Kreativ

ŠTÍTEK: léčba

Náš přední sexuolog a odborník na terapii transsexuality profesor Petr Weiss

Petr Weiss: Počty pubertálních dívek, které se chtějí stát chlapci, stoupají

Transsexualita je mezinárodně uznaná porucha pohlavní identity. Lidé, kteří se narodí do těla opačného pohlaví, než jakým se cítí být, proto potřebují léčbu. Proč ale v posledních letech tolik přibývá transgender lidí, kteří žádají o změnu pohlaví? A proč nebývale narostl především počet dospívajících dívek, které tvrdí, že se cítí být trans, tedy jiným pohlavím, než jaké mají v rodném listě? O tom, jak transsexualitu léčit, a zda ji lze potomkovi třeba i rozmluvit, jsme si povídali s naším předním sexuologem a odborníkem na terapii transsexuality Petrem Weissem.

Rozárka z Pardubic, která bojuje s leukémií, potřebuje pomoc na cestě k uzdravení

Tříletá dívka z Pardubic bojuje se zákeřnou leukémií. Rodina prosí o pomoc

Malá Rozárka z Pardubic čelí neúprosné diagnóze akutní lymfoblastické leukémie. I přes vážnou nemoc se ale nevzdává. Tříletá dívka začala léčbu chemoterapií, která bude trvat minimálně tři čtvrtě roku. Rodina, která je aktuálně závislá pouze na příjmech tatínka, se pro ni doma snaží zajistit bezpečné prostředí. Proto se obrátila na veřejnost s prosbou o podporu. Do sbírky se už zapojilo mnoho lidí, kteří posílají slova podpory i finanční příspěvky. „Konečně začínám věřit, že život není tak zlý,“ říká po vlně solidarity maminka nemocné Rozárky.

Rozárka z Pardubic, která bojuje s leukémií, potřebuje pomoc na cestě k uzdravení.

Tříletá Rozárka z Pardubic bojuje s leukémií. Rodina žádá o pomoc

/VIDEO/ Malá Rozárka z Pardubic čelí neúprosné diagnóze akutní lymfoblastické leukémie. I přes vážnou nemoc se ale nevzdává. Tříletá dívka začala léčbu chemoterapií, která bude trvat minimálně tři čtvrtě roku. Rodina, která je aktuálně závislá pouze na příjmech tatínka, se pro ni doma snaží zajistit bezpečné prostředí. Proto se obrátila na veřejnost s prosbou o podporu. Do sbírky se už zapojilo mnoho lidí, kteří posílají slova podpory i finanční příspěvky. „Konečně začínám věřit, že život není tak zlý,“ říká po vlně solidarity maminka nemocné Rozárky.

Vojenská nemocnice Olomouc.

Nemocnice ošetřila desítky ukrajinských vojáků, kteří cvičí na Libavé

Ve Vojenské nemocnici Olomouc ošetřili zdravotníci téměř 90 ukrajinských vojáků. Jedná se o bojovníky, které čeští vojáci trénují na Libavé. Poskytnutí léčby zraněným příslušníkům ukrajinské armády je podle resortu obrany další způsob, jak Česko může pomoci válkou devastované zemi.

Transplantace fekálních bakterií patří mezi nové léčebné metody, i když poněkud kontroverzní.

Budeme jíst fekálie v tabletách? Kdo může být dárcem stolice a jak může léčit

Od doby, kdy byla vynalezena kanalizace, obvykle putuje obsah našich střev do toalety, kde naše starost s vyprazdňováním končí. Fekálie ale překvapivě mohou sloužit jako cenný dar pro všechny lidi, jejichž střevní ekosystém je narušen. Jak ale stolici darovat, kdo se může stát dárcem, k čemu darovaná stolice slouží a jak probíhá její transplantace?

Řepík pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační problémy, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů.

