Kreativ

ŠTÍTEK: zázvor

Ilustrační foto

Imunitu posílí česnek, cibule, zázvor i černý bez

Náchodsko - Lidský organismus musí čelit stále větším nárokům, které na něho klade dnešní hektické životní tempo. Nadměrná psychická zátěž se pak odráží na dlouhodobé únavě a větší náchylnosti k chorobám.

Ilustrační foto

Spolehněte se na bylinky. Pomohou

Jičín – V naší přetechnizované době se stále větší počet lidí obrací namísto k chemickým preparátům k těm přírodním. Stále víc oblíbená jsou například bylinková domácí mýdla.

Vynikající sushi restaurace Umami

Japonské chutě se zabydlely v Myslbeku

Praha – Dříve tam byla kavárna, nyní tam vévodí japonské chutě. V Nákupní galerii Myslbek v centru Prahy otevřela spolu se svým manželem před pár dny Kamila Hexnerová japonskou restauraci Umami. „Umami znamená v japonštině pátou, doslova „delikátní" chuť," podotkla majitelka. 

Pátá Perníkiáda pod Kunětickou horou

Co je VŘSR? Poznáte to na Perníkiádě!

Ráby – O tom, že zkratka VŘSR neznamená pouze Velkou říjnovou socialistickou revoluci, se můžete přesvědčit v neděli 28. října od deseti hodin u Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou.

Pátá Perníkiáda pod Kunětickou horou

Co je VŘSR? Poznáte to na Perníkiádě!

Ráby – O tom, že zkratka VŘSR neznamená pouze Velkou říjnovou socialistickou revoluci, se můžete přesvědčit v neděli 28. října od deseti hodin u Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou.

Hostětín. Ilustrační foto.

Hostětín patřil Jablečné slavnosti, chutnal se mošt i moučníky

Hostětín  – Hostětín na Uherskohradišťsku dnes provoněly jablečné výrobky všeho druhu. Na tradiční Jablečné slavnosti lidé ochutnávali jablka různých odrůd, čerstvě vyrobený mošt nebo sušené ovoce, místní hospodyňky napekly desítky druhů jablečných moučníků.

Ilustrační foto.

Trojský zámek bude patřit milovníkům dobrého jídla i pití

Praha – Hranolky z klatovského kapra, marinované s citronovou trávou a zázvorem, podávané s wasabi bramborovou kaší, dortík z marinovaných Foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou, ale také sushi nebo thajskou národní specialitu Phad Thai. To vše lze o víkendu ochutnat v krásných venkovních prostorách Trojského zámku.

Ilustrační foto.

Trojský zámek bude patřit milovníkům dobrého jídla i pití

Praha – Hranolky z klatovského kapra, marinované s citronovou trávou a zázvorem, podávané s wasabi bramborovou kaší, dortík z marinovaných Foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou, ale také sushi nebo thajskou národní specialitu Phad Thai. To vše lze o víkendu ochutnat v krásných venkovních prostorách Trojského zámku.

Vinař Jaroslav Kozel ze Žabčic na jižní Moravě byl jedním z porotců, kteří v minulých dnech v Beskydách hodnotili vína Irsai Oliver.

Ostravští vínobuditelé hodnotili vína Irsai Oliver

Ostrava - Maďarské muškátové novošlechtění pojmenované podle židovského obchodníka se železem Irsai Oliver (Oliver bylo jméno, Irsai příjmení) vyšlechtil Pál Kocsis v Kecskemétu roku 1930 křížením kultivarů Pozsonyi Fehér (Bratislavské bílé) a Csaba Győngye (Čabaňská perla).  

Doktor Leoš Středa.

Hubněte s Orlickým deníkem
 (dr. Středa: nadváha.cz) – 12

Česká Třebová – Do „hubnoucí soutěže" Orlického deníku a MUDr. Leoše Středy je dnes zapojeno téměř dvě stě  lidí. Snaží se společně dokázat, že hubnutí nemusí být složité, pokud zvolíte takové diety, které jsou jednoduché a dají se držet. Taková je například nízkosacharidová dieta nebo dělená strava či krabičková dieta.

