Kreativ

ŠTÍTEK: dieta

Tatérka Lucie s metodou teprve začíná, ale mnoho dalších žen potvrzuje úspěchy.

Až 10 centimetrů v pase dolů: Dříve obézní žena sdílí, jak zhubnout bez diet

Trápí vás vrstva tuku v oblasti břicha? Cvičíte, držíte drastické diety, ale stále máte daleko k vosímu pasu? Tento problém řeší dlouhodobě i influencerka a tatérka Lucie, která dříve bojovala s obezitou. A nyní možná našla cestu, jak v pase zhubnout a vyrýsovat celou postavu. Pomáhá jí s tím terapeutka Martina Václavíková, která centimetry z jejího břicha doslova tahá vlastníma rukama. Trochu pomoci si zvládnete i sami doma.

Kopřivový čaj pomáhá při léčbě mnoha neduhů, a navíc brání přejídání a ukládání tuku.

Na dotyk je nepříjemná. Léčí však řadu neduhů, detoxikuje a podporuje hubnutí

Když se s touto rostlinou setkáte v přírodě, moc radosti vám to nepřinese. Kopřiva je žahavá a místo, kde se dotkla kůže, nepříjemně pálí. To všechno však vyvažují její neobyčejné léčivé schopnosti. Mimo jiné podporuje přirozenou imunitu organismu, prospívá kloubům, zmírňuje únavu a má detoxikační schopnosti. A k tomu je i velkým pomocníkem při hubnutí. Jak připravit kopřivový čaj? Jak často pít čaj z kopřivy? A jak kopřiva funguje při hubnutí?

Na začátku roku 2020 vážil Milan přes 155 kilo, po třech letech hubnutí s nutriční terapeutkou už to bylo jen necelých 120 kilo.

Muž shodil už 36 kilogramů. Pomáhá mu dieta jednodušší, než byste čekali

Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?

Štědrovečerní večeře. Ilustrační snímek

Co po vánočním obžerství? Chybou je jít z extrému do extrému, říká odborník

Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.

Štědrovečerní večeře. Ilustrační snímek

Co po vánočním obžerství? Chybou je jít z extrému do extrému, říká odborník

Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.

Pozor na přejídání. Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích

Kdo o Vánocích přibere, kila se ho budou držet. Jen dietou zhubne málokdo

Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích. A netýká se to hmotnosti dárků od Ježíška. Odpočinek, málo pohybu a hody v podobě cukroví, majonézového salátu a smažených řízků se opřou do ručičky na váze. Podle odborníků jsou vánoční kila obzvlášť nepříjemná, zbavit se jich dokáže jen hrstka dietářů.

Nedostatečným příjmem potravy trpí starší lidé v domovech pro seniory i v domácím prostředí

Někteří důchodci v domovech jsou podvyživení. Důvodů je hned několik

Když staří lidé přicházejí do domovů pro seniory, je o ně postaráno a odpadají jim starosti o chod domácnosti, úklid, nákupy či vaření. Zároveň to ale přináší i zcela zásadní změny v režimu dne a veškerých činnostech včetně příjmu potravy. Právě jemu se věnuje nová studie Stravování seniorů v institucionální péči, jež vyšla v časopise Fórum sociální politiky.

Karlos Vémola ovládl titulový zápas se Slovákem Langerem za pouhých sedm vteřin.

Vánoční dieta? Naposledy to urvu, věří Vémola. Za odměnu si hodlá dopřát žranici

Už za měsíc čeká fanoušky Oktagonu MMA nabitý vánoční galavečer v pražské O2 areně, na kterém se mimo jiné představí i domácí legenda Karlos „Terminátor“ Vémola. Toho čeká v jednom z posledních zápasů kariéry střet se slovenským rivalem Samuelem Krištofičem, tentokrát v domluvené váze do 88 kilogramů. A to znamená pro osmatřicetiletého rodáka z Olomouce jediné – další Vánoce strávené na dietě.

Základem léčby lipedému jsou liposukční metody. Hanka Čechová už absolvovala liposukci nohou i rukou. Na fotce je její hojící se ruka po operaci.

