Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.
/INFOGRAFIKA/ Hovězí maso je jedním z nejdůležitějších témat posledních dní. Nejen to polské, které aktuálně vzbuzuje pochyby u veterinářů i spotřebitelů. Statistici informovali, že se loni v Česku vyrobilo více hovězího masa než v předchozím roce.
Polsko v pondělí informovalo Světovou organizaci pro zdraví zvířat (OIE), že se na farmě na severozápadě země vyskytl případ atypické formy nemoci šílených krav. Minulý týden přitom evropské země vyděsilo šíření závadného hovězího masa z polského chovu, které mělo pocházet z nemocných zvířat. Případem se zabývají také inspektoři Evropské unie. Zda je mezi oběma případy souvislost, zatím není jasné.
Varnsdorf – Maso z problémových polských jatek, kde poráželi i nemocná zvířata, skončilo také ve Varnsdorfu. Podle českých farmářů by se v Česku podobný případ stát nemohl.
Česká republika stále zvažuje zákaz dovozu hovězího masa z Polska. ČTK to dnes po jednání s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Podle něj jde v případě dodávek hovězího masa z problémových jatek o opakované selhání polské strany. Zpoždění o informování o problémech pak podle ministra podkopává důvěru u veškeré polské potravinářské produkce.
Aféra kolem závadného hovězího masa z Polska má dohru, případem se totiž bude zabývat i Evropská unie. Komise EU totiž v pátek oznámila, že do Polska pošle tým inspektorů, kteří situaci prověří. Problém se podle ní může týkat celkem 14 zemí EU včetně České republiky. Informovala o tom agentura Reuters.
Hovězí maso z polských jatek, kde se porážela nemocná zvířata, bylo dovezeno na Slovensko. Prostřednictvím svého webu o tom informovala slovenská veterinární a potravinová správa. Inspektoři proto chystají u odběratelů masa kontroly. Nejvíce hovězího se na slovenský trh dostává právě z Polska.
V roce 2018 se vyrobilo v České republice přes 447 tisíc tun masa, což představuje mezi roční nárůst o 2,1 procenta. Více se vyrobilo především hovězího masa, které zaznamenalo nárůst o 5,1 procenta, rostlo i drůbeží. Produkce vepřového masa naopak stagnovala. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Karlovy Vary - Tři zlaté medaile za sebou už dokázala na evropských šampionátech vybojovat čtyřiadvacetiletá Romana Guregová z karlovarských Počeren. Nebylo to zadarmo. Připravit se na závody a chovat psy pro spřežení totiž není vůbec nic jednoduchého.
/VIDEO/ Řada lidí si ráda vychutná dobře propečený hovězí hamburger a možná při tom ani netuší, že se tak významně podílí na klimatických změnách. Jedna kráva vyprodukuje za den ve svém žaludku až 500 litrů metanu, který má na globální oteplování větší vliv než oxid uhličitý z automobilové dopravy. Firmy se proto snaží nalézt způsob, jak nahradit hovězí maso něčím ekologičtějším. Americká společnost Impossible Foods tento týden představila již druhou generaci svého rostlinného burgeru, který od toho z pravého hovězího nerozeznáte.
Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.
Když loni na jaře mrazy zdecimovaly úrodu ovoce, lidé začali jíst více zeleniny. Spotřebovali v průměru o dvě kila ovoce méně než předloni. Snědli ale naopak téměř o kilogram zeleniny více.
O půl kilogramu, tedy o 1,8 procenta na 27,3 kg se zvýšila spotřeba drůbežího masa a byla nejvyšší od počátku měření, které začalo v roce 1948. Informovala o tom na tiskové konferenci Renata Vodičková z oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu. Naopak lidé snědli méně vepřového a hovězího. Spotřeba masa v Česku se však loni meziročně nezměnila
Podmoklany – V pořadí již třetí ročník Podmoklanského Gulášfestu se konal v Podmoklanech na Havlíčkobrodsku. „ Své guláše pečlivě navařilo 12 soutěžících a odevzdali je jako každý rok naší léty prověřené hlavní rozhodčí Miladě Vavrouškové, která je za zavřenými dveřmi očíslovala a vytvořila klíč k pozdějšímu rozkrytí pořadí.
FOTOGALERIE / Je libo guláš vepřový, hovězí nebo skopový? V Krchlebech se jich v sobotu 17. listopadu podávalo hned devět. Navařili je účastníci Malé krchlebské soutěže o nejlepší guláš a ochutnávali návštěvníci místního restauračního zařízení.
Pouze jedno utkání měla o víkendu na programu skupina A Fastav Cupu 2018. Zápas Semetín – Kateřinice byl odložen. Fotbalisté Vidče mají za sebou třetí zápas na Fastav Cupu 2018. Po nevydařeném prvním poločase otočili zápas s Hovězím. Hattrick dal Lukáš Vala.
Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaty s dobrým jídlem a pitím. Hostitelé i hosté oslav se předhánějí, jakou lepší lahůdku ostatním přeloží. Pochlubte se, co na silvestr připravujete vy!
Benešovsko - Regionálních produktů, které sdružuje značka Kraj blanických rytířů, opět přibylo. Na podzim vybrala certifikační komise další tři nové žadatele.
