Kreativ

ŠTÍTEK: léčba

Latence nástupu rakoviny u kuřáků je až 20 let, nádor se tedy objeví klidně i po dvou desítkách let od začátku pacientova kouření. Rakovina může přijít i v případě, že mezitím kouřit přestal.

Onkolog Libor Havel: Nádor plic přežívají i ti, kteří by dříve byli dávno mrtví

Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes šest tisíc pacientů. A bohužel to donedávna vypadalo tak, že koho tento nádor postihl, ten na něj většinou zemřel. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat nové možnosti léčby, které u určitých typů nemocných dokázaly zcela zásadně změnit prognózu. Jak je možné, že dříve beznadějné případy najednou přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí znamenat úplnou katastrofu, jsme si povídali s naším předním pneumoonkologem Liborem Havlem.

V prvním roce po transplantaci dítě vůbec nesmí do kolektivu, takže ošetřující hepatolog maminku s Esterkou nemohl doporučit k lázeňské léčbě.

Transplantace jater zachránila Esterce život. Lázně ale mohla mít jen na ekzém

Většina rodičů při narození prvního potomka prožívá krásné chvíle. Maminka malé Esterky si ale zkusila téměř hned po jejím narození, co to je nevědět, jestli její dítě přežije. Ester totiž přišla na svět s neprůchodností žlučovodů, tedy s atrézií žlučových cest, se kterou se u nás narodí přibližně deset dětí ročně.

Japonská delegace u CyberKnife ve FN Ostrava.

Lékaři z  Japonska přijeli načerpat zkušenosti od radioterapeutů z FN Ostrava

Postup léčby komorové tachykardie, tedy poruchy srdečního rytmu, pomocí kybernetického nože, zajímal delegaci lékařů z univerzitní nemocnice v japonském městě Nagoya. Své zkušenosti jim přímo na pracovišti CyberKnife předali členové týmu Kliniky onkologické FN Ostrava, v čele s jejím přednostou Jakubem Cvekem.

Alena Maršalová (vpravo) nejraději tráví čas s rodinou. Na snímku s dcerou Kateřinou.

Alenu trápí velký nádor na mozku. Rodina shání peníze na léčbu v Německu

Návaly nevolnosti, bolesti hlavy, rozostřené vidění, nechutenství, třes rukou. To jsou zdravotní problémy, které trápí Alenu Maršalovou z Loun. Nemoc se začala projevovat loni v lednu. Začátkem letošního roku jí lékaři na základě výsledků magnetické rezonance diagnostikovali nádor na mozku. Bohužel už je v takové fázi, že nejde vyoperovat.

První dáma Eva Pavlová a zvolený prezident Petr Pavel.

Nejlépe léčitelné nádory? S jedním se potýkala i budoucí první dáma Eva Pavlová

Vyléčit rakovinu, to je samozřejmě touha každého onkologického pacienta. A šance, že se povede zákeřnou nemoc porazit, naštěstí rok od roku stoupají. Základem je zachytit nádor včas. Ideálně dříve, než se vůbec začne projevovat, nebo alespoň v jeho počátečním stádiu. Mezi nejlépe léčitelnými nádory je na prvním místě rakovina štítné žlázy. Právě s tou má zkušenost i manželka nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

Nová Psychiatrická klinika ve FN Plzeň na Lochotíně byla slavnostně otevřena 22. 2. 2022

Lékař pečující o alkoholiky: Na nikoho nehledíme jako na beznadějný případ

V České republice je podle statistik přes milion lidí na hraně rizikové konzumace alkoholu. I proto se celý únor konal už 11. ročník kampaně Suchej únor, tentokrát s heslem Nepít je umění. „Fandím jí. Považuji ji za skvělou příležitost, jak dostat téma alkoholu do širšího povědomí,“ říká vedoucí lékař Oddělení léčby závislostí Psychiatrické kliniky FN Plzeň MUDr. Milan Beniš.

Nová Psychiatrická klinika ve FN Plzeň na Lochotíně byla slavnostně otevřena 22. 2. 2022.

