Kreativ

ŠTÍTEK: léčba

Rudá barva pohltila Brno. Podívejte se, jak a proč město zčervenalo

Rudá barva pohltila Brno. Podívejte se, jak a proč město zčervenalo

Rudá barva rozsvítila ve středu 17. dubnu budovu Moravského zemského archivu a girlandy v centru Brna. Sytě červená barva symbolizovala Světový den hemofilie. Tato akce, pořádaná Českým svazem hemofiliků, měla za cíl připomenout vzácné vrozené onemocnění, které postihuje zhruba tisíc pacientů v České republice. 

Muž a žena jsou obžalovaní ze znásilnění dítěte na Lounsku.

Dítě se počůrávalo, učili ho pít matčinu moč. Nové detaily ve skandální kauze

U ústeckého krajského soudu pokračuje výslech svérázné partnerské dvojice, obžalované z dlouhodobého zneužívání nezletilého syna. K zločinu mělo docházet několik let na Lounsku, kde zahradník a bývalá manažerka velké firmy několik let žili. Vedli svérázný naturální život a když to počasí dovolovalo, měli na sobě podle vlastních slov nanejvýš ponožky. Podle informací Deníku za nimi na odlehlé místo jezdili i zájemci o zasvěcení do jejich pohledu na svět, muž přitom pravděpodobně působil jako guru.

Prvotním příznakem, který popisuje většina pacientek s nádorem vaječníků, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně

Syndrom těsné sukně: Za nafouklým břichem se může skrývat i zákeřný typ rakoviny

Nafouklé břicho bývá obvykle příznakem trávicích potíží. Ženy by ale měly myslet ještě na jednu možnost. Za bolestmi břicha, způsobenými jeho nafouknutím, se totiž může skrývat pomalu se rozvíjející a těžko odhalitelné onemocnění ženského orgánu. Nádor, který postupně roste v břiše, konkrétně na vaječníku, způsobuje potíže podobné nadýmání. Prvotní příznak této rakoviny proto dostal název syndrom těsné sukně.

Ze setkání nemocničních kaplanů v roce 2022 na Krétě

Pomáháme lidem najít naději, sloužíme i nevěřícím, říká nemocniční kaplan

Lékař Martin Moravec pracuje jako internista v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde působí i v paliativním týmu. Zároveň je knězem, který tam má roli nemocničního kaplana. Naslouchá nemocným, pomáhá jim hledat odpovědi na existenciální otázky a opět nacházet ztracenou naději. V současné době se v Praze podílí na organizaci právě probíhajícího evropského setkání nemocničních kaplanů. „Smyslem je sdílet zkušenosti z různých koutů Evropy,“ říká v rozhovoru.

Šťáva z řapíkatého celeru je zdraví prospěšná. O zázračný lék se však nejedná.

Nejúčinnější přírodní lék, nebo podvod? Lidé jsou nadšení, lékaři kroutí hlavou

Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?

Kvůli jediné nákaze covidem je z dříve akční sedmadvacetileté Hanky osoba upoutaná na lůžko.

Talentovaná a akční Hanka nyní leží jako polomrtvá. Může za to covid

Život, který vedla 27letá Hanka dříve, skončil. V roce 2022 měla čerstvě po státnicích, ve volném čase se věnovala focení a pro radost se učila hrát na kytaru. Pak ale přišel covid-19, ze kterého se již nezotavila. Kvůli chronickému únavovému syndromu, který se po prodělání covidu rozvinul, jen leží v posteli. Hodiny sbírá síly na to, aby udělala pár kroků. Lékaři neví, jak jí pomoci.

Sedmikrásky umí snižovat hladiny cukru v krvi, studie doložily jejich antibakteriální a také protiplísňovou aktivitu.

Nenáročná bylinka umí podpořit léčbu rakoviny. A můžete ji jíst hned po utržení

Opravdový jarní klenot na čerstvě zelených trávnících představuje sedmikráska chudobka. Není nijak vzácná, roste úplně všude, ale její vlastnosti jsou výjimečné. Sedmikráska je zdravá, pomáhá léčit řadu nemocí. Prostě se ji vyplatí konzumovat. Jaké léčivé vlastnosti sedmikrásky potvrdily studie, a co všechno si pro domácí léčbu můžeme ze sedmikrásek připravit, prozradil lékárník Filip Škarda.

MUDr. Jan Klaboch, Ph.D.

