Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Ilustrační foto

Pomazánka místo lososa a olivového oleje obsahovala sledě a máslo

Praha – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu výrobek Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem. Pomazánka s bizarně znějícím názvem namísto lososa obsahovala sledě. Olivový olej pak byl nahrazen máslem. Sdělil to mluvčí SVS Josef Duben. Výrobci z Plzeňského kraje podle něj hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun.

Mělnická kadeřnice Jana Malířová radí ženám, aby si nechaly vlasy přirozeně zvlněné.

V létě dobře ochrání vlasy před žhavým sluncem tekutý slamák

Mělník - Chlor, slaná voda a sluníčko v létě namáhají naše vlasy. Podle mělnické kadeřnice Jany Malířové lze ale následkům předcházet. „Základem všeho je šampon se silným UV filtrem, protože ten jako jediný vymývá chlor i sůl a změkčuje vodu," řekla na úvod Jana Malířová.

Restovaný filet ze pstruha s rajčatovým krupetem.

Vybrané recepty exkluzivně z festivalu Ryba z Čech

Festival Ryba z Čech je dalším festivalem z dílny společnosti Alakarte.cz. Právě přes její webový portál lze zjistit, ve které restauraci se festivalové menu podává a lze si ho přes portál také objednat.

Sedmé Bioslavnosti, které pořádá firma PRO-BIO ve Staré Městě, dostaly letos přídomek Špaldové

Špalda zažívá návrat na stůl, ukázaly Bioslavnosti

Staré Město – Obří sto třicet kilogramů vážící dort dostali na sobotních Špaldových bioslavnostech od svých zaměstnanců „otcové zakladatelé" firmy PRO-BIO ve Starém Městě. Příležitostí byly dvacetiny firmy, která na odlehlém Staroměstsku dává práci osmdesáti lidem.

Ilustrační foto

Dlouho očekávaný déšť plní houbařům košíky

Jižní Morava - Přes špatný začátek se v těchto dnech houbařská sezona rozjíždí naplno. Lidé začínají z lesa nosit nejrůznější druhy hřibů, ale i holubinky a ryzce. Na Hodonínsku mohou houbaři narazit i na vzácnou hlívu chlupatou.

Cuketa

Vyzkoušejte letní recept: cuketovou nádivku

K přípravě potřebujete: 5 cuket, 4 mrkve, 1 cibule, 400 g šunky, 4 stroužky česneku, 400 g tvrdého sýra, 5 vajec, 100 ml olivového oleje, polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, oregano, sůl, pepř.

Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo.

S dětmi na dovolenou? Pozor hlavně na vodu a hygienu

Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.

Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo.

S dětmi na dovolenou? Pozor hlavně na vodu a hygienu

Praha - Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.

Praktické zkoušky předvedli maturanti z hronovské hotelové školy, kteří při závěrečném vyhodnocení pozvali a pohostili i své rodiče.

Maturanti předvedli zručnost při praktických zkouškách

Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.

Ilustrační foto

Houbaři z regionu hlásí první úlovky, Za zpoždění může sucho

Hodonínsko - V lesích na Hodonínsku už lze najít první jedlé houby. Začala růst kačenka česká, smrž obecný a dokonce i čirůvka májovka. Letošní sezona má překonat tu slabou, loňskou. „Kačenky i smrže jsme letos našli až o měsíc později, než jsme zvyklí. Za zpoždění může velké sucho, které bylo na jihu Moravy extrémní. Kolegové z jižních Čech už totiž smržovité houby hlásili před několika týdny,“ uvedl ratíškovický mykolog Václav Koplík.

Šéfkuchař Otto Kokoszynski při práci

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Potraviny se prodávají převážně ve velkých rodinných baleních.

Obchody jsou provoněné kořením, oříšky či upečeným chlebem

Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.

HOTOVO. Gábina Partyšová uvařila svou specialitu.

Česko na talíři: Petříkovský šlichtanec

V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.

zelenice

Zelenice

recept zaslala Kateřina Gajová, Brno

Škeble po neapolsku.

Deník servíruje speciality: škeble po neapolsku

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ -  Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.

Ilustrační foto

Heslo veletrhu Salima: Čerstvé a hlavně místní potraviny

Brno – Kvalitní a čerstvé potraviny z regionálních zdrojů. To je heslo letošního potravinářského veletrhu Salima, který dnes začíná na brněnském výstavišti. S tradiční akcí, která se koná od šedesátých let, zaplní pavilony i mezinárodní vinařský veletrh Vinex a další veletrhy zaměřené na potravinářský průmysl.

Ilustrační foto

Heslo veletrhu Salima: Čerstvé a hlavně místní potraviny

Brno – Kvalitní a čerstvé potraviny z regionálních zdrojů. To je heslo letošního potravinářského veletrhu Salima, který v úterý začíná na brněnském výstavišti. S tradiční akcí, která se koná od šedesátých let, zaplní pavilony i mezinárodní vinařský veletrh Vinex a další veletrhy zaměřené na potravinářský průmysl.