Dublin – Kokosový olej by se mohl v budoucnu stát významnou přísadou zubních past. Vědci totiž zjistili, že dokáže ničit bakterie, které způsobují zubní kaz. Píše o tom zpravodajský server BBC.
Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.
Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.
Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.
Jaký si vybrat suvenýr na dovolené, abychom si opravdu přivezli něco autentického z daného místa a ne nějakou vějičku pro turisty – touto otázkou se trápí snad každý turista. Například na řeckém Zakynthosu se vyplatí koupit si některou z místních lahůdek. A nebo i „obyčejnou" cibuli.
Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát.
Praha – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu výrobek Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem. Pomazánka s bizarně znějícím názvem namísto lososa obsahovala sledě. Olivový olej pak byl nahrazen máslem. Sdělil to mluvčí SVS Josef Duben. Výrobci z Plzeňského kraje podle něj hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun.
Mělník - Chlor, slaná voda a sluníčko v létě namáhají naše vlasy. Podle mělnické kadeřnice Jany Malířové lze ale následkům předcházet. „Základem všeho je šampon se silným UV filtrem, protože ten jako jediný vymývá chlor i sůl a změkčuje vodu," řekla na úvod Jana Malířová.
Festival Ryba z Čech je dalším festivalem z dílny společnosti Alakarte.cz. Právě přes její webový portál lze zjistit, ve které restauraci se festivalové menu podává a lze si ho přes portál také objednat.
Staré Město – Obří sto třicet kilogramů vážící dort dostali na sobotních Špaldových bioslavnostech od svých zaměstnanců „otcové zakladatelé" firmy PRO-BIO ve Starém Městě. Příležitostí byly dvacetiny firmy, která na odlehlém Staroměstsku dává práci osmdesáti lidem.
Jižní Morava - Přes špatný začátek se v těchto dnech houbařská sezona rozjíždí naplno. Lidé začínají z lesa nosit nejrůznější druhy hřibů, ale i holubinky a ryzce. Na Hodonínsku mohou houbaři narazit i na vzácnou hlívu chlupatou.
Blanensko – Podojit a nakrmit sto čtyřicet koz, vyvézt hnůj, shrábnout lány sena, mléko zpracovat a prodat. Tak to vypadá denně od časného rána do pozdního večera u manželů Sedlákových.
Šošůvka – Podojit a nakrmit sto čtyřicet koz, vyvézt hnůj, shrábnout lány sena, mléko zpracovat a prodat. Tak to vypadá denně od časného rána do pozdního večera u manželů Sedlákových.
Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.
Praha - Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.
Praha – Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.
Hostín u Vojkovic /FOTOGALERIE/ - Obec je nakažena. Výrazně a zásadně! Ta nemoc se jmenuje chřestová. A je to dost vážné. Chřest. Právě tahle zelenina nakazila zmíněnou obec na Mělnicku. Tak moc, že ji oslavujeme. Pořádáme pro ni slavnosti.
Hostín u Vojkovic /FOTOGALERIE/ - Obec je nakažena. Výrazně a zásadně! Ta nemoc se jmenuje chřestová. A je to dost vážné. Chřest. Právě tahle zelenina nakazila zmíněnou obec na Mělnicku. Tak moc, že ji oslavujeme. Pořádáme pro ni slavnosti.
Hodonínsko - V lesích na Hodonínsku už lze najít první jedlé houby. Začala růst kačenka česká, smrž obecný a dokonce i čirůvka májovka. Letošní sezona má překonat tu slabou, loňskou. „Kačenky i smrže jsme letos našli až o měsíc později, než jsme zvyklí. Za zpoždění může velké sucho, které bylo na jihu Moravy extrémní. Kolegové z jižních Čech už totiž smržovité houby hlásili před několika týdny,“ uvedl ratíškovický mykolog Václav Koplík.
Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.
Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.
Rychnovsko - Přemýšlíte, že byste přeci jen zkusili udělat něco se svou životosprávou, ale nevíte zrovna jak na to? Nevadí. Zkuste to s naším jídelníčkem, který pro vás může být inspirací a prvním krokem.
V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.