Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Česko svírá mráz. Ilustrační foto.

Mrzne: Potrubí praská i několikrát za den

Liberec - Několik havárií denně musejí nyní řešit na Liberecku pracovníci Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK). V silných mrazech totiž zamrzají vodovody a praská vodovodní potrubí.

Tuňák s bylinkami

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

Široké nudle s plody moře.

Deník servíruje italské speciality: široké nudle s plody moře

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Původ vzniku tohoto receptu lze dopátrat až u velmi starých kořenů neapolské kuchyně. Ta pochází již z dob řecko-římských. Tehdejší kuchyně se mohla pyšnit svou rozmanitostí surovin získaných jak z darů jižní země, tak i z darů moře.

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Ilustrační foto

Škola vaření: Jak připravit nakládaný sýr

Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

Ilustrační foto

Nebojte se tradičního kuby ani couračky

Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Ilustrační foto

Škola vaření: Jak připravit nakládáný sýr

Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

Co budete vařit o víkendu?

'Co budete vařit o víkendu?' Tuto otázku položíme každý týden osobnosti našeho regionu, nebo jednomu z vás…

Maroko

Vaše zážitky: Cesta do Maroka - 3. díl Fes

Trutnovsko, Pojizeří - Naše cesta po Maroku po návštěvě Casablanky pokračovala ve Fesu. Jde zřejmě o nejklidnější velkoměsto v celém Maroku. Skrze celé město se táhne jedna dlouhá, čtyřproudová cesta, jež vás provede skrze nové město až ke staré medině.

Cizrnová polévka

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Ilustrační foto

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

Ilustrační foto

Letní očista organismu podle barvy očí III

V předchozích dvou částech jsme si objasnili a vysvětlili, jak je možné podle barvy očí zlepšit svůj zdravotní stav. Již víme, že jsou jen dvě základní barvy očí, a to hnědá a modrá.

Ilustrační foto

Označení potravin bude srozumitelnější a obsažnější

Praha - Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.

Ilustrační foto.

Označování potravin bude srozumitelnější a obsažnější

Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.

Ilustrační foto

Letní setkání s přáteli? Nejlépe u rozpáleného grilu

Léto už je několik týdnů v plném proudu a večery přímo vybízejí k oblíbené společenské činnosti – grilování. Přineseme vám proto seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů.

Ilustrační foto

Chcete poznat svá vnoučata? Jezte hodně kapusty

Nejčastější příčinou ztráty zraku u lidí nad 65 let je věkem podmíněná makulární degenerace. Stárnutí zastavit nelze, ale je možné se o své oči starat a zmírnit tak rizika tohoto vážného onemocnění.

Cizrnová polévka

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační foto

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Majitelé firmy Fitness Food Menu Tomáš a Lucie Volfovi.

Posilovali, pak se pustili do podnikání

Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Ještě zhruba před rokem byli manželé Lucie a Tomáš Volfovi obchodními zástupci, prodávajícími produkty jedné velké potravinářské firmy. Volný čas pak trávili ve fitness centru a zajímal je i zdravý životní styl. A v obou případech se setkávali se stejnou potíží. Obtížně sháněli zdravé, energeticky vyvážené a svým složením komplexní a navíc chutné jídlo.

Pesto. Ilustrační foto

Škola vaření: Jak skladovat bylinky a udělat domácí pesto

Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.

Markéta Tomčíková z Nymburka vařila rizoto s houbami a připravila zeleninový salát

Kuře chutná jako nástěnka. Rizoto je rychlé jídlo

Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.

Věra Valentová ze Vsetína před proměnou (vlevo) a po proměně.

Proměna Věry Valentové ze Vsetína

Vsetín /NOVÁ SOUTĚŽ DENÍKU/ - Chcete pozitivně šokovat své okolí změnou image? Připravili jsme pro vás novou soutěž. Přihlaste se a svěřte se do rukou odborníků zcela ZDARMA! S ohledem na typ a kvalitu vlasů vlasový stylista navrhne nový účes a barvu

Bar Sushi Ya na náměstí Svobody.

V Sushi Ya japonské sushi skutečně umějí

Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Dojem ze sushi baru na náměstí Svobody kazí jen jeho poněkud stísněnější prostory. Chuťově musí uspokojit i toho největšího gurmána.

Ilustrační foto.

Škola vaření: chutný kuřecí vývar a šťavnatá prsa

Střední Morava – Drůbeží maso patří mezi nejoblíbenější nejen v české kuchyni. Je zdravé a lehce stravitelné. Dáme vám pár rad a tipů, jak s tímto masem naložit co nejlépe, aby měly vaše chuťové pohárky doslova hody.