Kreativ

ŠTÍTEK: léčba

Ilustrační snímek

Británie hlásí průlom v léčbě leukémie. Dívka je po genové terapii bez příznaků

Britští lékaři o víkendu na odborné konferenci představili inovativní léčbu leukémie, kterou považují za revoluční pokrok v medicíně. Třináctiletá dívka, u níž nezabíraly žádné formy léčby, se před rokem dostala do péče týmů zdravotníků z londýnské dětské nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH). Díky genové terapii se z terminálního stadia zhoubné rakoviny dostala do remise a je v podstatě vyléčená. Informovaly o tom agentura AFP a server BBC News.

Tatínek dospívajících dcer má poslední šanci.

Poslední šance pro tatínka s rakovinou. Speciální léčbu ale pojišťovna nehradí

Peter Hrubizna je tatínkem dvou slečen, který od minulého roku bojuje s rakovinou tlustého střeva. V tuto chvíli je již v posledním stádiu nemoci a jediné, co mu může pomoci, je léčba dendritickými buňkami v Německu. Jenže na tu mu pojišťovna odmítá přispět. V Čechách má nárok pouze na další chemoterapie, které by však jeho unavené tělo již nejspíš neustálo.

„Vadí mi, že je téma rakoviny stále takové tabu. V dnešní době je už daleko více pacientů, kteří se uzdraví než těch, kteří takové štěstí nemají,“ říká Matúš Baláž.

Zaschlá rozkousaná žvýkačka na varleti. Tak popsal muž svůj nádor

Poprvé si nádor na varleti nahmatal dnes třicetiletý Matúš Baláž, když mu bylo 15 let. Za čtyři roky se u něj situace opakovala na druhém varleti. Bývalý hokejista si svůj příběh nenechává pro sebe, ale sdílí ho, aby pomohl v prevenci. Jeho tvář bývá v médiích vidět především během listopadové kampaně Movember. Jenže nádory nejen varlat se o kalendář nestarají, a vznikají neustále. A tak je dobré o nich mluvit kdykoliv.

Setkání v komunitním centru Na Půdě v Prachaticích má vždy "grády" a navíc se mluví o věcech, které by neměly být tabu.

VIDEO: Na Půdě se mluvilo o rakovině i hrálo na bubny

Ať to není tabu. I tak by se dala nazvat akce v komunitním centru Na Půdě, kde se mluvilo o rakovině, povídalo, zpívalo, bubnovalo, ochutnávalo, přispívalo, darovalo, oceňovalo, plakalo i smálo. Pozvaní hosté, starosta města Jan Bauer, lékař - onkolog Ladislav Přívozník, ředitelka společnosti Nové háro Lucie Staňová, onkologická pacientka Žaneta a dárce Anička se svojí kadeřnicí Anyou Horváthovou.

Barbora Orlová u Městského soud v Brně

Orlová, která ve Žďáru zabila studenta, neuspěla se stížností, zůstává v detenci

Ústavní soud odmítl stížnost Barbory Orlové, která v roce 2014 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Orlová je v zabezpečovací detenci, usilovala o přeřazení do ústavní léčby s mírnějším režimem. Krajský soud v Brně rozhodl, že důvody pro detenci přetrvávají. Ústavní soudci verdikt potvrdili, zjistila ČTK z anonymizovaného usnesení v databázi soudu.

Pavla T. z jižního Plzeňska přivedla k soudu eskorta.

Sexuální predátor z traktoru si odsedí dva roky

Za sexuální útoky na teprve jedenáctiletou dívku a na další děti stráví traktorista Pavel T. (49) z jižního Plzeňska dva roky za mřížemi. Ve středu o tom rozhodl Okresní soud Plzeň-jih. Pavel T., který byl za sexuální delikty vůči dětem opakovaně odsouzen a podle znalce trpí pedofilií, se musí také podrobit ústavní sexuologické léčbě. Verdikt není pravomocný, muž si na místě podal odvolání. Je totiž ochoten se léčit, ale jen ambulantně.

