Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Jednoduchý nápoj je složen z potravin, které by měly játrům a střevům prospívat a podpořit i zdraví trávicího traktu.

Jednoduchý nápoj na čištění jater a střev pomáhá tělu. Užívaly ho i naše babičky

Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?

Zázvor pomáhá s nevolnostmi, bolestmi žaludku i hlavy. Těhotné ženy by si ale jeho příjem měly hlídat.

Oblíbená rostlina pomáhá s nevolnostmi. V těhotenství s ní ale opatrně

Zázvor je téměř zázračná bylina tišící spoustu neduhů. Mírní nevolnosti a prokazatelně tlumí bolest. V těhotenství, zvlášť v prvním trimestru a třetím trimestru, jej ale užívejte s mírou. Čaj z čerstvého zázvoru na tlumení nevolností si uvařit můžete, ale denní dávka by neměla překročit 1 gram. To jsou přibližně dvě čajové lžičky. S blížícím se datem porodu zázvor vynechte.

Z čerstvé i sušené kurkumy lze připravit nápoj, který nakopne imunitu.

Vyrobte si nápoj, který nastartuje imunitu: Stačí lžička obyčejného koření

Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl. 

Suchej únor může ukázat, zda máte problém s alkoholem či nikoliv

S tímto nápojem bude Suchej únor hračka. Zažene chuť na alkohol a nakopne vás

Snažíte se dokázat ostatním nebo sobě, že se vás závislost na alkoholu netýká, a proto jste se rozhodli držet Suchej únor? Tedy měsíc, kdy vaším hrdlem neproteče ani kapička alkoholu? Ať už máte pro únorovou abstinenci jakýkoliv důvod, s největší pravděpodobností přijde den, kdy budete mít problém svou chuť udržet na uzdě. Když si ale naplníte lednici čerstvým drinkem ze zázvoru, vaše chutě to utne hned v počátku.

Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Kocovina je nepříjemný stav, který je provázen bolestí hlavy, nevolností a malátností.

Uleví při kocovině, zklidní žaludek i posílí imunitu. Tuto surovinu máte doma

Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?

Kašel dokáže člověka potrápit, a to hlavně v noci, kdy nemocnému i jeho okolí brání v klidném spánku

Zatočte s kašlem. Poradíte si s ním pomocí účinných domácích sirupů a směsí

Sezona respiračních chorob je tady a nemocných přibývá. Mezi neduhy, které nás trápí, patří také kašel. Umí člověka potrápit, a to hlavně v noci, kdy nemocnému i jeho okolí brání v klidném spánku. Vedle prostředků z lékárny však existuje i řada velmi účinných sirupů, které si můžeme uvařit nebo umíchat doma. Co opravdu funguje na kašel? A jak si doma připravit sirup proti kašli?

Bolest, kterou způsobuje dna, je podle odborníků jednou z nejzávažnějších forem bolesti kloubů, která existuje

Nemoc králů je velmi bolestivá. Pět potravin pomůže utrpení nemocných zmírnit

Když se o někom řekne, že má nemoc králů, zní to vznešeně. Ve skutečnosti jde o velmi nepříjemné onemocnění kloubů, které je známé i pod méně vzletnými názvy jako pakostnice, podagra nebo dna. Pokud se rozvine do těžké formy, stává se utrpením i pouhý dotyk postiženého kloubu. Lékařská věda ví, jak pacientům pomoci, ale nemocní si mohou pomocí vhodné stravy trochu ulevit také sami. Jaké potraviny nám při dně uleví od bolesti?

Z Čajování na Kačině.

Zámecké čajování na Kačině ozvláštní vůně zázvoru a výstava herbářů s výkladem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ U příležitosti zakončení hlavní návštěvnické sezony se v sobotu 21. října od 10 do 17 hodin na Kačině uskuteční pátý ročník Zámeckého čajování. Hosty čekají receptury z doby, kdy zámek vlastnil rod Chotků, čaje z bylinkové zahrady, sušenky, pomazánky a plno dalších dobrot. Chybět nebude prezentace plodů (nejen) ze zámeckých zahrad.

