Žádná americká restaurace či bistro už není na prvním místě mezi podniky, kde by se podával ten nejlepší burger na světě. Tedy alespoň podle respektovaného průvodce Michelin Guide for Burgers, který žebříček pro rok 2024 sestavil. Ten do čela totiž posadil španělský řetězec Hundred Burgers.
/FOTO, VIDEO/ Vůně hovězího masa s křupavou krustou a pečiva opékaného na másle zpestřuje od pátku procházku brněnským náměstím Svobody. V samotném srdci Brna totiž začal známý Burger Street Festival s širokou nabídkou nejen oblíbeného masa v housce. Návštěvníci si na místě vychutnají například poctivé hranolky z českých brambor, sladkou tečku si dopřejí formou makronek od brněnských cukrářek. Akce potrvá v centru města do nedělního večera.
Máme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Česká kuchyně je z velké části založená na mase. Klasika, jakou je svíčková, se leckde považuje za nejtradičnější prvek české kuchyně. Na ni, ale i na steak, rajskou omáčku nebo kvalitní vývar je však potřeba hovězí maso, které v poslední době prudce zdražilo. Zákazníci kvůli tomu změnili své nákupní zvyklosti.
Na obchodní škole již rok funguje nové Gastrostudio vybavené nejnovějšími technologiemi. Využívá se především pro odborný výcvik žáků oboru kuchař – číšník, ale i pro širokou veřejnost, která má zájem o nové trendy v zážitkové gastronomii. V rámci výuky je realizována řada odborných kurzů, jejichž cílem je připravit žáky školy co nejlépe na zvolenou profesi. Děkujeme za příspěvek.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Pančované hovězí maso pomáhá odhalit nanomateriál vyvinutý v Olomouci. Spolehlivou, rychlou, levnou a snadno ovladatelnou diagnostickou metodu pro posouzení kvality hovězího masa vyvinuli vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie.
Rodinnou farmu Kunclův Mlýn najdete nedaleko Svatého Jána na Příbramsku v romantickém údolí potoka Brziny. Je obklopena loukami a lesy. Na chodu farmy se podílí rodina Kunclů již tři generace. Rodina hospodaří v režimu ekologického zemědělství.
Kdy vlastně došlo k prvnímu osídlení Severní Ameriky a jaký život tito nejstarší předkové měli? Tato otázka vzrušuje lidstvo snad už od úsvitu novověku. Teď dostali archeologové jednu originální nápovědu - v jeskyních nedaleko města Paisley v americkém státě Oregon se našly exkrementy staré 14 tisíc let. Včetně lidského.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V podhůří Krkonoš, nedaleko Vrchlabí, obklopena přírodou a kopci v Horní Branné. Tam se nachází česká ekofarma roku 2020. Na rodinném statku hospodaří rod Řehořkových již od roku 1868. Ekofarem je v České republice více než 4500.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V podhůří Krkonoš, nedaleko Vrchlabí, obklopena přírodou a kopci v Horní Branné. Tam se nachází česká ekofarma roku 2020. Na rodinném statku hospodaří rod Řehořkových již od roku 1868. Ekofarem je v České republice více než 4500.
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) Libereckého kraje odhalili na Jablonecku neschválená a nezkolaudovaná jatka. Zajistili 307 kilogramů hovězího masa.
/FOTOGALERIE/ Hovězí maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, paprika, chilli papričky ale třeba i rajčata, to byly ingredience které soutěžící přidávali do svých kotlíků s voňavými guláši. Každý byl jedinečný, originální, chutnaly ale všechny.
Jihlava /FOTOGALERIE/ – U jednoho sousta rozhodně neskončíte, jde totiž o silně návykovou záležitost. To moc dobře vědí všichni, kteří někdy ochutnali delikatesy ze sasovské biofarmy. Gurmánům tam nabízejí lahůdky z vepřového a hovězího masa v domácím stylu, ale také inspirované moderními trendy, jako je třeba trhaná paštika nebo kančí biolovečák.
Experti lidem doporučují, aby omezili spotřebu hovězího masa. Nahradit ho mohou třeba cuketou. Proč? Důvod je prostý: zlepší si tím zdraví a současně pomohou životnímu prostředí.
Louny /ROZHOVOR/ - Roman Habásko z Podbořan patří mezi nejlepší české mushery, čili závodníky se psím spřežením. Medailí posbíral nepočítaně, pod rukou mu prošla celá řádka psů, konkrétně sibiřských husky. V současné době jich má doma 19. Za měsíc prý spořádají až 200 kilo hovězího masa.
Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků v Jihomoravském kraji. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít stále i nadále. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.
Břeclavsko, Jižní Morava - Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků na Břeclavsku. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít stále i nadále. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.
Hodonínsko, Jižní Morava – Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků na Hodonínsku. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít stále i nadále. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.
Jižní Morava – Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků na jihu Moravy. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít i lidé ze Znojemska. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.
