Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Šimek (fotbalista)

Ilustrační foto

Cizincům zní Czechia divně, pro většinu jsme stále Czechoslovakia

Podle řady politiků nazrál čas pro zavedení anglického ekvivalentu pojmu Česko. Důvod? Jazykovědci už dlouho připomínají, že pouhé slovíčko Czech, které se často objevuje například na sportovních dresech, je přídavné, nikoliv podstatné jméno. Vyslovit celý oficiální název Czech Republic oprav-du není nejkratší a nová varianta by měla být určena především cizincům. Ocení vůbec termín Czechia?

Josef Květon (ve fialovém)

Josef Květon fanouškům: Skvělé, byl jsem z toho hotový

Vítězný popěvek se šatnou opavských fotbalistů už dlouho nenesl. Po výhře nad ústeckou Armou si jej ale Slezané mohli vychutnat. Šťastný den měl v sobotu hlavně brankář Josef Květon. Ten se po dlouhé době díky absenci Petra Vaška dostal do základní sestavy a sedmadvacáté narozeniny oslavil vítězstvím.

Prvňáčci ze Základní školy Máj I.

Představujeme prvňáčky z Máj I

České Budějovice - S redakčním fotoaparátem jsme se tentokrát vypravili na Základní školu Máj I v Českých Budějovicích. Čekáme i na snímky vašich prvňáčků. Máte-li snímek žáků některé z prvních tříd, do nichž jsme zatím nestačili zavítat, pošlete nám jej i se jmény školáků na e-mailovou adresu: redakce.ceskobudejovicky@denik.cz.

Radim Grussmann

Inkasovaný gól? Moje velká hloupost, ví Radim Grussmann

Fotbalisté Slezského FC znovu ztratili skvěle rozehraný zápas. Opavští nad Vyšehradem vedli, téměř hodinu hráli proti deseti. Přesto utkání k vítězství nedotáhli. Po zaváhání Radima Grussmanna dali hosté takřka z ničeho vyrovnávací gól. V závěru se Opava hnala do útoku, ale dobývání vyšehradského obranného valu bylo marné.

Jan Schaffartzik (v červenočerném)

Jan Schaffartzik: Pořád máme co ladit

Fotbalisté Slezského FC generálku před začátkem jarní sezony Fotbalové národní ligy zvládli výtečně. Poradili si s ambiciózním týmem druhé slovenské ligy z Borčic, který zasypali čtyřmi góly. Povedený zápas sehrál také záložník Jan Schaffartzik, jenž se blýskl zajímavou brankou.

Slezský FC Opava – FK Iskra Borčice 4:1

FOTBAL příprava: Opava - Borčice 4:1

/2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ Generálku na start jarní části sezony zvládli opavští fotbalisté na jedničku. Na hřišti za koupalištěm si poradili s ambiciózními Borčicemi rozdílem třídy. Druholigový tým prošpikovaný cizinci kolem bývalého slovenského reprezentanta Juraje Halenára si ve Slezsku neškrtl a prohrál rozdílem tří branek.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Technika Brno - Opava 5:1

Opavští hokejisté si poprvé ve své novodobé druholigové historii nezahrají play-off. Rozhodla o tom porážka na ledě brněnské Techniky, kde potřebovali Slezané vyhrát za tři body. Opava šla brzy do vedení, ale náskok neudržela a prohrála rozdílem čtyř branek. Zda má Slezan po sezoně, nebo jej čeká boj o udržení, ale stále není jasno.

Slezský FC Opava – GKS Tychy 2:0

FOTBAL příprava: Opava - Tychy 2:0

/FOTOGALERIE/ Zimní příprava finišuje a trenérovi opavských fotbalistů Janu Baránkovi se pomalu rýsuje základní sestava. Slezané se na umělce v Bílovci střetli s výběrem GKS Tychy hrajícím třetí nejvyšší soutěž v Polsku. Tvrdé utkání ovládli Opavští, kteří mohli zvítězit i vyšším rozdílem.

