Kreativ

ŠTÍTEK: hovězí maso

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.

Emanuele Ridi vařil handicapovaným, bavil a dostal dres Sigmy

Olomouc – Setkat se v olomoucké restauraci Mtrojka s kuchařem Emanuelem Ridi a celý večer ochutnávat tradiční italské pokrmy, které sám připravil. Takovou možnost díky majitelům podniku manželům Václavíkovým v úterý dostaly desítky klientů sdružení pomáhající handicapovaným a jejich rodinám.

Speciálně připravili domácí hamburger

Humpolecko – Na 84,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu, kde stojí motorest Melikana, se v pondělí odpoledne scházely davy zvědavců, a to za jediným účelem – aby na vlastní oči spatřily projíždějící konvoj americké armády.

Stoly se prohýbaly pod tíhou klobás

Žarošice /FOTOGALERIE/ – Vůně klobásek se celou sobotu linula okolo hospody U Julků v Žarošicích. Na dvanáctém ročníku Koštu klobásků se sešlo na devětapadesát voňavých vzorků. Pětičlenná porota se snažila vybrat toho nejlepšího autora masové dobroty. Po nich ochutnávali návštěvníci. „Klobásky soutěžily ve dvou kategoriích, domácí výrobci a živnostníci. Máme jenom ty tepelně opracované. Čabajku tady nenajdete," upozornil na podmínky soutěže Valdemar Sedláček, jeden z organizátorů tradičního koštu.

Veterináři odhalili na Příbramsku nelegálního prodejce masa

Příbram - Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili v minulém týdnu na Příbramsku nelegálního prodejce hovězího masa. Za nevyhovujících hygienických podmínek skladoval v igelitových taškách téměř 200 kilogramů hovězího masa určeného k prodeji. Sdělil to mluvčí SVS Petr Pejchal.

Skauti přivezli světlo z Betléma na vsetínské nádraží

Vsetín /FOTOGALERIE/ – S několikaminutovým zpožděním oproti jízdnímu řádu dorazil v sobotu dopoledne na vsetínské vlakové nádraží spoj vezoucí výpravu skautů z Brna a Vsetína, kteří na Valašsko dopravili betlémské světlo.

Zpracovatel masa je opět v plusu

Polička – Jeden z tamních největších podniků už zase prosperuje. Poličský Masokombinát si oproti loňsku, kdy byl ve ztrátě, polepšil a vykázal zisk 11,8 milionu korun. Uvádí to závěrečná zpráva za rok 2013, která mapuje hospodářský výsledek společnosti.

Fanoušci Janové měli v Ratiboři srdeční kolaps

Valašsko – Kateřinice prohrály šestý penaltový rozstřel. Naopak Prostřední Bečva tím zachránila málem zpackané derby v Hutisku. Horní Lideč potvrdila vedoucí postavení. Fotbal ve Valašské Polance měl dost šancí, ale jen jediného střelce Řezníčka. Šlágr kola v Hovězí přinesl branku až při penaltách.

Rusko uvalilo embargo na výrobky z hovězího masa z EU

Moskva – Rusko se rozhodlo zakázat od 21. října dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky ze zemí Evropské unie kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě. Podle ekonomické agentury Prajm to oznámil šéf ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert.

Hornolidečský ekostatek navštívily desítky lidí

Horní Lideč – Možnost zjistit, co obnáší práce na ekologickém statku, měli v sobotu odpoledne zájemci v Horní Lidči. Den otevřených dveří na ekofarmě Agrofyto sem přilákal desítky zvědavců. Seznámili se s chovem masného i mléčného skotu i principy ekologického zemědělství.

Ráj pro rodiny s dětmi v samém srdci Krkonoš

Bouda Malá Úpa směle konkuruje evropským horským střediskům. V nově vybudovaném objektu naleznete vše, od vytápěných podlah místní restaurace až po chov vlastního highlandského skotu. Příjemnou domácí atmosféru ocení nejen rodiny s dětmi, ale i vyznavači aktivně strávené dovolené uprostřed překrásné panenské přírody.

