Kreativ

ŠTÍTEK: léčba

Martínek může díky vybraným penězům podstoupit potřebnou léčbu.

Kdy malý Martínek podstoupí stomilionovou léčbu? Nyní bojuje s virózou

Příběh malého Martínka, na jehož léčbu v září lidé přispěli ve sbírce více než 150 milionů korun, všichni dál napjatě sledují. Jak se Martínek v tuto chvíli cítí? A jak bude pokračovat jeho léčba? Chlapec, jehož rodině lidé poslali na pomoc neuvěřitelně vysokou částku, trpí genetickým onemocněním zvaným syndrom AADC. A pouze nákladná léčba ho může zachránit od pravděpodobné smrti.

Barbora Šmírová se nyní psychicky cítí už mnohem lépe a věří, že dopad rakoviny překonala. Ačkoli zažívá dobré i špatné dny, tak již nemá žádná omezení a ráda si dopřeje třeba i sklenku vína či piva.

Porazila v Brně rakovinu. Barbora Šmírová teď podporuje ostatní nemocné

Příběh šestadvacetileté Barbory Šmírové je plný slz a bolesti, ale také neuvěřitelné síly, dojetí a odhodlání. Společně s dalšími dvanácti ženami, kterým zasáhla do života rakovina, se stala tváří kalendáře Nebýt na to sama. Spolu tak přináší poselství o tom nejcennějším v životě: o zdraví. Každá z těchto žen má za sebou velký příběh.

Barbora Šmírová se nyní psychicky cítí už mnohem lépe a věří, že dopad rakoviny překonala. Ačkoli zažívá dobré i špatné dny, tak již nemá žádná omezení a ráda si dopřeje třeba i sklenku vína či piva.

Studentka Barbora z Ostravy porazila rakovinu. Teď podporuje ostatní nemocné

Příběh šestadvacetileté Barbory Šmírové je plný slz a bolesti, ale také neuvěřitelné síly, dojetí a odhodlání. Společně s dalšími dvanácti ženami, kterým zasáhla do života rakovina, se stala tváří kalendáře Nebýt na to sama. Spolu tak přináší poselství o tom nejcennějším v životě: o zdraví. Každá z těchto žen má za sebou velký příběh.

V Olomouci proběhlo již 16. Symposium skupiny AGEL.

Symposium skupiny AGEL představilo moderní trendy v kardiovaskulární léčbě

Ve dnech 11. a 12. října 2023 se v Olomouci uskutečnil již 16. ročník symposia skupiny AGEL, největšího poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě. Slavnostního zahájení se zúčastnili mimo jiné i předseda dozorčí rady AGEL Tomáš Chrenek nebo hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. AGEL dosáhl v kardiovaskulární léčbě hned několika unikátních prvenství.

Zachráněný pes.

Policista se bránil psovi, prostřelil mu hlavu. Vlčák díky péči útulku přežil

K nešťastné události došlo v uplynulých dnech v ulici Na Bramši v Teplicích. Policisté tu pátrali po osobě, podezřelé z trestné činnosti. Do cesty se jim připletl statný vlčák, který po jednom z příslušníků vystartoval. Policista po něm vystřelil a pes to odnesl dvěma dírami v hlavě. Příběh má relativně dobrý konec: vlčáka zachránily dobrovolnice z nedalekého útulku, lidé se na podporu jeho léčby překonávají v štědrosti a policie se k situaci staví čelem.

V České republice žije s atopickou dermatitidou přes 230 tisíc lidí.

Krev na povlečení, strupy po celém těle. Pomohl moderní lék. Kdo ho může dostat?

Atopická dermatitida, neboli atopický ekzém přivedl pana Marka na pokraj zoufalství. Kožní nemoc ho trápila na obličeji, v ohybech loktů a kolen, na tříslech, hrudníku i na zádech. Strupovitými lézemi byl pokrytý takřka celý a všechno ho navíc neustále svědilo. Teprve moderní léčba, ze které byla jeho manželka v první chvíli v šoku, přinesla do jeho života zásadní obrat.

