Kreativ

ŠTÍTEK: hovězí maso

Burger Street Festival na náměstí Svobody v Brně.

V Brně začal Burger Street Festival. Láká na hovězí maso i speciality, podívejte

/FOTO, VIDEO/ Vůně hovězího masa s křupavou krustou a pečiva opékaného na másle zpestřuje od pátku procházku brněnským náměstím Svobody. V samotném srdci Brna totiž začal známý Burger Street Festival s širokou nabídkou nejen oblíbeného masa v housce. Návštěvníci si na místě vychutnají například poctivé hranolky z českých brambor, sladkou tečku si dopřejí formou makronek od brněnských cukrářek. Akce potrvá v centru města do nedělního večera.

Lahůdky na talíři. Studenti si vyzkoušeli moderní úpravu vyzrálého hovězího masa.

Moderní úprava vyzrálého hovězího masa v podání žáků žďárské Obchodky

Na obchodní škole již rok funguje nové Gastrostudio vybavené nejnovějšími technologiemi. Využívá se především pro odborný výcvik žáků oboru kuchař – číšník, ale i pro širokou veřejnost, která má zájem o nové trendy v zážitkové gastronomii. V rámci výuky je realizována řada odborných kurzů, jejichž cílem je připravit žáky školy co nejlépe na zvolenou profesi. Děkujeme za příspěvek. 

Ilustrační foto

Nanomateriál z Olomouce pomáhá odhalit pančované hovězí maso

Pančované hovězí maso pomáhá odhalit nanomateriál vyvinutý v Olomouci. Spolehlivou, rychlou, levnou a snadno ovladatelnou diagnostickou metodu pro posouzení kvality hovězího masa vyvinuli vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie.

Lidé žili v Oregonu už před 14 tisíci lety. Vědecký tým Johna Blonga z Newcastle University to zjistil díky speciálnímu objevu v jeskyních nedaleko města Paisley

V jeskyni v USA našli 14 tisíc let starý lidský výkal. Mění pohled na historii

Kdy vlastně došlo k prvnímu osídlení Severní Ameriky a jaký život tito nejstarší předkové měli? Tato otázka vzrušuje lidstvo snad už od úsvitu novověku. Teď dostali archeologové jednu originální nápovědu - v jeskyních nedaleko města Paisley v americkém státě Oregon se našly exkrementy staré 14 tisíc let. Včetně lidského.

Hody ve Vrchoslavicích a oblíbené gulášobraní 2019

Guláše ve Vrchoslavicích k hodům prostě patří. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Hovězí maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, paprika, chilli papričky ale třeba i rajčata, to byly ingredience které soutěžící přidávali do svých kotlíků s voňavými guláši. Každý byl jedinečný, originální, chutnaly ale všechny.

Jihlavská biofarma nabízí delikatesy.

Delikatesy ze Sasova jsou návykovou záležitostí

Jihlava /FOTOGALERIE/ – U jednoho sousta rozhodně neskončíte, jde totiž o silně návykovou záležitost. To moc dobře vědí všichni, kteří někdy ochutnali delikatesy ze sasovské biofarmy. Gurmánům tam nabízejí lahůdky z vepřového a hovězího masa v domácím stylu, ale také inspirované moderními trendy, jako je třeba trhaná paštika nebo kančí biolovečák.  

Roman Habásko

Roman Habásko dokáže své psy i namasírovat

Louny /ROZHOVOR/ - Roman Habásko z Podbořan patří mezi nejlepší české mushery, čili závodníky se psím spřežením. Medailí posbíral nepočítaně, pod rukou mu prošla celá řádka psů, konkrétně sibiřských husky. V současné době jich má doma 19. Za měsíc prý spořádají až 200 kilo hovězího masa.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.

Závadné maso z Polska vyhnalo zákazníky z podniků. Jde nám o pověst, stěžují si

Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků v Jihomoravském kraji. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít stále i nadále. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.

Ilustrační foto

Problémové maso vyhnalo zákazníky i z podniků na Břeclavsku

Břeclavsko, Jižní Morava - Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků na Břeclavsku. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít stále i nadále. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.

Ilustrační foto

Problémové maso vyhnalo zákazníky i z podniků na Hodonínsku

Hodonínsko, Jižní Morava – Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků na Hodonínsku. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít stále i nadále. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.

Ilustrační foto

Problémové maso vyhnalo zákazníky

Jižní Morava – Kauza závadného masa z Polska poškodila několik podniků na jihu Moravy. Registrují úbytek zákazníků. I proto si teď dávají větší pozor, jaké maso a odkud berou. Na pozoru se musí mít i lidé ze Znojemska. Státní veterinární správa totiž v úterý oznámila, že bakterii salmonely objevila tentokrát v zásilce kuřecích řízků z Polska do České republiky.

Hovězí maso

Česko ruší mimořádná opatření na polské hovězí. Kontroly však budou trvat

Česko k půlnoci ukončí povinné kontroly polského hovězího masa. Polsko poskytlo Česku záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo vadné maso. Oznámil to ministr zemědělství Miroslav Toman. Kontrola dovozu bude však podle něj i nadále intenzivní. Na polská jatka se zase zaměří dvoutýdenní audit Evropské komise. Inspektoři budou kontrolovat hovězí a drůbež. Podle televize Polsat jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.

