

Modrá Nahlédnout pod vodní hladinu expozičního rybníka a vidět v něm proskleným tunelem pětadvacetikilogramového kapra Jonáše či další druhy ryb, to si jistě nenechají ujít návštěvníci druhého ročníku akce s názvem Rybářovy žně.

Na kroměřížské střední škole se o druhém říjnovém víkendu konaly Akvatrhy: přilákaly přes tři stovky návštěvníků a desítky chovatelů a prodejců

Akvatrhy v Kroměříži představily svět pod vodní hladinou

Kroměříž – Neonky, skaláry, rostlinky, ale třeba i malé krevetky: v prostorách Střední školy COPT v Kroměříži se minulý týden opět konaly tradiční Akvatrhy, které přilákaly více než tři sta padesát návštěvníků. Rybičky, rostlinky, krmivo i další potřeby pro akvaristy jim nabízelo na osmnáct prodejců.

Ronovští vodáci "zamkli" řeku Doubravu.

Vodáci zamkli podzimní Doubravu

Ronov nad Doubravou - Konec vodácké sezóny se nezadržitelně blíží a s tím, jak na vodní hladiny dopadají žlutohnědé listy, nadešla i doba symbolického zamykání řek.

ČTYŘI DESÍTKY LET SE VĚNUJE Karel Machač ornitologii. Vydatnou pomocnicí mu při pozorování a evidenci je manželka Růžena Machačová, která nechyběla ani v sobotu při letos prvním zimním sčítání vodního ptactva. Doprovod jim dělala i vnučka Růženka.

Začalo zimní sčítání vodních ptáků, na Mži byly jen kachny

Tachov – /REPORTÁŽ/ Vychází za jakéhokoli počasí, vyráží do měst i na těžko přístupné terény. Nezbytnou pomůckou jim je dalekohled, tužka a zápisník. Řeč je o dobrovolnících i profesionálech, kterým neunikne žádný pohyb v křoví, v trávě, na stromech nebo na vodní hladině.

Nebezpečná látka, zřejmě nafta, unikla v úterý 13. října z průmyslového areálu v České Vsi.

Z firmy v České Vsi unikla nafta

Česká Ves – Nebezpečná látky, zřejmě nafta, unikla v úterý 13. října z průmyslového areálu v České Vsi. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jeseníku spolu s dobrovolníky z České Vsi a Mikulovic a podnikovou jednotkou.

Počítačová hra Civilization: Beyond Earth: Rising Tide.

Nové rozšíření posledního dílu Civilization bere hráče na vodu

Pro tahovou strategii Civilization: Beyond Earth vychází vůbec první expanze. Hlavní novinku představuje zaměření hlavně na vodní prostředí. Na vodní hladině je možné stavět rozsáhlé komplexy a pod hladinou zase těžit suroviny. Musíte ale dávat pozor na nová nebezpečí, jenž hlubiny ukrývají. Přidány byly také nové typy světů, další frakce, se kterými se na cizí světy můžete vydat, a diplomatické možnosti jsou obsáhlejší.

Na Zámecké Dyji v Lednici nově pluje loď se jménem Valtice.

OBRAZEM: Kdo jiný. Výletní loď Valtice pokřtil starosta Valtic

Přestože po zámecké Dyji už v létě vyplouvala s turisty, oficiálního křtu se dočkala teprve v pátek. Loď s názvem Valtice je sedmou výletní loď flotily, která nabízí zájemcům pohled na zámecký park v Lednici z vodní hladiny. A s kapacitou 44 osob zároveň tou největší.

Na Zámecké Dyji v Lednici nově pluje loď se jménem Valtice.

OBRAZEM: Kdo jiný. Výletní loď Valtice pokřtil starosta Valtic

Lednice – Přestože po zámecké Dyji už v létě vyplouvala s turisty, oficiálního křtu se dočkala teprve v pátek. Loď s názvem Valtice je sedmou výletní loď flotily, která nabízí zájemcům pohled na zámecký park v Lednici z vodní hladiny. A s kapacitou 44 osob zároveň tou největší.

Komentovanou vizualizací Ředitelství silnic a dálnic názorně vysvětluje jak má vypadat nová silnice z Nových Heřminov do Zátoru, až tu současnou komunikaci zaplaví přehrada. Diváci se například dozví, že přeložka silnice má sloužit jako obchvat.

Vizualizace přeložky silnice Zátor - Nové Heřminovy

/VIDEO/ Ředitelství silnic a dálnic ŘSD zveřejnilo video, které formou počítačové vizualiuace ukazuje novou trasu silnice Zátor - Nové Heřminovy. Současná silnice v tomto úseku má ustoupit plánované přehradě.

Hausbot.

Hladina na vodním díle Slapy se zvýší

Třebenice – Státní podnik Povodí Vltavy zvýší už příští týden ve dnech 26. až 28. září hladinu vody v nádrži vodního díla Slapy nad kótu 270 metrů nad mořem. „Tento vzestup hladiny by měl umožnit a usnadnit majitelům plavidel a plovoucích zařízení jejich odklizení po ukončení plavební sezóny," připomněl Hugo Roldán z oddělení styku s veřejností státního podniku Povodí Vltavy.

Hausbot.