Někteří lidé si myslí, že budou nadále žít svým obvyklým pracovním tempem a nachlazení samo přejde.

Jak se dostat z nachlazení za tři dny? Imunoložka radí, jaké kroky podniknout

Nachlazení je jevem na podzim tak běžným, jako padání listí. Jak nachlazení vyléčit, jak jeho léčbu urychlit a bylo by možné se pokud možno vyléčit přes noc? Imunoložka Zuzana Ozaniak Střížová z pražské Fakultní nemocnice Motol radí, které kroky je třeba podniknout, abychom se nachlazení zbavili rychle a za chvíli opět neonemocněli.

Nádor na mozku neznamenal pro Mandi Petrak první setkání s rakovinou.

Zdravotní sestřičce vyndali nádor, museli jí rozříznout hlavu od čela až po krk

Letos jsou to dva roky, co si zdravotní sestřička Mandi Petrak prošla peklem, a to bohužel ne poprvé. Když jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku, věděla už moc dobře, co rakovina dokáže. Předtím už totiž vyhrála nad zhoubným onemocněním mízních uzlin i obřím nádorem na děloze. Kvůli rakovině mozku a následné operaci je však dnes maminka adoptovaného chlapce závislá na manželovi a všichni se obávají dalších výsledků testování.

Dvouletý Martínek vybral ve sbírce na svou léčbu přes 140 milionů korun.

Dojatí rodiče děkují lidem. Ve sbírce pro Martínka vybrali bezmála 150 milionů

Doslova zázrak v přímém přenosu. Tak komentoval dojatý tatínek malého Martínka průběh sbírky, který po zapojení Nikol Leitgeb (za svobodna Štíbrové) nabral neuvěřitelný spád. Přes 300 tisíc lidí vlastní rukou přispělo k tomu, aby mohl dvouletý chlapec, jež trpí vzácným genetickým onemocněním AADC, dostat svůj lék, jež mu může zachránit život. Během necelého týdne dokázal získat téměř 150 milionů korun.

Martínek je dvouletý chlapeček, který se pere se vzácným genetickým onemocněním AADC. V případné uzdravení věří i jeho sestřička.

Neuvěřitelné je skutečností. Lidé vybrali 100 milionů, Martínek dostane svůj lék

Zpočátku jen málokdo věřil tomu, že by rodiče dokázali vybrat neskutečných sto milionů korun na léčbu pro svého chlapce. Martínek trpí vzácným genetickým onemocněním AADC, na jehož léčbu odmítla pojišťovna přispět. Když se ale jeho sbírka začala čím dál tím více objevovat na sociálních sítích, začaly se dít zázraky. Dnes (v úterý ráno) je ve sbírce dokonce více, než bylo požadováno.

Díky Nikol Štíbrové se pro malého Martínka Zatloukala vybrala už polovina z potřebné částky na jeho náročnou léčbu

50 milionů ve sbírce pro Martínka za 2 dny. Stal se zázrak, díky Nikol Štíbrové

Padesát milionů za dva dny! To je částka, kterou se prozatím dobrosrdeční Češi rozhodli podpořit sbírku pro dvouletého Martínka. Ten potřebuje dostat co nejrychleji dávku léku, který mu může zachránit život. A protože léčbu nepodporuje pojišťovna, rozhodla se vzít situaci do svých rukou česká influencerka Nikol Štíbrová. I díky jejímu apelu na sledující se stalo nemožné a lidé společně vybrali již přes polovinu z potřebné částky v hodnotě 100 milionů. Teď chce Štíbrová pomoci vybrat i druhou.

Chybný zákrok lékařů při porodu způsobil paní Monice mnohaletou inkontinenci

Nová léčba úniku moči, která funguje. Monice pomohla po mnohaletém utrpení

Poporodní zranění udělala Monice ze života peklo. Nejenže jí trápila inkontinence moči, ale přidala se i inkontinence stolice. Marně se osmnáct let pokoušela vyléčit. Otázky kam jít s nekontrolovatelným únikem moči a jak se tato inkontinence léčí si samozřejmě neklade jen ona. Problémy s inkontinencí trápí až čtyřicet procent české populace. Pomoci v nejhorších případech může nová špičková léčebná metoda – sakrální neuromodulace. Při ní se do těla pacienta zavede malý implantát, který pomocí elektrických impulzů stimuluje nervy nad kostrčí.