Na nikoho nehledíme jako na beznadějný případ, říká lékař pečující o alkoholiky

V České republice je podle statistik přes milion lidí na hraně rizikové konzumace alkoholu. I proto se celý únor konal už 11. ročník kampaně Suchej únor, tentokrát s heslem Nepít je umění. „Fandím jí. Považuji ji za skvělou příležitost, jak dostat téma alkoholu do širšího povědomí," říká vedoucí lékař Oddělení léčby závislostí Psychiatrické kliniky FN Plzeň MUDr. Milan Beniš.

Roman chce porazit zákeřnou rakovinu za každou cenu.

Roman má vzácnou formu rakoviny. Bouli na ruce u něj lékaři podcenili

Roman se nedávno oženil a s milovanou manželkou plánovali založit rodinu. Dnes však bojuje s agresivní rakovinou měkké tkáně a lékaři mu už nedávají žádnou naději. On se však rozhodl to nevzdat a po dlouhém hledání našel kliniku v Texasu, která nabízí léčbu s velkou nadějí na úspěch. Jestli přežije však závisí pouze na tom, zda dokáže rychle vybrat dost peněz.

Pes u veterináře. Ilustrační snímek

Epilepsií mohou trpět i mazlíčci. Při správné léčbě se jí není třeba obávat

Stejně jako lidé, i mazlíčci se mohou potýkat s celoživotní a nevyléčitelnou nemocí, epilepsií. Podle statistik jí trpí zhruba tři procenta psů různých plemen, u koček je vzácná. Epileptické záchvaty mazlíčků jsou pro jejich majitele stresujícím zážitkem, ale není nutné propadat panice. Se správnou léčbou i zvíře trpící epilepsií může prožít plnohodnotný život.

Nemocnou Soňu doprovází psi na každém kroku a jsou připraveni okamžitě pomoci či pomoc zavolat.

Její tělo ničí lék padesátkrát silnější než heroin. Když ho však vysadí, zemře

Omračující chronické bolesti, které budí ze spaní a může je vyvolat i závan větru, jsou u Soni už 20 let denním chlebem. Lék fentanyl, který jí měl pomoci, však přestal zabírat, a naopak začal její utrpení zhoršovat. Vytvořila si na něm totiž závislost. Soňa je ale velkou životní bojovnicí a říká, že i ten nejzoufalejší život stojí za to žít. A to i kvůli jejím psům, kteří jí jsou věrnými asistenty.

Základem léčby hypertenze je pravidelné domácí monitorování tlaku za pomoci kvalitního tlakoměru

Léčbu vysokého tlaku usnadní tetování. Nahradí tlakoměr i injekce

Na internetu každou chvíli někdo hledá, jak se léčí hypertenze, tedy vysoký krevní tlak. A není divu, vždyť tento problém se celosvětově týká 1,13 miliardy osob. Hypertenze postihuje každou pátou ženu a každého čtvrtého muže a nemá žádné specifické příznaky. Proto lidé bolesti hlavy, bušení srdce, poruchy spánku či dušnost při námaze ve výsledku s krevním tlakem nijak nespojují a tlak si nekontrolují.

Vendula před nehodou a v současnosti, kdy je ve vigilním kómatu.

Po těžkém pádu je maminka dvou dětí v kómatu. Naděje existuje, ale je drahá

Už rok leží devětatřicetiletá Vendula kvůli vážnému úrazu hlavy nehybně na lůžku. Dříve to byla velmi aktivní žena, měla velké plány se svými dcerami, pětiletou a šestiletou, a jako dobrovolnice ochotně pomáhala hendikepovaným lidem. Teď ale potřebuje pomoc sama, aby jednou opět mohla vzít své dcery za ruce, pozdravit je a být tady pro ně.

Kašel trvající déle než čtyři týdny může signalizovat mnohá závažná onemocnění a měl by ho vždy léčit lékař.

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Dva týdny potíží jsou normální, čtyři už moc

Kašel je minimálně od začátku covidové pandemie vnímaný doslova jako stigma. Zkuste mezi lidmi zakašlat a většina se od vás začne s hrůzou v očích odtahovat. Kašel může, ale také vůbec nemusí být příznakem toho, že je člověk infekční. Než toto každému vysvětlovat, je samozřejmě mnohem lepší se kašle co nejrychleji zbavit. Kdy stačí samoléčba a kdy už jít s kašlem k lékaři, jsme se zeptali specialisty Aleše Novosáda z České lékárnické komory.