ON-LINE: Jak správně pečovat o ledviny? Odpovídal lékař FN Plzeň

Ledviny zajišťují v našem těle řadu důležitých úkolů. Jak poznáme, že je s nimi něco v nepořádku? Jak často se přijde na nádor ledvin v čas? Co my sami můžeme udělat pro správné fungování ledvin? Na dotazy čtenářů Deníku odpovídal lékař I. interní kliniky MUDr. Jan Klaboch, Ph.D.

Nevíte si rady s koktavostí vašeho dítěte? A co jej zapsat na hodiny zpěvu? Je dokázáno, že hudba a zpěv jej pomohou koktavosti zbavit.

Koktavost můžete vyléčit zpěvem. Zkušenost s „terapií hudbou“ má také Ed Sheeran

Koktavost patří mezi poruchy řeči, které jsou velmi časté v dětském věku. Plynulost řeči je při ní neúmyslně přerušována opakováním jednotlivých slabik či částí slov nebo jejich nechtěným prodlužováním. Koktavost může být způsobena vývojovou poruchou, ale také může být získaná – například úrazem či psychickou zátěží. Pomocníkem při léčbě koktavosti však může být hudba, potažmo zpěv. Když člověk zpívá, tato vada řeči se ztrácí.

Jedinou nadějí pro známou tlumočnici Naďu Hynkovou Dingovou je léčba na německé klinice. Stojí však přes tři miliony korun.

Známá tlumočnice bojuje s vážnou nemocí. Lidé už přispěli přes 3 miliony

Známá překladatelka do znakové řeči již rok a půl bojuje s vážnou nemocí. Nadě Hynkové Dingové, která je ve světě neslyšících velmi důležitou osobností, byla diagnostikována rakovina tlustého střeva s mnohačetnými metastázemi. Koncem roku 2023 se její stav zhoršil natolik, že jí lékaři dávali půl roku života. V České republice už jí nedokáží pomoci. Pokud ale podstoupí nákladnou léčbu v zahraničí, má naději žít mnohem déle.

Anežka Šánová bojuje s rakovinou. Podstoupila náročnou operaci, ale vyhráno ještě nemá

Zdravotní sestřička Anežka bojuje s rakovinou. Bez pomoci ztratí s dětmi domov

Celý svůj život zasvětila Anežka Šánová pomoci druhým. Pracovala jako zdravotní sestřička, která se denně ocitala v kontaktu se smrtí a nemocnými lidmi. Tentokrát však zasáhla vážná nemoc ji osobně. I když myslela, že udělala vše pro to, aby nedostala rakovinu, přišla krutá rána. Lékaři odhalili nádor na vaječníku s četnými metastázemi. Mamince dvou chlapců dávali lékaři padesátiprocentní šanci na přežití. Stále nemá vyhráno.

Martin Fenin, bývalý reprezentační útočník

Odchovanec Teplic Fenin ukončil protialkoholní léčbu. Pomohli Baroš i Ujfaluši

Zažil skvělé časy v Teplicích, v bundesligovém Frankfurtu i v reprezentaci, pak ale spadl na dno. 36letý fotbalista Kovářova (I. A třída) Martin Fenin si kariéru pokazil alkoholem, což sám přiznává. Ve čtvrtek oznámil na svých soukromých sociálních sítích, že ukončil třímesíční léčbu v protialkoholní léčebně. „Chci být své dcerce lepším vzorem, než jsem byl doteď," napsal ve svém prohlášení upřímně. 

Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.

Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.

Ilustrační snímek

Muž v Třešti znásilnil bývalou přítelkyni. Jihlavský soud ho potrestal

Ještě ani ne osmnáctiletá dívka se v Třešti na Jihlavsku stala obětí znásilnění ze strany jejího bývalého přítele. Událost se stala na veřejnosti. Přestože se dívka bránila, proti fyzicky silnějšímu protivníkovi neměla šanci. Na místě pak nebyl nikdo, kdo by jí pomohl. Událost se navíc stala v době, kdy měl mladík docházet na pravidelnou ambulantní sexuologickou léčbu.

Ze sportovkyně invalidou. Mladé ženě z Blanenska borelióza změnila život

Ze sportovkyně invalidou. Mladé ženě změnila chronická borelióza život

Milovala sport a pohyb, nedělalo jí problém ujet naráz desítky kilometrů na kole. Kvůli chronické borelióze se však stala v sedmadvaceti letech invalidní důchodkyní. Příběh Veroniky Hříbalové z Boskovic na Blanensku je plný bolesti, bezmoci, ale i silné vůle a vytrvalosti. Jeho prostřednictvím chce nyní varovat ostatní a poskytnout jim užitečné informace o tom, že boreliózu není dobré podceňovat.

Lékařům se daří úspěšně léčit devadesát procent lidí s chronickou myeloidní leukémií. Důležité je ale přijít do ordinace včas. Lékařům pomáhá i unikátní technologie. Ilustrační snímek

Rakovina krve nemusí být už takovým strašákem. Je důležité sledovat příznaky

Rakovina krve už není takový strašák, jakým bývala. Lékařům se daří úspěšně léčit kupříkladu devadesát procent lidí s chronickou myeloidní leukémií. Důležité je ale přijít do ordinace včas. Lékařům pomáhá i unikátní technologie. „Pro každý typ choroby je vhodný určitý typ léčby. Ta se může lišit i v rámci jedné diagnózy podle pokročilosti či třeba věku a stavu pacienta,“ říká v rozhovoru předseda České hematologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně Pavel Žák.

Po svém prvním covidu čelila Dobromila Zamykalová řadě zdravotních potíží. Foto z roku 2021

Jak se žije po opakovaném covidu: V příběhu Zamykalových se možná najdete i vy

Je to už tři a půl roku od chvíle, kdy se manželé Zamykalovi z Olomoucka nakazili covidem. Oba nakonec skončili v těžkém stavu v nemocnici, oba přežili. Ale ani jeden z nich se už stoprocentně nevyléčil. Jaké jsou zdravotní následky po covidu a jak se projevuje postcovidový syndrom? Příběh o svém i manželově boji s covidem vypráví Dobromila Zamykalová.

V této budově by měl sídlit projekt Dopřej léčbu.

Lidé poslali miliony na onkologické pacienty, šlo ale o podvod. Policie zasáhla

V kauze podezřelé sbírky na onkologicky nemocné pacienty Dopřej léčbu z Moravskoslezského kraje, na kterou Deník vloni na podzim upozornil jako první, došlo k zásadnímu obratu. Policie v těchto dnech podle našich informací zadržela a obvinila organizátora sbírky Dopřej léčbu Dominika Šeráka z Ostravy. Ten ale zřejmě není hlavní postavou. Za vším stál pravděpodobně muž z Opavska. Také on skončil v rukou kriminalistů. Soud na oba aktéry ve čtvrtek uvalil vazbu.

Osamělí lidé mají vyšší riziko Alzheimerovy nemoci. Společnost blízkých a trénink mozku nemoc naopak oddalují

Předcházet demenci pomůže výtažek z jedné byliny. Neléčená deprese naopak vadí

Česko stárne a k důchodovému věku se blíží silné populační ročníky, kterým se také říká Husákovy děti. Experti proto předpovídají strmý nárůst případů Alzheimerovy nemoci a dalších druhů demencí, které jsou časté právě v seniorském věku. Asi nikdo se takového stavu nechce dožít, proto je dobré vědět, jaké jsou rizikové faktory Alzheimerovy nemoci a jak Alzheimerově nemoci předcházet? Existuje nějaká bylinka, která náš mozek ochrání a jaká opatření ve svém životě udělat? Zeptali jsme se neurologa Roberta Rusiny a lékárnice Ivany Lánové.

Nemocná Lil s maminkou Lenkou a sestrou Laurou.

Lidé byli štědří, poslali Lil už 1,2 milionu. Proč chce rodina dalších 300 tisíc

Díky sbírce na Donio poslali lidé nemocné Lil už 1 milion a 200 tisíc korun. Matka šestnáctileté dívky je ale přesto stále v zoufalé situaci. Ví, že pokud budou nyní její nemocnou dceru operovat, existuje nemalá pravděpodobnost, že zákrok její aktuální stav ještě zhorší. Odbornou lékařskou pomoc ale její dcera potřebuje. Aby však byl případný zákrok úspěšný, potřebuje šestnáctiletá Lil znát přesnou diagnózu, kterou jí žádný lékař v České republice nestanoví. Musí kvůli tomu do nemocnice v zahraničí. Pokud však nevybere dostatek peněz, dveře pro přesnou diagnostiku její dcery zůstanou zavřené. Ačkoli lidé byli štědří a poslali už více než milion, rodině stále chybí posledních 300 tisíc.

Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Šestnáctiletý Viktor Lauko z Děčína zůstal po úrazu od pasu dolů ochrnutý. V léčebných lázních Janské Lázně ho léčí Peter Olšák pomocí elektroakupunktury. Výsledky jsou překvapivé.