Nehubnete, i když držíte dietu a hýbete se? Příčinou může být málo známá nemoc

Maminka dvou malých dětí Hana Čechová nedávno sebrala odvahu a vystoupila před novináři se svým příběhem. Vyprávěla o tom, kolik snahy ji vždy stálo zhubnutí pár kilogramů. Jak už téměř hladověla, a přesto stále přibírala. Jak dlouho nenacházela pochopení od lékařů. Nakonec ji k odhalení příčiny jejího trápení, kterou je málo známá, ale přesto poměrně častá nemoc, přivedla její kamarádka. Hana Čechová má nemoc s názvem lipedém.

Anna Simonian zhubla díky deseti pravidlům téměř 40 kg.

Žena vymyslela dokonalou dietu. S těmito deseti pravidly zhubla už 39 kilo

Anna měla nadváhu celý život. Nejvyšší hodnota, kterou kdy na displeji váhy spatřila, byla 117 kg. Jednoho dne si však uvědomila, že vidět na váze trojciferné číslo není nic příjemného a rozhodla se to změnit. Vymyslela si proto 10 pravidel, která se stala každodenní součástí jejího života a která ji dovedla k postavě snů. Jak se jí podařilo zhubnout, jaká jídla jíst, abyste zhubli také a jaká pravidla dodržovat?

Co se nehýbe, to postupem času zarezne, zatuhne a znovu se pak rozhýbává velmi těžko.

V 50 letech začínají ženy dohánět hříchy. Jak se udržet ve správné kondici?

Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Se správně zvoleným jídelníčkem hubnou ženy i muži všech věkových kategorií

Vysněná postava za pár týdnů? Jde to i bez cvičení. Kilo týdně a bez jojo efektu

Máte pocit, že jste už vyzkoušeli všechno? Zkusili jste diety, půsty, menší porce, hladovění, detoxikaci, žádné přílohy, dělenou stravu a další extrémy, a přesto zůstává vaše snaha bez výsledku a vysněná postava je v nedohlednu? Chcete-li totiž skutečně a přesto rychle zhubnout, pomůže vám jedině správný jídelníček. Takže co jíst a nejíst, co nejvíc pomáhá na hubnutí a jak zhubnout i čtyři kila za týden?

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Je rozhodně lepší mít nadváhu, ale být fit, než být hubený a bez dobré fyzičky.

Obezitolog Martin Matoulek: Proč vážíme 200 kilo? Hubnutí je prostě nepřirozené

Pomozte mi zhubnout. S tímto požadavkem přichází za lékaři rok od roku více lidí, kteří mají stále více kilogramů. Zatímco před dvaceti lety ještě bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes není 200 a více kilo žádnou výjimkou. Proč naše populace tolik tloustne, proč drastické diety nikdy nepomohou a kdy může být nadváha lepší než hubenost, jsme si povídali s naším předním obezitologem profesorem Martinem Matoulkem.

K oblíbeným Ondřejovým jídlům z krabiček patřil losos se zeleným hráškem.

Deset kilo tuku za čtvrt roku pryč. Ondřej zhubl bez sportu s krabičkovou dietou

Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.

Namísto těsta slouží jako korpus pro meatzu maso.

Místo těsta flák masa nebo mleté. Meatza dobývá kuchyně keto a paleo diet

Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.

Kamila před hubnutím a po něm

Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny

Makrobiotická strava doznala řady změn. Nejde už o dietu, ale o životní styl

Makrobiotická strava je převážně vegetariánská a hlavní důraz klade na celozrnné obiloviny. Dodává tělu velké množství vlákniny a omezuje příjem nezdravého cukru, takže by měla být vlastně ideální pro toho, kdo chce zhubnout. Přesto má řadu odpůrců, kteří tvrdí, že tento extrémní výživový směr může zdraví člověka vážně ohrozit. V čem je tedy makrobiotická dieta nebezpečná a co si z ní naopak vzít, abychom podpořili svoji snahu být štíhlí a současně zdraví?

