Kreativ

ŠTÍTEK: hovězí maso

Studenti vyráběli sýr a sbírali zkušenosti

Dvacítka studentů rožnovské střední školy zemědělské a přírodovědné se v polovině týdne zúčastnila kurzu výroby přírodních sýrů pod vedením předsedy svazu faremních zpracovatelů, lektora a farmáře Ivana Hrbka.

Hotelovka zaostřila na bio hovězí

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Poděbradská  hotelovka uspořádala další z cyklu seminářů zaměřených na osvětu budoucích kuchařů a hoteliérů. V rámci projektu Bio v regionu bylo tentokrát na stole hovězí maso.

Ochutnali humus, dali si maté a vyzkoušeli si národní kroje

Hluboká nad Vltavou - Bohatý na zážitky byl uplynulý týden v Základní škole v Hluboké nad Vltavou. Už potřetí sem přijela skupinka studentů ze všech koutů světa. Stalo se tak v rámci projektu Edison, jehož cílem je spojovat mladé lidi různých kultur.

Manulové, žirafa i rosomák. V brněnské zoo se letos narodilo téměř 200 mláďat

Brno - V brněnské zoo se letos narodilo bezmála 200 mláďat, nejvíce v dubnu a květnu, nejméně pak v srpnu. Narodili se například manulové, vlci hřivnatí, pásovec štětinatý, medvěd kamčatský a také rosomák, kterého se brněnské zahradě podařilo odchovat jako první v České republice. Informoval o tom vedoucí útvaru vnějších vztahů zahrady Michal Vaňáč.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Ve vimperské masně obnovili jatka a prodávají vlastní maso

Vimperk (Prachaticko) - Vimperská masna obnovila porážku vepřového a hovězího dobytka a prodává vlastní maso. Nové vedení se víc zaměřuje na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny prodává ve vlastní prodejně. Řekl to ředitel masokombinátu Jaromír Kloud, který v podniku pracuje od letošního března.

Vůni cibule a masa doplnil kouř. V Zaječicích vařili kotlíkový guláš

Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Kateřinice nasázely Dolní Bečvě sedm branek

Valašsko – Po delším čase zahrálo dobře Hutisko. Kateřinice nadělovaly a pronásledují Semetín. Ten vyhrál těžký zápas ve Francově Lhotě. Zašová doma pohořela v koncovce. Lidečko si hravě poradilo s Hovězím.

Spotřeba masa v Česku loni vzrostla o 4,5 procenta, méně se jedlo ryb

Praha – Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

Maso vytáhl 
z mrazáku... a odešel

Horní Hedeč – Nepochopitelný případ řešili králičtí policisté. Devětadvacetiletý muž v Horní Hedeči v polovině dubna z odstaveného chladírenského vozu vytáhl dvě přepravky plné mletého hovězího masa na přípravu hamburgerů, domácích omáček a anglické slaniny.

Český reprezentant v kulturistice Jakub Šubrt nebyl v Klatovech naposled

Klatovy – Seminář s úspěšným reprezentantem České republiky v kulturistice, dvojnásobným vítězem soutěže Mr. Universe, absolutním mistrem světa, bronzovým medailistou soutěže Olympia Amateur Europe a účastníkem mnoha prestižních evropských soutěží Jakubem Šubrtem, který se konal první srpnovou sobotu v Klatovech, se podle reakcí návštěvníků i pořadatelů vydařil.

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

Festival zpestří i jídla z baťovské éry

Zlín – Zlínský zámek a přilehlý park provoní nejrůznější lahůdky a speciality. Na prvním ročníku festivalu nebude nikdo trpět hlady. „Na akci bude přibližně 55 prodejců jídla, většina z východní Moravy," přiblížil za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil. Účast přislíbily rozmanité restaurace regionu, které nabídnou nejen klasická jídla, ale také vybrané delikatesy.

Jablůnka sestupuje do okresního přeboru

Valašsko – Kdo bude kladně reagovat na postup do 1. A třídy? První dva celky Kateřinice a Valašská Polanka postup odmítly. Prostřední Bečva čeká na vyjádření Hovězí. Ta by postup brala. Na konci tabulky se děly dramata, ale o bod nakonec spadla do okresního přeboru Jablůnka.

Výškovice mají nový podnik: Stračena Pub

Nově otevřená restaurace s velkou zahrádkou a dětským hřištěm sází na široký výběr piva i domácí kuchyni převážně z hovězího stařeného masa z ekofarmy v Klokočově

Veterináři nařídili vrátit do Polska osm tun kebabu

Praha - Veterináři nařídili firmě, aby vrátila do Polska osm tun drůbežího polotovaru určeného na kebab. U více než poloviny mraženého výrobku v jihomoravských Vraňanech, označeného jako Halal, chyběly řádné doklady. Příjemci masa, společnosti Kebab expres hrozí až milionová pokuta.

FOTO: Zoo má další kotě vzácné kočky rybářské

Děčín – Ošetřovatelé děčínské zoologické zahrady se radují z dalšího cenného odchovu! Na svět tu po 9 měsících přišlo další kotě vzácné kočky rybářské. Odchov je důkazem toho, že se kočkám rybářským 
v děčínské zoo daří.

Výměra osevní plochy klesla v regionu téměř o 45 procent

Karlovarský kraj - V rostlinné výrobě a výnosech z ní plynoucích se Karlovarský kraj nikdy nemohl měřit s produkčními oblastmi. A tak není divu, že po roce 1989 a omezování státní podpory se v tomto regionu začala rapidně snižovat celková výměra orné půdy, tedy i osevní plochy, a nahrazovaly ji trvalé travní porosty pastviny a louky.

Produkce masa se v 1. čtvrtletí mírně zvýšila, více bylo i mléka

Praha - Produkce masa v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,6 procenta na 109.577 tun. Nákup mléka byl vyšší o 4,1 procenta na 625 milionů litrů. Kromě cen jatečného skotu, které se meziročně téměř nezměnily, ale ceny klesly, u mléka se propadla zhruba o šestinu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ve čtvrtek v Olomouckém deníku: týraní koně a znovunalezení rysi

Úlohou novin není přinášet jen dobré zprávy. Musejí informovat i o věcech zlých a nepochopitelných. Například ve čtvrtečním Olomouckém deníku se věnujeme případu týrání zvířat v Měníku u Litovle. Jedenáctka koní tam byla o hladu a žízní a neměla ani dostatek pohybu. Zubožených zvířat si všimla vnímavá žena a zburcovala média. Koně jsou nyní v lepší péči, ale co plánuje dál statečná žena, která na týrání upozornila? Celý příběh se dozvíte už ve čtvrtek.

Řádění zlodějů odnesla vykradená masna a potraviny. Škoda je přes 70 tisíc

Hýsly – Cukrovinky, drogistické zboží, káva, cigarety, alkohol i peníze. Tak vypadal lup, který si odnesl zloděj v noci na sobotu z prodejny potravin v Hýslách. „Poškozením dveří a krádeží peněz a zboží napáchal škodu za více než šedesát tisíc korun," informoval v pondělí o případu hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Nyní krádež vyšetřují kyjovští policisté.