Kreativ

ŠTÍTEK: hovězí maso

Tygr ussurijský v pražské zoologické zahradě.

Tygr dostává deset kilo masa denně. V přírodě by toho ulovil více

Praha /REPORTÁŽ/ - Ačkoli kalendář ukazuje únorový všední den a je právě dopolední čas, po zoologické zahradě v Praze se prochází několik návštěvníků. Já jdu tentokrát na návštěvu za tygry. A vzhledem k tomu, že panuje zimní roční období, vybírám si ty, kteří chladné počasí milují.

Tygr ussurijský v pražské zoologické zahradě.

Tygr dostává deset kilo masa denně. V přírodě by toho ulovil více

Praha /REPORTÁŽ/ - Ačkoli kalendář ukazuje únorový všední den a je právě dopolední čas, po zoologické zahradě v Praze se prochází několik návštěvníků. Já jdu tentokrát na návštěvu za tygry. A vzhledem k tomu, že panuje zimní roční období, vybírám si ty, kteří chladné počasí milují.

Ilustrační foto

Skopové na talíři. Europoslanci chtějí znát, odkud pochází

Praha – Stejné značení ostatních druhů masa, jakým se dnes označuje hovězí. S takovým požadavkem přišli v minulých dnech europoslanci. Podle nich by měla Evropská unie zavést stejně přísná kritéria značení i u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího i drůbežího masa.

Závěrečné zkoušky: Barmanské kurzy při SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora, 21. únor 2014

Úkoly barmana? Třeba i správné držení láhve

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Správné přísady, vychytat jejich poměr, znak na sklenici směrem k zákazníkovi, držení lahve s alkoholem, správné umístění zdobítek. To všechno jsou drobné detaily, které - až na správné přísady - návštěvník baru u míchaných nápojů příliš neřeší.

Ilustrační foto

Pokrmy se sušeným ovocem a ořechy

Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.

Spinning patří mezi nejvyhledávanější sporty.

Lidé začali plnit předsevzetí

Domažlicko - Fitcentra na Domažlicku jsou plná začátečníků, ale i stálých sportovců, kteří nedobrovolně vyměnili lyžování za squash.

Ilustrační foto.

Ministerstvo odmítne požadavek Kanaďanů na odškodnění kvůli dovozu masa

Praha – Ministerstvo zemědělství (MZe) odmítne požadavek kanadské potravinářské firmy Ronald A. Chisholm na odškodnění ve výši bezmála 300 milionů korun, řekla dnes mluvčí MZe Dana Večeřová. Kanadský výrobce chce po Česku náhradu ve výši přes 10 milionů eur kvůli zákazu dovozu hovězího masa původem z Brazílie a Uruguaye v roce 2007. O chystané arbitráži informovali dnešní Lidové noviny (LN).

Doktor Leoš Středa.

Středy dr. Středy: Koktejly na hubnutí

Z dotazů čtenářů: Hezký den, chtěla bych zhubnout, ale nejde mi to. Zkouším pořád nějaké diety, ale kila se vždycky rychle vrátí. Slyšela jsem o koktejlech na hubnutí. Jak vlastně fungují a opravdu díky nim člověk zhubne? Děkuji za odpověď. M. Slavíková, Č. Třebová

Doktor Leoš Středa.

Středy dr. Středy: Koktejly na hubnutí

Z dotazů čtenářů: Hezký den, chtěla bych zhubnout, ale nejde mi to. Zkouším pořád nějaké diety, ale kila se vždycky rychle vrátí. Slyšela jsem o koktejlech na hubnutí. Jak vlastně fungují a opravdu díky nim člověk zhubne? Děkuji za odpověď. M. Slavíková, Č. Třebová

Doktor Leoš Středa.

Středy dr. Středy: Koktejly na hubnutí

Z dotazů čtenářů: Hezký den, chtěla bych zhubnout, ale nejde mi to. Zkouším pořád nějaké diety, ale kila se vždycky rychle vrátí. Slyšela jsem o koktejlech na hubnutí. Jak vlastně fungují a opravdu díky nim člověk zhubne? Děkuji za odpověď. M. Slavíková, Č. Třebová

Lední medvědi Kometa a Nanuk.

Medvědí párty v Brně: Kometa a Nanuk oslavili první narozeniny

Roční lední medvědi v neděli pomyslně sfoukli první svíčky na narozeninovém dortu. Na oslavu hvězd brněnské zoologické zahrady Komety a Nanuka se přišly podívat stovky lidí. Návštěvníci sledovali, jak se sourozenci společně s matkou Corou pustili do speciálního pokrmu. Dorty tvořila zamražená želatina, mořské ryby, hovězí maso, jablka a kousky mrkve.

Jalovice Aberdeen Angus u Zámečku nad Běleckým Mlýnem

Na Běláku se objevily jalovičky "Angusky", základ budoucího stáda

Bělecký Mlýn – Ze Zámečku nad Běleckým Mlýnem se po několika letech bude opět ozývat také idylické bučení krav. Na zdejší pastviny totiž v pátek po poledni dorazilo pět jaloviček plemene skotu Aberdeen Angus, které jsou prvními kusy zakládaného chovného stáda.

