Kreativ

ŠTÍTEK: Kralice na Hané

Kralice na Hané

Jak se žije v Kralicích na Hané? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Prostějovsku. Přiblížíme vám místní atrakce, „nejžhavější“ témata i zajímavé osobnosti. V jedenáctém díle se podíváme do městysu Kralice na Hané.

Kralice na Hané

Zeleň, památky a královské kořeny v hanácké nížině. To jsou Kralice

Historie městyse nedaleko Prostějova sahá daleko před 13. století, kdy se datují první písemné zmínky o Kralicích na Hané. Zajímavý je i původ jména obce. Jméno Kralice na Hané má svůj kořen ve slově král. Na území Kralic bydleli původně „králíci“, tak se říkávalo kdysi lidem usedlým na královském statku. Tak vysvětluje původ jména Kralice Vojtěch Janoušek ve své knize „Vlastivěda Moravská“.

Útok bagrů na demolici dálničního mostu na D46 v Prostějově. 10.4. 2021.

VIDEO: Bagry zaútočily na prostějovský dálniční most u Vitany

Demolice zahájena. Dálniční most na prostějovské estakádě Haná to má spočítané. Od sobotního rána se do něj zakousla těžká technika a do večera by měl být zlikvidován. Provoz na hanácké dálnici D46 je sveden do levého jízdního pásu a silnice směr Kralice na Hané bude celý víkend uzavřena.

Demolice dálničního mostu v Prostějově, 10. dubna 2021

Jako útok vetřelců: dálniční most na estakádě Haná rozkousávají stroje

VIDEO / FOTOGALERIE / Demolice zahájena. Dálniční most na prostějovské estakádě Haná to má spočítané. Od sobotního rána se do něj zakousla těžká technika a do večera by měl být zlikvidován. Provoz na hanácké dálnici D46 je sveden do levého jízdního pásu a silnice směr Kralice na Hané bude celý víkend uzavřena.

Ilustrační foto

Pondělní lov na řidiče přinesl tři hříšníky, jeden se pokoušel policistům ujet

Velikonoční bilance policejních kontrol na Prostějovsku odhalila dva řidiče pod vlivem a jedno odmítnutí dechové zkoušky. Vzhledem k mimořádným okolnostem způsobeným pandemií se z pochopitelných důvodů tradiční velikonoční dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řízení pod vlivem alkoholu nekonala. Přesto policisté v okrese Prostějov při namátkových kontrolách v pondělí zjistili dva řidiče pod vlivem.

Mrskut v Kralicích na Hané v roce 2016

Kalhotky na tatar. I takto se mrská na Hané

Tradiční krojované mrskuty na Hané letos opět zhatil covid. Připomeňte si alespoň v naší galerii, jak to nazdobené chasy umí rozjet ve Velké Bystřici či v Kralicích na Hané. Tam na obchůzku vyrážejí i s koňmi a kromě mašlí dostávali "mrskači" na tatar občas dokonce i nějaké to dámské prádlo.

Ilustrační foto

Plesali jste rádi? Zavzpomínejte si! Tady je 80 "rozdováděných" fotogalerií

Letošní plesová sezona na Prostějovsku? Nula! Pandemie koronaviru znemožnila konání oblíbené lidové zábavy v podobě plesů, bálů a karnevalů v celé zemi. Prostějovský deník pro vás připravil fotkové ohlédnutí za dobou plnou radosti v podobě několika desítek fotogalerií z let minulých. Tedy z časů, kdy se dospělí i děti mohli ještě na parketu pořádně vyřádit. Najdete se na některém ze snímků?

Nehoda fabie s cyklistkou v Prostějově

Cyklistka projela stopkou, fabia ji sestřelila v Čechůvkách

Křižovatka smrti si tentokrát nejvyšší daň nevybrala. Čtyřiapadesátiletá žena na kole nedbala stopky a vjela přímo pod kola po hlavní jedoucí Fabii. Nehoda se stala v nebezpečné křižovatce u Čechůvek na silnici II/150 na Přerov.

Slepice - Ilustrační foto

Ohlédnutí: Mé vzpomínky na dětství a opilé slepice

Jak člověku přibývají léta, vrací se čím dál více do minulosti, do vzpomínek na dětství či mládí. Vzpomínky v našich životech hrají významnou roli. Vzpomínáte na kamarády z dětství na své dědečky a babičky, na první „pokouřeníčka“ třeba z bramborové natě či ořechového listí zabaleného do papíru?

Petr Gottwald na archivním snímku.

Byl jsem hrající trenér, říká po svém odvolání kralický Petr Gottwald

V deseti zápasech letošního ročníku krajského přeboru dokázali fotbalisté Kralic na Hané získat pouhé tři body a nepřipsali si ani jedno vítězství při skóre 12:32. Přitom úvod soutěže nevypadal špatně. Celek z Prostějovska remizoval s Lutínem a Lipovou. Potom ale začaly přicházet porážky a vyvrcholilo to odvoláním trenéra Petra Gottwalda, který popsal situaci v klubu v rozhovoru pro Deník.

