Kreativ

ŠTÍTEK: dieta

Ilustrační fotografie.

Hasiči zasahovali v Drnholci. Na štědrý den ráno

Drnholec – K požáru rodinného domu vyjížděli na Štědrý den po půl šesté ráno hasiči do Drnholce. Poplach měli profesionálové z Mikulova, Břeclavi i Hrušovan nad Jevišovkou, ale také místní dobrovolní hasiči a jejich kolegové z Březí.

Ilustrační foto.

Lobezský botokros

Plzeň – Lobezský botokros patří v Plzni ke koloritu Štědrého dne. Letos pořadatelé z Klubu orientačních sportů Slavie VŠ a USK CS Plzeň chystají 32. ročník závodu. Znovu jako memoriál Štěpána Kodedy.

Biatlonistka Gabriela Koukalová.

Koukalová se hýbe pro dobrý pocit, ale návrat nechystá: Ničeho nelituji

Jsou to skoro přesně dva roky, co Gabriela Koukalová vyhrála v Novém Městě na Moravě při Světovém poháru závod s hromadným startem. Vrcholný podnik se do Vysočina Areny v těchto dnech vrátil, biatlonová hvězda mezitím ukončila kariéru. Užívá si novou životní kapitolu a sportuje pro zábavu, i když myšlenky na návrat se objevují. Spíš ale mezi lidmi kolem.

Bolest břicha. Ilustrační foto.

Zažívací potíže může způsobit lepek. Vážnější jsou ale střevní záněty

Ještě před několika lety znal idiopatické střevní záněty málokdo. Dnes patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida ke stále častějším diagnózám. Ženy v plodném věku mohou mít problémy s početím, u malých dětí dochází k podvýživě a k opoždění vývoje, ale všechny bez výjimky omezují v jejich osobním životě.

Jídlo z nemocniční kuchyně v Brodě bude podle vedení domova důchodců pestré a kvalitní.

Jídlo pro domovy důchodců v Brodě má vařit nemocnice

Havlíčkův Brod – S dostavbou budovy nového Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě se zřejmě změní způsob stravování v Domově Husova, U Panských i v Břevnici, jejichž zřizovatelem je Kraj Vysočina. Jídlo pro obyvatele zajistí nově kuchyně nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Ilustrační foto.

V Thajsku tloustnou mniši. Nesmí odmítat dary věřících

Napříč Thajskem se rozmáhá relativně nový zdravotní problém. Řada buddhistických mnichů trpí zdravotními problémy spojenými s obezitou jako je cukrovka či vysoký krevní tlak. Věřící totiž mnichy, kteří se v zemi těší silnému respektu, s oblibou obdarovávají nejrůznějšími sladkostmi. Ti je nemohou odmítnout.  

Školní jídelna - Ilustrační foto

Jak děti jí ve škole? Často zdravě, někde nabízejí i dietu

Jižní Morava - Sicilská rybí tomatová polévka, grilovaný sumeček s restovanou zeleninou a bramborovým pyré, jablečné muffiny s rozinkami. I taková lákavá jídla mohou mít děti ze základních či mateřských škol na jihu Moravy na jídelníčku. Pestrou a vyváženou stravu jim nabízejí školy, které se zapojily do projektu Zdravá školní jídelna. Těch, které mají příslušný certifikát o zdravé jídelně, je na jihu Moravy již téměř třicet.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Jak děti jí ve škole? Často zdravě, někde nabízejí i dietu

Sicilská rybí tomatová polévka, grilovaný sumeček s restovanou zeleninou a bramborovým pyré, jablečné muffiny s rozinkami. I taková lákavá jídla mohou mít děti ze základních či mateřských škol na jihu Moravy na jídelníčku. Pestrou a vyváženou stravu jim nabízejí školy, které se zapojily do projektu Zdravá školní jídelna. Těch, které mají příslušný certifikát o zdravé jídelně, je na jihu Moravy již téměř třicet.

Hořčičný olej

Pomocník při dietě i nachlazení. Hořčičný olej zažene hlad a vyléčí kašel

Jestli vás trápí revma, celulitida nebo špatné trávení, nastal čas zařadit do stravovacího režimu hořčičný olej, který má řadu příznivých účinků na organismus. Látky obsažené v hořčičném oleji navozují pocit sytosti, výborně se hodí na diety a mají široké uplatnění také pro vnější využití na kůži.

Úžasná proměna Libuše Dvořákové z Dolní Cerekve (vlevo), která tři měsíce dřela pod dohledem profesionálů.

Postava jako v sedmnácti a manželova nová milenka

Dolní Cerekev /ROZHOVOR/– Dopadlo to nad očekávání. Postavu mám jako v mém nejhubenějším období v sedmnácti letech a manžel má jako bonus novou milenku. Tak s nadsázkou a obrovskou radostí hodnotí účast v tříměsíčním projektu časopisu Dieta hubnutí do plavek Libuše Dvořáková z Dolní Cerekve.

