Kreativ

ŠTÍTEK: dieta

V jídelně 5. základní školy se kuchařky z hradeckých základek seznámily s bezlepkovým vařením.

Kuchařky se chystají na bezlepkové vaření

Jindřichův Hradec - Téměř v každé škole se dnes najde dítě, které musí dodržovat nějakou speciální dietu. Kuchařky z jindřichohradeckých základních škol nyní měly příležitost seznámit se s bezlepkovým vařením.

Fotbalisté Speřic zásluhou gólu Davida Jančíka vyhráli v Kamenici nad Lipou a druhou příčku už jim nikdo nevezme.

Gólovou dietu rozhodl David Jančík

Pelhřimovsko – Derby Pelhřimovska nabídlo předposlední kolo I. A třídy fotbalistů. Body braly Speřice, které si tak pojistily druhou příčku.

80. výročí otevření letiště na Ruzyni Runway Festival

Oslavy vysvětlily, proč dravci na letišti mají dietu

Praha – Támhle přistává stejně tlusté letadlo, jako jsem já. I takovéto žertem míněné upozornění, které nezůstalo bez odezvy, bylo možno zaslechnout v sobotu odpoledne z hudební stage, kde právě vystupovala hudební skupina Kašpárek v rohlíku. Není divu: pódium stojí přímo v areálu Letiště Václava Havla, a tak všichni návštěvníci museli projít bezpečnostním rámem.

Kyjovský kulturista Pavel Forman na letošní mistrovství České republiky opanoval kategorii masters a následně se mezi veterány od čtyřiceti do devětačtyřiceti let stal absolutním vítězem.

Dieta dělá s psychikou divy, tvrdí republikový šampion v kulturistice Forman

Kyjov – Inspiroval se svým oblíbencem Dorianem Yatesem a pod vedením bývalého mistra Evropy Petra Stacha se zdokonalil. Nyní v Kyjově provozuje vlastní fitness centrum IRONGYM. Pouze cvičit a dohlížet na své svěřence a kolegy se ale kulturistovi Pavlu Formanovi nechtělo, a tak se začal připravovat na letošní mistrovství České republiky. Zkušený borec si v Lysé nad Labem po náročném několikaměsíčním tréninkovém drilu splnil jeden z životních snů a cílů, když na národním šampionátu opanoval kategorii masters a následně se mezi veterány od čtyřiceti do devětačtyřiceti let stal absolutním vítězem.

Ludmila Bednářová ze sdružení Sedmikráska.

Zpočátku pekla bezlepkové moučníky pro slepice, nyní radí, jak na celiakii

/ROZHOVOR/ - Horší výběr v restauracích, obtížnější pečení a vaření. A také dražší stravování. S tím se musí každodenně vyrovnávat celiaci a jejich rodiny. Lidem na Prostějovsku, kteří si musí odpustit kvůli celiakii jídla obsahující lepek, však řešit tyto problémy pomáhá Ludmila Bednářová.

Ilustrační foto.

Školní jídelny nabízejí nejvíce diety bez lepku a pro alergiky

Možnost dietního stravování ve školách mají nejčastěji děti, které trpí nemocí celiakií a různými druhy alergie. Vyplývá to z evidence systému Sekce výživy a nutriční péče, která pro školní jídelny vytvořila metodiku přípravy dietního stravování. Nejvíce ho v současnosti nabízí školy ve Středočeském, Zlínském, Moravskoslezském kraji a v Praze, nejméně naopak v Plzeňském a Pardubickém kraji.

Profesionální kulturistickou kartu drží v Česku v této kategorii jen dvě ženy. Jednou z nich je Věra Mikulcová z Jihlavy (na snímku).

Kulturistika není pro lidi se slabou vůlí

Jihlava - Profesionální kulturistickou kartu drží v Česku v této kategorii jen dvě ženy. Jednou z nich je Věra Mikulcová z Jihlavy, ta ji získala v roce 2014, a hned na prvním závodě mezi profesionálkami v kanadském Torontu v roce 2015 bodovala. Skončila druhá. Nyní se už druhý měsíc připravuje na své druhé velké vystoupení. Začátkem července bude chtít uspět mezi nejlepšími kulturistkami z celého světa v americkém Chicagu.

Lewis Hamilton v kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie.

Formule 1 je tu. Vykrmení piloti jdou na start. Sainz o stravě: Máma je šťastná

Nestává se často, aby na prahu nové sezony formule 1 bylo jedním z nejdiskutovanějších témat jídlo a diety. Letos se ale o stravovacích návycích jezdců mluví víc než dost. Někdo se chlubí, jak dostal zelenou v přibývání naváhy, jiní se zase trápí kvůli předepsanému hubnutí. Kdepak, řídit monoposty F1 není žádná legrace.

Kladno vyhrálo na Souši 3:1.

