Kreativ

ŠTÍTEK: léčba

Zástupce přednosty 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Richard Češka, jenž je také předsedou České internistické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Brát předepsané léky lidé často zapomínají. Spíš ti mladší než starší

Nechat si předepsat prášky a mít je doma bohatě stačí. S jejich pravidelným užíváním už si není třeba dělat velké starosti… Je tohle postup hodný doporučení? Snad každý má jasno: ani v nejmenším. Přitom právě takto se chová spousta lidí ve vztahu k lékům na vysokou hladinu cholesterolu a krevního tlaku.

Škůdce plzák španělský (Arion vulgaris)

Pomohou slimáci v léčbě rakoviny? Ústecká univerzita hlásí zajímavý objev

Plzák španělský není na první pohled ničím užitečný slimák. Přesto může pomoci v boji s rakovinou. Jeho sliz totiž kromě vody obsahuje i miniaturní váčky schopné proniknout jak do rostlinných, tak do živočišných buněk. Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyvinuli způsob, jak z tuhého hlenu nechtěných plžů váčky zvané exosomy získat. 

Popraskané ruce se musí především hydratovat a chránit před mrazem

Popraskané ruce umí potrápit, vyléčit je ovšem lze přes noc. Zkuste tyto tipy

Jak se zbavit popraskané kůže na rukou? To je otázka, která trápí mnohé z nás. Suchá kůže, která má v zimě navíc tendence se trhat a působit značné bolesti, dokáže velmi znepříjemnit život. Popraskanou kůži na rukou lze však snadno vyléčit i během jediné noci. Víme, čím ruce namazat, zda zabere domácí léčba i jaký postup zvolit, abyste se zbavili bolesti co nejrychleji.

Sbírka v Dánsku je využívána pro vývoj nových léčiv

Dánsko má sbírku čítající deset tisíc mozků. Pochází od pacientů z psychiatrie

Je to jedno z nejbizarnějších míst světa. V suterénu univerzity v dánském Odense se ve speciálních boxech nachází části téměř deseti tisíc mozků. Jde o orgány pacientů, kteří trpěli nejrůznějšími onemocněními zejména duševního charakteru. Poněkud děsivý je fakt, že se jich nikdo moc neptal, jak se s jejich mozkem po smrti naloží.

Návrat k sexu může být pro onkologické pacientky i ženy po porodu náročný.

Bolestivý sex po porodu i rakovině? S pochvou je nutné umět správně pracovat

Ženská sexualita je téma, které je často diskutováno v různých ohledech. Někdy se však ženy dostanou do situace, kdy je pro ně sex tabu, ať už kvůli pociťované bolesti po prodělané operaci, komplikovaném porodu nebo následcích onkologické léčby. Jak se vyrovnat s pocitem ztráty ženskosti, možnosti početí a jak se vrátit k bezbolestnému sexuálnímu životu?

Otevřená rána by se neměla hojit půl roku

Jak urychlit hojení ran? Na lidové léčitelství raději zapomeňte, může uškodit

Jak dlouho se hojí otevřená rána? Rozhodně by to nemělo trvat půl roku. Paní Marii je 78 let a takové bolesti, jako jí způsobily bércové vředy, snad ještě nezažila. Šest měsíců se marně doma snažila nehojící se vředy na dolních končetinách vyléčit. Oplachovala je vodou a překrývala klasickým obinadlem. Žádné zlepšení se ale nekonalo, spíš se vše zhoršilo. „Bércáky“ svědily, hnisaly, strašně bolely a rána se postupně zvětšovala.

Standa Platil shání peníze na životně důležitý lék.

Rakovina mě už nebolí, ale čas se krátí, říká Standa. Shání peníze na lék

Na Teplicku jich žije celá řada. Rakovina si nevybírá. Bohatí, chudí, hodní, zlobiví. Každého to může potkat. Přečtěte si za všechny příběh Stanislav Platila (45 let). Pochází ze Štětí. Byl mužem v plné síle, když se mu v noze objevil nepříjemný tlak. Nevěnoval tomu pozornost v domnění, že se jedná o natažený sval. Jenže šlo o nádor, odborně zvaný myxoidní liposarkom.

Prášek ze slepičích vaječných skořápek se používá jako přírodní doplněk stravy odnepaměti.

