Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.
Pokud se chystáte pěstovat bambus, vězte, že to není žádná věda. Budete-li ho ale chtít i jíst, musíte si především pořídit jedlou odrůdu a pak se o ni starat podobně jako o chřest.
Olomoucký kraj – Vystoupat do výšky 1351 metrů nad mořem, vychutnat si pohled na Jeseníky a pivo, které je jejich symbolem? Na Jiřího chatě na Šeráku má hanušovické pivo zvláštní kouzlo a v těchto dnech navíc natočí i speciál s unikátní stupňovitostí 13,51°. Na úrodné hanácké rovině má svůj půvab hruškový speciál U krále Ječmínka.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Náchod - Náchodský Deník a PRIMÁTOR a. s. připravil soutěž o dárková balení piv PRIMÁTOR. Každou sobotu v červnu, kromě té poslední, jste nacházeli v Náchodském deníku vědomostní otázku o náchodském pivovaru. Poslední otiskujeme místo soboty až dnes.
Náchod - Náchodský Deník a PRIMÁTOR a. s. připravil soutěž o dárková balení piv PRIMÁTOR. Každou sobotu v červnu, kromě té poslední, jste nacházeli v Náchodském deníku vědomostní otázku o náchodském pivovaru. Poslední otiskujeme místo soboty až dnes.
Vodňany - Vodňanský spisovatel Jan Bauer zasadil svůj příběh do doby krále Václava III. a jeho tajuplné vraždy v Olomouci. Kdo je opravdový královrah? Neznámý český šlechtic, zloděj nebo najatý zabiják? Historický thriller Tajemství královnina zpovědníka nepostrádá náboj, zápletku ani rozuzlení. Vydejte se spolu s námi do českého království, kdy mu vládl poslední Přemyslovec, král Václav III.
Sedlčany – Městská knihovna v Sedlčanech se i letos přihlásila k Noci s Andersenem. Na počest známého dánského pohádkáře H. Ch. Andersena se tu „nocování mezi knížkami" uskutečnilo již potřinácté.
Zlín - Před půl rokem se jí narodil syn Tomáš. Není to však jediná věc, která se v poslední době v životě Martiny Michlové změnila. Rozhodla se přeměnit svůj životní styl v reality show Fit s Deníkem. Během tří měsíců se jí podařilo zhubnout pět kilo.
Rostlina s léčivým oddenkem pomáhá při nachlazení, bolesti v krku, chřipce nebo poruchách trávení. Výborná je i jako koření. V gastronomii se používá už od čtvrtého století.
Katar - Markéta Klemmová z Náchoda pracuje v Kataru jako fyzioterapeutka. O své zážitky se pravidelně každý týden dělí také se čtenáři Náchodského deníku.
Astragalus, zázvor, lipový čaj, mateřídouška, případně výtažek chinovníku. To jsou přírodní „léčiva", které podle bylinkářů dokáží účinně čelit chřipce. Někteří z nich tvrdí, že jejich účinek, může být efektivnější něž klasické léky.
Uherské Hradiště – Astragalus, zázvor, lipový čaj, mateřídouška, případně výtažek chinovníku. To jsou přírodní „léčiva", které podle bylinkářů dokáží účinně čelit chřipce. Někteří z nich tvrdí, že jejich účinek, může být efektivnější něž klasické léky.
České Budějovice - Cedr s pepřem, jasmín a zázvor, vlčí mák s fíkem, slunečnice a oliva, mandarinka a lékořice nebo květiny s chianti. Takové netradiční vůně vyrábějí mistři oboru parfumerie v italské Florencii. Lidé si k nim ale mohou přičichnout už i v Českých Budějovicích, v krámku u Ivy Tajrychové.
Plzeň - Je svatý Valentýn dnem jako každý jiný nebo jej páry berou jako možnost alespoň jednou za čas provětrat peněženku a vyrazit na večeři do luxusnější restaurace? V Plzni se zdá, že platí spíše druhá varianta.
Plzeň – Je svatý Valentýn dnem jako každý jiný nebo jej páry berou jako možnost alespoň jednou za čas provětrat peněženku a vyrazit na večeři do luxusnější restaurace? V Plzni se zdá, že platí spíše druhá varianta.
Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
Chrudimsko - Vánoční svátky přímo svádějí usednout do křesla, přikrýt se kostkovanou dekou a přečíst si nějakou milou knížku. Rok na vsi aneb Kalendářové vyprávění Dorotky a Jakuba z 19. století autorky Kamily Skopové je tím pravým čtením pro sváteční chvíle. Pojďme se přenést do doby, kdy se Dorotka Jakub spolu namlouvali a prožívali své skromné, ale o to víc radostné Vánoce.
Brno – Nejlepší restaurace v republice sice zvenku na první pohled ničím zvláštním nezaujme, ale ten, kdo přijde až k výloze uvidí, jak za pultem připravuje japonský mistr přímo před zraky hostů sushi.
Brno – Nejlepší restaurace v republice sice zvenku na první pohled ničím zvláštním nezaujme, ale ten, kdo přijde až k výloze uvidí, jak za pultem připravuje japonský mistr přímo před zraky hostů sushi.
Region - V měsíci listopadu bychom se měli chránit proti chladu a vlhku. V tomto období se organismus připravuje na zimu. Zpomaluje se látková výměna, tělo si šetří energii a zásobuje se vitaminy a minerály.
Region - V měsíci listopadu bychom se měli chránit proti chladu a vlhku. V tomto období se organismus připravuje na zimu. Zpomaluje se látková výměna, tělo si šetří energii a zásobuje se vitaminy a minerály.
V měsíci listopadu bychom se měli chránit proti chladu a vlhku. V tomto období se organismus připravuje na zimu. Zpomaluje se látková výměna, tělo si šetří energii a zásobuje se vitaminy a minerály.
Necítíte se „ve své kůži", máte ucpaný nos nebo vás škrábe v krku? Nedejte nemoci šanci a už při prvních příznacích s ní začněte bojovat. Zkuste nejdříve šetrnější přírodní prostředky.
Necítíte se „ve své kůži", máte ucpaný nos nebo vás škrábe v krku? Nedejte nemoci šanci a už při prvních příznacích s ní začněte bojovat. Zkuste nejdříve šetrnější přírodní prostředky.
Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.