Domácí elixír na zdraví v podobě zázvorového koncentrátu je skvělým podzimním nápojem.

Domácí elixír zdraví za pár kaček. Pár loků denně a chřipka nemá šanci

Dát si ráno velký lok nápoje, který vám přinese věčné zdraví a postavu snů? Krásná myšlenka. Zázvorový shot a čerstvý zázvorový sirup k tomu však mají dobře nakročeno. Díky obsaženým látkám zrychlují metabolismus, tlumí chuť k jídlu a jejich antibakteriální a antivirové vlastnosti si poradí s každým nachlazením. Proč je zázvor tak zdravý, jak vybrat zázvor, jak ho uchovávat, jak z něj připravit elixír zdraví a kolik ho můžete denně zkonzumovat?

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?

Některé potraviny mají prokazatelný vliv na dobrou náladu.

Čokoláda i ryby. Některá jídla zatočí s bolestivou menstruací lépe než pilulka

Bolestivá menstruace trápí mnoho žen a některé státy kvůli ní přistupují i k takzvanému menstruačnímu volnu. U nás toto opatření v platnost nejspíš zatím nevstoupí, a tak nám nezbude než si od bolesti pomoci sami. Někdy ale není nutné sahat hned do lékárničky, jelikož od bolesti mohou ulevit i některé potraviny, které máme běžně doma.

Zázvor je vhodný především jako podpůrná léčba

Zázvor pod drobnohledem. Lékaři jeho nadhodnoceným účinkům nevěří

Zázvor je dobře známou a v chřipkové sezóně často diskutovanou bylinou, která je po staletí využívána nejen při vaření, ale rovněž jako přírodní lék na řadu neduhů včetně bolesti, nachlazení, nevolnosti či zvracení a podporu imunity. Byla provedena řada studií, které více či méně některé účinky zázvoru potvrdily, ovšem mezi lékaři často nejsou uznávány.

Jitka Radová vyrábí v Hustopečích několik druhů nejrůznějších likérů, z nichž základní je hustopečská Mandla.

Hustopečská Mandla: Jitka Radová roky vyrábí likéry. Cesta k nim vedla přes víno

/FOTOGALERIE/ Višňovka, karamelová Mandla, Mandla ostrá, ale i jemnější nasládlá. A taky ořechovka na zažívání, Mandla kávová, a na zahřátí pak zázvor. V likérech se Jitka Radová vyzná jako málokdo. Není divu, vždyť se jejich výrobě intenzivně věnuje už rovných devět let. A to překvapivě ve městě vínu zaslíbeném – v Hustopečích na Břeclavsku.

Třapatka nachová

Znáte třapatku nebo dangšen? Zázračné kořeny podpoří zdraví a vitalitu

Některé rostliny jsou proslulé využitím květů či listů, u jiných se zpracovávají především podzemní části, v nichž je koncentrace účinných látek nejvyšší. Z toho ostatně také vznikl název „baba kořenářka“, později bylinkářka nově fytoterapeutka. Mezi známé, v kuchyni používané kořeny patří křen, ředkvička, mrkev, zázvor, petržel či lékořice. Je ale řada dalších, které lze pěstovat na zahrádce a jsou vhodnou prevencí pro mnoho zdravotních neduhů.

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.  

polentová pizza s lilkem

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

Košt pálenky. Ilustrační foto

Košt pálenek? K ochutnání bude i šípková či ananasová

Svatobořice-Mistřín /TIPY NA VÍKEND/ – Mezinárodní přesah má sobotní košt pálenek ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku. Na tradiční událost poslalo své vzorky více než tisíc pěstitelů z jižní Moravy, Slovenska, Slovinska, Polska či Maďarska. Pálenky na akci doplní také likéry a pomazánky. „Pomazánek bývá asi kolem šedesáti druhů, například škvarková, masitá nebo tvarůžková. Lidé budou moct ochutnat i likéry. Třeba tradiční višňovky a ořechovky, ale i netradiční, jako je likér ze šípku, ananasu či zázvoru,“ uvedl za pořadatele Miroslav Štilárek.