Naši předkové znali všelék na záněty a další neduhy. Teď je čas na jeho sběr

Vytrvalou bylinku s veselými žlutými kvítky znali a využívali lidé odnepaměti. Považovali ji za všelék a dokonce za ochranu proti zlým duchům. Nejnovější vědecké výzkumy řepíku lékařského daly našim předkům zapravdu. Řepík jako přírodní antibiotikum pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační potíže, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů. Jediné, co se u řepíku nepodařilo prokázat, je ochrana proti zlým duchům.

Nejlepší rehabilitaci po rakovině prsu nabídnou lázně. Využijte pojišťovnu

Co dělat po operaci prsu? Když jsem po onkologické léčbě, mám nárok na lázně? A jaké lázně mi mohou pomoci? To jsou časté otázky, které si kladou ženy poté, co se vyrovnaly s diagnózou rakoviny prsu a úspěšně absolvovaly léčbu. I když jsou v podstatě vyléčené, trpí mnohé pacientky existenciální úzkostí. Netuší, co bude dál a jestli se dokážou vrátit k běžnému životu, který rakovina prsu zcela změnila. I s řešením těchto stavů mohou onkologickým pacientkám výrazně pomoci lázně.

Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se jich aktuálně léčí přibližně 900 tisíc

Na tuto léčbu cukrovky se zapomíná. Přitom funguje výborně a hradí ji pojišťovny

Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.

Ilustrační snímek

Léčba je jen část cesty z pekla, říká bývalá alkoholička. Nepije už patnáct let

V kavárně, kde jsme měli sraz, bylo plno, a tak jsme se museli přesunout jinam. Hospůdka, kterou jsme míjeli, vypadala útulně, ale Helena z Plzně ji obešla obloukem. „Půjdeme do kavárny,“ poprosila. Není divu. Ač by tomu při pohledu na ni asi věřil jen málokdo, jako mladá dívka propadla alkoholu a po deseti letech pití se ocitla na dně. Našla v sobě ale sílu absolvovat protialkoholní léčbu a především vydržet abstinovat.

3D tiskárna v procesu tisku.

Odstranění cévních anomálií: lékařům v Brně pomáhají 3D modely i u dětí

/VIDEO/ Sedlákovi a Tillovi. Dvě rodiny z jižní Moravy, které se navzájem neznají a přesto mají něco společného. Oběma z nich se totiž narodily děti s vrozenou vývojovou vadou v podobě bulky v oblasti krku a ramene. Jedna se plnila lymfou a druhá krví. Diagnóza od lékařů zněla žilní a lymfatická malformace, která znamená odchylku tvaru nějaké části těla nahromaděním cévní tkáně.

Ilustrační foto

Autonehody zavinily nejnákladnější úrazy dětí, poukázala pojišťovna

Autonehody vloni zavinily závažné úrazy dětí, které znamenaly utrpení malých pacientů a velké náklady zdravotních pojišťoven na léčbu. Konkrétně Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) vynaložila přes 440 tisíc korun za péči o patnáctiletou dívku s mnohočetným poraněním způsobeným při nehodě.

Ilustrační foto

V uplynulém roce to bylo 52 258 zraněných dětí při autonehodách

Autonehody vloni zavinily závažné úrazy dětí, které znamenaly utrpení malých pacientů a velké náklady zdravotních pojišťoven na léčbu. Konkrétně Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) vynaložila přes 440 tisíc korun za péči o patnáctiletou dívku s mnohočetným poraněním způsobeným při nehodě.

I letos budou v Křimicích pomáhat, stejně jako vloni.

Blíží se turnaj pro malého Sašíka, dobré věci pomůže i Horváth či Kracík

V sobotu 1. července se od 10 hodin na fotbalovém hřišti v Křimicích na Plzeňsku uskuteční druhý ročník benefičního turnaje v malé kopané. Výtěžek z akce tentokrát poputuje na pomoc a léčbu pětiletého bojovníka Alexandra, který trpí epilepsií, svalovou hypotonií a projevuje se u něj bohužel také opožděný psychomotorický vývoj.