Nevyhazujte skořápky z vajec. Udělejte si z nich lék proti obávané nemoci

Jestli naše tělo něco opravdu hodně potřebuje, tak je to vápník. Kromě jiného je základní stavební složkou našich kostí, které bez vápníku řídnou a jejich zlomeniny pak leckdy mohou být život ohrožující. Týká se vás to také? Podle lékařů může osteoporóza, nemoc nazývaná také „zloděj kostí“, trápit až 800 tisíc Čechů. Jak léčit osteoporózu? Možná pomůže i jedna babská rada.

Místo klasických a veřejnosti dobře známých jehliček používá primářka Jitka Krejčí ze šumperské nemocnice speciální laserovou akupunkturní hlavici.

Pacientům od bolestí uleví laserová akupunktura. V Šumperku už funguje

Rehabilitační oddělení Nemocnice Šumperk rozšířilo spektrum péče o další novinku. Pacientům nabízí laserovou akupunkturu, která pomáhá ulevit od řady bolestivých stavů. Léčebnou novinku laserové akupunktury vítají zejména ti pacienti, kteří se doposud akupunktury báli například kvůli jehlám.

Karel Gott zemřel na následky akutní leukémie

Rakovina krve zabíjí. Karel Gott či Jacqueline Kennedy se nové léčby nedožili

Rakovina krve zaujímá v počtech úmrtí na zhoubná nádorová onemocnění třetí místo, hned po karcinomu plic a rakovině tlustého střeva. Leukémii, lymfomu či mnohočetnému myelomu podlehli zpěvák Karel Gott, manželka zavražděného amerického prezidenta Kennedyho Jacqueline nebo cyklista Luboš Lom, účastník olympijských her v Soulu.

V teplické nemocnici Krajské zdravotní proběhla konference o roztroušené skleróze.

Konference o roztroušené skleróze proběhla v nemocnici v Teplicích

Neurologické oddělení akciové společnosti Krajská zdravotní – Nemocnice Teplice společně s Centrem pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění v Teplicích (RS centrem) uspořádalo ve středu 22. března v přednáškových prostorách teplické nemocnice nadregionální odbornou konferenci.

Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS) představil nemocným, jejich blízkým i veřejnosti rozmanité pohybové aktivity.

Dieta, léčba ale i box. Lidem s roztroušenou sklerózou může pomoci akční pohyb

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pacientům, kteří onemocněli roztroušenou sklerózou, která se projevuje problémy s pohybem, může pomáhat nejen moderní biologická léčba. Prospět jim umí také leccos dalšího: dietní režim (s důrazem na ovoce, zeleninu, luštěniny, ryby, ořechy či třeba na panenské rostlinné oleje), stejně jako chůze, cvičení, jóga, muzikoterapie – a dokonce třeba i box. Na počátku posledního březnového víkendu to ukázal Maraton MaRS určený nejen pacientům s roztroušenou sklerózou, jimž umožňuje vyzkoušet si rozmanité aktivity, které by jim mohly prospět, a jejich rodinám, ale i zájemcům z řad veřejnosti.

Na nebezpečnou vlhkou formu makulární degenerace mají lékaři nově k dispozici převratný lék, který může oči zachraňovat. Doktorka Rubešová připravuje pacienta na aplikaci

Makulární degenerace nás nejčastěji oslepuje. Nový lék přináší obrovskou naději

Zákeřnou nemoc sítnice, která je nejčastější příčinou slepoty u lidí v rozvinutých zemích, dlouho nebylo čím účinně léčit. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) má dvě formy: vlhkou a suchou. Na tu méně častou, ale více nebezpečnou vlhkou formu mají lékaři nově k dispozici převratný lék, který může oči zachraňovat. V České republice ho poprvé aplikovali na konci února lékaři na oční klinice Lexum v Praze.

Petr měl problémy s penisem od malička, po špatně provedené operaci doslova trpí.

Šel na operaci penisu. Když se probudil, jeho rozkrok byl v katastrofálním stavu

Petr je atraktivní muž, který na první pohled rozhodně nebudí dojem, že by trpěl vážným zdravotním problémem. Opak je však pravdou. Jeho celoživotním problémem jsou velké bolesti způsobené deformacemi a srůsty v místě, na které je obvykle většina mužů pyšná. V Čechách ho léčit odmítali, v zahraničí operaci provedli, ale dopadlo to katastrofálně.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech.

