Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Kurz vaření v Liberci

Kurz vaření přinesl nový vítr do školních jídelen

Liberec /FOTOREPORT/ - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.

RYBÍ SPECIALITY a další výrobky z ryb nabízí na farmářských trhů u obchodního centra Forum pojízdný stánek firmy Diana Fish každý čtvrtek.

Ryby z celého světa vozí na farmářský trh

Ústí nad Labem - Zlatavě hnědé makrely, stříbřitě modrá bříška zavináčů, pestře barevné sklenice rybích salátů. Stánek firmy Diana Fish na farmářských trzích u obchodního centra Forum upoutá už na první pohled.

Ilustrační foto.

Potraviny v Česku jsou dražší než v Německu, ukázal test Potravinářské komory

Praha – Pod stejnou značkou se v Německu nakoupí dvě třetiny potravin levněji než v ČR, navíc jde často o kvalitnější výrobek, dokazuje další test organizovaný Potravinářskou komorou ČR, informovala dnes v tiskové zprávě. Cenový rozdíl byl podle komory i větší než třetina hodnoty. V průměru se potraviny nakoupí v ČR skoro o čtvrtinu dráž než u západních sousedů. Komora testovala dvacet produktů.

KVĚTÁKOVÝ kuskus zasytí, ale strávníkovi nepřitíží.

Syrová strava v horku pomůže

Chrudimsko - Letošní horké léto nás přímo vyzývá k tomu, abychom využili všechny možnosti, jak našemu organismu pomoci zdárně vysoké teploty zvládnout.

Speciality na grilu.

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

VÝROBA extra panenských olejů metodou za studena v Kraslicích.

Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel

Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.

Farmářské trhy v Gayerových kasárnách v Hradci Králové.

Farmářské trhy opět nabídnou čerstvé produkty

Hradec Králové - Máte rádi poctivé klobásy, sýry, jogurty, zeleninu, ovoce a další produkty? Pak zamiřte v sobotu od osmi do dvanácti hodin do Gayerových kasáren v Hradci Králové. Uskuteční se zde tradiční farmářské trhy.

Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Ničit chemií plevel? Netřeba, je to chutné jídlo, míní přírodovědci ze Znojma

Znojemsko – Že přehnané používání chemických postřiků přírodě škodí, je dnes už jasné každému. Tam, kde je to jen trochu možné, by proto lidé měli volit jiný způsob ošetření svých polí a zahrad. Přírodovědci ze Znojemska nabízí nyní lidem, kteří se potýkají na svých zahrádkách se všudypřítomným plevelem, nepodléhat pohodlnosti a místo rychlého chemického zničení si plevele trochu užít. A jak? Jako velmi chutného jídla.

Přírodovědci ze Znojma nedávno připravili pečené šneky z listového těsta s merlíkem a česnekem, dušené výhonky merlíku, salát z mléče zelinného, křezu tenkolistého a čekanky, a také dezert se šťovíkem zdobený jahodníkem trávnicí a květy jestřábníku.

Ničit chemií plevel? Netřeba, je to chutné jídlo, míní přírodovědci ze Znojma

Znojemsko – Že přehnané používání chemických postřiků přírodě škodí, je dnes už jasné každému. Tam, kde je to jen trochu možné, by proto lidé měli volit jiný způsob ošetření svých polí a zahrad. Přírodovědci ze Znojemska nabízí nyní lidem, kteří se potýkají na svých zahrádkách se všudypřítomným plevelem, nepodléhat pohodlnosti a místo rychlého chemického zničení si plevele trochu užít. A jak? Jako velmi chutného jídla.

Fenykl: Dietní pochoutka

Fenykl můžete použít prakticky na cokoliv, ať už na pečení, grilování, dušení, do salátů nebo jako přísadu do polévek – vždy chutná skvěle!