Potraviny, které lidé s jednou krevní skupinou stráví lehce, mohou pro člověka s odlišnou skupinou znamenat problém

Krevní skupina jako klíč k vysněné postavě? Lékař přišel s dietou na míru

Každý z nás je jedinečný a proto neexistuje žádná zázračná dieta, která by zabrala na všechny stejně. A že jich už lidé za ta léta vyzkoušeli. Úspěšně shozená kila se zase rychle změnila v tukové polštářky a pohřbila sny o rychlém a snadném hubnutí. Dieta podle krevních skupin se objevila už v 90. letech 20. století, kdy americký lékař a přírodní léčitel Peter D‘Adamo přišel s tím, že existuje souvislost mezi výživou a krevní skupinou. Jak jíst podle krevních skupin a může tedy krev ovlivnit, jestli bude naše tělo přijímat potravu dobře nebo špatně?

Martin Zounar

Martin Zounar: Vážil jsem sto dvacet kilo. Teď si připadám jako zhubnutý hroch

V období pandemie se Martin Zounar rozhodl zatočit s přebytečnými kilogramy. Ručička na váze mu ukázala nelichotivé číslo, a navíc se necítil komfortně ani při běžných aktivitách. Zázračné pytlíky a drastické diety si ale odpustil, má jich za sebou totiž dost. „Já bych mohl klidně napsat knížku s názvem Můj život s dietou, přinejmenším za těch posledních patnáct let,“ vysvětlil Martin Zounar v knize Jíst, či nejíst, která mapuje jeho hubnutí.

Když se před časem objevila Low Carb dieta jako zaručená metoda hubnutí, stala se velkým hitem.

S Low Carb dietou se hubne neuvěřitelně rychle. Ale zázračná není

Když se před časem objevila Low Carb dieta jako zaručená metoda hubnutí, stala se velkým hitem. Její princip je jednoduchý: vyvarovat se v jídle sacharidů a soustředit se na tuky a bílkoviny. Tato nízkosacharidová kúra nebo také ketonová dieta přináší velmi rychlý úbytek kilogramů, takže je velmi oblíbená. Ale ani ona není zázračná a navíc se ukázalo, že se nehodí úplně pro každého.

Banány obsahují draslík a sodík, které jsou důležité pro naši kardiovaskulární soustavu. Navíc zlepšují trávení, vyrovnávají krevní tlak, pomáhají proti zácpě i pálení žáhy a bojují proti volným radikálům.

Banánová dieta slibuje úbytek kil už za týden. Vymyslela ji japonská lékárnice

Jako bývá závěr prosince ve znamení bramborového salátu, cukroví, chlebíčků a vepřových kolen, tak je počátek ledna spjatý se snahou všechny tyto kalorické hříchy okamžitě zažehnat cvičením, během a hlavně dietami. Roztodivné diety, jak známo, přicházejí v módních vlnách, aby je vzápětí vystřídaly nové a progresivnější. Ve většině případů však i ta nejrevolučnější metoda hubnutí prohraje s naší neukázněností, leností nebo jojo efektem. K oblíbeným dietám patří takzvaná ranní banánová dieta, která vznikla před patnácti lety v Japonsku a slibuje úbytek několika kilogramů za týden.

Řidiči kamionů jsou klasicky zaměstnaní, nedělají nic nelegálního, ale systém, jakým je zaměstnavatel vyplácí, jim v budoucnu stačí jen na velmi malou penzi. Ilustrační foto

Řidič kamionu: Diety mi tvoří půlku platu. Co na stáří nenašetřím, to mít nebudu

Mnozí lidé dřou celý život, ale ve výsledku je čeká velmi nízký důchod. Někteří si za to mohou sami, protože si nechávají vyplácet peníze na ruku, jiní jakožto osoby samostatně výdělečně činné odvádí jen minimální částku na sociálním a zdravotním pojištění. Existují ale také jedinci, kteří jsou klasicky zaměstnaní, nedělají nic nelegálního, ale systém, jakým je zaměstnavatel vyplácí, jim v budoucnu stačí jen na velmi malou penzi. Jde například o dálkové řidiče, kteří vozí zboží do zahraničí.

