Žďár nad Sázavou – Žďárský zámek vsadil o víkendu na oranžovou. Tedy ne že by si tam dali dostaveníčko příznivci nejmenované politické strany, kterou symbolizuje právě tato barva. V zámeckém areálu se „zabydlely“ stovky dýní. Ovšem pouze nakrátko.
Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.
Plzeň - Ani deštivé počasí neodradilo tisíce návštěvníků, kteří v pátek a sobotu vyrazili na pivní festival do Černic. Letošního jubilejního 10. ročníku Slunce ve skle se zúčastnilo rekordních 78 českých i zahraničních minipivovarů.
Kvasiny - Netradiční pekárna, v níž se pečou tradiční i neobvyklé dobroty. Voní čokoládou, zázvorem i skořicí, ale pekaři jsou sví. Pracují každý den velmi pilně a jsou šťastni, že mohou být zaměstnáni. Pekárna Na Plechu je projektem sociálního podnikání. Lidé zde pracují v režimu chráněných pracovních míst – o něco pomaleji, ale o to s větší chutí do práce.
Brno /FOTOGALERIE/ – Město s nejvyšší kvalitou života v České republice nebo čtvrté nejlepší studentské město světa. Takové tituly získalo Brno v posledních měsících a letech od různých zahraničních odborníků. V současné době o něm mluví především jako o české Mekce kávy.
V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?
Abidžan (Pobřeží slonoviny) - Země chce v příštích dvou letech téměř zdvojnásobit produkci banánů za pomoci příchodu dvou velkých producentů a iniciativ na podporu místních farmářů a regionálního obchodu. Pobřeží slonoviny je předním světovým producentem kakaa a jedním z největších pěstitelů banánů v Africe.
Slabčice - Někde pořádají borůvkobraní, jinde soutěž v jedení knedlíků a ve Slabčicích se rozhodli soutěžit v tradiční specilitě, a to o nejlepší domácí paštiku.
Káhira - Ekonomická krize a vysoké ceny léků nutí Egypťany, aby stále častěji sahali po bylinných přípravcích. Klasické léky si zejména ti chudší nemohou dovolit. V káhirské čtvrti Basatín, která je domovem chudších obyvatel egyptské metropole, tak obchod s bylinami jen vzkvétá. Lze v něm nalézt vše od medu a zázvoru až třeba po seno pro velbloudy. Před krámkem, který na místě stojí už desítky let, se tvoří fronta asi dvanácti místních.
Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.
Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.
Karlovy Vary - Někteří turisté o něm na sociálních sítích píší, že si bez návštěvy jeho krámku neumí představit výlet do Karlových Varů. Řeč je o Janu Hadravovi, který sám vyrábí vlastní čokoládové bonbóny, mezi nimiž můžete nalézt zajímavosti jako hořkou čokoládu se sušenými rajčaty, chilli a mořskou solí nebo čokoládu s česnekem. Svůj první stánek měl v Obchodním centru Fontána, nyní jej už sedm let naleznete v obchodně-správním centru krajského města. O tom, že mlsat se dá i zdravěji, se výrobce rozpovídal pro Deník.
Orlickoústecko - Ještě než na silvestra začne odbíjet půlnoc a z lahví šampaňského vyletí korkové zátky, zkuste si dopřát změnu: drink podle vašeho znamení.
Jižní Morava – Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.
Loštice – Osmdesát tun sušeného ovoce z celého světa prošlo rukama žen v chráněné dílně Reparto v Lošticích. Ze švestek, ananasu, datlí či meruněk zde kompletují ovocné košíčky. Ty ozdobí vánoční stoly především v Rakousku, ale objeví se také na pultech marketů u nás a na Slovensku. Celkem jich zde připravili 285 tisíc kusů.
Bystřice nad Pernštejnem - Už podruhé si Bystřičtí připomenou bývalé majitele panského dvora dnešního centra Eden, rodinu Mitrovských. Stane se tak při akci Roh hojnosti, která odkazuje právě k zálibě šlechtické rodiny v cestování a dobrém jídle. O víkendu 29. a 30. října tak budou v panském dvoře centra Eden k ochutnání speciality z Moravy i cizozemska.
Prostějov – Propojení příjemného s užitečným se daří prostějovským ochráncům přírody už roky. Výjimkou nebyla ani akce ke Dni stromů, kde si nejen děti, ale i jejich rodiče připomněli, že stromy jsou pro člověka velice důležité.
Předčasný vánoční dárek v podobě alba X MAS, které obsahuje dvanáct svátečně laděných písní, naděluje svým příznivcům už v září operní pěvec, tenorista Štefan Margita.
Karlovy Vary - Tradiční farmářské trhy, které jsou největší v Karlovarském kraji, se konají dnes od 11 hodin na prostranství před budovou městské Tržnice. Potrvají do vyprodání zásob.
Velké Březno - Na Dni otevřených dveří pivovaru Velké Březno se příznivci mohou těšit na speciální polotmavé pivo Märzen a na premiéru zázvorového piva.
Brno – Pouze kvalitní ovoce, cukrový sirup a hlavně žádné ztužovače. Tak málo podle devětatřicetiletého Petra Zahnáše stačí k výrobě dobré domácí zmrzliny. Svým jednoduchým receptem na zmrzlinu z černého rybízu v pátek zaujal i v soutěži, kterou pořádalo brněnské pekařství a cukrářství Laskominy od Maryny.
Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.
Východní Čechy – Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.
Východní Čechy - Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.
Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.
Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.
Jindřichův Hradec - Krůtí závitky s kozím sýrem, králík, mrkvová polévka se zázvorem bulgur nebo jáhlové lívanečky, to vše a mnohem víc zdravých pokrmů by se mělo brzy objevit na jídelníčku ve školních jídelnách v Jindřichově Hradci.
/ROZHOVOR/ Během sobotního odpoledne proběhl v útrobách Obchodního centra Breda Čokofestival. Milovníci čokolády mohli u různých stánků ochutnat celou řadu druhů. Platilo to také pro stánek společnosti Amali Manufaktura, u kterého obsluhoval David Tekeneš, jenž se výrobě čokolády věnuje dva roky.
Před více než dvaceti lety Radmila Červinková onkologicky onemocněla. Kromě klasické léčby v nemocnici začala navštěvovat také léčitele, který ji radil, jaké bylinky užívat. Dnes bylinné sirupy a tinktury sama vyrábí a je to ona, která radí lidem, jak podpořit organismus.
Říkovice – Před více než dvaceti lety Radmila Červinková onkologicky onemocněla. Kromě klasické léčby v nemocnici začala navštěvovat také léčitele, který ji radil, jaké bylinky užívat. Dnes bylinné sirupy a tinktury sama vyrábí a je to ona, která radí lidem, jak podpořit organismus.
Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.