STONKY. Pokud je nenecháte vzejít, sklidíte chutné výhonky. Pěstují se jako chřest.

Bambus: jedlá exotika

Domovinou nenáročné rostliny je Asie, vypěstovat si ji ale můžete i v České republice.

U Bulánka

Hospůdka roku: U Bulánka

Trutnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Doktor Leoš Středa.

Hubněte s Orlickým deníkem (dr. Středa: nadváha.cz) – 9

„Ordinace na hubnutí" je beznadějně přeplněná, takže nejbližší objednávky bude MUDr. Leoš Středa brát zase až od poloviny července. Kdo se chce pustit do hubnutí dříve, najde diety i základní rady na webu www.nadvaha.cz. Ale pokud chcete poradit osobně v poliklinice Dopravního zdravotnictví, a. s., v České Třebové, pak vydržte. Můžete se s dotazem obrátit na e-mail dr.streda@gmail.com.

Přípravy na Pivovarské slavnosti?

Překonají Pivní slavnosti rekord 7500 lidí?

Letní kino - Povede se milovníkům zlatavého moku a dobré zábavy překonat loňský rekord Pivovarských slavností, kdy do Letního kina  přišlo 7 500 návštěvníků a vytočilo se 130 hektolitrů piva?

Muzeum na dvoře v Rakovníku

Na dvoře rakovnického muzea se pekly placky i vonělo koření

Rakovník –  Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.

Muzeum na dvoře v Rakovníku

Na dvoře rakovnického muzea se pekly placky i vonělo koření

Rakovník –  Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.

Něco ke kafi

V pořadu Česko na talíři region reprezentoval i zákusek

Velké Hamry - Recept na výborný zákusek Ořechovo zázvorový hřbet ke sváteční kávičce nám do redakce přinesla Hana Kozderková z Velkých Hamrů. Musíme uznat, že vůbec nepřeháněla, když napsala, že je moučník výborný.

Košt trnek v Louce.

PODÍVEJTE SE: V Louce okoštovali trnky. Vařené i tekuté

Louka – Dobrá povidla musí dobře vypadat, příjemně vonět, mít správnou hustotu a samozřejmě skvěle chutnat. Teprve pak mohou uspět na koštu trnek v Louce. Ten letošní s podtitulem Od varených po tekuté se konal už po šesté.

O tom, jak chutná ovocný Zlatopramen Radler s příchutí citron, případně pomeranč se zázvorem, se včera mohli přesvědčit hosté během slavnostní ochutnávky na Panství Velichov.

FOTOGALERIE: Zlaťák míchá pivo s citrusy

Velké Březno - Je libo jedenáctku s ovocnou příchutí? S těmito pro Čechy stále ještě neobvyklými nápoji, ač jejich obliba v posledních letech stoupá, přichází na trh velkobřezenský pivovar.

Ilustrační foto

Chřipku zažene zázvor či panák cibulové šťávy

Bojujete s nachlazením a nechcete do sebe ládovat pouze chemii? Za mého dětství se proti chřipce nejvíce doporučoval bezinkový čaj a krájený citron se zázvorem nebo cibule s medem. A když nepomohly ani tyto pochoutky, přišla na řadu vincentka nebo čaj s mlékem, máslem a medem.

Ilustrační foto

Škola vaření: Jak připravit nakládaný sýr

Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

Drink roku ochutnali i hráči finále vánočního turnaje Bohemia - Rychtář CUP 2011.

Pošlete nám své fotografie ze Silvestra

Chrudimsko /VÝZVA/ - Hotelová škola Bohemia v Chrudimi připravila u příležitosti Vánočního turnaje žáků a pedagogů SŠ v sálové kopané speciální drink, kterým si připila i na zdraví čtenářů Chrudimského deníku.

JAKUB LAŠEK pri pripravuje japonskou pochoutku sushi.

Syrová ryba a rýže. Sushi chutná i v Ostravě

Ostrava -Rýže smíchaná s octem, čerstvé syrové ryby a různé druhy zeleniny a ovoce. To jsou hlavní suroviny, ze kterých se připravuje sushi, tradiční japonské jídlo, kterému propadli i mnozí Ostravané.