Kreativ

ŠTÍTEK: bankomat

Ilustrační foto

Peníze zapomenuté v bankomatu jejich nálezce utratil

Brandýs nad Labem – Přestupek proti majetku, který se bude řešit ve správním řízení, kde může být uložena až padesátitisícová pokuta. Tak policisté z Brandýsa nad Labem vyhodnotili počínání 61letého muže, kterého podezřívají, že neodolal pokušení a nestal se poctivým nálezcem.

Kreditní karty. Ilustrační foto.

Češi stále častěji platí kartou i za drobnosti, výběrů z bankomatů ubývá

/ANKETA/ Více než polovina nakupujících v českých obchodech používá platební kartu i při drobných nákupech. Podle reprezentativního průzkumu NMS Market Research vytáhne při platbě nižší než 200 korun z peněženky platební kartu šest lidí z deseti. Protože většina obchodů nestanovuje minimální limity pro bezhotovostní platby, využívá kartu častěji i v případě částek pod 50 korun dokonce každý pátý Čech.

Ilustrační foto.

Zloději stále využívají důvěřivost seniorů

Mělnicko – Příběhy starých lidí, kteří zaplatili za svou důvěřivost, nejsou vůbec výjimečné. Slýcháme o nich v televizi, čteme o nich v novinách. Zločinů, které jsou páchány na seniorech, tedy lidech takřka bezbranných, ale ani přes osvětu neubývá.

Ilustrační foto.

Zloději stále využívají důvěřivosti seniorů

Mladoboleslavsko – Příběhy starých lidí, kteří zaplatili za svou důvěřivost, nejsou vůbec výjimečné. Slýcháme o nich v televizi, čteme o nich v novinách. Podvodů, páchaných na seniorech, tedy lidech takřka bezbranných, ale ani přes osvětu neubývá.

Ilustrační foto.

Nový útok na peníze seniorů: po telefonu!

Nymbursko – Není to úplná novinka, už před pár lety se objevily jednotlivé případy. V současné době se však proměnila v epidemii a organizovaní podvodníci se snaží okrást seniory po desítkách v celé republice.

Náměstí v Mirovicích

Mirovičtí se usilovně brání odtržení od světa

Mirovice – V Mirovicích není bankomat, absolutně zde chybí autobusové spojení na všechny strany, máme zde nejdražší poplatky za svoz popelnic. Kdo za to může? Bankomat by tady byl, jenže není vůle ze strany zastupitelů. Je to ostuda, co se stalo z Mirovic za pár let. Píše se mimo jiné v dopise podepsaném „obyvatelé Mirovic“s připojením 253 podpisů, který na městský úřad doručil osobně Jan Kučera.

Bankomat. Ilustrační snímek

Hejnice bez bankomatu

Hejnice – Od 11. září do 15. září nepůjde v Hejnicích bankomat České spořitelny.

Ilustrační foto.

Beroun: nejčastější přestupek? Pití alkoholu

Beroun - Obyvatelé Berouna, ani turisté, vyhlášku zakazující konzumaci alkoholických nápojů na veřejném prostranství moc nedodržují. S létem zde řeší strážníci pětkrát více takových přestupků než v zimním období. Zatímco v lednu strážníci evidují 35 případů veřejné konzumace alkoholu, v červnu jich bylo 158 a v červenci 143. Od začátku roku pak evidují 709 přestupků zmíněné vyhlášky.  

Pobočka České spořitelny ve Ždánicích na Hodonínsku. Lidé se s ní musí rozloučit.

Spořitelna zavírá další pobočky. Nově opustí Kunštát a Ždánice

Jižní Morava – Kunštátská pobočka České spořitelny je otevřená jen dva dny v týdnu. Od prvního října ji zavřou natrvalo. Zůstat má aspoň bankomat. „Co na to říct, musel bych být vulgární. Spořitelna u nás stojí od roku 1983. O jejím zavření jsem se dověděl z místního zpravodaje a radost nemám. Vím, že se dá dost věcí řešit online, ale občas musí člověk banku navštívit,“ posteskl si obyvatel města na Blanensku Ladislav Dostál.

Ilustrační foto.

