Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Češi milují ovocné čaje

Na rozdíl od ostatních evropských národů, které dávají přednost černým, popřípadě zeleným čajům, Češi nejčastěji pijí čaje ovocné. Téměř každý druhý šálek čaje, který se v Česku vypije, je ovocný. V loňském roce se na českém trhu prodalo 1632 tun ovocného čaje.

Na Salaši degustovali pálenky z různých darů přírody

Salaš /FOTOGALERIE/ - Pohodová atmosféra vládla v pátek 12. března večer v salašské hospodě Na Dolině. Dostaveníčko si tu dalo jednapadesát degustátorů, aby posoudili, který 370 vzorků slivovic ze švestek a durancií nebo destilátů z letního ovoce, se stane šampionem v pořadí už třiadvacátého ročníku salašského koštu pálenek.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

Předvánoční relax: Pečeme zdravé cukroví

Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.

GLOSA: Rady bych nechala odborníkům...

Zaručené rady, jak se vyhnout chřipce, případně jak zmírnit její průběh, kolují mezi lidmi. I ke mně se několik takových dostalo a nutno říct, že některé z nich mě poněkud vykolejily.

Perníkiáda s VŘSR bude za každého počasí

Kunětická hora - Informační centrum Děda Vševěda v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic zve na sportovní hry pro děti i dospělé, připravené ve spolupráci s pardubickými skauty.

Perníkiáda s VŘSR bude za každého počasí

Kunětická hora - Informační centrum Děda Vševěda v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic zve na sportovní hry pro děti i dospělé, připravené ve spolupráci s pardubickými skauty. Budou při nich překonávány Velké Říjnové Sportovní Rekordy z minulých let.

Vůně a červená barva probudí vášeň

Smysly probouzejí touhu po milovaném partnerovi. Kromě chuti jídla zvyšujícího sexuální apetit, může vzrušení vyvolávat například i jeho vůně, která působí na mozková centra.

Hradec se oblékl do středověku

Hradec Králové - /FOTOGALERIE/ Atraktivní program na několika místech města a tisíce lidí. Tak vypadaly tradiční historické Slavnosti královny Elišky, které Hradec hostil v pátek a v sobotu.

Hradec se oblékl do středověku

Hradec Králové - /FOTOGALERIE/ Atraktivní program na několika místech města a tisíce lidí. Tak vypadaly tradiční historické Slavnosti královny Elišky, které Hradec hostil v pátek a v sobotu.

Vratislavická kyselka je pro dluhy v konkurzu

Liberec - Insolvenční řízení se společností Vratislavická kyselka zahájil na základě žádosti samotné společnosti 17. července Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka Liberec. Důvodem jsou její pohledávky.

V centru Kašpárek mají děti o zábavu postaráno

Mělník /REPORTÁŽ/ - Prší. Přímo lije. Kličkuji mezi loužemi a brodím se kluzkým bahnem, kterému se v centru města nelze vyhnout. Blížím se do mateřského centra Kašpárek a přemýšlím, kolik maminek se svými ratolestmi v tomhle psím počasí dorazí.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Kapr čtyřikrát jinak

Díky pracovitým předkům máme dostatek rybníků a tím ipestrý výběr sladkovodních ryb. Český, respektive třeboňský či pohořelický kapr je dokonce mezi gurmány igurmety mezinárodně známýpojem.

Jak připravit hříšný salát

Svatý Valentýn bývá příležitostí zamilovaných, dát si společně dobré jídlo. Nabízíme dva recepty, které svou chutí vzbudí touhu a svým složením navíc prospějí zdraví vašeho srdce například vitaminy, vlákninou, esenciálními mastnými kyselinami.

Budoucí kuchaři a barmani předvedli svoje umění

Ostrava - Vmoderní kuchyňské studio a bar plné vůní a barev se včera proměnil kongresový sál ostravského hotelu Atom. Konal se tu jedenáctý ročník mezinárodní gastronomické soutěže Ahol– Cup2009.

Jak se prodává čokoláda?..