Petr Wolf

Petr Wolf: Osmičku uděláme, musíme se nahecovat

Hokejisté opavského Slezanu na Vsetín ani počtvrté v letošní sezoně nevyzráli. O tom, zda postoupí do play-off, nebo budou bojovat o udržení, rozhodne až poslední kolo základní části. V něm Opavští míří na led brněnské Techniky. Lídr kanadského bodování slezského týmu Petr Wolf vidí opavské naděje pozitivně.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Opava - Vsetín 1:6

Opavští hokejisté poslední domácí zápas v základní části proti silnému Vsetínu nezvládli. Slezané přitom začali výtečně a po trefě Svobody šli do vedení. Byl to ale jediný gól Opavy. Valaši skóre ve druhé části otočili a nakonec ve Slezsku zvítězili rozdílem pěti branek.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Hodonín - Opava 7:3

Opavští hokejisté sahali na ledě Hodonína k překvapení, nakonec ale nemají ani bod. Slezané po první třetině vedli, když se nádherně trefil Herman. Ve zbývajících čtyřiceti minutách však Opava nakoupila sedm gólů a nakonec na jihu Moravy prohrála rozdílem čtyř branek. Situace v tabulce zůstává stejná, osmý Slezan má dvoubodový náskok před Kopřivnicí na devátém místě.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Opava - Nový Jičín 5:2

Opavští hokejisté zápas s Novým Jičínem zvládli výborně a svého soupeře porazili rozdílem tří branek. Slezané šli do vedení po trefě Chalupy, pak sice srovnal Kužílek, ale domácí borci třemi zásahy definitivně zlomili odpor novojičínského celku.

Ilustrační foto.

Slezan jde na Nový Jičín, urve doma další body?

/POZVÁNKA/ Základní část druhé hokejové ligy kvapně finišuje. Do jejího konce zbývají odehrát poslední čtyři zápasy. Ten nejbližší čeká Opavu už ve středu, kdy Slezané na svém ledě vyzvou sedmý celek tabulky z Nového Jičína.

Lukáš Vrabel

Lukáš Vrabel: Máme to ve svých rukou, musíme to urvat

Poprvé v sezoně skóroval a vybral si nejlepší možný moment. Opavský obránce Lukáš Vrabel (na snímku) svou trefou od modré srovnal skóre sobotního utkání Slezanu proti Moravským Budějovicím a díky jeho zásahu brala Opava alespoň bod po porážce v nájezdech.

Slezský FC Opava U19 – Dolní Benešov 2:0

FOTBAL příprava: Opava U19 - Dolní Benešov 2:0

/FOTOGALERIE/ Starší dorostenci Slezského FC si závěr soustředění v kravařské Buly Aréně zpestřili přípravným utkáním proti diviznímu Dolnímu Benešovu. Vyrovnaný zápas nakonec do vítězného konce dovedla opavská devatenáctka po dvou slepených trefách Kirschnera v závěru utkání.

Hokejový klub Opava – HC Moravské Budějovice 2005 2:3 po nájezdech

HOKEJ: Opava - Moravské Budějovice 2:3 po nájezdech

/FOTOGALERIE/ Opavští hokejisté první ze dvou domácích utkání v řadě prohráli. Na svém ledě přivítali výběr Moravských Budějovic, který si ve druhé části vypracoval dvoubrankové vedení. Slezané ale nesložili zbraně a dokázali náskok hostů smazat. Duel musely rozhodnout až nájezdy, ve kterých byla úspěšnější vosí parta.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Valašské Meziříčí - Opava 2:3 po nájezdech

Opavští hokejisté mají druhé vítězství v řadě. Po výhře nad Břeclaví vezou dva body z ledu posledního Valašského Meziříčí. Slezan v utkání dvakrát vedl, domácí ale dokázali vždy srovnat a dotáhli zápas až do nájezdů. V nich zařídil výhru Opavy zkušený útočník Pavel Selingr, který se blýskl hattrickem. Opavský tým se posunul na osmou příčku tabulky.

Petr Wolf (v červenobílém)

Kat Břeclavi? Štěstí mu přinesly nové boty

Opavští hokejisté poprvé v sezoně porazili Břeclav, kterou přetlačili rozdílem dvou branek. Slezané byli po většinu utkání aktivnějším celkem a po zásluze zvítězili. Hrdinou utkání byl útočník Opavy Petr Wolf, který zapsal tři kanadské body. Vstřelil dva góly 
a na jeden nahrál.

Plavci z hradeckého PK v nizozemském Maastrichtu na mezinárodních závodech Speedo International Friendship Swim Meet.

Mladí hradečtí plavci zazářili při klání v Nizozemsku

Hradec Králové /FOTO/ - Plavci z hradeckého PK navštívili nizozemský Maastricht, kde bojovali o medaile na mezinárodních závodech. Na Speedo International Friendship Swim Meet po ranním rozplavání poměřili síly s nizozemskými, britskými, belgickými a polskými závodníky.