Hmotnostní spektrometr pořízený Masarykovým onkologickým ústavem zlepší výzkum rakoviny.

Nežádoucí účinky po chemoterapii rakoviny prsu: výzkum z Brna mírní dopady léčby

/VIDEO/ Určit, které pacientky s nádorem prsu jsou náchylnější ke vzniku nežádoucích účinků po chemoterapeutické léčbě, by mohli lékaři z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Skončit by mohlo brnění či necitlivost prstů u nohou nebo zhoršení jemné motoriky. Kvalita života žen po vyléčení bude vyšší díky tomu, že lékaři budou předvídat míru postižení nežádoucími účinky u konkrétních pacientek.

Lázně Darkov, rehabilitační sanatorium, Karviná, ilustrační foto.

Lázně Darkov v Karviné. Dorazili tu další ukrajinští vojáci zranění ve válce

Do karvinských Lázní Darkov dorazili další ukrajinští váleční veteráni zranění ve válce s Ruskem. Absolvují zde nejméně měsíční léčebný rehabilitační pobyt. Pomůžou jim i moderní robotické přístroje pro léčebnou rehabilitaci a jodobromová solanka. Jejich přepravu, léčbu pobyt a rehabilitaci hradí Nadační fond REGI Base, který má s léčbou a rehabilitací zraněných vojáků už jedenáctileté zkušenosti.

Trojčátka Viktorka, Amálka a Žofinka mají každá jiný hendikep.

Trojčátka potřebují léčbu, která není v Česku povolena. Na Slovensku by to šlo

V šesti letech jedna téměř nevidí, druhá nemluví a třetí má epilepsii. To ale není vše, co si každá z předčasně narozených trojčátek přinesla do života. Všechny sestry mají mnohonásobná postižení, ale i přesto je rodiče nedali do ústavu, jak jim někteří radili, a celé dny s každou zvlášť cvičí. I kdyby terapie pomohla jen jedné z dcer, bude to podle rodičů mít smysl.

V konopí jsou psychoaktivní složka a nepsychoaktivní kanabinoidy. Efekt psychoaktivní složky na psychickou pohodu je velmi diskutabilní a není důvodem k předpisu léčebného konopí.

Je fascinující, jak látky z konopí podpoří léčbu rakoviny, říká onkolog Matějka

Téma rakoviny se přímo týká zhruba 600 tisíc Čechů. To je statistikami odhadovaný počet lidí, kteří se se zhoubným nádorem buď aktuálně léčí, nebo s ním bojovali v minulosti. A protože konopná léčba je u nás hojně využívaná při terapii bolesti nebo u kožních onemocnění, zeptali jsme se onkologa Víta Martina Matějky, zda a nakolik by mohla pomáhat také onkologickým pacientům.

Dětská diabetologická ambulance Nové Město na Moravě.

Nemocnice v Novém Městě je specializovaným centrem léčby dětské cukrovky

Cukrovka. Diagnóza, která čím dál více trápí nejen dospělé, ale i děti. Dětské oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě letos získalo statut vysoce specializovaného centra pro péči o děti s cukrovkou. „Naše dětská diabetologická ambulance tento statut nikdy neměla. Získávaly ho jen velké krajské nebo fakultní nemocnice. Letos se nám ale podařilo splnit všechny požadované podmínky,“ říká primář dětského oddělení novoměstské nemocnice Matouš Záleský.

Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal

Primář onkologie Martin Šmakal: Nemocného není nutné vyřadit z běžného života

/ROZHOVOR/ V české populaci jsou nejčastější tři typy rakoviny: nádory tlustého střeva, prsu u žen a prostaty u mužů. Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice Martin Šmakal připomíná důležitost preventivních vyšetření, která přispívají k včasnému zachycení vznikajících nádorů. Například u karcinomu prsu je při včasném odhalení mamografií úspěšnost léčby kolem 92 procent.