Žďár nad Sázavou - Jehly a nitě vyměnila za lopatičky a čokoládové bonbony. Hana Pokorná se krize nezalekla. Profesi švadleny vyměnila za živnostenský list a založila v okresním městě „Čokoládový ráj“.

Budoucí kuchaři a barmani předvedli svoje umění

Ostrava - V moderní kuchyňské studio a bar plné vůní a barev se včera proměnil kongresový sál ostravského hotelu Atom. Konal se tu jedenáctý ročník mezinárodní gastronomické soutěže Ahol – Cup 2009.

Pomocníci po oslavách: testery, džus i internet

Olomouc - Na Silvestra si nedá aspoň sklenku alkoholu jen málokdo. Když ale vypiji více a na Nový rok musím za volant? Ve zdravotnických potřebách v Olomouci jsou k dostání testery, které z dechu orientačně změří množství zbytkového alkoholu. Přesnější, digitální mají po Vánocích ve většině prodejen vyprodané.

Kde naši předkové nakupovali dárky?

Frýdek-Místek - Naši předkové to měli s vánočním nakupováním daleko jednodušší, nežli to máme dnes. Malé útulné obchůdky byly na každém rohu a nabízely bohatý sortiment zboží, zejména v době vánočních trhů. Naproti tomu hospodyňky musely v dlani obracet každou korunu.

Perníkiádu s VŘSR zahájí výstřel

Ráby - Tak jako v předchozích dvou letech, i letos ve státní svátek pořádá Informační centrum děda Vševěda s pardubickými skauty neobvyklé sportovní klání, jehož cílem je pobavit se a překonat Velké Říjnové Sportovní Rekordy (VŘSR) z loňského roku.

V Noem Arch Restaurantu je vše luxusní. I ceny

Brno – Alespoň jednou v životě má člověk ochutnat menu, které patří do kolonky zážitkové gastronomie. „Aby si dokázal představit, jaké je to jíst výborně připravené pokrmy v čistém a reprezentativním prostředí, kde do hostů nikdo nežďuchá s pivem v ruce,“ říká šéfkuchař brněnské restaurace Boulevard Ivo Ševčík.

OBRAZEM: Ve sklenících jsou kvetoucí poklady

Olomouc -Kvetoucí himalájský zázvor, květ amerického sukulentu furcraea nebo omamná mučenka obří. To jsou některé z květinových skvostů, které teď mohou návštěvníci obdivovat ve sklenících olomouckého Výstaviště Flora.

Bylinky probouzejí chuť k jídlu

Dobrá zpráva pro velké jedlíky i pro ty, kteří trpí nechutenstvím. Látky obsažené v bylinkách podporují stejně jako některé druhy alkoholu chuť k jídlu, napomáhají správnému trávení a zmírňují zdravotní obtíže. Některé druhy koření, zejména zelené bylinné natě (pažitka, celer a podobně), mohou zlepšit i výživovou hodnotu jídla, neboť obsahují vitaminy a minerální látky.

Šafrán, kardamon, zázvor. To je vůně Kašmíru

S přejezdem radžastánských hranic se téměř okamžitě mění ráz krajiny – vjíždíme do úrodného Pandžábu. Písečné duny ustupují políčkům, na kterých se pěstuje rýže. Není divu, že se tu této plodině daří. Prší tu vydatně a často, o čemž se přesvědčíme i my, když nás zastihne první monzunový déšť.

Šafrán, kardamon, zázvor. To je vůně Kašmíru

S přejezdem radžastánských hranic se téměř okamžitě mění ráz krajiny – vjíždíme do úrodného Pandžábu. Písečné duny ustupují políčkům, na kterých se pěstuje rýže. Není divu, že se tu této plodině daří. Prší tu vydatně a často, o čemž se přesvědčíme i my, když nás zastihne první monzunový déšť.

Šafrán, kardamon, zázvor. To je vůně Kašmíru

S přejezdem radžastánských hranic se téměř okamžitě mění ráz krajiny – vjíždíme do úrodného Pandžábu. Písečné duny ustupují políčkům, na kterých se pěstuje rýže. Není divu, že se tu této plodině daří. Prší tu vydatně a často, o čemž se přesvědčíme i my, když nás zastihne první monzunový déšť.