Kladnu stačila první půlhodina

Kladno - Čtvrtý s třetím hrál v Souši. Kladno mělo na severu Čech dva hrdiny. Jedním byl záložník Šíma, který ve vyrovnané první půli přihrál na góly Kroutilovi a Štoncnerovi, třetí pak vstřelil sám. Tím pomohl svému týmu na druhou příčku.

Kateřina Cajthamlová.

Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou na Regionu

Kladensko – Každý čtvrtek po 11. hodině nabízí Český rozhlas Region Střední Čechy rady všem, kteří chtějí žít zdravě. Doktorka Kateřina Cajthamlová se zaměří na to, jak snížit cholesterol.

Nejvíc lidem u nás podle Davida Švejnohy, který hmyzí speciality připravoval, chutnají cvrčci. Kromě degustace se návštěvníci v Hanáckém statku zooparku dozvěděli i spoustu zajímavostí o broucích.

Hmyz na talíři: po cvrčcích, červech i sarančatech se v zoo jen zaprášilo

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Pro někoho, kdo drží dietu, tato pochoutka rozhodně není. Některé druhy jsou totiž tučnější než vepřový bůček. Vyvarovat by se jí měli i lidé s alergiemi na mořské plody. Stejně jako ony obsahuje chitin, a tak může způsobit reakce v podobě svědivých pupínků. Většina návštěvníků akce Hmyz na talíři, která v sobotu přilákala do Hanáckého statku vyškovského zooparku možná i stovky lidí, nepatří ani do jedné, ani do druhé skupiny. A tak si pochutnávají na červech nebo třeba cvrčcích upravených na různé způsoby.

Ilustrační foto

Nohy jako peříčko

Kotníky jako zalité v betonu obvykle doprovázejí letní vedra. Jestli vás trápí otékání končetin i teď, v zimním období, hledejte příčinu a zkuste ji odstranit.

Martin Macík.

Dakarská "dieta". Macík zhubl pět kilo a propotil dvacet triček

Jak zhubnout za dva týdny až devět kilogramů? Nasedněte do závodního speciálu a vydejte se na slavný etapový závod Rallye Dakar do Jižní Ameriky. Pokud vydržíte čtrnáct náročných dnů v extrémních klimatických podmínkách a po zhruba 9000 km projedete bez úhony cílem, máte splněno!

Jak je to s obezitou v jednotlivých krajích.

Češi nebezpečně tloustnou. Ohrožuje je cukrovka

Čechy, Jihočeský kraj - Začalo to nočním pomočováním a skončilo těžkým poškozením jater. Teprve čtrnáctiletý Jakub trpí chorobou, která v Česku doposud trápila jen seniory. Lékaři mu diagnostikovali cukrovku II. typu – tedy chorobu, kterou si lidé vypěstují sami nezdravým životním stylem.  

Co dneska pijeme?

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Výrobek s názvem podmáslí dneska už konzument na pultech obchodů jen tak nenajde. Koupit se dá skoro výhradně jen kysané podmáslí, což je jedna z variant podmáslí. Z dříve čiré tekutiny se stal kysaný nápoj. Proč?

Ilustrační foto.

Děti s dietou se staly rukojmím byrokracie

Český Krumlov - Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit. 

Nutriční terapeutka Jana Spáčilová.

Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije

Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.

Jiří Týn

Jiří Týn: Když má člověk vůli, tak si cestu najde

/ROZHOVOR/ Vánoční svátky jsou mimo jiné ve znamení jídla a s tím souvisí i nárůst váhy. Trenér a majitel Bavaria Fitness Jiří Týn tradičně čeká větší pošet klientů, podle jeho slov ne všichni vydrží.

miminka narozená v Chrudimi na Štědrý den

Vánoční porody: Tři holčičky

Chrudim - Namísto přípravy bramborového salátu a kapra ke slavnostní večeři spěchaly tři maminky do porodnice. Jejich čas přivést miminko na svět nastal o Štědrém dni. Miminka pomohla přivést na svět lékařka Lenka Skoupá.

Miminka narozená na Štědrý den

Vánoční porody: Tři krásné holčičky

Chrudim – Namísto přípravy bramborového salátu a kapra ke slavnostní večeři spěchaly tři maminky do porodnice. Jejich čas přivést miminko na svět nastal o Štědrém dni.

Ilustrační foto.

Jojo efekt způsobují bakterie ve střevech

S tím, jak při dietě dodržujeme určitý druh výživy, mění se i složení střevního mikrobiomu. Takzvané šetřící bakterie, které se rodí po nízkokalorické dietě, zpomalují metabolismus a my přibíráme na váze, i když méně jíme. Vědci tak objevili příčinu jojo efektu, který způsobuje, že se znovu vracíme na původní váhu po tom, co se nám podařilo zhubnout.