Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Nejlepší marmeláda? V kurzu je exotika, vyhrát může každý

Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Kvasiny - Netradiční pekárna, v níž se pečou tradiční i neobvyklé dobroty. Voní čokoládou, zázvorem i skořicí, ale pekaři jsou sví. Pracují každý den velmi pilně a jsou šťastni, že mohou být zaměstnáni. Pekárna Na Plechu je projektem sociálního podnikání. Lidé zde pracují v režimu chráněných pracovních míst – o něco pomaleji, ale o to s větší chutí do práce.

Město kaváren. Brno oceňují i v zahraničí

Brno /FOTOGALERIE/ – Město s nejvyšší kvalitou života v České republice nebo čtvrté nejlepší studentské město světa. Takové tituly získalo Brno v posledních měsících a letech od různých zahraničních odborníků. V současné době o něm mluví především jako o české Mekce kávy.

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Pobřeží slonoviny: banánů není nikdy dost

Abidžan (Pobřeží slonoviny) - Země chce v příštích dvou letech téměř zdvojnásobit produkci banánů za pomoci příchodu dvou velkých producentů a iniciativ na podporu místních farmářů a regionálního obchodu. Pobřeží slonoviny je předním světovým producentem kakaa a jedním z největších pěstitelů banánů v Africe.

Krize a vysoké ceny Egypťany nutí sahat po bylinách

Káhira - Ekonomická krize a vysoké ceny léků nutí Egypťany, aby stále častěji sahali po bylinných přípravcích. Klasické léky si zejména ti chudší nemohou dovolit. V káhirské čtvrti Basatín, která je domovem chudších obyvatel egyptské metropole, tak obchod s bylinami jen vzkvétá. Lze v něm nalézt vše od medu a zázvoru až třeba po seno pro velbloudy. Před krámkem, který na místě stojí už desítky let, se tvoří fronta asi dvanácti místních.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Kouzelný krámek voní čokoládou a láká na pochoutky s neobvyklými chutěmi

Karlovy Vary - Někteří turisté o něm na sociálních sítích píší, že si bez návštěvy jeho krámku neumí představit výlet do Karlových Varů. Řeč je o Janu Hadravovi, který sám vyrábí vlastní čokoládové bonbóny, mezi nimiž můžete nalézt zajímavosti jako hořkou čokoládu se sušenými rajčaty, chilli a mořskou solí nebo čokoládu s česnekem. Svůj první stánek měl v Obchodním centru Fontána, nyní jej už sedm let naleznete v obchodně-správním centru krajského města. O tom, že mlsat se dá i zdravěji, se výrobce rozpovídal pro Deník.

Pivní speciály se staly hitem, sudy už téměř odhalují dno

Jižní Morava – Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.

Vánoční stoly ozdobí 280 tisíc košíčků sušeného ovoce z Loštic

Loštice – Osmdesát tun sušeného ovoce z celého světa prošlo rukama žen v chráněné dílně Reparto v Lošticích. Ze švestek, ananasu, datlí či meruněk zde kompletují ovocné košíčky. Ty ozdobí vánoční stoly především v Rakousku, ale objeví se také na pultech marketů u nás a na Slovensku. Celkem jich zde připravili 285 tisíc kusů.

V Edenu dostanou hosté na talíři zvěřinu i restované brouky

Bystřice nad Pernštejnem - Už podruhé si Bystřičtí připomenou bývalé majitele panského dvora dnešního centra Eden, rodinu Mitrovských. Stane se tak při akci Roh hojnosti, která odkazuje právě k zálibě šlechtické rodiny v cestování a dobrém jídle. O víkendu 29. a 30. října tak budou v panském dvoře centra Eden k ochutnání speciality z Moravy i cizozemska.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy – Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.

SOUTĚŽ: Čokofest láká na kulinářské speciality a nevšední workshopy

Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

O víkendu se v Liberci konají Čokoládové hody

Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.

Přehled událostí uplynulého týdne

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

Kuchařky se učí vařit zdravěji

Jindřichův Hradec - Krůtí závitky s kozím sýrem, králík, mrkvová polévka se zázvorem bulgur nebo jáhlové lívanečky, to vše a mnohem víc zdravých pokrmů by se mělo brzy objevit na jídelníčku ve školních jídelnách v Jindřichově Hradci.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.