/CESTOPIS MILANA ČEJKY, DÍL 2./ V sousední vesnici nesoucí jméno Anatoli jsme navštívili typickou krétskou tavernu. Tady nás čekal příjemný pozdní oběd. V nabídce se objevila řada místních jídel. Například sem patřilo souvlaki, což je grilované skopové maso okořeněné dobromyslí, pepřem a saturejkou. Skvělá byla i musaka, tedy zapečené brambory s lilkem, mletým hovězím masem a zalité hustou bešamelovou omáčkou. Na přípitek nechyběl kalíšek rakije nebo anýzového ouza a dobré řecké víno.
Česká Skalice /FOTO/ - Svíčková je druh typické české omáčky. Vyskytuje se mnoho druhů receptů, které mírně mění její chuť. Nedá se tedy hovořit o jediném univerzálním receptu. Stejně jako u guláše či bramborového salátu, co výtvor, to originál.
Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.
Veterináři odhalili v Praze 6 nelegální sklad masa. Našli zde zmražené ryby z Vietnamu, rybí konzervy z Koreje a zmražené hovězí maso z Rakouska. Celkem se tu nacházelo 2,6 tun živočišných produktů. Maso ze skladu putovalo do pražských restaurací a do podniků v okolí. Inspektoři zakázali prodej produktů a maso odeslali zpět dodavateli do Rakouska. Provozovateli hrozí milionová pokuta.
Hodonínsko /FOTO/ - Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární správy České republiky při kontrole řeznictví na Hodonínsku. Protože majitel se už dvakrát podobným způsobem provinil, hrozí mu teď až milionová pokuta.
Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.
Sychrov – Kolik orné půdy nám zbylo? Jaký je podíl polí a pastvin v našem kraji a co se na nich pěstuje? V rámci krajských dožínek jsem se ptala předsedy Regionální agrární rady LK Roberta Erlebacha.
Žďársko – Zlepšit kvalitu stravování dětí v jídelnách se snaží i ve školách na Žďársku. Třetí ročník projektu Skutečně zdravá škola, do nějž je zapojeno již 286 zařízení s téměř 50 tisíci dětí z celé republiky, přivítal ve svých řadách například „nováčky“ ze Strážku na Bystřicku.
Petrov – Jubilejní desátý Petrovský kotlík zavoněl v sobotu v areálu historických sklepů Plže. Gurmánská akce zaměřená na vaření guláše a zábavu přilákala stovky lidí. Pochoutku z různých ingrediencí jim servírovaly místní spolky a organizace.
Kdoule jsou v syrovém stavu trpké a mohou způsobit žaludeční nevolnost. Zřejmě proto byly v moderní době odsunuty na vedlejší kolej a nejsou zrovna vyhledávaným artiklem. Ale když už u vás rostou, bylo by škoda je nevyužít.
Z hovězího, srnčího, kančího, vepřového a skopového masa vařili v sobotu guláše týmy, které se přihlásily do sedmého ročníku Gulášpárty. Jako tradičně se klání uskutečnilo na Obecnici v Košíkách.
Přívrat – Do malé obce nedaleko České Třebové v sobotu směřovaly stovky návštěvníků. Aby také ne, zemi krále Miroslava, jak se Přívratu říká, ovládl guláš. Tradičního Guláš festivalu se zúčastnilo dvanáct týmů, z nichž rovná půlka měla ve vaření guláše na přívratské návsi premiéru.
Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.
Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.
Ústí nad Labem - Od začátku tohoto týdne mohou návštěvníci ústecké zoologické zahrady vidět dva aligátory severoamerické, jednak dlouholetého obyvatele – samce Libora, ale nově i samici, která se jmenuje Adéla.
Praha – Co vysvětlovat policistům mají dva muži, které strážníci z Prahy 12 podezřívají z krádeže masa. Hlídku městské policie procházející v úterý ráno kolem supermarketu na Lhotce (kde strážníci kontrolovali místa přitahující problémové osoby) upozornila mladá žena, že dvojice sebrala přepravku s hovězím masem. Pozorná svědkyně uvedla, že před chviličkou viděla, jak zaplněnou bednu muži odnesli hlavním vstupem – a přidala také jejich podrobný popis.
Spojit dobré jídlo a zábavu se rozhodli dobrovolní hasiči ve Strání. U tamního rybníku Žabka se v sobotu hodinu po obědě sešlo šest týmů, aby uvařili nejlepší guláš.
Hovězí, zvěřinový nebo jehněčí. Každý šikovný kuchař může uvařit lahodný gulášek, ale soutěž O zlatou vařečku může vyhrát jen jeden. Prvenství ze šestého ročníku klání ve Skaličce si odnesl domácí „Peryna tým“. Skvělý kulinářský zážitek si ale užil každý, kdo na akci v sobotu přišel.
Kačice /FOTOGALERIE/ - Kačičtí uspořádali v pořadí už třetí ročník soutěže O nejlepší kotlíkový guláš. Klání o nejchutnější masovou pochoutku vařenou pod širým nebem si získává u místních i přespolních rok od roku větší oblibu.
Trutnov - Propagace zemědělství, jaká nemá v regionu obdoby. I tak se dá označit dnešní osvětová akce, které se konala v areálu Farmers ve Voletinách. Dvanáct set dětí díky ní poznalo zblízka, jaké skutečně je české farmaření.
Třináct vzorků gulášů mohli ochutnat návštěvníci druhého ročníku Gulášfestu ve Slavkově. U tamní sportovní haly se pod třinácti kotly vařil guláš z více než 35 kilo hovězího masa, které dodali pořadatelé.