Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

Přivezte si dobroty ze Zakynthosu

Jaký si vybrat suvenýr na dovolené, abychom si opravdu přivezli něco autentického z daného místa a ne nějakou vějičku pro turisty – touto otázkou se trápí snad každý turista. Například na řeckém Zakynthosu se vyplatí koupit si některou z místních lahůdek. A nebo i „obyčejnou" cibuli.

Pomazánka místo lososa a olivového oleje obsahovala sledě a máslo

Praha – Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu výrobek Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem. Pomazánka s bizarně znějícím názvem namísto lososa obsahovala sledě. Olivový olej pak byl nahrazen máslem. Sdělil to mluvčí SVS Josef Duben. Výrobci z Plzeňského kraje podle něj hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun.

V létě dobře ochrání vlasy před žhavým sluncem tekutý slamák

Mělník - Chlor, slaná voda a sluníčko v létě namáhají naše vlasy. Podle mělnické kadeřnice Jany Malířové lze ale následkům předcházet. „Základem všeho je šampon se silným UV filtrem, protože ten jako jediný vymývá chlor i sůl a změkčuje vodu," řekla na úvod Jana Malířová.

Vybrané recepty exkluzivně z festivalu Ryba z Čech

Festival Ryba z Čech je dalším festivalem z dílny společnosti Alakarte.cz. Právě přes její webový portál lze zjistit, ve které restauraci se festivalové menu podává a lze si ho přes portál také objednat.

Špalda zažívá návrat na stůl, ukázaly Bioslavnosti

Staré Město – Obří sto třicet kilogramů vážící dort dostali na sobotních Špaldových bioslavnostech od svých zaměstnanců „otcové zakladatelé" firmy PRO-BIO ve Starém Městě. Příležitostí byly dvacetiny firmy, která na odlehlém Staroměstsku dává práci osmdesáti lidem.

Dlouho očekávaný déšť plní houbařům košíky

Jižní Morava - Přes špatný začátek se v těchto dnech houbařská sezona rozjíždí naplno. Lidé začínají z lesa nosit nejrůznější druhy hřibů, ale i holubinky a ryzce. Na Hodonínsku mohou houbaři narazit i na vzácnou hlívu chlupatou.

Vyzkoušejte letní recept: cuketovou nádivku

K přípravě potřebujete: 5 cuket, 4 mrkve, 1 cibule, 400 g šunky, 4 stroužky česneku, 400 g tvrdého sýra, 5 vajec, 100 ml olivového oleje, polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, oregano, sůl, pepř.

S dětmi na dovolenou? Pozor hlavně na vodu a hygienu

Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.

S dětmi na dovolenou? Pozor hlavně na vodu a hygienu

Praha - Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo, radí nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.

Maturanti předvedli zručnost při praktických zkouškách

Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.

Houbaři z regionu hlásí první úlovky, Za zpoždění může sucho

Hodonínsko - V lesích na Hodonínsku už lze najít první jedlé houby. Začala růst kačenka česká, smrž obecný a dokonce i čirůvka májovka. Letošní sezona má překonat tu slabou, loňskou. „Kačenky i smrže jsme letos našli až o měsíc později, než jsme zvyklí. Za zpoždění může velké sucho, které bylo na jihu Moravy extrémní. Kolegové z jižních Čech už totiž smržovité houby hlásili před několika týdny,“ uvedl ratíškovický mykolog Václav Koplík.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Obchody jsou provoněné kořením, oříšky či upečeným chlebem

Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.

Česko na talíři: Petříkovský šlichtanec

V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.