Rusko zakázalo dovoz hovězího masa a dobytka z Rumunska

Moskva – Ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor zakázala dovoz hovězího masa a dobytka z Rumunska. Opatření zdůvodnila výskytem nemoci šílených krav. Podle agentury Reuters jde nicméně o další z odvetných kroků Moskvy, které vyvolaly sankce západních zemích uvalené na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině.

V Janové patřila sobota fotbalu, hrály se dva turnaje

Janová – První srpnová sobota patřila v Janové fotbalu. Domácí oddíl Tatran Janová uspořádal hned dvě velké fotbalové akce najednou a na své si přišli fotbalisté všech věkových kategorií i diváci a fanoušci.

ČSÚ: Produkce všech druhů masa se zvýšila

Praha - Výroba masa v České republice se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114.468 tun. O půl procenta se zvýšil nákup mléka, mlékárny od zemědělců koupily 599,729 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle ředitele zemědělských statistik ČSÚ Jiřího Hrbka by mohlo jít po letech téměř nepřetržitého poklesu živočišné produkce o trvalejší obrat v nepříznivvém vývoji. Podíl na této pozitivní změně má výrazná finanční podpora státu v posledních třech letech.

Soběstačnost Česka u potravin živočišného původu loni vzrostla

Praha - Potravinová soběstačnost České republiky u všech hlavních živočišných komodit se v loňském roce zvýšila o jednotky procent, vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Naopak se dále výrazně snížila soběstačnost země u brambor či čerstvého ovoce. Svůj podíl na zlepšování bilance má podle MZe mimo jiné zlepšující se nákupní patriotismus Čechů.

Maďaři objevili antrax v dalším hovězím mase

Budapešť - V Maďarsku objevili antrax v dalším hovězím mase. Kvůli nákaze je v péči lékařů jedna osoba v župě Heves na východě země, sdělil v pondělí na svém webu tamní veterinární úřad NEBIH. Zdrojem nákazy je podle něj doma poražený skot. Nově zjištěný případ prý nemá souvislost s incidentem z minulého týdne, kdy se smrtelně nebezpečným virem nakazilo pět lidí.

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

Ovčácký den na Valašsku se blíží

Prlov – Tato oblíbená vzdělávací a prezentační akce odstartuje v sobotu 
28. června od deseti hodin v obci Prlov. Půjde již o její osmý ročník. „Myslím, že je vidět, že se za tu dobu udělal velký kus práce," zhodnotil dosavadní ročníky ředitel Agrární komory Valašska Vsetín Josef Radílek.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Výroba masa se ve čtvrtletí snížila a klesl i nákup mléka

Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Chce to píli a vypít trochu vína

Nová Paka – „Je to víno červené z oblasti Slovenska. Voní po černém rybízu, je plné, svěží, hodí se k zvěřině, hovězímu masu nebo tvrdým sýrům," popisoval vzorek vína Jiří Drbohlav při včerejším zakončení sommelierského kurzu v jedné z učeben střední školy gastronomie a služeb.

Schránka z věže ukrývala cenné dokumenty

Pelhřimov – Při opravách pelhřimovské Kalvárie vyzdvihli stavebníci pečlivě zakonzervovanou schránku. Při jejím středečním otevření na radnici se zjistilo, že v ní jsou archiválie jak z doby stavby nového kostela z roku 1883, tak i z jeho oprav v roce 1928.

Řezník Dolejší si drží rodinné recepty, uspěl i v soutěži

Davle /ROZHOVOR/ - Jednou ze středočeských firem, která získala ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013, se stalo Řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli. Se svým produktem Hovězí maso v pepři uspěli v kategorii Masné výrobky.

Tip liga: druhé jarní kolo vyhrál Jan Mazáč z Hovězí

Valašsko – Jarní část Tip ligy Valašského deníku má zdárně za sebou druhé kolo. Jeho vítězem se stal Jan Mazáč z Hovězí. V kole, ve kterém hned čtyřikrát zvítězili hosté, se Jan Mazáč zorientoval nejlépe ze všech a jako jediný z celého startovního pole nasbíral dvanáct bodů. Za ním se umístilo čtrnáct hráčů s devíti body.