Tvář chlapce, který potřebuje vaši pomoc více než kdokoliv na světě. Na Martínka se musí vybrat 100 milionů

Jediná dávka léku dělí Martínka od jisté smrti. Stojí ale 100 milionů. Pomůžete?

Život dvouletého Martínka se světlými kudrnatými vlásky a modrýma očima je v ohrožení. Chlapec se narodil s AADC syndromem, vzácným genetickým onemocněním, které mu bylo potvrzeno jako druhému dítěti v ČR. Pokud co nejdříve nedostane potřebný lék, zemře pravděpodobně dříve, než by ho jeho rodiče doprovodili do první třídy. Cena jeho života je 100 milionů. Nešťastní rodiče shání peníze, kde mohou, protože vědí, že čas je jejich nepřítelem.

David Procházka se narodil pro to, aby konal dobro. Díky Doniu se mu to daří skvěle.

David chtěl pomoci lidem, kterým nikdo nepomáhá. S Doniem už vybral miliardu

Dnes pro vás máme další příběh, ale tentokrát o trochu jiný. Je o klukovi, který se narodil s neutišitelnou touhou pomáhat lidem, kteří se ocitli v bezvýchodné situaci. Z kluka vyrostl muž, jehož jediný pohled vás zasáhne šípem dobra přímo do srdce. Ten muž se jmenuje David Procházka a před čtyřmi lety založil Donio, díky němuž dokázal od dobrých lidí vybrat už přes miliardu korun a poslat ji do poslední koruny potřebným.

Výzkum, vývoj a léčba vzácných onemocnění je cílem nově vznikajícího projektu Creatic. Ilustrační snímek.

Unikát střední Evropy. V Brně vzniká centrum pro výzkum a léčbu vzácných nemocí

Když si rodiče tehdy čtrnáctiměsíčního Daniela začali dělat starosti o jeho zdravotní stav, netušili, jaké martyrium je teprve čeká. Z nemoci, která nejdříve vypadala jako obyčejná viróza, se postupně vyklubal nádor na mozku. „Synův stav se velmi rychle zhoršoval, Danielovi diagnostikovali rakovinu. Po dvou blocích chemoterapie se ukázalo, že pro jeho typ nádoru mozku neexistuje žádná léčba,“ popsala synovo onemocnění matka Lydie, která si přála zůstat v anonymitě.

Busta Johanna Schrotha, zakladatele lázní v Dolní Lipové

Ten je na Schroth! Zakladatel lázní v Lipové léčil pacienty alkoholem

Ten je ale na šrot, říká se o lidech, které přemohla přemíra alkoholu. Rčení nemá původ v rozdrceném obilí, nýbrž u léčebné metody rodáka z Dolní Lipové. Od narození Johanna Schrotha letos uplynulo 225 let. Jím založené lázně získávají v posledních letech někdejší krásu.

Busta Johanna Schrotha, zakladatele lázní v Dolní Lipové

Ten je na Schroth! Zakladatel lázní v Lipové léčil pacienty alkoholem

Ten je ale na šrot, říká se o lidech, které přemohla přemíra alkoholu. Rčení nemá původ v rozdrceném obilí, nýbrž u léčebné metody rodáka z Dolní Lipové. Od narození Johanna Schrotha letos uplynulo 225 let. Jím založené lázně získávají v posledních letech někdejší krásu.

Libor T. u Okresního soudu v Klatovech.

Vicemistr světa na svobodě přes zákaz pil a fetoval, musí do ústavu

V motoristickém sportu dosáhl toho, o čem mnozí mohou jen snít. Stal se vicemistrem světa v motokárách, k čemuž mu mimo jiné gratuloval i slavný Lewis Hamilton, je držitelem Zlatého volantu. Jenže pak se místo sportu začal věnovat alkoholu a drogám, což je v kombinaci s jeho schizofrenií nebezpečná kombinace.

