Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Africký večer v Úžicích.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

Ivo Pánek a Olga Švábová vyrábějí ovocné víno už několik let. Zhruba posledních šest měsíců je to však hlavní náplň jejich dnů. Risk zatím vychází, o víno je zájem.

Na Vyškovsku vede šípkové víno. Pro labužníky banán

Kojátky – Jablko, šípek, zázvor, hřebíček, višeň, černý bez, červený rybíz, arónie, lipový květ, pomeranč, banán. Co má všechno tohle ovoce, koření, květy a plody společného? Ze všeho se dá vyrobit víno. A přesně tím se poslední tři roky částečně a poslední půlrok naplno živí Ivo Pánek a Olga Švábová z Kojátek. Zatím především objíždějí farmářské trhy. Plánů do budoucna mají dost. Některé z nich už jim zrají v bečkách: třeba kopřivy nebo pampelišky.

Ivo Pánek a Olga Švábová vyrábějí ovocné víno už několik let. Zhruba posledních šest měsíců je to však hlavní náplň jejich dnů. Risk zatím vychází, o víno je zájem.

Vede šípkové víno. Pro labužníky banán

Kojátky – Jablko, šípek, zázvor, hřebíček, višeň, černý bez, červený rybíz, arónie, lipový květ, pomeranč, banán. Co má všechno tohle ovoce, koření, květy a plody společného? Ze všeho se dá vyrobit víno. A přesně tím se poslední tři roky částečně a poslední půlrok naplno živí Ivo Pánek a Olga Švábová z Kojátek. Zatím především objíždějí farmářské trhy. Plánů do budoucna mají dost. Některé z nich už jim zrají v bečkách: třeba kopřivy nebo pampelišky.

Ilustrační foto

Čím lze ovlivnit zápach z úst?

Náchodsko - Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, která sídlí v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil čtenáři vyhledávanou rubriku Ptáme se lékárnice.

Ilustrační foto

Horská výzva startuje už v pátek, o sportovce bude postaráno

Kouty nad Desnou - Už tento pátek v Koutech nad Desnou odstartuje nový ročník seriálu Rock Point Horská výzva 2014, tedy v Česku unikátní seriál horského běhu a trekingu dvojic. Součástí prvního závodu bude i celá řada služeb a novinek pro samotné sportovce.

Ilustrační foto.

Není reklamace jako reklamace

Opavsko – Většina z nás už někdy reklamovala zboží. Následující řádky popisují dvě naprosto odlišné zkušenosti s reklamacemi u nás a v cizině. Na vlastní kůži je prožila a popsala Gabriela Tammeová z Raduně.

Centrum Drnovic patřilo v sobotu odpoledne tamnímu květinářství Sedmikráska.

Sedmikráska navodila jaro. Pomocí dekorací a bylinek

Drnovice /REPORTÁŽ/ – Různé ozdobné skvosty s velikonoční tematikou vznikají přímo před očima desítek návštěvníků drnovického květinářství Sedmikráska. Hbité ruce dekoratérek svazují dohromady živé i umělé květiny, větvičky, skořápky vajec plněné vzrostlou řeřichou, pírka a také pentle. Floristická show, která se v Drnovicích právě odehrává, nabízí inspiraci, jak zkrášlit byt v jarním duchu. A nejen to.

I v brněnských ulicích jde vidět, že se Valentýn blíží.

Valentýn v Brně: Kuchaří servírují afrodiziaka

Brno /ANKETA/– Pocit z romantické valentýnské večeře může zkazit pohled na hromadu nádobí ve dřezu. Proto někteří lidé raději vyrazí oslavit svátek zamilovaných, který připadá na pátek, do centra Brna.

I v brněnských ulicích jde vidět, že se Valentýn blíží.

Valentýn v Brně: Kuchaři servírují afrodiziaka

Brno /ANKETA/– Pocit z romantické valentýnské večeře může zkazit pohled na hromadu nádobí ve dřezu. Proto někteří lidé raději vyrazí oslavit svátek zamilovaných, který připadá na pátek, do centra Brna.

Welnes v Augustiniánském domě v Luhačovicích. Ilustrační foto.