Česko k půlnoci ukončí povinné kontroly polského hovězího masa. Polsko poskytlo Česku záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo vadné maso. Oznámil to ministr zemědělství Miroslav Toman. Kontrola dovozu bude však podle něj i nadále intenzivní. Na polská jatka se zase zaměří dvoutýdenní audit Evropské komise. Inspektoři budou kontrolovat hovězí a drůbež. Podle televize Polsat jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.
Veterináři spolu s policií a celníky odhalili v pražských Štěrboholech nepovolenou bourárnu masa. Provozovatel dokázal prokázat původ masa, ale neměl povolení k provozu. O to sice před časem zažádal, ale ještě jej nedostal. ČTK to sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Ve skladu bylo přes 2,5 tuny hovězího masa a provozovateli hrozí až 50milionová pokuta. Většinou je však řádově nižší.
Mám si dát hovězí, není to teď riziko? přemýšlejí lidé při pohledu na jídelní lístky v restauracích. Poslední aféra s polským hovězím masem totiž v mnohých lidech opět probudila nejistotu. A debata se mimochodem dotkla i oblíbené hospodské pochoutky – tatarského bifteku.
Z Polska bylo do České republiky dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako již dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. V České televizi to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Ze 700kilogramové zásilky polského hovězího, ve které testy odhalily bakterie salmonely, se v Česku snědlo kolem 110 kilogramů. Tepelná úprava ale bakterie zničí. Povinné veterinární kontroly hovězího z Polska, které ČR kvůli této zásilce zahájila ve čtvrtek, zavádí nově i Slovensko.
Polské závadné maso nenechalo chladnými ani Slováky. Po Česku i oni zavádí mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího. Oznámila to slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Každá zásilka musí tak od pátku projít nejprve laboratorními testy a až po kontrole může směřovat na slovenský trh. Informoval o tom slovenský Denník N.
Jižní Morava – Téměř dvaadvacet kilogramů polského hovězího masa nakaženého salmonelou snědli lidé v Brně a Pohořelicích. Upozornila na to Státní veterinární správa. Oba označené podniky tvrdí, že žádné maso neprodaly.
Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR řekl, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. V rozhovoru pro Radio Wnet dnes uvedl, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.
/ROZHOVOR/ Výsledky testů na salmonelu jsou k dispozici v řádu několika dnů, nicméně od čtvrtka bude v prodeji pouze takové hovězí maso z Polska, u kterého bude moci dovozce předložit negativní vyšetření z akreditované laboratoře, řekl Deníku mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
/INFOGRAFIKA/ Čeští veterináři přitvrzují. Při kontrolách našli 700 kilogramů polského hovězího, které mělo salmonelu. Prodávala ho firma spadající pod Agrofert. V pražských restauracích kontroly odhalily především špatně označený původ masa.
Maso má sezonu celoročně – a o pečeném to platí dvojnásob. Tahle klasika nad klasiky je oblíbená v každé domácnosti, a tak si pojďme ukázat, jak ji ještě vylepšit. Deník pro vás připravil ukázky receptů z kuřete, králíka, vepřového i hovězího masa.
V reakci na výskyt závadného hovězího masa z Polska zavádí ministerstvo zemědělství mimořádné opatření. Veškeré maso dovážené z Polska musí před uvedením na trh projít laboratorní kontrolou. Na tiskové konferenci o tom informoval Miroslav Toman (za ČSSD). Policie také zesílí kontroly na území celé republiky.
Varnsdorf – Kvůli problematickému hovězímu masu z Polska, které se objevilo také ve Varnsdorfu, se na varnsdorfskou radnici s různými dotazy často obrací lidé. Město ale upozornilo, že není kompetentní k řešení situace.
Je to bezpečné? To je zásadní otázka při nákupu masa vzhledem k aféře s pochybným polským hovězím. Odpověď nemá být složitá. „Na etiketě musí být uvedeno, kde bylo zvíře chováno a kde bylo poraženo,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.
ANKETA/ Vozy dovážející polské potraviny. Takový je hlavní cíl současných zvýšených kontrol celníků, veterinářů a policie na česko-polských hranicích. Akce souvisí s nedávným polským skandálem v souvislosti s porážením nemocných krav a prodejem jejich masa.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzu polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat a inspekce v nich bude bude pokračovat.
Liberecký kraj – Na hranicích s Polskem začaly včera operovat mimořádné hlídky tvořené policisty, celníky a veterináři. Nestandardní opatření vyvolala aféra s polským hovězím masem. Tu minulý týden odstartovala reportáž polské televize TVN24, která přinesla záběry z jatek natočené skrytou kamerou, na kterých byly vidět na první pohled nemocné krávy. Část z pochybného polského masa se dostala i do České republiky, konkrétně se jednalo o 300 kilogramů.
Po skandálu s masem z problematických polských jatek, kde poráželi nemocný skot, prověřují veterinární inspektoři všechny dodávka hovězího masa z Polska určené odběratelům v Olomouckém kraji.
Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) to dnes řekl na sněmovním zemědělském výboru. Dodal, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.
Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.
/ROZHOVOR/ Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky na Olomoucku 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.
Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.