Plně abstinovat dokáže po léčbě závislosti jen každý třetí pacient

Není to tak dávno, co oslavila svoje osmnácté narozeniny, ale už je plně závislá na alkoholu a potřebuje léčbu. Věk žen, které propadly lihovinám, vínu či pivu, se v posledních letech snižuje. Deníku to potvrdili i v Psychiatrické nemocnici (PN) v Dobřanech, kde absolvují léčbu jak lidé, kteří ji mají soudně nařízenu, tak ti, kteří přicházejí dobrovolně.

Česnek nemůže chybět v kuchyni ani v domácí lékárničce.

Kolik česneku denně je dobré sníst? Předávkování může vážně ohrozit zdraví

Česnek je zdravý a funguje na mnoho zdravotních problémů, o tom není pochyb. Dalo by se říct, že patří k základům domácí lidové lékárničky. Aby se česnek zvládl vypořádat se zdravotními neduhy, není třeba ordinovat si jej po celých paličkách. Určitě je ale důležité vědět, jak a v jakém množství jej správně konzumovat a jak se vyhnout potížím, které by mohl způsobit.

Alkohol patří k většině setkání, při nichž je cílem mladých lidí bavit se.

Alkoholismus je dnes běžný i u patnáctiletých dívek. Závislost vzniká rychle

/FOTOGALERIE/ Současná doba klade na lidi velké nároky. Stálý stres, ostré pracovní tempo a společenský tlak je dokážou dovést až k únikové cestě z reality prostřednictvím alkoholu. Pokud se ze skleničky na uvolnění stane denní rituál, může to skončit závislostí. Ohroženi jsou přitom nejen dospělí muži a ženy, ale i děti. Nezřídka pak končí v péči psychiatrů. 

Samice orla mořského se po několikaměsíčním zotavování nakonec vrátila zpět do přírody

Potlučenému orlovi ze skruže moc šancí nedávali. Nyní se vrátil do volné přírody

Šťastný konec má příběh orla mořského ze záchranné stanice v Třeboni. Majestátní dravec se do zařízení dostal loni koncem léta. Samice orla strávila několik dní ve vodě uvnitř skruže na poli. Způsobila si vážná zranění, když se zoufale snažila dostat ven. Po dlouhých měsících léčby se ale podařilo orla vrátit zpět do přírody.

Psychiatrická léčebna Červený Dvůr.

Zdravotní sestra Jitka bojuje s alkoholem přes deset let. Boj s démonem nevzdává

Plíživě, že si to člověk ani neuvědomuje. Přesně tak se zmocňuje alkohol ženy či muže, kteří s jeho pomocí čím dál více tlumí své starosti, trápení a stres. Nikdo nevíme, kdy nás něco podobného může dostihnout. Padesátiletá Jitka z Českého Krumlova, svědomitá a pracovitá zdravotní sestra, která svou práci miluje, ví o démonu alkoholu své. S touto drogou a závislostí bojuje dodnes.

Opilým mužům se občas dostane pochopení i politování - opilé ženy ovšem veřejnost vnímá jednoznačně negativně.

Odborník na alkoholismus Michal Miovský: Kalamitní situace je u samoživitelek

V posledních letech roste počet žen závislých na alkoholu. Přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Miovský tvrdí, že nárůst je natolik závažný, že některá ambulantní pracoviště musela kvůli náporu pacientů vyhlásit stop stav. „Vyrovnávání mezi pohlavími a hlavně životního stylu znamená, že ženy zabředávají do témat, které byly dříve dominantní pro mužskou populaci. Typicky se do toho propisuje zacházení s návykovými látkami. To generace před tím nezažily,“ říká.

Zánět nosní sliznice obvykle do sedmi dnů ustoupí a rýma odezní.

Konec smrkání a ucpaných dutin. Tyto triky vás rychle zbaví rýmy i hlenu

Trápí vás rýma a ucpané dutiny? Původně neškodné onemocnění, kterým trpí většina lidí hned několikrát do roka, může velmi rychle přerůst v silný bakteriální zánět, se kterým antibiotikům neuniknete. K rychlé úlevě a uvolnění hlenů však může přispět i několik domácích metod, kterým vévodí obklad z brambor, soli i průplach dutin.

