Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Ilustrační foto

Škola vaření: Jak připravit nakládáný sýr

Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

Ilustrační foto

Které vitamíny jsou nejlevnější?

Praha /GRAFIKA/ - Chřipkové období nastupuje. Jedinou možnou prevencí před touto nemocí je udržování životosprávy a pravidelný přísun vitamínů.

Ilustrační foto

Chřipku zažene zázvor či panák cibulové šťávy

Bojujete s nachlazením a nechcete do sebe ládovat pouze chemii? Za mého dětství se proti chřipce nejvíce doporučoval bezinkový čaj a krájený citron se zázvorem nebo cibule s medem. A když nepomohly ani tyto pochoutky, přišla na řadu vincentka nebo čaj s mlékem, máslem a medem.

Perníková chaloupka

Tradiční Perníkiáda pod Kuňkou

Ráby - Tradiční největší sportovní událost konaná v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou - Sportovní hry pro děti i dospělé, zvané Perníkiáda, jsou na pořadu v páteční den. Při této sváteční akci budou opět překonávány Velké Říjnové Sportovní Rekordy z minulých let.

Ilustrační foto

Věčný problém cholesterol: Škodí stres, živočišné tuky i kouření!

Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.

Ilustrační foto

Letní očista organismu podle barvy očí II

V první části našeho měsíčního programu na letní očistu podle barvy očí jste se dozvěděli, jak a proč očistu podstoupit. Jak už víte, jsou dvě základní barvy očních duhovek – a to je modrá a hnědá, všechny ostatní barvy jsou jen kombinace těchto dvou.

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační foto

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Restaurace U Bulánka

Restaurace U Bulánka

Batňovice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Krkonošský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 1 - Restaurace U Bulánka.

Pesto. Ilustrační foto

Škola vaření: Jak skladovat bylinky a udělat domácí pesto

Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.

Ilustrační foto

BLOG: Ach, ty knedlíky

Zlín /BLOG/ - Vařím rád a s chutí. Skvěle si u toho odpočinu, baví mě to, výsledkem je navíc něco dobrého. Až na výjimky. Mým dlouholetým kuchařským traumatem jsou totiž knedlíky.

Bar Sushi Ya na náměstí Svobody.

V Sushi Ya japonské sushi skutečně umějí

Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.

Ilustrační foto

Škola vaření: čerstvé maso prozradí vůně

Střední Morava – Ve většině domácností patří maso k základním surovinám při přípravě pokrmů. Dobrá kuchyně se neobejde bez kvalitních surovin. Jak ale poznat dobré maso, které kupujeme v supermarketech? Není to jednoduché, říká odborník.

Romana Šmudlová

Namíchala Happy ginger, ale radši má koktejl s rumem

Prostějov /ROZHOVOR, RECEPT/ – Sedmnáctiletá Romana Šmudlová ze Žárovic studuje třetí ročník oboru Číšník-servírka na SOU obchodním. Letos se jako jedna ze čtyř zástupkyň prostějovské školy zúčastnila barmanské soutěže Hanácký pohár. Mezi další reprezentanty patřily Veronika Pěničková, Lenka Vymlátilová a Marie Kořínková.

Bylinkový řízek v česnekovém obalu zlomil rekord v prodaných jídlech. Během obědů si menu Ústeckého deníku objednalo sto tři návštěvníků. Na snímku učnice oboru číšník – servírka Veronika Ševčíková.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Vítězný recept posledního kola čtenářské soutěže v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept na Bylinkový řízek v česnekovém obalu zlomil rekord v počtu prodaných jídel.

V kroměřížské Střední škole hotelové a služeb se ve středu 9. února 2011 konala Kroměřížská juniorská koktejlová soutěž.

V Kroměříži míchali koktejly junioři z celého Česka

Kroměříž /FOTOGALERIE/ – Během šesti minut udělat chuťově co nejlepší a také oku lahodící předem dohodnutý koktejl: přesně to bylo náplní v pořadí už dvanáctého ročníku Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže.