Ondřej má rád módu, ale tu si ve velikosti XXXL nemohl užívat.

Z velikosti XXXL umazal tři X. Chci zpět svoje tělo, řekl si muž a zhubl 56 kilo

Zážitek, kdy nedopnete oblíbené kalhoty, nebo se vám záhadně srazí oblíbená košile, není u mnohých nic neobvyklého. Když už však nedopnete ani košili velikosti 3XL, je na čase obrátit se pro pomoc k odborníkům. Zhubnout po mnoha letech obezity totiž nepomohou žádné diety a doporučované cvičení. Obezita je nemoc a vyžaduje léčbu. Na odborníky se proto obrátil i Ondřej Prošek. Dnes sám motivuje lidi, aby se léčili. Jemu se tak naprosto změnil život. 

Injekční léčba obezity je dlouhodobá, někdy doživotní

Injekce na hubnutí by se hodily pro každého čtvrtého Čecha. Jak je získat?

To, jak nejsnadněji zhubnout, hledají lidé na internetu dnes a denně. Jak na obezitu a jak fungují injekce na hubnutí, které se celosvětově staly hitem sociálních sítí? Lidé zadávají názvy léků Ozempic, Wegovy, Saxenda či Mounjaro a snaží se zjistit, zda je mohou získat a v čem jejich užívání spočívá. Požádali jsme lékařky specializované na obezitologii, aby nám pomohly se v těchto lécích na předpis zorientovat.

V České republice je každoročně nově diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem.

Česká vědkyně dává naději nemocným s nádory střeva

Věnuje se výzkumu, který má pomoci v léčbě jedné z nejčastějších rakovin u nás. Veronika Vymetálková je vědkyně a současně maminka dvou malých dětí, která si sama nedávno rakovinou prošla. Boj s nemocí vyhrála a vrátila se do laboratoří Akademie věd. Tady se snaží najít v krvi pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku speciální ukazatele. Takové, které by u nich mohly včas předpovědět buď návrat rakoviny, nebo i odhalit, proč u některých pacientů onkologická léčba nezabírá a u jiných ano.

První fotografie z hemodialyzačního střediska přerovské nemocnice, které právě letos slaví čtyřicet let.

Přerov: Pořadníky na léčbu jsou minulostí. Hemodialyzační oddělení slaví 40 let

Ještě před rokem 1989 péče o pacienty s nemocnými ledvinami v Česku zaostávala. Na léčbu se tvořily pořadníky a pacienti přicházeli do nemocnice mnohdy pozdě, ve stádiu chronického selhání ledvin a s nedobrou prognózou. Lidé starší padesáti let, diabetici nebo pacienti s jiným vážným onemocněním se na léčbu prakticky nedostali.

Petra Wojaczková se stala obětí svého expřítele, který ji škrcením málem připravil o život

Rozešla se s ním, tak k Petře vnikl do bytu. Brutálně ji mlátil a skoro uškrtil

Jak daleko může dojít toxický vztah, někdy nechceme ani domýšlet. Petra Wojaczková však v jednom takovém žila. Po dvou letech se rozhodla od žárlivého přítele odejít, což ji bohužel stálo zdraví. Pod záminkou vrácení zásnubního prstenu ji expřítel donutil otevřít dveře od bytu, a pak se na ni vrhl. Nejprve ji brutálně bil, poté škrtil šňůrou od kulmy. Jeho útok přežila, ale zdraví se jí nikdy nevrátí. Je odkázána na neustálou pomoc. Teď Petře pomáhá celé Česko.

Táborská pobočka Krajského soudu v Českých Budějovicích na Píseckém předměstí. Ilustrační foto.

Bojím se mezi lidi, řekl u soudu v Táboře obžalovaný ze zneužívání chlapců

Nebezpečný pedofil, ústavní léčba, vězení, zákaz práce s dětmi, trauma obětí, náhrada újmy. Taková témata se skloňovala u táborského soudu při projednávání případu sexuálního zneužívání malých chlapců. Hlavní líčení pokračovalo ve středu 6. září u táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích výslechem sexuologa a závěrečnými řečmi.