Roman se nehodlá smířit s tím, že by měl předčasně odejít.

Na Romana sahá smrt. Lidem děkuje za podporu, léčba je však stále v nedohlednu

Vybrat pět milionů během dvou měsíců. Tak zní plán třicetiletého Romana, který bojuje s vážnou formou rakoviny. Jak sám říká, je smutné, že jeho život je doslova v rukou ostatních lidí, kteří mu na léčbu, která by ho mohla úplně vyléčit, buď přispějí, nebo ne. O jeho příběh jste projevili obrovský zájem, a i díky vám má dnes na účtu už milion. Bohužel to nestačí.

Zástupce primáře urologického oddělení Milan Čermák při zákroku.

Pomoc s prostatou. V kladenské nemocnici provádí moderní operační metodu

/ROZHOVOR/ Enukleace prostaty Holmiovým laserem pomohla v kladenské nemocnici více jak 150 pacientům s mikčními potížemi. Moderní operační metodou odstranění příznaků dolních močových cest disponuje urologické oddělení kladenské nemocnice od roku 2020. Tehdy ji lékaři prováděli nejprve ve zkušebním módu a o rok později již nastálo. Stejně jako u fúzní biopsie prostaty se jedná o vysoce specializovanou metodu, kterou nabízí jen malá část urologických oddělení v České republice. Tuto metodu přiblížil zástupce primáře urologického oddělení Milan Čermák.

Vědci z české Akademie věd našli látku, která zničí améby. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů. Ilustrační snímek

Mozkožrout zabíjel i v Ústí nad Labem. Zbraň proti amébám teď našli v Česku

V 60. letech minulého století zabila infekce améby v Československu šestnáct lidí, všichni byli z Ústí nad Labem. Dodnes se jedná o největší epidemii tohoto onemocnění v dějinách. V následujících šedesáti letech ale améba řádila po celém světě. Nemocní byli bez naděje na vyléčení, tedy s vyhlídkou na jistou smrt. Vědci z české Akademie věd teď našli látku, která prvoka zničí. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů.

Pardubické dialyzační středisko

Dialýza třicet let prodlužuje život pacientům z Pardubic. I tam chybí personál

Onemocnění ledvin často nebolí, přesto ale představuje problém, před kterým není radno přivírat oči. Pokud ledviny definitivně vypoví svou funkci, krev musí být filtrována prostřednictvím pravidelných dialyzačních procedur. Několikahodinový pobyt na dialyzační jednotce se tak stává součástí každodenního života pacientů. Znamená to pro ně dojíždění zpravidla třikrát týdně na čtyř- až pětihodinovou léčbu na dialyzační středisko. Dvě taková centra jsou i v Pardubicích.

Tisková konference ke Světovému dni ledvin v dialyzačním středisku  B. Braun Avitum.

Na včasnou léčbu ledvin mají Pražané větší šanci než lidé z pohraničí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nic nebolí, zdravotní potíže se neobjevují – a přesto může být potřebné změnit životní styl, nebo dokonce zahájit léčbu. Či přinejmenším absolvovat podrobnější vyšetření, jejichž výsledky lékařům napoví, co dál. Tahle zpráva zřejmě čeká na některé účastníky akce ke Světovému dni ledvin, kdy řada nefrologických ambulancí otevírá ve čtvrtek 9. března dveře s nabídkou základního bezplatného vyšetření bez objednání. Seznam pracovišť, kam lze zavítat, najdou zájemci na webu svetovydenledvin.cz.

Vědci z české Akademie věd našli látku, která zničí améby. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů. Ilustrační snímek

Mozkožrout zabijí po celém světě. Zbraň proti amébám teď našli v Česku

V 60. letech minulého století zabila infekce améby v Československu šestnáct lidí a dodnes se jedná o největší epidemii tohoto onemocnění v dějinách. V následujících šedesáti letech ale améba řádila po celém světě. Nemocní byli bez naděje na vyléčení, tedy s vyhlídkou na jistou smrt. Vědci z české Akademie věd teď našli látku, která prvoka zničí. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů.