Kreativ

ŠTÍTEK: hovězí maso

Dojici rybářů se v Rovensku podařilo vytáhnout obávanou exotickou piraňu.

Masožravá piraňa ulovena v nádrži v Rovensku. Možná jich tam nyní žije víc

Rovensko – Velmi neobvyklý úlovek vytáhli z nádrže v Rovensku rybáři Radek Wagner a Petr Vojtek. Na háček se žížalou se jim v neděli 23. července večer zasekla pětatřiceticentimetrová masožravá piraňa! Exotickou a obávanou dravou rybu do nádrže pravděpodobně vypustil nějaký akvarista. Není vyloučeno, že piraní je v rovenské nádrži víc, místní rybáři si již pilně chystají návnady. Chytat budou zřejmě na hovězí maso.

Pracovníci záchranné stanice ve Vendolí mají stále co dělat.  Mimo jiné se starali o dvě mláďata drozda brávníka.

Mláďata drozda brzy vyletí

Vendolí – Pracovníci záchranné stanice ve Vendolí mají stále co dělat.  Mimo jiné se starali o dvě mláďata drozda brávníka.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.

V Brně do jídla vrazí trochu lásky

Brno /ANKETA/ – Jak vyndat kostru z králíka, aby zbytek zvířete zůstal vcelku? Tuto i další užitečné rady do kuchyně se dozvědí návštěvníci třítýdenního gastronomického festivalu Jídlo z blízka. Ten odstartoval v pondělí ve třinácti brněnských restauracích. Místa u stolů, kde lidé poznají regionální potraviny i jejich původ se rychle plní. „Před zahájením jsme obdrželi už dvě sta rezervací" spočítala Lucie Frgalová z Organizace Slow food Brno, které akci pořádá.

Ilustrační foto

Opilí kolaři se srazili na cyklostezce

Hovězí – Dva opilí cyklisti se v pátek kolem jedenácté večer srazili na neosvětleném úseku cyklostezky v Hovězí na Vsetínsku. Oba si způsobili lehká zranění.

Ilustrační foto.

„Grilovačka?“ Letošním hitem je podle rybářů pstruh duhový

Východní Čechy – Docela obyčejné buřty, kuřecí nebo vepřové a hovězí maso. To vše se dá docela dobře na ohni v nynějších horkých dnech upéci nebo grilovat. Ale co takhle ryba? Jak nám potvrdili rybáři, obliba sladkovodních ryb na grilování stoupá, zájem je především o pstruhy.

Ilustrační foto.

„Grilovačka?“ Letošním hitem je podle rybářů pstruh duhový

Královéhradecko – Docela obyčejné buřty, kuřecí nebo vepřové a hovězí maso. To vše se dá docela dobře na ohni v nynějších horkých dnech upéci nebo grilovat. Ale co takhle ryba? Jak nám potvrdili rybáři, obliba sladkovodních ryb na grilování stoupá, zájem je především o pstruhy.

Ilustrační foto.

Sněz, co můžeš, lákají pořadatelé Chuti Jeseníků

Šumperk – Degustační mejdan připravili na středu 20. června pořadatelé gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. V šumperské kavárně PředMěstí budou moci hosté ochutnávat desítky historických pokrmů, které v minulosti jedli obyvatelé jesenických hor. Akce příznačně nazvaná Sněz, co můžeš začíná v 17 hodin.

Ilustrační foto.

Sněz, co můžeš, lákají pořadatelé Chuti Jeseníků

Šumperk – Degustační mejdan připravili na středu 20. června pořadatelé gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. V šumperské kavárně PředMěstí budou moci hosté ochutnávat desítky historických pokrmů, které v minulosti jedli obyvatelé jesenických hor. Akce příznačně nazvaná Sněz, co můžeš začíná v 17 hodin.

Ilustrační foto

Čerstvé potraviny tvoří třetinu útrat v ČR a na Slovensku

Praha - Čerstvé potraviny mají na útratách českých a slovenských domácností zhruba třetinový podíl a necelá polovina hodnoty nakoupeného čerstvého zboží připadá na maso a uzeniny. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti GfK, která monitorovala nákupy českých a slovenských domácností.

Ilustrační foto

Potravinová soběstačnost ČR klesá, názory na to se liší

Praha - Potravinová soběstačnost Česka se z dlouhodobě snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor a vajec.

Ilustrační foto

Hledá se nejlepší grilovací tým v ČR. Přihlaste se

Všichni, kdo dobře a rádi grilují a chtěli by získat titul mistra, se mohou přihlásit do GLOBUS GRILMÁNIE. Oficiální mistrovství České republiky v grilování letos vstupuje do osmého ročníku. Se svým kulinářským uměním mohou soutěžit týmy se soupeři nejen z České republiky.

Na nebezpečný úsek mezi Hovězím a Janovou řidiči nadávají.

Janová - Hovězí je noční můra řidičů.

Hovězí, Janová - Silnice vedoucí mezi Hovězím a Janovou na Horním Vsacku je podle všeho noční můrou řidičů. Svědčí o tom diskuze, která se rozpoutala na webu Valašského deníku po nedávné tragické nehodě motorkáře.