Hokejový klub Opava – HC Lvi Břeclav 3:1

HOKEJ: Opava - Břeclav 3:1

/FOTOGALERIE/ Opavští hokejisté slaví důležitou výhru. V souboji tabulkových sousedů přemohli desátou Břeclav a na osmé místo chybí Slezanu po prohře Kopřivnice na ledě Hodonína jediný bod. Dvěma góly se blýskl nejproduktivnější útočník Opavy Petr Wolf.

Karel Suchánek

Slezan jde na Břeclav, porazí ji poprvé v sezoně?

/POZVÁNKA/ Opavští hokejisté před sebou mají další klíčové utkání v boji o účast v play-off. V duelu tabulkových sousedů si to rozdají s Břeclaví, která je pouze vinou horšího skóre hned za Slezanem na desátém místě tabulky. Opava v letošním ročníku jihomoravský celek ani jednou neporazila. Přijde odplata v sobotu?

Ilustrační foto.

HOKEJ: Kopřivnice - Opava 5:1

Opavské hokejisty čekal na kopřivnickém ledě důležitý zápas o šest bodů. Slezané si to totiž s domácím výběrem rozdali v přímém souboji o osmé místo a dlouho s Kopřivnicí drželi krok. V závěru první části však Opava inkasovala dva slepené góly, ve druhé třetině přidal třetí trefu do hostující branky Suchý a bylo v podstatě hotovo.

Filip Plánovský

Filip Plánovský byl za šest let v brance dvakrát

Závěr druholigového hokejového derby mezi Opavou a Frýdkem-Místkem přinesl jeden velký comeback. Po více než šesti letech se do branky domácího Slezanu postavil druhý gólman Filip Plánovský. Věčná dvojka, která kryje záda jasné jedničce Dušanu Šafránkovi, za posledních šest let odchytala něco málo přes devět minut. Přesto Plánovský na hokej nezanevřel, naopak.

Matěj Helebrand (v červenočerném)

Maturant Matěj Helebrand má obavy z biologie a bojuje o místo v áčku

Zatímco jeho vrstevníci vysedávají ve školních lavicích, on sbírá první ostruhy v mužském fotbale. Matěj Helebrand je jedním z noviců, kteří bojují o místo v áčku Slezského FC. Kouč Jan Baránek si mládežnického reprezentanta vytáhl do přípravy z opavské devatenáctky. Vedle toho začíná mladý bek šprtat na maturitní zkoušku.

Radim Grussmann (ve žlutomodrém)

Radim Grussmann: Po třech letech mám letní i zimní přípravu

Slezský FC se rozloučil se zimní Tipsport ligou bez bodu. V rámci zpestření přípravy však Opavští hodnotili účast v soutěži kladně. V sobotu na hřišti v Bílovci podlehli Frýdku-Místku, i když zejména ve druhé půli hýřili aktivitou. Po změně stran hru na pravé straně hodně oživil Radim Grussmann, který nejprve trefil břevno a pak vstřelil pěkný gól.

Hokejový klub Opava – HC Frýdek-Místek 1:4

V Opavě úřadoval první útok

Frýdek-Místek – K poslednímu vzájemnému zápasu v základní části se proti sobě postavily druholigové týmy Opavy a Frýdku-Místku. Stejně jako v předešlých zápasech, tak i tentokráte se z vítězství radoval lídr soutěže.

Hokejový klub Opava – HC Frýdek-Místek 1:4

HOKEJ: Opava - Frýdek-Místek 1:4

/FOTOGALERIE/ Podobně jako Slezský FC, se proti Frýdku-Místku postavili také opavští hokejisté, ale na rozdíl od fotbalu v mistrovském utkání. Do Slezska zavítal favorizovaný lídr východní skupiny a v první části šel do dvougólového trháku. V prostřední části však snížil mladý bek Opavy Tomáš Černý. Domácí si vytvořili dost šancí, jenže je nevyužili, vedoucí celek soutěže přidal další dvě branky a bylo hotovo.

Slezský FC Opava – MFK Frýdek-Místek 2:4

TIPSPORT LIGA: Opava - Frýdek-Místek 2:4

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opavští fotbalisté zakončili své historicky první působení v zimní Tipsport lize porážkou s Frýdkem-Místkem. Opava brzy prohrávala po trefě Vyskočila a ve druhé půli Valcíři zvýšili svůj náskok na hrozivých 4:0. Slezský FC, který byl ve druhém poločase aktivnější, zmírnil prohru góly Grussmanna a Kuzmanoviče.

Josef Tichý

Přestali jsme se hádat a bojujeme, hlásí Josef Tichý

Hrdinou středečního derby na ledě Poruby byl opavský zadák Josef Tichý, který otevřel skóre utkání a v prodloužení zařídil druhou trefou vítězství Slezanu. Obrovitý bek patří ke klíčovým postavám Opavy, vždyť coby obránce nasbíral víc kanadských bodů než drtivá většina útočníků.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Poruba - Opava 3:4 po prodloužení

Opavští hokejisté po takřka třech letech uspěli v mistrovském utkání na ledě Poruby. Slezan v Ostravě dvakrát vedl, domácí však vždy dokázali srovnat a derby dospělo až do prodloužení. V něm zařídil výhru opavského výběru obránce Josef Tichý. Opava vyhrála podruhé v řadě a zapsala dva body, které mají cenu zlata.

SK Sigma Olomouc B – Slezský FC Opava 2:0

TIPSPORT LIGA: Olomouc B - Opava 2:0

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opavští fotbalisté zakončili své působení v základní skupině zimní Tipsport ligy třetí porážkou, když nestačili na mladý výběr olomoucké rezervy. Slezané nezvládli zejména druhou půli, ve které o výhře Sigmy rozhodl dvěma slepenými góly Adam Ševčík.

Tomáš Rousek (v bílém)

Tomáš Rousek: Hokej versus kanoistika? Stále váhám

/ROZHOVOR/ Je mu teprve osmnáct let, ale za sebou toho má dost. Hokejový útočník Tomáš Rousek pravidelně nastupuje za „áčko" opavského Slezanu, vypomáhá i juniorskému týmu, a aby toho nebylo málo, úspěšný je také v kanoistice. Zúčastnil se dokonce mládežnické olympiády v Číně a teď stojí před klíčovým rozhodnutím. Vybere si hokej, nebo vodní sport?

Dominik Duda (ve žlutomodrém)

Dominik Duda bojuje o místo v áčku Slezského FC

Loni v létě přicházel do Opavy jako last-minute posila a s áčkem toho před startem Fotbalové národní ligy moc nenatrénoval. Teď se záložník Dominik Duda zapojil do zimní přípravy a bojuje o to, aby se z rezervy protlačil do druholigového výběru Slezského FC.

Hokejový klub Opava – SK Karviná 8:3

HOKEJ: Opava - Karviná 8:3

/FOTOGALERIE/ Opavští hokejisté po třech prohrách v řadě zabrali. Na svém ledě si hladce poradili s beznadějně poslední Karvinou, kterou smetli osmi góly. Díky zaslouženému vítězství navíc Slezané proklouzli do elitní osmičky soutěže. Útočníci Selingr a Wolf se blýskli dvěma zásahy.

Miroslav Keresteš (v červeném)

TIPSPORT LIGA: Opava - Brno 1:2

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Fotbalisté Slezského FC absolvovali na umělce ve Vyškově druhý zápas v rámci zimní Tipsport ligy, ale ani na druhý pokus si nedokázali připsat první body. Opavští sice podlehli brněnské Zbrojovce, předvedli však slušný výkon a v koncovce je provázela smůla. Slezané totiž hned šestkrát orazítkovali brankovou konstrukci.

David Musial

Slezan zbrojí na Karvinou, v derby musí uspět

/POZVÁNKA/ Už jen jedenáct zápasů zbývá odehrát opavským hokejistům do konce základní části druhé ligy. Slezané bojují o postup do play-off, na osmou příčku aktuálně ztrácí jediný bod. Už v sobotu se může Opava mezi osmičku nejlepších protlačit, potřebuje ale porazit poslední Karvinou.

Zdeněk Pavelek (vpravo)

Zdeněk Pavelek: Sám sebe nevidím, chybí nám ale lehkost

V podstatě z fleku naskočil do rozjeté soutěže. Opavský veterán Zdeněk Pavelek ukončil hráčskou kariéru a stal se trenérem juniorky Slezanu. Po odchodu zadáka Daniela Kysely se ale na druholigový led vrátil, aby v klíčové fázi sezony pomohl opavskému výběru.

Hokejový klub Opava – VSK Technika Brno 2:3 po nájezdech

HOKEJ: Opava - Technika Brno 2:3 po nájezdech

/FOTOGALERIE/ Hokejisté opavského Slezanu první ze dvou domácích zápasů v řadě nezvládli. V souboji s brněnskou Technikou sice dvakrát vedli, jenže Brňané vždy dokázali přijít s odpovědí. Duel nakonec dospěl až do nájezdů, ve kterých trefil výhru Brna v sedmé sérii Brzobohatý.