Karel Nešpor

Psychiatr Karel Nešpor: Alkohol může způsobit rakovinu i pokles inteligence

Rozhovor s psychiatrem Karlem Nešporem, známým propagátorem střízlivosti, jsme si domluvili už před Vánoci. Plánované téma byl blížící se Suchý únor. A já se zmínila, že se těším na rady pana doktora, protože přes svátky toho alkoholu popiji víc než jindy. Tím jsem ovšem Karla Nešpora trochu nadzvedla ze židle, pokud se to dá říct o člověku, který je nesmírně klidný, každou chvíli se směje a terapii smíchem využívá i při léčbě alkoholiků.

Lidská stolice se dnes využívá například k léčbě závažného rozvratu střevního mikrobiálního ekosystému.

V Česku vznikne první banka pro dárce stolice. Lékaři její pomocí léčí střeva

Dárcovství krve nebo darování plazmy je dnes běžnou součástí zdravotnického systému a nikdo už se nad ním nepozastaví. V následujících dekádách se ale s vysokou pravděpodobností rozvine darování dalšího tělního materiálu, a to už možná vzbudí diskusi. V Česku totiž vzniká první banka, která bude shromažďovat pro zdravotnická zařízení vzorky lidské stolice. Má pomoci při léčbě pacientů, kteří zápolí s nepříjemnými nemocemi střev.

Jak fungují psychedelika?

PODCAST: Psychedelika. Drogy, které patří k rychlým a účinným antidepresivům

Mohou zabíjet, ale umí i léčit. Účinná psychedelika nahrazují antidepresiva. Ketamin se běžně používá jako anestetikum u dětí, ale pomáhá i při léčbě úzkostných poruch a deprese. Jak psychedelika fungují, nakolik ovlivňují náš mozek a pro koho jsou vhodná? A bude legální v psychiatrii používat zakázaný psilocybin? 

Lidem po mrtvici bude pomáhat Avatar

Čeští lékaři nasadí k lidem po mrtvici Avatara. Asistent si s nimi bude povídat

Už žádné papírování. Využití umělé inteligence v péči o pacienty s mrtvicí, která v Česku ročně postihne pětadvacet tisíc lidí, z čehož jich asi osm a půl tisíce zemře, dostává díky české iniciativě jasné obrysy. Kolem roku 2026 bude, jak už Deník dříve informoval, s těmito pacienty o technických věcech místo lékařů či sester komunikovat virtuální asistent.

Při obezitě se mění hladiny hormonů a z tukové tkáně se do organismu následně vyplavují jiné typy látek, než které jsou u zdravého muže třeba. Následkem toho může dojít k útlumu tvorby spermií

Zhodnoťte své spermie. Stačí k tomu krejčovský metr nebo kalkulačka

Jestli něco neprospívá mužově plodnosti, tak je to spousta tělesného tuku navíc. Při obezitě se mění hladiny hormonů a z tukové tkáně se do organismu následně vyplavují jiné typy látek, než které jsou u zdravého muže třeba. Kvůli tomu se může utlumit tvorba spermií.

Takto může vidět člověk s pokročilou diabetickou retinopatií.

Jak moc hrozí cukrovkářům slepota? Lékaři radí, jak zrak ochránit

Jestliže patříte k více než milionu pacientů, kteří mají diagnostikovánu cukrovku, pak byste se měli opravu hodně bedlivě starat o svůj zrak. Diabetes mellitus, jak zní odborně tato diagnóza, zatěžuje celé tělo. Jednou z jejích častých chronických komplikací je i oční onemocnění - diabetická retinopatie. A pozor, tuto informaci nepřehlédněte! Ve vyspělých zemích je diabetická retinopatie nejčastější příčinou slepoty u diabetiků. Jak se jí vyhnout?

Daruj krev a buď hrdina. Tak se jmenovala sobotní akce v obchodním centru Olympia, jejímž cílem bylo motivovat případné nové dárce krve.

Foto: Klaudiánově nemocnici hrozil nedostatek krve. Nové dárce oslovila kampaň

Daruj krev a buď hrdina. Tak se jmenovala sobotní akce v obchodním centru Olympia v Mladé Boleslavi, jejímž cílem bylo motivovat případné nové dárce krve. Ti se mohou hlásit v Klaudiánově nemocnici, pro níž je krev doslova nad zlato. Letos už několikrát vyzvala dárce krve, aby se dostavili k odběru, protože hrozil nedostatek vzácné tekutiny.