Marián Kovařík: Jsem rád, že jsem se už prosadil

Frýdek-Místek /ROZHOVOR/ – Ještě v loňské sezoně hrál dvacetiletý útočník Marián Kovařík v divizních Kravařích. Jeho výkony se natolik zalíbily frýdecko-místeckému trenérovi Milanu Duhanovi, že rodák z Hovězího v letním přestupním termínu putoval do Stovek.

Druhý ročník gulášového festivalu v Prušánkách.

Mňam! V Prušánkách chutnal i zoufalý hovězí guláš

Prušánky /REPORTÁŽ/ – Sobotní dušičkové ráno v Prušánkách nepatřilo dopolednímu lenošení. Už kolem osmé ráno začínají místní i přespolní zatápět pod kotli. Na tamní návsi totiž startuje druhý ročník Gulášového festivalu.

Ilustrační foto

Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a bio

Brusel – Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa za hovězí. Uvedla to agentura AP s odvoláním na hrubou verzi zprávy Evropské unie.

Ilustrační foto

Poradna doktora Středy: Hubnoucí koktejly

M. Sedláčková, Rakovník: Je mi 54 let a při výšce 166 centimetrů mám 79 kilogramů. Potřebuji zhubnout, ale moc se mi to nedaří. V minulosti už jsem zhubla několikrát, ale kila se mi vždycky vrátila. Chtěla bych hubnoucí koktejly. Zajímalo by mě, jestli opravdu koktejl může nějak pomoci s hubnutím.

Vaření je radost, obzvláště, když to člověk umí!

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Ilustrační fotografie.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Obsluha Ivana Markesová (vlevo) a vedoucí prodejny Jana Koudelová.

Vedoucí farmářské prodejny: Impulsem byl problém nakoupit kvalitní potraviny

Příbram /ROZHOVOR/ – Farmářské trhy jsou fenoménem poslední doby. Zákazníci si na trhy, které jim nabízejí kvalitní potraviny a především ty, které mají třeba i regionální původ, rychle zvykli. Ale co když trhy nejsou v nejbližší době a vy potřebujete kvalitní zeleninu, či skvělý sýr nebo máte chuť na pořádný krajíc chleba? V Příbrami to hospodyňky mají snadné. Mohou zajít nakoupit do kamenného obchodu do Cukrárny V Brance v Příbrami.

Ilustrační foto.

Zbil bratra a chtěl vyhodit televizi

Vsetínsko – Na deset dnů vykázali policisté šestadvacetiletého opilého násilníka z Hovězí na Vsetínsku. Muž vyhrožoval matce násilím a zbil svého bratra. V září vykázali policisté z domů celkem už pět útočníků.

Kolony v Palackého ulici v Přerově, kvůli uzavírkám. Ilustrační foto

Na Hovězí čekejte kolony už od úterý

Horní Vsacko - Motoristé na Valašsku se konečně dočkají. Ředitelství silnic Zlínského kraje zveřejnilo přesné datum zahájení očekávané rekonstrukce silnice II/487 vedoucí od Ústí u Vsetína přes Janovou do Hovězí na Horním Vsacku. Stavět se začne už 17. září v Janové.

Biojarmark v Třebíči.

V Třebíči se chystá podzimní jarmark

Třebíč - Čerstvé mléčné výrobky, kvalitní vepřové a hovězí maso, domácí sušenky a perníčky i přírodní kosmetika a ekologická drogerie. To je pár příkladů z pestré škály zboží, které si lidé budou moci koupit na jarmarku s přívlastky bio, eko a Vysočina regionální produkt.

VAŘÍME S KOŘENÍM. Název kuchařské soutěže, díky níž můžete okusit tento pokrm.

Steak se sladkou zeleninou

Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!

Guláš festival v Přívratu.

Mňam! V Přívratu z kotlíků voněl guláš

Přívrat /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník Guláš festivalu, který se v sobotu za obrovského zájmu veřejnosti odehrál na návsi v Přívratu, opět stál za to. O nejlepší kotlíkový guláš oceněný Řádem zlaté vařečky se utkalo jedenáct týmů. Nečekal je snadný úkol, každý na ohni musel uvařit guláš ze sedmi kilogramů hovězího masa, respektive 250 degustačních porcí pro natěšené publikum i porotu.

Guláš festival v Přívratu.

Mňam! V Přívratu z kotlíků voněl guláš

Přívrat /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník Guláš festivalu, který se v sobotu za obrovského zájmu veřejnosti odehrál na návsi v Přívratu, opět stál za to. O nejlepší kotlíkový guláš oceněný Řádem zlaté vařečky se utkalo jedenáct týmů. Nečekal je snadný úkol, každý na ohni musel uvařit guláš ze sedmi kilogramů hovězího masa, respektive 250 degustačních porcí pro natěšené publikum i porotu.