Ilustrační foto.

Slezan bojuje o play-off a potřebuje body

/POZVÁNKA/ Dvě klíčová utkání na svém ledě mají před sebou opavští hokejisté. Ve středu Slezané vyzvou brněnskou Techniku, které se v letošní sezoně daří. Naopak Opava po dvou prohrách potřebuje nutně zabrat. V sobotu pak do Slezska dorazí výběr Karviné.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Vsetín - Opava 8:4

Opavští hokejisté se z Lapače vrátili s prázdnou. Na ledě druhého celku tabulky Slezané po první části prohrávali o dvě branky. Pak sice snížil Jakub Vítek, ale Valaši následně zasypali Opavu čtyřmi góly. Slezan i s navrátilci Selingrem a Pavelkem nakonec nakoupil osm kousků a prohrál podruhé v řadě.

Tomáš Polok

Sezona se láme, není čas na výmluvy, ví Tomáš Polok

Hokejisté Slezanu smolně ztratili domácí utkání s Hodonínem. Opavští prohrávali po dvou třetinách už o tři branky, pak ale v rozmezí necelých pět minut čtyřmi góly skóre otočili a byli na koni. Dolů je však sundaly dvě hrubky, které Drtiči potrestali a nakonec si odvezli výhru.

HC Slezan Opava - SHK Hodonín 4:5

HOKEJ: Opava - Hodonín 4:5

/FOTOGALERIE/ Hokejisté opavského Slezanu na svém ledě vyzvali Hodonín a nezačali ideálně. Ve vyrovnané první třetině totiž inkasovali a ve druhé časti nakoupili další dva góly. Na startu třetího dějství sice Opava během 279 sekund čtyřmi zásahy dokonale obrátila vývoj zápasu. Pak ale udělala dvě zbytečné chyby, které jí zlomily vaz.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Moravské Budějovice - Opava 2:3

Už pod hlavičkou nového subjektu odehráli opavští hokejisté poslední soutěžní zápas v roce 2015 a zvládli jej výborně. Pouze se čtrnácti hráči do pole dokázal Slezan zvítězit na ledě Moravských Budějovic a stále se tlačí do elitní osmičky soutěže.

Radek Havala

Lidi na Duklu chodit nebudou, myslí si masér Radek Havala

Zakopal si krajský přebor v Dolním Benešově a Kobeřicích. Jako masér působil v Opavě, rakouském Klagenfurtu nebo Jakubčovicích. Bydlí v Sudicích, ale posledních osm let si jeho péče užívají prvoligoví fotbalisté pražské Dukly.

Petr Deseyve

Položím kladívko a jdu na fotbal, směje se Petr Deseyve

Uběhla spousta času od dob, kdy válel za opavský Ostroj. Letos v květnu oslavil padesátiny, ale u fotbalu zůstal. Coby asistent trenéra pomáhá Petr Deseyve u mladšího dorostu Slezského FC a neměnil by. Práce u mládeže jej zkrátka baví.

HC Slezan Opava – HC Bobři Valašské Meziříčí 3:4

HOKEJ: Opava - Valašské Meziříčí 3:4

/FOTOGALERIE/ Hokejisté opavského Slezanu důležitý zápas s Valašským Meziříčím nezvládli. Na konci úvodní třetiny Bobři dvakrát udeřili, kapitán Opavy Chalupa na startu druhé části sice zmírnil náskok hostů, pak ale přidal třetí gól Valachů Pořický a bylo v podstatě hotovo. Svým druhým gólem vykřesal jiskru naděje Chalupa, jenže dvoubrankový náskok vrátil Valachům Martin Varga a obránce Tichý v závěru už jen snížil.

Vánoční exhibice Slezského FC se letos uskutečnila již před Štědrým dnem. Na umělce v Opavě-Kylešovicích předvedli své umění osobnosti nejen ze slavné éry opavského Kaučuku. V utkání nakonec rozdílem dvou branek zvítězil tým žluto-modrých.

Vánoční zápas ovládli žluto-modří

/FOTOGALERIE/ Vánoční exhibice Slezského FC se letos uskutečnila již před Štědrým dnem. Na umělce v Opavě-Kylešovicích předvedli své umění osobnosti nejen ze slavné éry opavského Kaučuku. V utkání nakonec rozdílem dvou branek zvítězil tým žluto-modrých.