Košt ovocných pálenek, domácích likérů a pomazánek ve Svatobořicích-Mistříně.

Na koštu gurmáni ochutnají i likér z ananasu. Šampiona ocení broušeným sklem

Svatobořice-Mistřín – Více než tisíc pěstitelů nejen z jižní Moravy, ale také ze Slovenska, Slovinska, Polska či Maďarska vystaví své vzorky na sedmém ročníku Koštu pálenek, likérů a pomazánek ve Svatobořicích-Mistříně. „Pomázánek bývá asi kolem šedesáti druhů, například škvarková, masitá nebo tvarůžková. Lidé budou moct ochutnat i likéry. Třeba tradiční višňovky a ořechovky, ale i netradiční, jako je likér ze šípku, ananasu či zázvoru,“ informoval za pořadatele Miroslav Štilárek.

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Ilustrační foto

Jak se chránit před chřipkou

Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.

thajská polévka z bistra Dave B. – Taste Five

Dave B. – Test Five: Světová kuchyně na jednom místě

Typických českých restaurací najdete po Praze mnoho. Pokud jste ale vegetariáni nebo máte prostě chuť na něco exotičtějšího, na výběr toho příliš nezbývá. Proto mě zpráva o nové mezinárodní restauraci na Andělu potěšila a později ještě víc, když jsem sama její menu ochutnala.  

kotvičník zemní

Bylinné elixíry lásky

Již od pradávna jsou byliny spojované s čarovnou mocí, jak přivábit lásku. Třeba se věřilo, že pár lístků bazalky, které budeme mít neustále při sobě, přivolají lásku té správné osoby. V současnosti jsou potvrzené účinky řady přírodní afrodiziak, stačí je jen vyzkoušet. Bylinná afrodiziaka zvyšují sexuální touhu a prožitek pohlavního aktu, umocňují sexuální pud a fantazie.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Grand restaurant festival 2018. Na snímku Martin Boubel

Jezte a mládněte, nabádá zimní gastronomický festival

Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela  Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.

Unikát! Na Přerovsku roste "albínská" podoba Ucha Jidášova - běžné jedlé houby

Počasí přeje houbám, hlívy a ucha Jidášova je plno

Na zimu nezimu, kdy v minulých týdnech opakovaně padaly teplotní rekordy, reaguje příroda. Začínají pučet některé stromy a aktivnější jsou zpěvní ptáci i další druhy opeřenců. Nevídaně však přeje houbám.

Stačí dietní chyba a žlučník dá o sobě vědět.

Raději zlaté prasátko než záchvat žlučníku

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke klasice českých štědrovečerních stolů. Vánočním přejídáním si ale můžeme zadělat na patálie, jako jsou záchvat žlučníku, pálení žáhy či průjmy. Jak s nimi bojovat?

Vánoční losos

Vánoční losos

Ben s Barrym ze SORTED připravili filet z lososa prodchnutý vánočními příchutěmi. K němu přichystali i jednoduchý teplý bramborový salát a pokud patříte k těm, kteří nemají rádi tradičního českého kapra a rádi by si ke štědrovečerní večeři připravili něco trochu jiného, je pro vás tento recept jako ušitý.

Silvestrovské čatní

Ohromte přátele silvestrovským čatní

Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí. 

kloktadlo, ilustrační foto

Kloktadla proti bolení v krku

Studenější dny sebou často přinášejí škrábání a bolesti v krku. Když nemáme zvýšenou teplotu, platí zlaté pravidlo: „Bylinkové kloktání, bolest krku zahání“.