Zázrak z Janských Lázní. Lékaři dali ochrnutému chlapci naději, kterou už neměl

/FOTO, VIDEO/ Když bylo Viktorovi patnáct, utrpěl úraz páteře. Před rokem a půl ho zavalily v lese klády. Lékaři mu oznámili, že už nebude nikdy chodit. Úplné přerušení míchy ho upoutalo na vozík. Tělo zůstalo od pasu dolů ochrnuté. Rehabilitační lékař Peter Olšák z léčebných lázní Janské Lázně přesto dokázal Viktora rozpohybovat. Metoda elektroakupunktury působí skoro zázračně. „Přijde nám, jako by se jeho tělo probouzelo,“ řekla Viktorova maminka Petra Lauková. Viktor není jediný pacient, u kterého inovativní a světově unikátní léčba zabírá.

Šestnáctiletý Viktor Lauko z Děčína zůstal po úrazu od pasu dolů ochrnutý. V léčebných lázních Janské Lázně ho léčí Peter Olšák pomocí elektroakupunktury. Výsledky jsou překvapivé.

Zázrak z Janských Lázní. Pan doktor nám dal naději, kterou jsme už neměli

/FOTO, VIDEO/ Když bylo Viktorovi z Děčína patnáct, utrpěl úraz páteře. Před rokem a půl ho zavalily v lese klády. Lékaři mu oznámili, že už nebude nikdy chodit. Úplné přerušení míchy ho upoutalo na vozík. Tělo zůstalo od pasu dolů ochrnuté. Rehabilitační lékař Peter Olšák z léčebných lázní Janské Lázně přesto dokázal Viktora rozpohybovat. Metoda elektoakupunktury působí skoro zázračně. „Přijde nám, jako by se jeho tělo probouzelo,“ řekla Viktorova maminka Petra Lauková. Viktor není jediný pacient, u kterého inovativní a světově unikátní léčba zabírá.

Šestnáctiletý Viktor Lauko z Děčína zůstal po úrazu od pasu dolů ochrnutý. V léčebných lázních Janské Lázně ho léčí Peter Olšák pomocí elektroakupunktury. Výsledky jsou překvapivé.

Zázrak z Janských Lázní. Pan doktor nám dal naději, kterou jsme už neměli

/FOTO, VIDEO/ Když bylo Viktorovi patnáct, utrpěl úraz páteře. Před rokem a půl ho zavalily v lese klády. Lékaři mu oznámili, že už nebude nikdy chodit. Úplné přerušení míchy ho upoutalo na vozík. Tělo zůstalo od pasu dolů ochrnuté. Rehabilitační lékař Peter Olšák z léčebných lázní Janské Lázně přesto dokázal Viktora rozpohybovat. Metoda elektroakupunktury působí skoro zázračně. „Přijde nám, jako by se jeho tělo probouzelo,“ řekla Viktorova maminka Petra Lauková. Viktor není jediný pacient, u kterého inovativní a světově unikátní léčba zabírá.

Měsíček lékařský může sloužit jako vhodné preventivní opatření proti rakovině slinivky

Má něžné žluté květy, přitom dokáže zabojovat proti zákeřné rakovině slinivky

Slinivka břišní nebo také pankreas patří k orgánům, které v našem těle plní velmi důležitou roli. Vylučuje enzymy, rozkládající potravu ve střevech a také produkuje hormony inzulin a glukagon, které regulují hladinu cukru v krvi. Onemocnění slinivky proto bývá vážný problém a v případě rakoviny slinivky, která se objevuje stále častěji, mívá mnohdy i fatální následky. Dá se onemocnění předejít a mohou nám pomoci bylinky? Měsíček lékařský je rozhodně léčivka, která si své místo na slunci, jemuž se podobá, vydobyla. Na funkci slinivky působí blahodárně a je i vítanou podpůrnou léčbou.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.

Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

Zastánci podávání velkých dávek vitaminu C infuzí přímo do krve jsou přesvědčeni o jejich velkém významu pro naši obranyschopnost. Pacienti je vyhledávali v minulosti třeba kvůli podpoře onkologické léčby, nyní je o ně velký zájem i kvůli prevenci nemocí z nachlazení, kvůli covidu či chronické únavě. Na internetu se lidé shánějí po informacích, kde infuze vitaminu C koupit. Proti lékařům, kteří infuze vitaminu C doporučují, ale stojí jiní lékaři, lékárníci či vědci, kteří je považují za neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? A co funguje spolehlivěji než infuze vitaminu C?

Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.

Léčebna zrakových vad ve Dvoře Králové pomáhá dětem s tupozrakostí a šilháním.