- Být obézní není špatné jen pro krásu postavy, ale i pro mozek, tvrdí vědci.

Češi jsou obézní srdce Evropy, nadváha trápí polovinu lidí

Každý druhý Čech váží víc, než by měl. Ačkoliv všichni víme, že nadváha ohrožuje zdraví, jídlo si odepře málokdo. Mlsáme večer u televize, cpeme se na rautech a narozeninových oslavách, jíme, dokud můžeme, a často i když už nemůžeme. Jídlo je totiž droga. Víte, jak s ní zacházet, abyste nebyli obézní?

Dlouhá cesta kulturisty za svalnatým snem.

Dlouhá cesta kulturisty za svalnatým snem

Karlovy Vary - S posilováním začal v patnácti letech. Tehdy netušil, kam se se svým koníčkem dostane. Tento rok se Michal kvalifikoval na mistrovství České republiky v kulturistice. Přiblíží nám strasti a radosti ze života kulturisty.

Ilustrační foto

Menčl rázně uťal beřkovickou dietu

Mělnicko – Jediný hráč se prakticky postaral o největší překvapení dvacátého kola okresního fotbalového přeboru. Výhru Dolních Beřkovic nad Mšenem řídil čtyřgólový Petr Menčl. V ostatních zápasech tabulkoví favorité svou roli zvládli.

Ilustrační foto.

Dívka potřebuje lék za statisíce. VZP jí ho odepřela, soudci rozhodli jinak

Pokud by nedostala svůj lék, hrozilo by osmileté Elišce těžké poškození mozku a kostí. Rodiče proto požádali pojišťovnu, aby dítěti přípravek zaplatila. Jenomže narazili. VZP jejich žádost neschválila. Léčivo je totiž příliš drahé, roční léčba může stát až 1,5 milionu korun. Zvrat v případu nastal až nyní – pacientky se zastal soud. Rozhodl, že má dívka na hrazenou léčbu právo.

Alergeny v jídle

Lék je dieta

Je to nemoc 21. století. Toho, kdo se po něčem neosype, nezačne se dusit kašlem, slzet, neteče mu z nosu nebo mu prostě je jen „nedobře“, těžko hledat. Stále častěji se objevují i alergie na potraviny. Zejména na ty „exotické“, jako jsou kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v kojeneckém a batolecím, je v České republice ta na kravské mléko.

Magdaléna Hemzová díky dietě zhubla za necelý rok pětačtyřicet kilogramů.

Manžela podezřívali, že si našel milenku, říká žena po výrazném zhubnutí

Moravský Žižkov - Šestadvacetiletá Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku musela zásadně obměnit šatník. Za necelý rok zhubla díky dietě pětačtyřicet kilogramů. „Bylo to náročné pro mě, mou peněženku i mé okolí. Nejhorší bylo naučit se správně dodržovat pitný režim a nebát se jíst pětkrát denně,“ přibližuje.

Nemocniční kuchyně připravuje denně na 300 snídaní, vaří 800 obědů a 300 večeří.

Novopečené maminky dostanou na výběr ze tří jídel

Česká Lípa - Příjemná novinka čeká na maminky v porodnici a oddělení novorozenců českolipské nemocnice. Od příštího roku si budou moci samy zvolit, jaké jídlo dostanou k obědu a k večeři. Na výběr budou tři pokrmy.

ilustrační foto

Vaření bez lepku či vajec. Školní jídelny nabízejí dietní stravování

Nabídka dietní stravy pro školáky se v metropoli rozšiřuje. V Praze 12 vznikla pilotní síť základních a mateřských škol, které speciální režim nabízejí. Alergie na lepek, ořechy, vejce či například laktózu. Intolerance na různé druhy potravin a látek v nich obsažených se týká řady Pražanů. V případě žáků a studentů se školní jídelny snaží stále častěji vyjít vstříc a nabídnout speciální režim.

Návštěva prezidenta Zemana na krajském úřadě v Olomouci

Zemanův stav? Jeho lékař označil vyjádření o zmizení cukrovky za laické

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o zmizení cukrovky bylo podle jeho ošetřujícího lékaře laické. Miloslav Kalaš z Nemocnice Na Homolce to řekl serveru Aktuálně.cz a Hospodářským novinám. Snížení glykemie označil za velice pozitivní výsledek, příčinou bylo snížení váhy prezidenta dodržováním striktní diety. Zeman řekl, že mu "odešla cukrovka".

Internista příbramské nemocnice Filip Závada.

Bezlepková dieta se pro každého nehodí, říká internista

Příbram - Lepek je takovým fenoménem dnešní doby. Časopisy o zdravém životním stylu většinou informují o škodlivosti lepku, mnoho celebrit nás pak přesvědčuje o tom, že teprve po jeho vyloučení ze svého jídelníčku jsou skutečně spokojení a šťastní. Naopak někteří lidé se po jeho konzumaci cítí nafouknutí, unavení a mají střevní problémy. Jak je to s lepkem doopravdy? Na to jsme se zeptali MUDr. Filipa Závady, primáře Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.