Vyšší hladina ve Slapské přehradě usnadní zimování lodí

Benešovsko - Majitelé plavidel na Slapské přehradě budou moci od 26. do 28. září využít zvýšené hladiny pro zazimování svých lodí. Voda v přehradě bude na úrovni 270 metrů nad mořem, tedy 60 centimetrů pod maximální výškou hladiny přehrady. Usnadní to manipulaci s plavidly. V pátek to řekl Hugo Roldán z Povodí Vltavy.

Výcvik hasičů na vodě na Správčickém rybníku v Hradci Králové.

Hasiči si vyzkoušeli pád do vody v dýchacím přístroji

Hradec Králové /FOTO/ - Při zásahu hasičů se může stát ledacos. Při hašení požáru poblíž vodních toků, hausbótů a různých plavidel, ale například i při úniku nebezpečných látek mohou spadnout do vody nebo záchytných jímek. Proto se vydali na Správčický písník a vyzkoušeli si pohyb a orientaci v zásahovém oděvu a dýchacím přístroji pod vodní hladinou.

Přehrada. Ilustrační foto.

Na hráz boskovické přehrady mohou lidé nově chodit po celý rok

Boskovice – Přes hráz boskovické přehrady mohli lidé dosud procházet jen od dubna do září. V nové dohodě mezi městem Boskovice a Povodím Moravy je pohyb přes hráz rozšířen na celý kalendářní rok. Lidem se tak nově naskytne pohled z hráze i na zasněženou a zamrzlou přehradu.

Práce sečských vodních záchranářů je pestrá a náročná.

Vlny uvěznily trojici rybářů

Seč - V neděli po 15. hodině zamířili hasiči do Chrudimské ulice v Seči. Na schodech u jednoho z tamních domů se vyhříval metrový had, který pořádně vyděsil majitele. Než však hasiči stihli jakkoliv zasáhnout, plaz se jich polekal a rychle vyklidil pole. Tím však perné odpoledne teprv začalo.

Ilustrační foto

Tři deštivé dny pomohly. Hladiny stouply i o více než metr

Slovácko – Přívaly deště a teploty kolem dvaceti stupňů Celsia vystřídaly v tomto týdnu úmorné „čtyřicítky". Deště nakonec trvaly tři dny, i ty však přírodě stačily ke vzpamatování se. Hladiny řek a nádrží se totiž během necelého týdne zvedly v řádech desítek centimetrů.

Ilustrační foto

Rybníkům voda pořád ještě chybí

Jindřichohradecko Úmorné několik týdnů trvající vedro konečně o víkendu vystřídal déšť. Obavy z přívalů vody na vysušenou a ztvrdlou zem se naštěstí nepotvrdily a vegetace má šanci se rychle vzpamatovat.

Všechno zlé je pro něco dobré. To platí i o extrémním suchu, které umožnilo vyčistit tok Střední Moravy. Nepořádek by za normálního stavu skryla vodní hladina.

Sucho umožnilo pořádně vyčistit řeky v Olomouci

Olomouc – Nízké stavy vodních toků, které v korytě Moravy i Bečvy místy dosahovaly historického minima – vztaženého k danému dni měření hladiny vodního toku – využili pracovníci Povodí Moravy k úklidu.

V těchto dnech zvířata zápolí především se suchem a vedrem.

Opeřenci snáší vedra poměrně dobře, ale potřebují pít a ochladit se

Příbramsko – Nekončící vedra a absence deště se podepisují na lidech i na přírodě. Také ptákům ubývá míst, kde byli zvyklí se osvěžit. Lukáši Viktorovi, předsedovi České společnosti ornitologické, jsme položili k tomuto tématu několik otázek. A současný nejznámější český ornitolog exkluzivně pro čtenáře Příbramského deníku na ně odpověděl.

Ilustrační foto

Svatby na Břeclavsku: Pod vodou ne, ve vinici ano

Břeclavsko – Novinka. Svatební obřad pod vodní hladinou nabízí snoubencům místostarosta Břeclavi Milan Vojta. Zatím marně. Páry se do svatby s ploutvemi a kyslíkovou bombou nehrnou. Poptávka po svatbách na netradičních místech v regionu ale je.

Ilustrační foto

Svatby na Břeclavsku: Pod vodou ne, ve vinici ano

Břeclavsko – Novinka. Svatební obřad pod vodní hladinou nabízí snoubencům místostarosta Břeclavi Milan Vojta. Zatím marně. Páry se do svatby s ploutvemi a kyslíkovou bombou nehrnou. Poptávka po svatbách na netradičních místech v regionu ale je.

Sucho.

Sedlčanům, Solopyskám a Kosově Hoře hrozí akutní nedostatek pitné vody

Příbramsko – Dlouhé období bez vydatnějších dešťů a tropické teploty mají za následek vysychání zdrojů pitné vody. Problémy s vodou už musejí řešit na Sedlčansku. Opakovaně jsou prostřednictvím vysílání místního rozhlasu upozorňováni občané na regulační opatření vyhlášená 1. Středočeskou vodárenskou společností a starostou Sedlčan Jiřím Burianem.

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Do zámku Kinských lákají na zajímavé programy

Zajímavé programy nabízejí dětem pracovníci Muzea regionu Valašsko v zámku Kinských ve druhé polovině prázdnin. Také v srpnu si mohou malí návštěvníci vybírat z nabídky několika programů.