Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Zda jde o marmeládu nebo džem je jedno. Důležité je, aby byl vzorek domácí a co nejlépe chutnal. Cení se i originalita. Ilustrační. Jamparáda.

Nejlepší marmeláda? V kurzu je exotika, vyhrát může každý

Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Pekárna Na Plechu vrací lidi do života

Kvasiny - Netradiční pekárna, v níž se pečou tradiční i neobvyklé dobroty. Voní čokoládou, zázvorem i skořicí, ale pekaři jsou sví. Pracují každý den velmi pilně a jsou šťastni, že mohou být zaměstnáni. Pekárna Na Plechu je projektem sociálního podnikání. Lidé zde pracují v režimu chráněných pracovních míst – o něco pomaleji, ale o to s větší chutí do práce.

Kavárna Monogram.

Město kaváren. Brno oceňují i v zahraničí

Brno /FOTOGALERIE/ – Město s nejvyšší kvalitou života v České republice nebo čtvrté nejlepší studentské město světa. Takové tituly získalo Brno v posledních měsících a letech od různých zahraničních odborníků. V současné době o něm mluví především jako o české Mekce kávy.

Kardamom

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

banány

Pobřeží slonoviny: banánů není nikdy dost

Abidžan (Pobřeží slonoviny) - Země chce v příštích dvou letech téměř zdvojnásobit produkci banánů za pomoci příchodu dvou velkých producentů a iniciativ na podporu místních farmářů a regionálního obchodu. Pobřeží slonoviny je předním světovým producentem kakaa a jedním z největších pěstitelů banánů v Africe.

Ekonomická krize a vysoké ceny léků nutí Egypťany, aby stále častěji sahali po bylinných přípravcích.

Krize a vysoké ceny Egypťany nutí sahat po bylinách

Káhira - Ekonomická krize a vysoké ceny léků nutí Egypťany, aby stále častěji sahali po bylinných přípravcích. Klasické léky si zejména ti chudší nemohou dovolit. V káhirské čtvrti Basatín, která je domovem chudších obyvatel egyptské metropole, tak obchod s bylinami jen vzkvétá. Lze v něm nalézt vše od medu a zázvoru až třeba po seno pro velbloudy. Před krámkem, který na místě stojí už desítky let, se tvoří fronta asi dvanácti místních.

Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Jan Hadrava vlastnoručně vyrábí čokoládu, která má vskutku neobvyklé chutě. Například po rajčatech.

Kouzelný krámek voní čokoládou a láká na pochoutky s neobvyklými chutěmi

Karlovy Vary - Někteří turisté o něm na sociálních sítích píší, že si bez návštěvy jeho krámku neumí představit výlet do Karlových Varů. Řeč je o Janu Hadravovi, který sám vyrábí vlastní čokoládové bonbóny, mezi nimiž můžete nalézt zajímavosti jako hořkou čokoládu se sušenými rajčaty, chilli a mořskou solí nebo čokoládu s česnekem. Svůj první stánek měl v Obchodním centru Fontána, nyní jej už sedm let naleznete v obchodně-správním centru krajského města. O tom, že mlsat se dá i zdravěji, se výrobce rozpovídal pro Deník.

Ilustrační foto.

Pivní speciály se staly hitem, sudy už téměř odhalují dno

Jižní Morava – Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.

V chráněné dílně Reparto v Lošticích letos připravili 285 tisíc košíčků sušeného ovoce, které ozdobí vánoční stoly především v Rakousku. K dostání ale budou i u nás a na Slovensku.

Vánoční stoly ozdobí 280 tisíc košíčků sušeného ovoce z Loštic

Loštice – Osmdesát tun sušeného ovoce z celého světa prošlo rukama žen v chráněné dílně Reparto v Lošticích. Ze švestek, ananasu, datlí či meruněk zde kompletují ovocné košíčky. Ty ozdobí vánoční stoly především v Rakousku, ale objeví se také na pultech marketů u nás a na Slovensku. Celkem jich zde připravili 285 tisíc kusů.

V bystřickém centru Eden chystají na poslední říjnový víkend akci Roh hojnosti. „Při té budou v restauracích v panském dvoře podávány vybrané speciality z Moravy i cizozemska,“ slíbila Jana Večeřová z centra Eden.

V Edenu dostanou hosté na talíři zvěřinu i restované brouky

Bystřice nad Pernštejnem - Už podruhé si Bystřičtí připomenou bývalé majitele panského dvora dnešního centra Eden, rodinu Mitrovských. Stane se tak při akci Roh hojnosti, která odkazuje právě k zálibě šlechtické rodiny v cestování a dobrém jídle. O víkendu 29. a 30. října tak budou v panském dvoře centra Eden k ochutnání speciality z Moravy i cizozemska.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy – Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezónou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští. Neustálé opakování nesmyslných diet, hladovění, přejídání, hubnutí a přibírání. To vše dokáže pořádně rozhodit a zpomalit metabolizmus.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak nastartovat metabolizmus

Východní Čechy - Před plavkovou sezonou se spousta žen i mužů snaží zhubnout a vylepšit svou postavu. S tím začínají na povrch vyplouvat základní chyby, kterých se při hubnutí lidé dopouští.

Festival čokolády.

SOUTĚŽ: Čokofest láká na kulinářské speciality a nevšední workshopy

Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.

Ilustrační foto.

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

Čokoládové hody.

O víkendu se v Liberci konají Čokoládové hody

Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.

Kuchařky z jindřichohradeckých školních jídelen se utkaly o nejlepší velikonoční pokrm v rámci projektu Jak se vaří zdraví.

Přehled událostí uplynulého týdne

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

Kuchařky z jindřichohradeckých školních jídelen se utkaly o nejlepší velikonoční pokrm v rámci projektu Jak se vaří zdraví.

Kuchařky se učí vařit zdravěji

Jindřichův Hradec - Krůtí závitky s kozím sýrem, králík, mrkvová polévka se zázvorem bulgur nebo jáhlové lívanečky, to vše a mnohem víc zdravých pokrmů by se mělo brzy objevit na jídelníčku ve školních jídelnách v Jindřichově Hradci.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

Michaela Štofková.

Od kocoviny pomůže mléko, banán i zázvor

Kdyně – Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.