Hovězí maso. Ilustrační foto.

Bourárna v Praze zahájila provoz před schválením, hrozí jí pokuta

Veterináři spolu s policií a celníky odhalili v pražských Štěrboholech nepovolenou bourárnu masa. Provozovatel dokázal prokázat původ masa, ale neměl povolení k provozu. O to sice před časem zažádal, ale ještě jej nedostal. ČTK to sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Ve skladu bylo přes 2,5 tuny hovězího masa a provozovateli hrozí až 50milionová pokuta. Většinou je však řádově nižší.

Ilustrační fotografie.

Salmonela v tataráku? Rarita, říká odborník

Mám si dát hovězí, není to teď riziko? přemýšlejí lidé při pohledu na jídelní lístky v restauracích. Poslední aféra s polským hovězím masem totiž v mnohých lidech opět probudila nejistotu. A debata se mimochodem dotkla i oblíbené hospodské pochoutky – tatarského bifteku. 

Restaurace klamaly zákazníky. Hovězí maso nepocházelo z Argentiny, ale odjinud.

Rizikového polského masa je v Česku víc. Agrofert v něm salmonelu neobjevil

Z Polska bylo do České republiky dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako již dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. V České televizi to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zrající hovězí maso

Kauza polského masa graduje. Po Česku zavádí mimořádné opatření i Slováci

Polské závadné maso nenechalo chladnými ani Slováky. Po Česku i oni zavádí mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího. Oznámila to slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Každá zásilka musí tak od pátku projít nejprve laboratorními testy a až po kontrole může směřovat na slovenský trh. Informoval o tom slovenský Denník N.

Petr Vorlíček.

SVS: Do prodeje se nově dostane jen maso, které prošlo laboratorními testy

/ROZHOVOR/ Výsledky testů na salmonelu jsou k dispozici v řádu několika dnů, nicméně od čtvrtka bude v prodeji pouze takové hovězí maso z Polska, u kterého bude moci dovozce předložit negativní vyšetření z akreditované laboratoře, řekl Deníku mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Restaurace klamaly zákazníky. Hovězí maso nepocházelo z Argentiny, ale odjinud.

Mimořádné opatření. Veškeré maso dovezené z Polska musí projít kontrolou

V reakci na výskyt závadného hovězího masa z Polska zavádí ministerstvo zemědělství mimořádné opatření. Veškeré maso dovážené z Polska musí před uvedením na trh projít laboratorní kontrolou. Na tiskové konferenci o tom informoval Miroslav Toman (za ČSSD). Policie také zesílí kontroly na území celé republiky.

Ilustrační foto

Neukázali vám dodací list k hovězímu? Změňte lokál

Je to bezpečné? To je zásadní otázka při nákupu masa vzhledem k aféře s pochybným polským hovězím. Odpověď nemá být složitá. „Na etiketě musí být uvedeno, kde bylo zvíře chováno a kde bylo poraženo,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Ilustrační foto.

Bojíme se hovězího z Polska, probíhají i hraniční kontroly

ANKETA/ Vozy dovážející polské potraviny. Takový je hlavní cíl současných zvýšených kontrol celníků, veterinářů a policie na česko-polských hranicích. Akce souvisí s nedávným polským skandálem v souvislosti s porážením nemocných krav a prodejem jejich masa.

Hovězí maso. Ilustrační foto.

Potravinářská inspekce v pražských restauracích žádné závady nenašla

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzu polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat a inspekce v nich bude bude pokračovat.

Kravín, ilustrační foto

Smíšené hlídky v Harrachově či Hrádku nad Nisou kontrolují maso z Polska

Liberecký kraj – Na hranicích s Polskem začaly včera operovat mimořádné hlídky tvořené policisty, celníky a veterináři. Nestandardní opatření vyvolala aféra s polským hovězím masem. Tu minulý týden odstartovala reportáž polské televize TVN24, která přinesla záběry z jatek natočené skrytou kamerou, na kterých byly vidět na první pohled nemocné krávy. Část z pochybného polského masa se dostala i do České republiky, konkrétně se jednalo o 300 kilogramů.

Hovězí maso

Polské hovězí? Pražské restaurace je vydávaly za argentinské, řekl ministr Toman

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) to dnes řekl na sněmovním zemědělském výboru. Dodal, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.

Václav Osička na své farmě Doubravský dvůr u Červenky

Levné maso? Za 60 Kč buď někoho okrádám, nebo je to šunt

Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.

Václav Osička na své farmě Doubravský dvůr u Červenky

Levné maso? Za 60 Kč buď někoho okrádám, nebo je to šunt

Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.

Ilustrační foto.

Vybíjení stád. Na jatka šlo loni kvůli dlouhému suchu více krav

/INFOGRAFIKA/ Hovězí maso je jedním z nejdůležitějších témat posledních dní. Nejen to polské, které aktuálně vzbuzuje pochyby u veterinářů i spotřebitelů. Statistici informovali, že se loni v Česku vyrobilo více hovězího masa než v předchozím roce.