Bankomat? Ne všude si ho můžou dovolit

Rakovnicko /FOTOGALERIE/ - Vybrat si peníze ze svého účtu je běžná věc, stačí zajít k bankomatu. Ve městě. Jen v Rakovníku je bankomatů devět, v Novém Strašecí tři. Ale v Jesenici už jen jeden. Získat hotovost v menších obcích je problém, pokud se lidé nedostanou denně do města.

Ilustrační foto.

Bankomat? Ne všude si ho mohou dovolit

Kladensko /FOTOGALERIE/ - Bankomaty. Pro obyvatele větších měst služba, kterou mohou využít téměř na každém rohu, pro obyvatele menší měst a vesnic ovšem jen sen. K tomu, aby si vybrali hotovost z bankomatu, musí někteří lidé dojíždět i desítky kilometrů. Děje se tak i přesto, že vedení některých měst a obcí aktivně usilují o zřízení svého automatu na peníze.  

Ilustrační foto.

Spořitelna v Rožmitále zavírá pobočku, lidé zuří

Příbramsko /FOTOGALERIE/ - Česká spořitelna ruší pobočku v Rožmitále pod Třemšínem. Obyvatelé zuří, považují to za nehoráznost. „Je to lumpárna, velmi mě to štve,“ reaguje starosta Rožmitálu Josef Vondrášek. Dlouholetým klientem finančního ústavu je jak on sám, tak i město.

Ilustrační foto.

Banka ruší pobočky v Žebráku i ve Zdicích

Berounsko /FOTOGALERIE/ - K 1. říjnu 2016 Česká spořitelna zrušila 45 poboček, nyní jich je kolem šesti set. Jedná se o malé pobočky, do kterých chodí pár lidí denně vybí-rat nebo vkládat peníze. Poradenství či jiné bankovní produkty v nich vyhledá, jen pár klientů. Lidé v těchto obcích tak budou od října odkázání na bankomaty a větší pobočky ve svém okolí.  

Ilustrační foto.

Muž připravil důvěřivou seniorku o statisíce korun

Moravská Třebová - Vyšetřovatel obvinil čtyřiatřicetiletého muže z Moravskotřebovska z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platební karty. Podvodník totiž od února do července připravil stařenku a jejího syna o 400 tisíc korun.

Bankomat. Ilustrační snímek

Vlastnímu otci vybral účet

Liberec – Nepříjemný zážitek má za sebou 72letý muž, který se s manželkou vypravil nakupovat do jednoho z libereckých obchodních center.

Ilustrační foto.

Podvodníci tahají z lidí peníze přes sbírky

Berounsko - Na Berounsku řádí party podvodníků. Na důvěřivé lidi si vymýšlejí různé záminky, aby je okradli o peníze. Někdy se ani neštítí toho, schovávat se za charitativní sbírky.  

Ztráty a nálezy. Ilustrační foto.

Ve ztrátách a nálezech skončil v Kroměříži had i taška s čerstvým masem

Zhruba tři stovky věcí skončí každoročně ve ztrátách a nálezech na kroměřížské radnici. Že lidé na městskou policii často přinesou nosí klíče, peněženky nebo mobilní telefony, asi tolik nepřekvapí, občas ale dojde i na opravdové kuriozity. Třeba tašku s čerstvě nakoupeným masem nebo živá zvířata, mezi nimiž nechyběl had nebo králík v kleci.

Digitální ekonomika, ilustrační foto

Penězům pomalu zvoní umíráček. Vznikne bezhotovostní společnost?

V dekádě mezi lety 2005 a 2015 se objem bezhotovostních plateb celosvětově zdvojnásobil. Nejdramatičtěji rostl v roce 2015, kdy se zvýšil o více než deset procent. Jak píší Financial Times (FT), je jen otázkou času, kdy hotovost vyhyne stejně, jako dinosauři. Konec cinkavých drobáků a šustících bankovek je však tak pozvolný, že si ho ani neuvědomujeme.  

Bankomat. Ilustrační foto.

V bankomatech je Windows XP, lze ho ovládnout během minuty

Ke každému bankomatu se dá jednoduše připojit USB kabelem, peníze pak lze ukrást během minuty. Několika zlodějíčkům v Asii se tak před časem podařilo jednoduše vybrat peníze. Experti vysvětlují, jak jsou bankomaty málo zabezpečené.