Poníci brzy zavítají do Chrudimské nemocnice znovu společně s dalšími zvířaty

OBRAZEM: Koně jako návštěvníci. Animoterapie může pomoci i ležícím pacientům

Kopyta klapou po podlaze, návštěva s hřívou na hlavě vchází do pokoje. Nejde o filmový záběr, ale skutečnost. Animoterapie, léčba milým a klidným koněm, se stala součástí léčby pacientů Chrudimské nemocnice. Metoda, kterou používají zejména na oddělení léčebny dlouhodobě nemocných, ovlivňuje psychiku člověka a pomáhá při léčbě koordinačních a nervosvalových poruch.  Animoterapii mohou využívat i pacienti trvale připoutaní na lůžku. 

Ve vyšším věku není ostudou, když muž před sexem použije viagru

Přibývá mužů, kteří mají problémy s erekcí. Pomoci jim může rázová vlna

Čtyřiapadesátiletý Petr Vébr z Prahy má už asi půl roku problémy s erekcí. „Lidově řečeno se mi v intimních chvílích netopoří a neprodlužuje penis,“ řekl pod podmínkou anonymity Deníku. Příjmení je proto pozměněné. Přítelkyně to bere v pohodě a Petrovi nic nevyčítá. Decentně mu ale naznačila, že se má pokusit řešit to. „Konečně jsem se proto odhodlal objednat na urologii, tak uvidím,“ uvedl Petr.

CD s názvem Jak a proč přestat kouřit neslo fotografii Jiřího Bartošky s cigaretou v ruce. Šlo samozřejmě o vtip

Jiří Bartoška zahajuje kampaň proti kouření? Jeho kardiolog prozrazuje detaily

Tato fotografie se před nedávnem objevila na facebooku primáře Kardiologického oddělení pražské Nemocnice na Homolce profesora Petra Neužila. Že by se našemu věhlasnému kardiologovi podařilo přesvědčit svého pacienta Jiřího Bartošku, aby definitivně skoncoval s cigaretami? Je z oblíbeného herce nekuřák, který jde dokonce ostatním příkladem?

Odborníci na homeopatika je doporučují v rámci prevence i léčby.

Homeopatika? Nejde jen o placebo. Proč fungují na chřipku, vysvětlil odborník

Od dob založení homeopatie se vedou vášnivé spory mezi jejími zastánci a odpůrci. Tento způsob léčby funguje již více než 200 let a využívají ho tisíce lékařů. Kdy lze homeopatika použít a kdy naopak zvolit klasickou cestu, komu mohou pomoci a proč jim někteří nevěří? O homeopaticích jsme mluvili s MUDr. Tomášem Radou a PharmDr. Helenou Matouškovou.

Martina je nadšená motorkářka a společně s manželem rádi jezdí s partou na výlety.

Žena měla až dvacet záchvatů migrény měsíčně. Z pekla ji vysvobodila nová léčba

Migrénu zná sedmačtyřicetilá Martina z Hradce Králové moc dobře už od dětství. Nejhorší období ale přicházela v dospělosti, především po porodu dětí. Stejně jako mnozí pacienti si i Martina vytrpěla desítky let plných bolesti. Nyní už má správnou léčbu a životní peklo se změnilo v relativně příjemný život. Jen zlomek lidí se stejnou diagnózou má ale u nás podobné štěstí jako Martina.

Mikroatomizér ze Soběslavi dává nemocným s rakovinou šanci na záchranu života.

Mikroatomizér ze Soběslavi dává nemocným s rakovinou šanci na záchranu života

/VIDEO/ Tým vývojářů z Táborska vyvinul před zhruba rokem a půl v kooperaci s lékaři mikroatomizér. Díky tomuto přístroji budou moci pacienti se zhoubným nádorem pobřišnice podstoupit inovativní paliativní léčbu, která může zmírnit příznaky jejich onemocnění způsobené nahromaděním tekutiny v dutině břišní.