Tragická nehoda u Janové

Muž, jenž zřejmě zavinil na Vsetínsku smrtelnou nehodu, jel opilý

Vsetín – Dvacetiletý řidič Škody Octavia, kterého policie podezírá ze zavinění smrtelné nehody z Velikonočního pondělí, řídil opilý. Rozbor ukázal, že měl v krvi téměř dvě promile alkoholu, řekla dnes ČTK vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Muž navíc nemá řidičský průkaz.

Tragická nehoda u Janové

Muž, jenž zřejmě zavinil na Vsetínsku smrtelnou nehodu, jel opilý

Vsetín – Dvacetiletý řidič Škody Octavia, kterého policie podezírá ze zavinění smrtelné nehody z Velikonočního pondělí, řídil opilý. Rozbor ukázal, že měl v krvi téměř dvě promile alkoholu, řekla dnes ČTK vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Muž navíc nemá řidičský průkaz.

Ilustrační foto.

Opilého chodce srazil autobus

Vsetín, Hovězí – Opilý mladík z Hovězí na Vsetínsku vběhl pod rozjetý autobus. Řidič přes intenzivní brzdění nedokázal střetu zabránit. Opilec utrpěl lehká zranění.

Ilustrační foto

Kontroloři objevili v regálech potraviny s prošlou spotřebou

Třebíčsko - Závažné nedostatky při kontrole potravin odhalili kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejně v Jemnici. Na jiném místě Vysočiny objevili veterinární inspektoři z vysočinské krajské veterinární správy nedostatky u dodávky polských vajec.

Ilustrační foto

Kontroloři objevili v regálech potraviny s prošlou spotřebou

Třebíčsko - Závažné nedostatky při kontrole potravin odhalili kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejně v Jemnici. Na jiném místě Vysočiny objevili veterinární inspektoři z vysočinské krajské veterinární správy nedostatky u dodávky polských vajec.

Soubor Tak Tak z Lidečka zahrál veselohru Na tý louce zelený

Dny Valašského divadla uvedl soubor Tak Tak

Hovězí - V kinosále obecního úřadu v Hovězí začaly v pátek 9. března Dny valašského divadla. Přehlídka amatérských divadelních souborů se v Hovězí koná již po jedenácté.

Mladé kukačkypři krmení

Kukaččí mládě potrhání od kočky přežilo

Vendolí – Pracovníci záchranné stanice Zelené Vendolí se starají o několik druhů opeřenců. Kromě zpěvných, krkavcovitých a dravých ptáků zde dočasně léčili také mladou kukačku.

Porážka prasat v ZOD Mrákov

Mrákovští porazí i dvacet prasat za den

Mrákov – Abychom si mohli  denně pochutnávat na voňavých klobáskách, špekáčcích, prdelačce a jiných masových dobrotách, mají řezník Pavel Šrámek a jeho dva pomocníci Jiří Vogeltanz a Jan Kolbaský ze Zemědělského a obchodního družstva Mrákov plné ruce práce.

Ilustrační foto

Teď jsou to vejce, co bude dalšího?

Cena vajec se šplhá do astronomických výšek, teď, měsíc před Velikonocemi. Jaká bude o Velikonoce, si netroufám odhadovat. V důsledku nařízení EU chovatelé buď investovali do předělání klecových chovů a je logické, že o to prodávají vejce dráž. Ti za hranicemi, co klece nechali při starém, si nyní mnou ruce a lifrují vejce na trh za směšnou cenu.

Řidič tohoto vozu zdemoloval betonový sloup a přetrhal vedení v areálu ZOD Mrákov.

Nepozorný řidič řádil v areálu mrákovského zemědělského družstva

Mrákov – Zpřetrhané telefonní a počítačové kabely a dráty elektrického vedení, přelomený betonový sloup, poškozené veřejné osvětlení a také osobní auto, to vše má na svědomí šestačtyřicetiletý řidič náklaďáku firmy EKO Separ Nýřany, který ve čtvrtek řádil v objektu Zemědělského obchodního družstva Mrákov.

I klobásy z jelena či nutrie ochutnali gurmáni na devátém ročníku Koštu klobásek v žarošické hospodě U Julků.

Žarošice si pochutnaly na šestašedesáti druzích klobás

Žarošice – I klobásy z jelena či nutrie ochutnali gurmáni na devátém ročníku Koštu klobásek v žarošické hospodě U Julků. Mezi profesionály zvítězila maďarská klobása od Jiřího Kudy ze Slavkova. Nejlepší klobásky od domácího výrobce přivezl až z Vysočiny Stanislav Suchý.

I klobásy z jelena či nutrie ochutnali gurmáni na devátém ročníku Koštu klobásek v žarošické hospodě U Julků.

Žarošice si pochutnaly na šestašedesáti druzích klobás

Žarošice – I klobásy z jelena či nutrie ochutnali gurmáni na devátém ročníku Koštu klobásek v žarošické hospodě U Julků. Mezi profesionály zvítězila maďarská klobása od Jiřího Kudy ze Slavkova. Nejlepší klobásky od domácího výrobce přivezl až z Vysočiny Stanislav Suchý.

Hanácká svatba

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.