Viktorka na zahradě u dědečka. Miluje matematiku a kreslení, chtěla by vidět Mars. Dvakrát porazila leukémii, přes zameškaný čas ve škole patří mezi třídní premianty.

Dvanáctiletá Viktorka dvakrát porazila leukémii. Dnes je premiantka třídy

/FOTO, VIDEO/ Přes dvojí léčbu leukémie dokázala být dvanáctiletá Viktorka z Ústí nad Labem premiantkou. S výukou nepřestala ani během léčení, ujal se jí učitel nejprve během pobytu v ústecké nemocnici a potom pedagogové z fakultní základní školy při nemocnici v pražském Motole. Žádnou probíranou látku nezameškala, dostávala známky, dělala písemky a odpovídala na otázky při zkoušení. Tak, jak to známe ze školy všichni. Jediné, co jí bude chybět, je čas, který mohla strávit se spolužáky ze své kmenové ústecké školy. 

Není chrápání jako chrápání. Někdy se u něj člověk současně i dusí

Každý desátý člověk se u chrápání dusí. Speciální vyšetření pozná, kdy už je zle

Chrápete, často se budíte a přes den vás ničí únava? Možná je načase začít myslet na spánkovou apnoe, protože pokud ji máte, tak končí všechna legrace. Touto nemocí trpí přibližně deset procent populace. Až osmdesát procent pacientů ale není diagnostikováno a potýkají se s řadou obtíží, včetně poruch erekce. Bez správné léčby spánkové apnoe hrozí dokonce srdeční selhání.

Profesor Jan Krhut na urologické konferenci v Kyjově.

S věkem frekvence problémů močových cest roste, říká profesor Jan Krhut

Na urologickou konferenci do Kyjova v závěru minulého týdne zavítal i profesor Jan Krhut. Nastínil svým kolegům například novinky v léčbě mužů se stresovým únikem moči. Přiblížil také problémy s překážkami při výtoku moči u žen. Krhut má za sebou studijní pobyty v Rakousku, Německu či Velké Británii a také například prestižní ocenění Americké konfederace urologie za nejlepší práci v oblasti urologického výzkumu za rok 2015.

Bolest hlavy. Ilustrační foto.

Pomoc v nekonečném boji s migrénou. Centra nabízejí konzultace s lékaři zdarma

Trpíte neúnosnými bolestmi hlavy a migrénou? Tak právě pro vás je připraven den otevřených center pro léčbu migrény, na kterém mají zájemci možnost individuálně konzultovat svůj stav se specialisty. A to bez předchozího objednání, žádanky a zcela zdarma. Na akci se představí i pacientská organizace Migréna-help.

Paní Iva věří, že se uzdraví z rakoviny díky přípravku z kuřecích embryí

Nový lék na rakovinu? Žena vkládá veškerou naději do preparátu z kuřecích embryí

Celý život se paní Iva starala o své dva syny, z nichž jsou dnes díky její neutuchající péči mladíci v plné síle. Pak se k ní ale štěstí obrátilo zády a onemocněla rakovinou tlustého střeva. Její šance na vyléčení z rakoviny je 50:50. Ona to ale odmítá vzdát a věří, že s převratným doplňkem stravy z kuřecích embryí nemoc přemůže. 

Ženy po šedesátce a muže starší 70 let budou praktičtí lékaři a gynekologové posílat v rámci prevence do píseckého osteocentra.

Písecká nemocnice připravuje centrum pro léčbu osteoporózy

Písecká nemocnice připravuje centrum zaměřené na záchyt a léčbu osteoporózy, takzvané řídnutí kostí. Otevřít je chce v příštích měsících pod odborným lékařským dohledem profesora MUDr. Vladimíra Paličky, CSc., Dr. H. c. Ten je v naší zemi uznávaným odborníkem na klinickou biochemii a diagnostice a léčbě osteoporózy se věnuje už více než 35 let.