Lupénkou neboli psoriázou trpí v Česku kolem 300 tisíc pacientů

Na lupénku zabírá moderní biologická léčba. Lidé o ní ale nevědí

Více než čtyřicet let trápila Marii Lienau z jihočeské Volyně lupénka, tedy červené ohraničené skvrny pokryté šupinkami, které se nejčastěji tvoří na loktech, kolenou nebo ve vlasech. „Toto autoimunitní onemocnění jsem měla asi od sedmnácti. Zkoušela jsem kde co, ale nic nezabralo,“ svěřila se žena Deníku. 

Provádění Vojtovy metody

Bolí, ale pomáhá. Vojtova metoda změnila životy tisíců dětí i dospělých

Světoznámý dětský neurolog Václav Vojta objevil a uvedl do praxe metodu reflexní lokomoce nazvanou „Vojtova metoda“. Používá se k léčbě poruch hybnosti, především pak k léčbě dětí s mozkovou obrnou. Podle Vojty je včasná diagnostika a terapie již v prvních týdnech života dítěte rozhodující pro vývoj hybnosti. Slavného rodáka, který musel po okupaci Československa emigrovat, aby se mohl naplno věnovat vědě, léčbě a předávání zkušeností, připomíná v Mokrosukách neobvyklý pomník.

Mezi psychedeliky a tvrdými drogami není z pohledu českého zákona žádný rozdíl. Ve skutečnosti se však jedná o diametrálně rozdílné látky. Zatímco drogy jsou jednoznačnou „cestou do pekla“, psychadelika mohou být cestou z něj

Vojtěch Viktorin o psychedelicích: Do čarovného lesa není dobré jít nepřipraven

Mezi psychedeliky a tvrdými drogami není z pohledu českého zákona žádný rozdíl. Ve skutečnosti se však jedná o diametrálně rozdílné látky. Zatímco drogy jsou jednoznačnou „cestou do pekla“, psychedelika mohou být cestou z něj. Výzkumy i lékařská praxe ukazují, že dokáží pomoci lidem, které trápí deprese, úzkostné poruchy, poruchy příjmu potravy či posttraumatická stresová porucha. 

Když nádor prostaty roste a tlačí na močovou trubici, způsobí potíže s čůráním.

Močíte dobře? Odborníci vyjmenovali příznaky, kdy už jde mužům o život

Potíže s močením mohou být v určité fázi onemocnění karcinomem prostaty jedním z projevů nemoci. Bohužel je to ale tak, že v časných stádiích, kdy je nádor malý a schovaný uvnitř prostaty, o sobě nijak nedává znát. Teprve později, když víc naroste a tlačí na močovou trubici, se objeví potíže při čůrání.

Malý Lukášek byl pod vodou několik minut.

Roční chlapec málem zemřel po pádu do bazénu. Teď bojuje za uzdravení

Stačilo pár minut v kombinaci s malým nedorozuměním a zdravý malý chlapec rázem bojoval o život. Lukáška měli hlídat na zahradě prarodiče, ale špatně se domluvili a až po patnácti minutách si uvědomili, že o chlapci nevědí. Lukáška našli v bazénu pod vodní hladinou a v tu chvíli začal jeho boj o přežití. Přežil, ale stále bojuje, aby mohl jednou normálně žít.

Automaty s technickým konopím, CBD výrobky i kratomem v Českých Budějovicích

Návykový prášek. Kratom je nebezpečný, ovlivňuje játra i tep, varuje lékař

Pětatřicetiletý lékař a psychoterapeut Vojtěch Prášil z oddělení 3D při Psychiatrické léčebně v Červeném Dvoře na Českokrumlovsku zahajoval svou kariéru v pražské Psychiatrické léčebně v Bohnicích. V současnosti spolupracuje také s českobudějovickou organizací Prevent v rámci ambulantních adiktologických služeb. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal o závislosti na drogách a trendech mezi narkomany.

Tomáš H. u klatovského soudu.

Hlasy v hlavě mu radily, ať napadne dítě. Soud ho poslal do ústavu

Traumatizující zážitek, který jen tak z hlavy nevymaže, připravil jedenáctileté holčičce Tomáš H. (33) ze Sušice. Muž, který byl zfetovaný, na dívku zcela bezdůvodně zaútočil a vyzýval ji ke rvačce, přičemž držel v ruce velký nůž, jímž ji ohrožoval. Vyděšené dítě, kterému hned na pomoc přispěchali lidé z okolí, naštěstí nezranil. Klatovský soud ve středu Tomáše H., jenž se hájil hlasy v hlavě, potrestal podmínkou a nařídil mu ústavní psychiatrickou léčbu.