Jaroslav Orság.

Hotel Horal láká na grilování s cimbálovkou

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - K létu neodmyslitelně patří grilování a posezení u dobrého jídla pod širým nebem. Tuto pohodu po celé léto nabízí návštěvníkům hotel Horal ve Velkých Karlovicích.

Jaroslav Orság.

Hotel Horal láká na grilování s cimbálovkou

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - K létu neodmyslitelně patří grilování a posezení u dobrého jídla pod širým nebem. Tuto pohodu po celé léto nabízí návštěvníkům hotel Horal ve Velkých Karlovicích.

Ilustrační foto

Zájem o jedlý hmyz prý roste, chybí ale legislativa

Praha - Roste zájem o jedlý hmyz, lidé se zbavují předsudků a červi jim zpravidla velmi chutnají. Tvrdí to propagátoři entomofágie neboli pojídání hmyzu. Většímu rozšíření v restauracích a potravinářském průmyslu ale brání neexistující legislativa, aktivisté proto nyní spolu s hygieniky připravují potřebné normy.

Vůně kotlíkového guláše se ve čtrvtek 15. srpna linula sady 1. máje v Šumperku. Konal se zde první ročník gulášového festivalu nazvaného Roztančené kotlíky.

Šumperkem se linula vůně kotlíkových gulášů

Šumperk – Vůně kotlíkových gulášů se linula ve čtvrtek 15. srpna od brzkého dopoledne sady 1. máje v Šumperku. Konal se zde první ročník gulášového festivalu nazvaného Roztančené kotlíky, jenž se stal doprovodnou akcí Mezinárodního folklorního festivalu, který Šumperk tento týden hostí.

Klasický hovězí steak na grilu

Grilujeme s Deníkem – klasický hovězí steak zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého Sklizena přinášíme návod, jak připravit lahůdku z hovězího masa, klasický hovězí steak na grilu. Velmi podstatná je základní surovina, hovězí maso je s minimem tuku a přípravou na grilu nedochází k jeho přepalování ve finálním jídle.

Hřib borový (Boletus pinophilus).

Houbové kloboučky vykukují navzdory tropickým vedrům

Chrudimsko  - /KUDLOVA HOUBAŘSKÁ HLÍDKA/ Druhá polovina července byla extrémně suchá a teplá. Přišla tropická tepla přesahující teplotu nad 30°C, což houbám neprospívá, přesto se při každém výšlapu do terénu dalo něco málo nalézt.

Domácí hamburger na grilu

Grilujeme s Deníkem – domácí hamburger zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, domácí hamburger a ukážeme vám, že se dá dokonce připravit i zdravě. Předtím, než začnete grilovat, však zvažte, kde nakupujete suroviny.

Ilustrační foto

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.

Triatlon je nejlépe zkombinovat se zákuskem v podobě steaku.

V Dolním Újezdu "hledali" nejsilnějšího sedláka. Po triatlonu si dali kus masa

Dolní Újezd – Sobotní odpoledne patřilo v největší vesnici okresu sportu a také grilování. Uskutečnil se tady již třetí ročník triatlonu a grilovačky. Několik desítek závodníků uplavalo na místní plovárně 250 metrů. Pak nasedli sportovci na kola a vydali se na trasu dlouhou zhruba třináct kilometrů. A na závěr si dali běh, a to 3,78 kilometru. Závodníci následně dobíhali do areálu hasičů, kde už na ně čekali diváci a také grilované maso. V tu dobu tady již totiž tři soutěžní týmy grilovaly mleté, vepřové a hovězí maso. Jejich výkony ocenila odborná porota.

Ilustrační foto.

Šok. Fotbalisté nemají zájem o postup do krajského přeboru

Zlín – Přestože většina zásadních tajenek je před víkendovým závěrečným kolem fotbalových soutěží řízených KFS Zlín rozluštěna, stále zbývá dořešit hodně otazníků. Velmi zarážející situace je v případě postupu do krajského přeboru, kam se nejen vítězové I. A tříd vůbec nehrnou.

Ilustrační foto.

Kde se vzala tasemnice? Jako rizikové bylo označeno pět chovů z dvaceti

Opavsko – Neuvěřitelné. Celá jedna čtvrtina všech prověřovaných chovů skotu v republice, které v minulých týdnech a měsících prošly kontrolou kvůli tasemnicové epidemie na Opavsku, byla označena vyšším stupněm rizika. Prokázaly to výsledky rozborů, které učinili švýcarští specialisté na žádost českých veterinářů.

Ilustrační foto.

Kde se vzala tasemnice? Jako rizikové bylo označeno pět chovů z dvaceti

Opavsko – Neuvěřitelné. Celá jedna čtvrtina všech prověřovaných chovů skotu v republice, které v minulých týdnech a měsících prošly kontrolou kvůli tasemnicové epidemie na Opavsku, byla označena vyšším stupněm rizika. Prokázaly to výsledky rozborů, které učinili švýcarští specialisté na žádost českých veterinářů.