Penátové mičudy
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.
recept nám zaslal Zdenek Kočnar, Příbram
Senioři se mohou vrátit do studentských let a vypravit se na výměnný pobyt nebo letní školu.
Brno – Kvalitní a čerstvé potraviny z regionálních zdrojů. To je heslo letošního potravinářského veletrhu Salima, který dnes začíná na brněnském výstavišti. S tradiční akcí, která se koná od šedesátých let, zaplní pavilony i mezinárodní vinařský veletrh Vinex a další veletrhy zaměřené na potravinářský průmysl.
Brno – Kvalitní a čerstvé potraviny z regionálních zdrojů. To je heslo letošního potravinářského veletrhu Salima, který v úterý začíná na brněnském výstavišti. S tradiční akcí, která se koná od šedesátých let, zaplní pavilony i mezinárodní vinařský veletrh Vinex a další veletrhy zaměřené na potravinářský průmysl.
Břeclav /FOTOGALERIE/ – Krabičková dieta je v kurzu. Už se dělá i v Břeclavi. Krabičky břeclavská firma plní jídlem a rozváží od listopadu. Sedm dní v týdnu.
Ústí nad Labem - Šéfkuchař Martin Ječmen: Na Havířských řízečcích je vidět, že jde o typickou domácí kuchyni.
Liberec - Několik havárií denně musejí nyní řešit na Liberecku pracovníci Severočeských vodovodů a kanalizací (SČVK). V silných mrazech totiž zamrzají vodovody a praská vodovodní potrubí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace se pyšní čistým prostředím, výborným jídlem, rychlou a příjemnou obsluhou. K drobným prohřeškům patřila sušená bazalka.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Původ vzniku tohoto receptu lze dopátrat až u velmi starých kořenů neapolské kuchyně. Ta pochází již z dob řecko-římských. Tehdejší kuchyně se mohla pyšnit svou rozmanitostí surovin získaných jak z darů jižní země, tak i z darů moře.
Ne vždy musí být následkem nezrízeného pití a veselí katastrofální kocovina. S našimi radami jí mužete predejít a ráno se s ní nemusíte vubec potkat. Jak na to?
V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.
Region /SERIÁL DENÍKU/ – Příprava kuřete na pomerančích je v gastronomických kruzích méně obvyklá, známější je spíše kachna na pomerančích. Tento masitý pokrm je typický pro období Vánoc, a další zimní období.
Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.
Praha - Pro posílení imunity má kouč zdravého životního stylu osm tipů. Především by se člověk měl naladit do klidu. Nemyslet na práci a odložit řešení problémů.
Rychnovsko - Štědrovečerní oběd. Pro někoho pořádný oříšek, pokud chce dodržet tradici a nejíst maso, jiní to už za ty roky mají „zmáknuté”. A mezi ně patří i Eva Fojtíková. Ta k obědu chystá staročeskou klasiku: houbového kubu a couračku. Jak na to?
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.
Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.
Chrudimsko - Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných Chanuka.
Jičínsko - Přinášíme další díl seriálu Vánoční abecedy:
Vanilkové rohlíčky, linecké či pracny. Vánoční cukroví domácím mazlíčkům chutná, jejich tělu ale nesvědčí.
Ostrava /FOTOGALERIE/ – Vanilkové rohlíčky, linecké či pracny. Vánoční cukroví domácím mazlíčkům chutná, jejich tělu ale nesvědčí.
Ostrava /FOTOGALERIE/ – Vanilkové rohlíčky, linecké či pracny. Vánoční cukroví domácím mazlíčkům chutná, jejich tělu ale nesvědčí.
'Co budete vařit o víkendu?' Tuto otázku položíme každý týden osobnosti našeho regionu, nebo jednomu z vás…
Hradec Králové - Víkendová nabídka regionálních akcí je opět pestrá. Vyberou si v ní jak děti, tak dospělí.
Trutnovsko, Pojizeří - Naše cesta po Maroku po návštěvě Casablanky pokračovala ve Fesu. Jde zřejmě o nejklidnější velkoměsto v celém Maroku. Skrze celé město se táhne jedna dlouhá, čtyřproudová cesta, jež vás provede skrze nové město až ke staré medině.
Chcete se zbavit nadbytečných kil? Nechcete přitom hladovět a postrádat důležité látky v těle? Vrhněte se na sardinkovu dietu. Američtí dietologové o ní mluví jako o netradičním a zároveň velmi chutném způsobu hubnutí.
Boršov nad Vltavou - V Boršově nad Vltavou se v sobotu uskutečnily první Slavnosti těstovin. Soutěžilo se v pojídání špaget i vaření
Chomutov - Vedle hotovek nabídne každý den až šest zdravých a chutných pokrmů.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.
Tábor - Lidé mezi námi
V předchozích dvou částech jsme si objasnili a vysvětlili, jak je možné podle barvy očí zlepšit svůj zdravotní stav. Již víme, že jsou jen dvě základní barvy očí, a to hnědá a modrá.
Chrudimsko - To je tedy nadělení v lesích, co říkáte? Děkujeme za fotky vašich úlovků a hlavně za rodinné oblíbené recepty.
Postřehy a zážitky redaktorky Nymburského deníku z třítýdenní expedice po Maroku, zemi, která v sobě spojuje nespojitelné a pro její obyvatele nic není problém …
Poděbradym, Maroko-Postřehy a zážitky redaktorky Nymburského deníku z třítýdenní expedice po Maroku, zemi, která v sobě spojuje nespojitelné a pro její obyvatele nic není problém …
Trondheim - Kapitán fotbalistů Plzně prozradil tajného talismana. Je jím tuňák v konzervě, který měl původně patřit na špagety.
Praha - Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.
Aby se spotřebitelé mohli rozhodovat uváženě, měli by mít k dispozici více informací o kupovaných potravinách. Tak lze charakterizovat odkaz, který výrobcům potravin poslali začátkem tohoto měsíce poslanci Evropského parlamentu, když hlasovali o nových pravidlech označovaní potravin.
Léto už je několik týdnů v plném proudu a večery přímo vybízejí k oblíbené společenské činnosti – grilování. Přineseme vám proto seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů.
Nejčastější příčinou ztráty zraku u lidí nad 65 let je věkem podmíněná makulární degenerace. Stárnutí zastavit nelze, ale je možné se o své oči starat a zmírnit tak rizika tohoto vážného onemocnění.
Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.
Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.
Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Ještě zhruba před rokem byli manželé Lucie a Tomáš Volfovi obchodními zástupci, prodávajícími produkty jedné velké potravinářské firmy. Volný čas pak trávili ve fitness centru a zajímal je i zdravý životní styl. A v obou případech se setkávali se stejnou potíží. Obtížně sháněli zdravé, energeticky vyvážené a svým složením komplexní a navíc chutné jídlo.
Postřehy a zážitky redaktorky Olgy Havránkové z třítýdenní expedice po Maroku, zemi, která v sobě spojuje nespojitelné a pro její obyvatele nic není problém …
Nymburk, Maroko /SERIÁL/ -Postřehy a zážitky redaktorky Olgy Havránkové z třítýdenní expedice po Maroku, zemi, která v sobě spojuje nespojitelné a pro její obyvatele nic není problém …
Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.
Nymburk /GALERIE/ -V aktuálním díle vaření jsme tentokrát zavítali k historicky první mluvčí nymburské radnice Markétě Tomčíkové. V útulné a prakticky řešené kuchyni mě přivítala usměvavá hostitelka a dvě kočky.