Juliána přestala dýchat a upadla do bdělého kómatu. Její syn roste, aniž by to věděla.

Po operaci srdce ženu pustili domů. Za pár dní přestala dýchat, nyní je v kómatu

Juliána je mladá maminka tříletého Martínka, kterého kvůli svému zdravotnímu stavu nemůže už dva roky obejmout a zahrnout ho svou mateřskou láskou. Po prodělané operaci srdce byla Juliána propuštěna domů, ale po několika dnech přestala dýchat. I přes rychlou pomoc manžela a navzdory několik resuscitacím upadla do kómatu. Lékaři už jí nedokážou pomoci. Šanci na návrat do normálního života nabízí léčba v Rakousku a Švýcarsku, ale na tu rodina nemá peníze. Pomoc hledá prostřednictvím sbírky.

Filip Šmíd u ústeckého krajského soudu.

Senior po pádu na zem zemřel. Mladík, který ho bez důvodu strčil, si jde sednout

/FOTO, VIDEO/ Pět let vězení si v úterý 5. září odnesl od ústeckého krajského soudu dvaadvacetiletý Filip Šmíd ze Šluknovského výběžku. Senát ho potrestal za ublížení na zdraví skoro osmdesátiletému muži, který po několikatýdenním boji o život v nemocnici na následky zranění zemřel. Mladík byl v době útoku značně opilý, a i díky tomu si vysloužil také protialkoholní ochrannou léčbu ústavní formou. Pojišťovně musí zaplatit náklady vynaložené na neúspěšnou léčbu muže v nemocnici, tato částka činí skoro půl milionu.

Ilustrační snímek.

Sexuální predátor z Liberce se odvolal proti rozsudku. Vrchní soud ho změnil

Krajský soud v Liberci uznal v minulosti vinným třiatřicetiletého Jana R. ze sexuálního zneužití šesti dívek a jednoho chlapce ve věku čtyř až 11 let v období mezi roky 2020 až 2022. Potrestal ho vězením v délce trvání třinácti let. Vedle toho mu soud uložil ústavní ochrannou sexuologickou léčbu a náhradu nemajetkové újmy poškozeným v souhrnné výši 1,3 milionu korun.

Když pokožka hlavy svědí, na vině může být hned několik faktorů

Svědění hlavy se někdy nedá vydržet. Zbavíte se ho jedině správnou léčbou

Nepříjemné svědění hlavy můžete pociťovat obzvláště v létě, kdy se pokožka hlavy každý den potí. Pokud se nemůžete přestat škrábat ve vlasech, pak vás pravděpodobně trápí lupy, mykóza či seborea, anebo může být viníkem stres. Co způsobuje svědění hlavy, jak poznat o jaký problém jde, jak si od svědění ulevit a kdy raději navštívit dermatologa?

Prof. MUDr. Jakub Hort, Ph.D. působí jako vedoucí lékař kognitivního centra Neurologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Alzheimerova nemoc bývá dlouho skrytá, říká lékař. Upozorní na ni 10 příznaků

Alzheimerova choroba postihuje asi dvě procenta populace ve věku 65 let, z lidí starších 80 let jí ovšem trpí až 40 procent. Na druhou stranu nejde jen o nemoc starců, první běžně nerozpoznatelné změny na mozku může přinést už ve 45. až 50. roce života. S neurologem Jakubem Hortem jsme si povídali o tom, jak včas Alzheimerovu nemoc poznat, jak se s ní vyrovnat či jak dlouho se s Alzheimerem žije.

Terapeutická komunita White Light I v Mukařově

SporTKiáda na cestě ze závislosti. Pořádá ji terapeutická komunita White Light

Terapeutická komunita White Light I se sídlem v Mukařově u Lovečkovic, poskytující službu pobytové léčby lidem se závislostmi, si připomíná 30 let od svého založení. Za tu dobu poskytla své služby téměř 3 000 klientům. V rámci oslav výročí založení pořádá ve dnech 22. až 24. srpna takzvanou SporTKiádu, což je sportovní setkání klientů terapeutických komunit z celé ČR.