Oční léčebna ve Dvoře Králové má naději na lepší prostředí. Kraj plánuje novou

/FOTO/ Už 70 let se jezdí do Dvora Králové nad Labem léčit děti z celé republiky se zrakovými vadami. Jediná oční léčebna v Česku jim pomáhá s tupozrakostí a šilháním. Ročně se tam léčí okolo 200 dětí. Dočkat by se mohly modernějšího prostředí. Královéhradecký kraj jako zřizovatel totiž plánuje postavit novou budovu na jiném místě než v současném zastaralém objektu ve Sladkovského ulici. Místo už má vytipované.

Dysfunkce pánevního dna způsobuje ženám dlouhodobé obtíže, které významně snižují kvalitu jejich života.

Nesnesitelné bolesti v pánvi. Lékaři teprve nedávno našli jejich příčinu a léčbu

Stovky a možná i tisícovky žen zbytečně trpí bolestí pánve. Lékaři se leckdy snaží jejich urputné pánevní bolesti neúspěšně léčit, pacientky putují mezi ordinacemi a některé jsou nakonec odkázány na psychiatrii. Marně se snaží zjistit: Co dělat, když mne bolí pánev? Odborníci z pražské Všeobecné fakultní nemocnice před nedávnem našli nečekanou příčinu pánevních bolestí, a tím i řešení pro spoustu zoufalých pacientek.  

Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Miniaturní háčkovaná zvířátka se vejdou i do ořechových skořápek.

Kuchařka ze Štětí vyhrála nad pitím i díky neobvyklé dovednosti. Je to nádhera

Marie Kocíková ze severočeského Štětí umí háčkovat z jemné příze tak miniaturní figurky zvířátek, že se vejdou do ořechových skořápek. Háčkuje však i větší postavičky, mimo jiné pohádkových bytostí. Většinu z nich rozdá přátelům, věnuje dětským domovům, nebo je dá do dražby, jejíž výnos pomáhá vážně nemocným dětem. Na sociálních sítích má řadu příznivců, kteří obdivují její práci. Mnozí z nich netuší, že k háčkování ji přivedl boj se závislostí na alkoholu.

Lindsey Parr Gritton byla ve 36. týdnu těhotenství, když zjistila, že má rakovinu prsu ve čtvrtém stádiu.

Těhotné ženě našli rakovinu a dávali jí půl roku života. Její příběh neskončil

Nastávající maminka Lindsey Parr Gritton byla v 36. týdnu těhotenství, připravovala se tedy na brzký příchod svého druhého miminka. Pohodové těhotenství však narušil nález bulky v prsu a o týden později byla ženě diagnostikována rakovina ve čtvrtém stádiu. Lékaři jí oznámili, že jí zbývá půl rok života. Krásné dlouhé vlasy vystřídala holá hlava a radost z narození dítěte strach o to, že tu pro něj nebude moc být. Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal.

Sestra Markéta Švábová a primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Marek Broul.

Krajská zdravotní otevřela v rumburské nemocnici sexuologickou ambulanci

Nemocnice v Rumburku patří již třetím rokem pod Krajskou zdravotní, konkrétně pod Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem. Jednou z výhod tohoto propojení je možnost efektivního využívání kapacit obou zařízení tak, aby byla obyvatelům Šluknovského výběžku zajištěna dostupnější a co nejkvalitnější zdravotní péče. Příkladem spolupráce obou nemocnic je zahájení chodu sexuologické ordinace v Rumburku.

Donio v roce 2023 vybralo prostřednictvím sbírek téměř 600 milionů korun

Sbírkový fenomén 2023: Češi a Donio pomáhají. Vybrali jste neuvěřitelnou částku

Každý se někdy ocitne v těžké životní situaci. Jsou mezi námi ale i tací, kteří by bez pomoci druhých, někdy i naprosto cizích, lidí nikdy nepřemohli vážnou nemoc, nemohli podstoupit život zachraňující operaci, nebo by si nemohli dovolit zdravotnické pomůcky, které jim pomáhají usnadnit už tak dost těžký život. Nejúspěšnější dobročinnou platformou je Donio, které se v roce 2023 podařilo vybrat pro potřebné přes půl miliardy korun.

Lil (vlevo) se svou maminkou Lenkou a starší sestrou Laurou

Šestnáctiletou dívku přepadly silné bolesti. Pomoct mohou jen 3 lékaři na světě

Lil byla ještě loni absolutně zdravou dívkou, dostala se na vysněnou školu, vše šlo jako na drátkách. Pak ale začala mít bolesti. Během pár dní ulehla s četnými diagnózami na lůžko, na kterém dnes tráví většinu svého času. Její onemocnění jsou natolik komplikovaná, že aby se vůbec mohla začít léčit, potřebuje nejprve podstoupit speciální ultrazvuk v Německu. Ty ale dělá pouze jeden odborník, za kterým se sjíždí lidé z celého světa.