Vrozená vada chodidel dítěte po užívání thalidomidu matkou v těhotenství.

Tisíce postižených i četná úmrtí. Lék obsahující thalidomid se používá dodnes

Jako největší člověkem způsobená lékařská katastrofa v historii je označována aféra, která je spojovaná s lékem thalidomid. Stačila jedna jediná pilulka podaná v kritickém období těhotenství a po celém světě se začaly rodit postižené děti, z nichž téměř polovina brzy po porodu umírala. Lék si však s hrůznými účinky lékaři spojili až po dlouhých pěti letech.

Slávisté a sparťané sehráli ve Strakonicích tradiční předsilvestrovské derby.

Fanoušci Sparty a Slavie v tradičním derby. Výtěžek šel na léčbu malého Radima

Na tréninkovém hřišti Na Křemelce ve Strakonicích se uskutečnilo 26. prosince 2022 již 7. předsilvestrovské derby mezi FanClubem Sparty Praha-pobočka Strakonice (letos byli pořadateli) a Odborem přátel Slavia Praha-odbočka Strakonice. Výtěžek z akce šel na dobrou věc, léčbu a rehabilitaci malého Radima Kříže, který který trpí vývojovou vadou mozku.

Finální integrace přístroje v prostorech s řízenou čistotou.

Speciální mikroskop pomáhá v boji s rakovinou. Zrodil se v Brně

Zásadním způsobem posouvá hranice výzkumu v mnoha oblastech medicíny, zejména léčby nádorových onemocnění. Speciální světelný mikroskop, který vyvinuli vědci z kohoutovické společnosti Telight ve spolupráci s brněnskou technikou, tak může významně pomoci zachraňovat lidské životy. I proto přístroj využívá stále více prestižních zahraničních institucí.

Silné příběhy, které vás, naše čtenáře, letos nejvíce zasáhly

Nejsilnější příběhy roku: Těmto lidem pomohli čtenáři Deníku

Velké ohlasy u vás zaznamenaly příběhy lidí, kteří to v životě nemají jednoduché a které vám pravidelně přinášíme prostřednictvím našich článků. Vzpomeňte na Vlaďku, Báru, Kláru nebo Johana s Florimonem. Těm všem se i díky vám podařilo s jejich nelehkými osudy pomoci a vybrat obrovské množství peněz. Pojďme si nyní příběhy připomenout a zjistit, jak pokračují.

Jiří Dvořák během natáčení seriálu Hlava Medúzy

Herec Jiří Dvořák: Litovat se kvůli rakovině je cesta do pekel

Jiřího Dvořáka všichni znají jako čerta z vánočních pohádek Anděl páně. Nedávno ale přijal další důležitou roli a stal se ambasadorem projektu OnkoFit. Pomáhá tak šířit myšlenku, jak důležité je při onemocnění rakovinou nerezignovat a pokud to konkrétní diagnóza jen trochu dovoluje, hýbat se. Zajímalo nás, i trochu s ohledem na jeho roli Uriáše, jestli vnímá rakovinu jako peklo.

Interiér balneoprovozu v lázeňském hotelu Eliška ve Velkých Losinách v 60. letech 20. století, podvodní masáž.

Holčička s trubicí do úst i inhalující ležáci. Tak kdysi vypadala lázeňská léčba

Chtěli byste se na chvíli ocitnout v kůži prvorepublikového lázeňského hosta? Nebo si vyzkoušet, jak se tu léčilo třeba v šedesátých letech minulého století? Některé procedury na historických fotografiích vypadají tak trochu jako mučení, ale určitě už tehdy účinně zachraňovaly zdraví. Nicméně se současným pohodlím lázeňských hostů se to vůbec nedá srovnat.

Peter Hrubizna se svojí ženou Miloslavou.

Otec dvou dětí umírá na rakovinu. Rodině pomůže koncert

Peter Hrubizna je tatínek dvou děvčátek, kterým je 12 a 14 let, a manželem Milušky Vandrovcové, která pochází ze Strakonic. V roce 2021 se u Petera objevila rakovina tlustého střeva. Rodině se rozhodl pomoci katovický Filipojakubský sbor ve spolupráci s městysem.