Fotbal jako nástroj ke snižování vysokého krevního tlaku potvrzují i vědecké studie

Hraní fotbalu, nebo užívání viagry? Co nejlépe zabere na vysoký tlak

Lékaři se marně snaží vytáhnout mnohé své pacienty lidově řečeno hrobníkovi z lopaty. Vysoký krevní tlak má v České republice asi 40 procent dospělé populace a podle průzkumů zhruba každý druhý nebere správně léky, které mají hypertenzi snižovat. Pomoci může i osvěta, která každoročně vrcholí 17. května, kdy si zároveň připomínáme Světový den hypertenze. Přístupy k léčbě vysokého krevního tlaku můžeme najít ve světě spoustu. Inspirovat se lze třeba v Dánsku, kde na to jdou hraním fotbalu. Případně je tu ještě kontroverzní postup, který nedávno zkoušela brazilská armáda. 

Ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

VIDEO: Obří úspěch pro onkologický ústav v Brně, v Evropě se zařadil mezi špičku

/PŘÍBĚH PACIENTA/ Sedmačtyřicetiletý Cyril Marc Paul Delaland celý život bojuje s rakovinou. První nádor mu lékaři zjistili v sedmi letech. Nepříjemnou diagnózu si pak v životě vyslechnul ještě několikrát. Pochází z Francie, dvacet let však už žije v Brně a stejnou dobu se léčí s rakovinou ledvin. Zbývá mu pouze jediná, a i z té mu lékaři kvůli nádorům dvakrát část odstraňovali. Delaland má totiž pro nádorové bujení silné předpoklady.

Výbuch a následný požár nastal v městském bytovém domě v Žižkově ulici v Hustopečích. Událost prověřují policisté.

Následky exploze v Hustopečích: výpověď samoživitelce, v bytě strávila pár týdnů

Dostala šanci, kterou však promarnila. O střechu nad hlavou přišla mladá žena se dvěma malými dětmi, s nimiž bydlela v městském bytu v Žižkově ulici v Hustopečích na Břeclavsku. V místnosti, která k bytu patří, narkomani vařili drogy. Jak už Deník informoval v březnu, nastala kvůli tomu exploze a následný požár. S popáleninami tehdy skončil v nemocnici třicetiletý muž. 

Genetické vyšetření může zachránit pacientky s rakovinou vaječníku

Chystala jsem si oblečení do rakve, říká pacientka s vyléčenou rakovinou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jen v České republice ročně vyslechne diagnózu rakovina vaječníků téměř tisíc žen. Nejméně čtvrtina pacientek však stále zůstává bez genetického vyšetření. Právě dědičnost přitom výrazně zvyšuje riziko onemocnění. Lékaři jsou díky detailní sonografické diagnostice schopni zahájit léčbu do dvou dnů od zjištění nálezu.

„Planární rázová vlna urychluje hojení ran,“ říká fyzioterapeutka Iva Bílková.

Nejrychlejší rehabilitace bolestí: rázová vlna. Umí hojit až desetkrát rychleji

Chronické bolesti i následky akutních zranění, které dřív vyžadovaly týdny až měsíce rehabilitace, se nyní hojí třikrát až desetkrát rychleji. Jak to jde udělat? Lze využít možností fyzioterapie a pooperační rehabilitace, které se s vývojem technologie rázových vln posunuly o několik pater výš. Zásadní ale je svěřit se do rukou zkušeného odborníka. Jedině ten vybere pro aplikaci vhodný typ rázové vlny.

Terka milovala tanec, dnes se chce hlavně uzdravit.

Kvůli zákeřné nemoci se Terka mění před očima. Doufá, že jednou bude opět tančit

Terka byla ještě před rokem zdravá holka, která ráda tancovala. Najednou však začala být čím dál tím více unavená, což rodiče nejprve připisovali náročným přípravám na taneční soutěže. Brzy na to se všem otočil život naruby, když krevní testy odhalily, že Terezka trpí vážnou nemocí v podobě akutní lymfoblastické leukémie s mutací genu PH+. Dnes jim všem nezbývá než věřit, že se jednou k tanci vrátí a vše bude jako dřív.