Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Ilustrační foto

Děti baví zdravě jíst, když vědí, jak na to

Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.

Ilustrační foto

Unie chce v restauracích zakázat plnitelné lahve s olivovým olejem

Brusel – Evropská unie chce v restauracích zakázat používání lahví a karaf s olivovým olejem, do kterých se olej opakovaně doplňuje. Restaurace by tak od příštího roku mohly zákazníkům nabízet olej pouze v jednorázových lahvích s etiketou, která informuje o obsahu lahve. Řekl to dnes mluvčí Evropské komise Olivier Bailly.

Jiří Švestka

Červená řepa získává stále větší oblibu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Jiří Švestka

Krevety jsou vyhledávanou pochoutkou

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Ilustrační foto

Připravme se na léto

Ve chvíli, kdy si můžeme dovolit zahodit teplé šatstvo a místo něj obléknout krátké sukýnky, šaty a otevřené boty může být na správnou přípravu trošku pozdě. Hlavně nohy musíme mít „v kondici", aby bylo možné je vystavit na odiv.

DALIBOR NAVRÁTIL ukazuje hovězí pupek neboli bavette.

Grilovací sezona právě začíná

Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.

DALIBOR NAVRÁTIL ukazuje hovězí pupek neboli bavette.

Grilovací sezona právě začíná

Plzeň – Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.

Martin Nevyjel, divizní šéfredaktor

Potravinářský veletoč

Technická sůl v potravinách, plísně v olivovém oleji, koňské maso ve specialitách. Co by to bylo za den, kdyby se na nás nehrnula nějaká „potravinářská" kauza? Mne však, spíše než tyto přehmaty výrobců, trápí náš přístup k potravinám.

Martin Nevyjel, divizní šéfredaktor

Potravinářský veletoč

Technická sůl v potravinách, plísně v olivovém oleji, koňské maso ve specialitách. Co by to bylo za den, kdyby se na nás nehrnula nějaká „potravinářská" kauza? Mne však, spíše než tyto přehmaty výrobců, trápí náš přístup k potravinám.

Jaro na talíři.

Kuřecí plněná stehna

Celý název: Kuření plněná stehna se šťouchanými brambory a salátem z červené řepy s celerem. Recept náma poslala Miroslava Ladová z Luštěnic.

Z LOSOSA. Na rozdíl od pravého kaviáru obvykle obsahuje barviva a dochucovadla.

Kaviár z kapra a ze zeleniny

Proč utrácet tisíce za originál z jesetera, když se dá vyhlášená delikatesa vyrobit z mnohem levnějších surovin.

Ilustrační fotografie.

Spotřebitelé: Chceme znát původ výrobků

Brusel, Praha – Evropská unie by měla přitvrdit v pravidlech pro značení původu potravin. „Odkud toto jídlo pochází" je totiž otázka, kterou chce u potravin jasně znát přibližně 70 procent evropských spotřebitelů. Ale ne vždy se jim to jednoznačně podaří.Vyplývá to z průzkumu Evropské organizace spotřebitelů (BEUC), která se dotazovala zákazníků v několika evropských zemích, například ve Francii či Rakousku.

Ilustrační foto

Opichy, operace, opleskávání - Thajci trpí pro krásu

Bangkok /VIDEO/ - Od opleskávání ňader a faceliftů šitých zlatými vlákny přes mýdla pro vybělení vaginy až po vstřikování olivového oleje pro zvětšení penisu - vzhledem posedlí Thajci při honbě za krásou zacházejí do čím dál větších extrémů. Píše o tom agentura AFP.

Ilustrační foto

SERIÁL NaturHouse: Polévka je grunt!

Děčín - To říkávaly a stále říkají naše babičky. Někteří z nás si bez polévky nedokážou představit pořádný oběd 
a pro jiné není nic než trocha obarvené vody s něčím.

Ilustrační foto

Při náletu v severní Sýrii letectvo zabilo 20 lidí

Damašek - Syrské letectvo dnes při náletu v severosyrské provincii Idlib zabilo 20 civilistů a asi pět desítek osob zranilo. Agentuře Reuters to sdělil jeden z opozičních aktivistů, podle něhož bomba spadla na pracoviště, v němž se lisuje olivový olej. Podle zdrojů citovaných agenturou AFP opozice ukrajuje vládním silám stále více území na severu země.

Ilustrační foto

Testy odhalily v některých olivových olejích desítky let zakázané DDT

Praha - Zbytky pesticidů v některých extra panenských olivových olejích nalezl při jejich testování spotřebitelský časopis dTest. V patnácti ze sedmnácti výrobků byly nalezeny zbytky pesticidů, ve třech případech šlo dokonce o DDT, dávno zakázaný přípravek proti škodlivému hmyzu. Informovali o tom dnes zástupci časopisu.

Ilustrační foto.

Zbraň proti kazu? Kokosový olej

Dublin - Kokosový olej by se mohl v budoucnu stát významnou přísadou zubních past. Vědci totiž zjistili, že dokáže ničit bakterie, které způsobují zubní kaz. Píše o tom zpravodajský server BBC. Irští experti při svém výzkumu odhalili, že kokosový olej po reakci s enzymy zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě zubního kazu. Ten postihuje 60 až 90 procent dětí v průmyslových zemích. Kokosový olej napadá navíc i kvasinky, jež stojí za vznikem aft.

Ilustrační foto

Veterináři stahují z trhu tuňáka. Obsahuje hodně histaminu

Praha – Veterináři se snaží stáhnout z tuzemského trhu konzervy s tuňákem v olivovém oleji původem z Kolumbie, po jehož konzumaci lidem hrozí otrava histaminem. Na nebezpečného tuňáka s vysokým obsahem histaminu upozornily pomocí systému rychlého varování italské úřady, které eviduji tři lidi hospitalizované s podezřením na otravu touto látkou.

Farmářské trhy

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

Farmářské trhy

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

Farmářské trhy

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

Řecký Zakynthos je proslulým rájem gurmánů.

Přivezte si dobroty ze Zakynthosu

Jaký si vybrat suvenýr na dovolené, abychom si opravdu přivezli něco autentického z daného místa a ne nějakou vějičku pro turisty – touto otázkou se trápí snad každý turista. Například na řeckém Zakynthosu se vyplatí koupit si některou z místních lahůdek. A nebo i „obyčejnou" cibuli.