Vietnamci vítali rok Kočky

OBRAZEM: Vietnamci vítali rok Kočky

Teplice – Oslavu vítání nového lunárního roku připravil Svaz Vietnamců v Teplicích na 5. února do velkého sálu Domu kultury v Teplicích. Nový lunární rok ve znamení Kočky přišlo přivítat několik set Vietnamců, kteří zcela zaplnili sál a dobře se bavili u pestrého kulturního programu. Součástí oslav byla i taneční a pěvecká vystoupení v národních krojích a tradiční pokrmy.

Ilustrační foto.

Lidé na Slovácku trápí průjmová viróza

Uherské Hradiště – Bolest břicha, zvracení, průjem, v některých případech i teloty – to jsou obtíže, se kterými se v těchto dnech potýká řada lidí na Slovácku. Příčinou může být takzvaná rotavirová infekce a jiné příbuzné nákazy.

Ilustrační foto

Vytvořte si domácí kandované ovoce

V posledním vydání Receptáře poradila všem šikovným hospodyňkám paní Doc.Ing.Helena Uhrová, jak si vytvořit domácí kandované ovoce a dokonce i jak jej v kuchyni použít.

Lubomír Lampíř.

Bylinné pálenky využívají čínskou medicínu

Sádek /ROZHOVOR/ – Se zajímavou a chutnou novinkou přišli nedávno ve Vinařství Sádek. Rozhodli se využít čínské zahrádky, která je součástí tamní vinařské naučné stezky, a rozšířit sortiment o bylinné pálenky. Ty jsou nejen chutné, ale také pomáhají s nejrůznějšími neduhy.

Až 80 druhů piva nabízí svým zákazníkům prodejna v libereckých Ruprechticích.

Vsadili na regionální pivo. A vyplatilo se to

Liberecký kraj – Je libo pivo, ochucené zázvorem, medem nebo třešněmi? Anebo pivo až z Mexika či konopné? Stačí si zajet do prodejny Expres nápoje v Ruprechticích. Její majitelé zde svým zákazníkům nabízejí až 80 druhů piva.

Až 80 druhů piva nabízí svým zákazníkům prodejna v libereckých Ruprechticích.

Vsadili na regionální pivo. A vyplatilo se to

Liberec – Je libo pivo, ochucené zázvorem, medem nebo třešněmi? Anebo pivo až z Mexika či konopné? Stačí si zajet do prodejny Expres nápoje v libereckých Ruprechticích. Její majitelé zde svým zákazníkům nabízejí až 80 druhů piva.

V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Na snímku Tomáš Vacátko.

HLASUJTE: Po kapse se rychle zaprášilo

Ústí nad Labem – Na vítězné Luhačovické lázeňské kapse od čtenářky Lenky Petránkové si návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vesměs pochutnali.

Restaurace Colosseo

EuroAgentur Hotel Atrium

Otrokovice /INZERCE/ - Přijďte ochutnat moderní gastronomii s prvky české a mezinárodní kuchyně do Restaurace Colosseo. Váš kulinářský zážitek bude umocněn jedinečným prostředím.

Horáckým muzeem se rozvoněl med

Horáckým muzeem se rozvoněl med

Nové Město na Moravě – Již pojedenácté se v Novém Městě na Moravě uskutečnila výstava s výstižným názvem Vůně medu.

Ilustrační foto

Několik osvědčených receptů na ucpaný nos

Ráno je nám zima v bundě, odpoledne se potíme ve svetru. Není divu, že právě na podzim se mnoho lidí potýká s nachlazením. Nejde sice o nic vážného, ale ucpaný nos, časté kýchání a slzení očí dokáže člověku pořádně znepříjemnit život. Jak tyto obtíže nejrychleji porazit? Poradíme!

Ilustrační foto

Perníkiáda s VŘSR bude za každého počasí

Kunětická hora – Informační centrum Děda Vševěda v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic zve na sportovní hry pro děti i dospělé, připravené ve spolupráci s pardubickými skauty ze střediska Polaris. Budou při nich překonávány Velké Říjnové Sportovní Rekordy z minulých let.

Ilustrační foto.

Houbové podzimní hodování

Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.