Zánět močového měchýře lze léčit i přírodními antibiotiky v podobě D-manózy.

Co na záněty močového měchýře? Zvažte přírodní antibiotika v podobě D-manózy

Opakující se bolestivé stavy spojené se zánětem močového měchýře nejsou mezi ženami ničím výjimečným. V touze zbavit se řezání při močení a zároveň vyhnout se antibiotikům, pak ženy často sahají po doporučovaných brusinkách, které ovšem na některé z nich nemají vůbec žádný efekt. Řešením proto mohou být přírodní antibiotika v podobě D-manózy.

Jan Procházka je dnes v poměrně dobré kondici.

Jak dát poškozené plíce po covidu do pořádku? Příběh muže, kterému pomohly lázně

Na první covid před dvěma lety Jan Procházka málem zemřel, druhý letos v říjnu už překonal poměrně hravě. Podle něj zafungovala imunita z předchozího onemocnění. A nejen to. Jeho plíce pomohla posílit i postcovidová lázeňská léčba. Lékaři lázně doporučují jak pacientům po těžkém průběhu covidu, tak i jako prevenci na posílení obranyschopnosti.

Vedlejší projevy onkologické léčby na kůži mohou pacientům hodně ztížit každodenní život.

Pacienty trápí při onkologické léčbě i bolestivé kožní reakce. Lze je zmírnit

Vypadají vám vlasy, ztratíte chuť k jídlu, bude vám nevolno. Při zahájení léčby rakoviny pacienti toto všechno slyší od svých lékařů. Jen málokterý z nich ale mluví o dopadech, které může mít chemoterapie a radioterapie na pokožku. Vedlejší projevy na kůži některým pacientům natolik znepříjemňují život, že dokonce přeruší onkologickou léčbu.

Fakultní nemocnice u svaté Anny, ilustrační foto.

Buněčná terapie z Brna zachraňuje, když jiná léčba selhala. Naráží u pojišťoven

Lékaři zkoušeli vše, nepomáhalo však nic. Nádor, který měl Petr Ryzí na mízních uzlinách v oblasti hrudníku, byl urputný. Ryzí se již pomalu smiřoval se smrtí. Střih. Začátek roku 2021. Petr Ryzí nejenže žije, ale zvesela chodí po lese. „Cítím se dobře. Zpočátku jsem sotva vylezl schody, teď mi nedělá potíže ani delší štreka,“ usmál se tehdy padesátiletý hajný. Život mu zachránil nový druh buněčné terapie. Stal se prvním člověkem v republice, kterému ji lékaři Fakultní nemocnice Brno aplikovali.

Horolezec Honza Trávníček může díky biologické léčbě opět zdolávat osmitisícovky.

Lupénka českého horolezce úplně odrovnala. Nyní znovu zdolává osmitisícovky

Lupénce se někdy takticky říká kosmetická vada, jde ale o celoživotní nemoc. Nenapadá bohužel jen kůži. A dosavadní léčebné postupy od ní často úlevu nepřinášely. V posledních letech má ale spousta pacientů novou naději. Že lupénka, neboli psoriáza nějakou dobu může působit jako horší kosmetická vada, ale pak se vše najednou zvrtne, moc dobře ví 46letý horolezec Jan Trávníček z Plzně.

Součástí lůžkového chirurgického oddělení jsou nadstandardní pokoje

Češi jsou ochotni připlatit si za pokoj v nemocnici. Za léčbu nikoli

Když byla Ema Hlávková (jméno na její žádost redakce změnila) před pár lety na dvou gynekologických operacích v jedné z pražských nemocnic, požádala o jednolůžkový pokoj. Chtěla mít klid a dívat se na televizi. „Při první hospitalizaci bylo zrovna mistrovství světa ve fotbale. A příjemnější je zabývat se jím, než přemítat o svém zdravotním stavu,“ řekla Deníku.