Eva Decastelo

Evě Decastelo nová láska svědčí. Za rok má dole 13 kilo a nikdy nevypadala líp

Bez nadsázky říká, že v takové formě nebyla ani ve svých osmnácti letech. Neskutečně jí to sluší. A nemůže za to jen stres, kterým si prošla kvůli rozchodu s manželem Reném, ale i nová láska v podobě fotografa Tomáše Třeštíka. Eva Decastelo prozradila, že chodí do posilovny, drží keto dietu a také se pravidelně otužuje.

Catherine, princezna z Walesu zhubla díky Dukanově dietě

Oblíbené diety celebrit: Slavné ženy se hlady rozhodně nemučí

Zatímco některé diety, jako například paleo, jsou zacílené přímo na snižování hmotnosti, jiné, třeba očistné, kterou praktikuje Gwyneth Paltrow, mají zdravotní přesah. Co celebrita, to téměř jiná dieta. Vévodkyně z Walesu před svou svatbou spoléhala na rozfázovanou dietu, zatímco Ilona Csáková na to šla úderně a jak prozradila v časopisu Story, nadobro si odepřela mouku. Všechny dámy, které si hlídají stravu ale pojí jedno. Hlady se žádná z nich nemučí.

Lidem v tísni, kteří musí dodržovat přísné diety, se trochu uleví. Na stávající vysokou inflaci a zdražování energií totiž zareagovala vláda

PŘEHLEDNĚ: Příspěvky na přísné diety vzrostou. Kdo má nárok a kolik dostane

Lidem v tísni, kteří musí dodržovat přísné diety, se trochu uleví. Na stávající vysokou inflaci a zdražování energií totiž zareagovala vláda. Na základě vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí zvyšuje od října o devět a půl procenta dávky na zdravotní diety, které pobírají lidé v hmotné nouzi.

Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM

Nemůžou za to, že jsou tlustí. Obezitolog z IKEM vysvětlil, kdy to lze říkat

Svět zachvacuje pandemie obezity, která bude mít horší dopady než covid-19. „Schopnost uložit energii a pomalu ji spotřebovávat kdysi byla zárukou přežití. V době dostatku s tím ale neumíme pracovat,“ říká pro časopis Vlasta Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.

Přejídáním a hladověním se lékařka metabolické poradny Fakultní nemocnice Brno Miroslava Navrátilová zabývá již čtyřiatřicet let.

Najíst se musíme půl hodiny po probuzení, říká brněnská lékařka Navrátilová

/ROZHOVOR/ Zhubnout, změnit životní styl, obrátit své stravování k lepšímu. Podobný cíl mívá po silvestrovských oslavách řada lidí bojujících s váhou. Drastické diety však podle lékařky metabolické poradny bohunické fakultní nemocnice Miroslavy Navrátilové nejsou řešením. „Pacienti za mnou chodí a diví se, že jsou nemocní. Celou dobu přitom ale na varování vlastního těla nereagovali,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Zabíjačkové speciality. Ilustrační foto.

Jak shodit vánoční kila navíc? Radí experti z Brna, přečtěte si vědecký postup

/VIDEO/ Už měsíce před koncem minulého roku na sobě pociťovala výrazné fyzické i mentální změny. Necítila se vůbec dobře. Byla neustále unavená, podrážděná. Proto se Kristýna Stará z Brna rozhodla, že je čas na změnu. „Odstartovala jsem novou cestu. S individuální pomocí od trenérky jsem začala cvičit a řešit stravu. To je pro mě asi nejtěžší, ale začínám se na to soustředit čím dál tím více. Pokrok je pozvolný, ale je tam. Psychicky se cítím mnohem lépe a věřím, že jsem na dobré cestě,“ svěřila se žena. Nastolila tak dilema, která po svátcích na jihu Moravy trápí řadu lidí.

Podle vědců při dietě 5:2 sice lidé zhubnou podobně jako při dodržování některé z tradičních diet, postup 5:2 je ale příjemnější a lidé u něj spíše vydrží.

