Kreativ

ŠTÍTEK: hovězí maso

Holínky a vidle? Jasně, ale spíš výjimečně

Trutnov - Propagace zemědělství, jaká nemá v regionu obdoby. I tak se dá označit dnešní osvětová akce, které se konala v areálu Farmers ve Voletinách. Dvanáct set dětí díky ní poznalo zblízka, jaké skutečně je české farmaření.

Gulášový festival ozvláštnil vegetariánský guláš

Třináct vzorků gulášů mohli ochutnat návštěvníci druhého ročníku Gulášfestu ve Slavkově. U tamní sportovní haly se pod třinácti kotly vařil guláš z více než 35 kilo hovězího masa, které dodali pořadatelé.

Studenti vyráběli sýr a sbírali zkušenosti

Dvacítka studentů rožnovské střední školy zemědělské a přírodovědné se v polovině týdne zúčastnila kurzu výroby přírodních sýrů pod vedením předsedy svazu faremních zpracovatelů, lektora a farmáře Ivana Hrbka.

Hotelovka zaostřila na bio hovězí

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Poděbradská  hotelovka uspořádala další z cyklu seminářů zaměřených na osvětu budoucích kuchařů a hoteliérů. V rámci projektu Bio v regionu bylo tentokrát na stole hovězí maso.

Ochutnali humus, dali si maté a vyzkoušeli si národní kroje

Hluboká nad Vltavou - Bohatý na zážitky byl uplynulý týden v Základní škole v Hluboké nad Vltavou. Už potřetí sem přijela skupinka studentů ze všech koutů světa. Stalo se tak v rámci projektu Edison, jehož cílem je spojovat mladé lidi různých kultur.

Manulové, žirafa i rosomák. V brněnské zoo se letos narodilo téměř 200 mláďat

Brno - V brněnské zoo se letos narodilo bezmála 200 mláďat, nejvíce v dubnu a květnu, nejméně pak v srpnu. Narodili se například manulové, vlci hřivnatí, pásovec štětinatý, medvěd kamčatský a také rosomák, kterého se brněnské zahradě podařilo odchovat jako první v České republice. Informoval o tom vedoucí útvaru vnějších vztahů zahrady Michal Vaňáč.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Ve vimperské masně obnovili jatka a prodávají vlastní maso

Vimperk (Prachaticko) - Vimperská masna obnovila porážku vepřového a hovězího dobytka a prodává vlastní maso. Nové vedení se víc zaměřuje na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny prodává ve vlastní prodejně. Řekl to ředitel masokombinátu Jaromír Kloud, který v podniku pracuje od letošního března.

Vůni cibule a masa doplnil kouř. V Zaječicích vařili kotlíkový guláš

Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Kateřinice nasázely Dolní Bečvě sedm branek

Valašsko – Po delším čase zahrálo dobře Hutisko. Kateřinice nadělovaly a pronásledují Semetín. Ten vyhrál těžký zápas ve Francově Lhotě. Zašová doma pohořela v koncovce. Lidečko si hravě poradilo s Hovězím.

Spotřeba masa v Česku loni vzrostla o 4,5 procenta, méně se jedlo ryb

Praha – Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

Maso vytáhl 
z mrazáku... a odešel

Horní Hedeč – Nepochopitelný případ řešili králičtí policisté. Devětadvacetiletý muž v Horní Hedeči v polovině dubna z odstaveného chladírenského vozu vytáhl dvě přepravky plné mletého hovězího masa na přípravu hamburgerů, domácích omáček a anglické slaniny.

Český reprezentant v kulturistice Jakub Šubrt nebyl v Klatovech naposled

Klatovy – Seminář s úspěšným reprezentantem České republiky v kulturistice, dvojnásobným vítězem soutěže Mr. Universe, absolutním mistrem světa, bronzovým medailistou soutěže Olympia Amateur Europe a účastníkem mnoha prestižních evropských soutěží Jakubem Šubrtem, který se konal první srpnovou sobotu v Klatovech, se podle reakcí návštěvníků i pořadatelů vydařil.

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

Festival zpestří i jídla z baťovské éry

Zlín – Zlínský zámek a přilehlý park provoní nejrůznější lahůdky a speciality. Na prvním ročníku festivalu nebude nikdo trpět hlady. „Na akci bude přibližně 55 prodejců jídla, většina z východní Moravy," přiblížil za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil. Účast přislíbily rozmanité restaurace regionu, které nabídnou nejen klasická jídla, ale také vybrané delikatesy.

Jablůnka sestupuje do okresního přeboru

Valašsko – Kdo bude kladně reagovat na postup do 1. A třídy? První dva celky Kateřinice a Valašská Polanka postup odmítly. Prostřední Bečva čeká na vyjádření Hovězí. Ta by postup brala. Na konci tabulky se děly dramata, ale o bod nakonec spadla do okresního přeboru Jablůnka.

Výškovice mají nový podnik: Stračena Pub

Nově otevřená restaurace s velkou zahrádkou a dětským hřištěm sází na široký výběr piva i domácí kuchyni převážně z hovězího stařeného masa z ekofarmy v Klokočově

Veterináři nařídili vrátit do Polska osm tun kebabu

Praha - Veterináři nařídili firmě, aby vrátila do Polska osm tun drůbežího polotovaru určeného na kebab. U více než poloviny mraženého výrobku v jihomoravských Vraňanech, označeného jako Halal, chyběly řádné doklady. Příjemci masa, společnosti Kebab expres hrozí až milionová pokuta.

FOTO: Zoo má další kotě vzácné kočky rybářské

Děčín – Ošetřovatelé děčínské zoologické zahrady se radují z dalšího cenného odchovu! Na svět tu po 9 měsících přišlo další kotě vzácné kočky rybářské. Odchov je důkazem toho, že se kočkám rybářským 
v děčínské zoo daří.

Výměra osevní plochy klesla v regionu téměř o 45 procent

Karlovarský kraj - V rostlinné výrobě a výnosech z ní plynoucích se Karlovarský kraj nikdy nemohl měřit s produkčními oblastmi. A tak není divu, že po roce 1989 a omezování státní podpory se v tomto regionu začala rapidně snižovat celková výměra orné půdy, tedy i osevní plochy, a nahrazovaly ji trvalé travní porosty pastviny a louky.

Produkce masa se v 1. čtvrtletí mírně zvýšila, více bylo i mléka

Praha - Produkce masa v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,6 procenta na 109.577 tun. Nákup mléka byl vyšší o 4,1 procenta na 625 milionů litrů. Kromě cen jatečného skotu, které se meziročně téměř nezměnily, ale ceny klesly, u mléka se propadla zhruba o šestinu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ve čtvrtek v Olomouckém deníku: týraní koně a znovunalezení rysi

Úlohou novin není přinášet jen dobré zprávy. Musejí informovat i o věcech zlých a nepochopitelných. Například ve čtvrtečním Olomouckém deníku se věnujeme případu týrání zvířat v Měníku u Litovle. Jedenáctka koní tam byla o hladu a žízní a neměla ani dostatek pohybu. Zubožených zvířat si všimla vnímavá žena a zburcovala média. Koně jsou nyní v lepší péči, ale co plánuje dál statečná žena, která na týrání upozornila? Celý příběh se dozvíte už ve čtvrtek.