Mírná zima láká čím dál více do wellness hotelů

Střední Morava - Přestože většina horských středisek hlásí za prosinec a leden propad v tržbách a pokles obsazenosti svých kapacit zapříčiněných zejména vysokými teplotami a horšími sněhovými podmínkami, některé wellness hotely zažívají výrazný nárůst právě v tomto období.

Ředitel Sdružení cestovního ruchu Jan Závěšický s cenou.

Ochutnávání Jeseníků získalo prestižní cenu

Šumperk – Hovězí pečeně na zázvoru, polévka z červené řepy či jeřabinový likér, takové a mnohé další pokrmy lze najít na jídelníčcích více než dvou desítek restaurací na Šumpersku i Jesenicku. Kuchaři v těchto podnicích vaří podle původních receptů a navíc používají kvalitní maso, zeleninu i další suroviny od místních výrobců.

Ilustrační foto

Prodeje čajů v řetězcích stagnují, roste obliba sypaných čajů

Praha – Prodeje čajů v tuzemských obchodních řetězcích v posledních třech letech stagnují. Zákazníci nadále upřednostňují především ovocné a černé čaje, kupují však více bylinných a bylino-ovocných čajů. Obliba sypaných čajů ze specializovaných obchodů naopak roste, vyplývá z vyjádření obchodních řetězců, obchodníků s čaji a údajů společnosti Nielsen.

Jídelna v Základní škole Mánesova v Otrokovicích už párkrát uspěla v soutěži O nejlepší školní oběd.

Superkuchařky z Otrokovic nezpychly

Otrokovice – Je šest hodin a přesně v tuto brzkou dobu si už kuchařky z otrokovické Základní školy Mánesova mohou o poklidném spánku nechat jenom zdát.

Festival Setkání národů v královéhradeckém Adalbertinu.

'Doma už jsem v Hradci,' říká Kamara. Do Afriky se vrátit nechce

Hradec Králové – „Vrátit se do Afriky? To už ne. Čechy  jsou teď můj druhý  domov," usmívá se pan Kamara, na první pohled exoticky vyhlížející černoch. Jak by také ne, vždyť pochází až z Quiney. Žije tu od roku 2004, usadil se v Hradci Králové, kde se mu obzvlášť líbí.

Děti se učily správně dlabat dýně a vyrábět masky

Dýně: Dětská hračka i zdravá lahůdka

Liberecký kraj - Dýně neboli tykev, symbol amerického svátku Halloween, nemusí jen posledního října stát s vyřezanými zuby a očima na verandě či za oknem. V kuchyni z ní připravíte rozmanité lahůdky a využívá se i v kosmetice.

Mladou Afričanku přivedla na sever Čech láska. „Zamiloval jsem si Afriku a často jsem se tam jako turista vracel. Má žena mi byla na jedné z mých cest průvodcem,“ popisuje začátek pohádkového příběhu Petr Peniška (na snímku).

Nezvyklý tanec chutí. Africká jídla překvapí svou pestrostí

Most - Na nepřeberné množství druhů čerstvé africké kávy, odbornou přípravu tohoto černého nápoje i profesionální přístup personálu si návštěvníci mostecké kavárny Mama Africa již zvykli. Africkou kulturu mají nyní možnost poznat i prostřednictvím exotické kuchyně.

Ilustrační foto.

V hlavní roli dýně, vitaminová bomba

Tato podzimní zelenina obsahuje velké množství betakarotenu a tak při nedostatku slunce v tomto období obohatí svými vlastnostmi náš organismus. Kromě toho obsahuje vitaminy B, C, selen, železo, hořčík a draslík.

Ilustrační foto

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Ilustrační foto

Hříšně dobrá jablka

Nastává doba česání, skladování a zavařování. Jak na to, abyste se ze šťavnatých plodů mohli těšit co nejdéle?

Ilustrační foto.

Nové pivo chutná po hrušce a zázvoru

Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.

Ilustrační foto.

Nové pivo chutná po hrušce a zázvoru

Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.

Ilustrační foto

Pokrmy s meruňkami a broskvemi

Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.