Fotbalisté Medlova. Ilustrační foto

Medlov začal dávat góly a poprvé v sezoně vyhrál dvakrát po sobě

V posledních letech patřili fotbalisté Medlova k tomu lepšímu v krajském přeboru. Po zisku druhého a třetího místa se jim v letošní sezoně zatím moc nedařilo a bylo to hlavně kvůli absenci branek. Nyní dali za poslední dva zápasy gólů hned deset a díky tomu si připsali dvě výhry.  

Zdeněk Petržela dál střílí góly za béčko Kralic.

Netrénuje, ale góly dává. Hraji zkušenostmi, říká Zdeněk Petržela

/KANONÝR VÍKENDU/ Na hřiště se devětatřicetiletý útočník béčka Kralic na Hané Zdeněk Petržela dostane jednou za čtrnáct dní. Přesto nasázel v šesti duelech okresního přeboru už devět branek a naposledy o víkendu řídil hattrickem výhru svého celku v derby proti nedalekým Vrahovicím.

Ilustrační foto.

Drží rekord 52 gólů za sezonu. Kanonýr Bross teď válí v Držovicích

V Lipníku nad Bečvou před lety střílel branky v divizi. Většinu fotbalové kariéry ale strávil v klubech na Prostějovsku a v nižších soutěžích. Útočník Petr Bross impozantně zahájil novou sezonu v dresu Držovic, když za první čtyři kola skóroval devětkrát a vévodí tabulce střelců II. třídy OFS Prostějov.

DOBRÉ UMÍSTĚNÍ. Pro budovu hvězdárny bylo vybráno místo uprostřed Kolářových sadů, tehdy ještě na okraji města.

Zpátky v čase do prostějovské hvězdárny a zámku

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle seriálu jsme se přenesli pomocí historických fotografií do nedalekých Kralic na Hané a na oslavy Mezinárodního dne dětí a dalších akcí. Dnes nebudeme putovat nikam daleko, zůstaneme v Prostějově a na dobových fotografiích se vrátíme zpět v čase do místního zámku a hvězdárny.

Pevné datum 1. června bylo stanoveno na mezinárodní konferenci pro ochranu dětí v roce 1952

Zpátky v čase do Kralic na Hané

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle seriálu jsme se přenesli pomocí historických fotografií do dvou významným prostějovských společností - Galy a OP Prostějov. Nyní se necháme unést zpět v čase do nedalekých Kralic na Hané třeba i na oslavy Mezinárodního dne dětí a dalších akcí.

Traktor v oblacích prachu - jarní práce na Hané, duben 2020. Ilustrační foto

Zachrání "poušť" na Hané květnový déšť? Teď má pršet nejvíc v měsíci

Že v dubnu pršelo velmi málo, zaznamenal každý, jenže jsou místa v Olomouckém kraji, kde nepršelo prakticky vůbec. Například v Pasece na Olomoucku nespadl ani jeden milimetr srážek. Přesněji meteorologové zde zaznamenali měsíční srážkový úhrn 0,9 milimetru, což bylo nejméně v rámci celého kraje. V Kralicích na Hané napršelo jen 1,7 milimetru.

Trenér Konice Petr Ullmann

V kraji bychom problémy neměli, věří kouč Konice Petr Ullmann

Předčasný konec fotbalové sezony jej sice hluboce zasáhl, ale jako pracovník záchranné služby dobře ví, že zdraví je zkrátka na prvním místě. Trenér Sokola Konice Petr Ullmann věří, že se jeho týmu povede úspěšně zabojovat o postup do krajského přeboru v nadcházejícím ročníku, když už to letos bohužel nešlo.

Velikonoce na Prostějovsku před 10 lety

Velikonoce z let minulých na Prostějovsku

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Každoročně se těšíme na velikonoční svátky. Ty letošní však budou jiné a to nejen u nás, ale prakticky po celém světě. Zvyklosti, které jsme brali jako samozřejmost, jsou pro letošek tytam. Pojďte si proto připomenout pomocí fotografií, jak se Velikonoce na Prostějovsku slavily před deseti lety. Vychutnejte si tradiční krojavaný mrskut v Kralicích na Hané, nahlédněte na Kozí farmu Rozinku, která tradičně pořádala velikonoční počítání kůzlátek nebo zavítejte na velikonoční výstavu v Křenůvkách.

45. ročník Hanáckého bálu v Kralicích na Hané

Hanácký bál v Kralicích lákal na polonézu v krojích, pak se tančilo až do rána

Bohatě zdobené mužské i ženské kroje typické pro úrodnou Hanou. Ženy v bílých sukních posetých drobnými zlatě vyšívanými květy a na hlavách usazené červené čepce. Muži pak s barevně vyšívanými vestami a opasky. V těchto nádherných krojích nastoupili na parket členové souboru KLAS, aby těsně po osmé večerní svou polonézou zahájili pětačtyřicátý ročník Hanáckého bálu.