Hledání ideální diety: Jedna má oproti ostatním výhodu, zjistili vědci

Když se někdo rozhodne zhubnout, má na výběr širokou škálu možných diet. Studie britských vědců se nedávno zaměřila na - v posledních letech velmi populární - dietu 5:2. A podle jejich zjištění má tato cesta oproti ostatním jednu zásadní výhodu - lidé, kteří se do ní pustí, u ní s největší pravděpodobností i vydrží. Podle odborníků kvůli ní rovněž nemusí lidé dělat v jídelníčku tak zásadní změny.

Vizualizace nového stravovacího provozu Klaudiánovy nemocnice.

Klaudiánova nemocnice chystá velkou změnu: za rok bude vařit pod parkem

/FOTOGALERIE/ Stavebním ruchem znovu ožívá část areálu Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, kde přednedávnem vnikl nový parkovací dům. Právě mezi ním a budovou interny začala nemocnice v úterý budovat nový objekt. Do roka má být hotovo: bude tam stát nový stravovací provoz, který nahradí již nevyhovující budovu se zastaralým technickým vybavením. 

Mikrobiota

Střevní mikrobiota dokáže lidi chránit, ale může i uškodit

Většina civilizačních chorob jako diabetes, nádory či obezita jsou spojovány s chronickým zánětem a změnami ve střevní mikrobiotě. Ovlivnit ji může i časté létání nebo ponocování, vysvětluje v rozhovoru lékař Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Důležitá je také mikrobiota v ústech – tu patogenní můžete dokonce předávat partnerovi.

Iva Málková

Kdo může za nadváhu? Podíl viny nesou i ti, kteří propagují nerozumné diety

Málokdo se o pomoc lidem s nadváhou zasadil tak jako doktorka Iva Málková. Hned po listopadovém převratu založila společnost STOB (STop OBezitě), která dnes sdružuje na 300 psychologů, lékařů, nutričních terapeutů, cvičitelek a dalších odborníků, jejichž cílem je pomáhat všem, kteří chtějí hubnout s rozumem.

Aneta Šachová.

Sedmadvacetiletá Aneta Šachová z Benešova našla životní zálibu ve cvičení

Aneta Šachová měla k pohybu vztah už od dětství. „Jako malá jsem vždy tančila a dělala skoro všechny druhy sportu - jen na hobby úrovni. Studovala střední hotelovou školu, kde jsem v šestnácti letech měla možnost odcestovat na pracovní stáž do Španělska na pět měsíců, kde jsem přibrala přes dvacet kilogramů. V šestnácti letech jsem začala se všemi možnými dietami a i cvičením. První kruhovými tréninky, poté jsem cvičila ve fitku, ale nikdy ne kvalitně pod vedením kouče. Před šesti lety jsem zkusila charitativní trénink pro malou holčičku s leukemií právě organizovanou teď už mým manželem. Od té doby jsem věděla, že tady chci trénovat,“ sdělila s úsměvem na tváři.

Výživová specialistka Věra Hrabáková Bittnerová.

Naučím vás zdravě žít jednou pro vždy, říká Věra Hrabáková Bittnerová

Doba, ve které žijeme, nás ovlivňuje víc, než bychom si přáli. Trávíme mnohem víc času v internetovém světě, kam se zatím musel přesunout ten reálný, zmenšily se možnosti sportování i cestování, na naši psychiku působí ve velkém negativní zprávy. O to důležitější je myslet na sebe a pečovat o to nejcennější, co máme – o své zdraví. Právě o tom jsme si povídali s teplickou výživovou specialistkou Věrou Hrabákovou Bittnerovou, která v pomoci lidem našla smysl a náplň svého života.

Cesta k trvale štíhlé postavě stojí na třech pilířích – těmi je jídlo, pohyb a mysl.

Nastartujte hubnutí, právě teď je ideální čas začít

Pokud se už těšíte, že zhubnete do plavek, právě březen je ta správná chvíle začít. Tělo se s příchodem jara samo čistí a my mu v tom vhodnou úpravou jídelníčku můžeme pomoci. Zbavte tělo zátěže, kterou jsme nabrali v zimním období v době stresů, karantény a přejídání.