Ilustrační foto

Jezte zdravě: Naše tělo potřebuje čerstvou a svěží energii

Chrudim - Jaro je v plném proudu a naše tělo potřebuje svěží, čerstvou energii například v podobě křupavého salátu s fenyklem, ředkvičkami a pomerančem. Fenykl je zelenina. která podporuje správnou funkci trávícího systému a zlepšuje fungování sleziny.

Ilustrační foto.

Dobroty z grilu

Sezona letního posezení na zahradě začíná a grilované laskominy k němu neodmyslitelně patří. Tady jsou naše tipy na skvělé pohoštění.

Ilustrační foto.

Partnerské dny ozdobí Italky. Zatančí v centru Znojma

Znojmo – Italskou kávu, víno, sýry nebo pravý olivový olej ale také třeba slovenské klobásy budou moci již od úterý ochutnat návštěvníci i obyvatelé Znojma. Konají se tu Dny partnerských měst. Horní náměstí zaplní stánky, jejichž obsluhu budou tvořit lidé z partnerských měst, ulicemi bude znít italština, němčina i slovenský jazyk.

Ilustrační foto.

Partnerské dny ozdobí Italky. Zatančí v centru Znojma

Znojmo – Italskou kávu, víno, sýry nebo pravý olivový olej ale také třeba slovenské klobásy budou moci již od úterý ochutnat návštěvníci i obyvatelé Znojma. Konají se tu Dny partnerských měst. Horní náměstí zaplní stánky, jejichž obsluhu budou tvořit lidé z partnerských měst, ulicemi bude znít italština, němčina i slovenský jazyk.

Ilustrační foto

Vylaďte formu s fit jídelníčkem

Specialista na výživu a garant soutěže Fit s Deníkem Václav Krejčík si pro finalistky připravil několik tipů na zdravý a vyvážený jídelníček.Je opravdu pestrý a spolehlivě dodá energii v průběhu celého dne. Vyzkoušejte ho i vy a buďte fit!

Ilustrační foto

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.

Vyrobte si zeleninové nebo jablečné chipsy

Návštěvu okouzlíte výbornými domácími chipsy, které velmi snadno vyrobíte z různých druhů zeleniny. Milovníci sladkostí si mohou připravit chutnou verzi z jablek, skořice a vanilky. Samotná příprava je velmi snadná, zkusit je můžete už dnes!

Ilustrační foto.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Ilustrační foto.

Očista organismu: na jaře jezte kyselé a hořké

Zachvacují vás touhy a chutě, jste podráždění, unavení, bolí vás často hlava nebo nemáte energii? Možná trpíte detoxikačními symptomy. Jak úspěšně a nenásilně pomoci tělu od škodlivin?

Ilustrační foto

Recepty pro zdraví

Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.

Ilustrační foto.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Ilustrační foto.

Bez čištění pleti krémy dostatečně nezabírají

S pletí je to podobné jako se zimním spánkem medvědů. Když klesne teplota k nule, její aktivita se snižuje. Ztrácí schopnost přirozeně se mastit, je sušší a citlivější. Jak zvýšit odolnost pleti proti výkyvům teplot, vlhkosti či intenzitě slunečních paprsků?

S hotelem Horizont připravíme raviolu

S hotelem Horizont připravíme raviolu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s deníkem. Pod pokličku kuchařského umění nechává v gastronomickém kalendáři postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Pomazánka. Ilustrační foto.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Lékař Ivan Heidler.

Je dobré mít doma jedlou sodu, říká o Vánocích Ivan Heidler

Mělnicko – Vánoční svátky jsou synonymem pro sváteční tabuli přetékající sladkostmi i tučnými jídly, mezi nimiž nescházejí ani alkoholické nápoje. Jak Vánoce přežít s nezkaženým žaludkem a bolehlavem? Podle lékaře Ivana Heidlera by měl být každý natolik soudný, aby věděl, co mu jeho zdravotní stav dovolí.

Výživová poradkyně Eva Beníšková.

Výživová poradkyně: Kapra si na Štědrý den nenechám ujít

Brno - Nejdřív sníst smaženého kapra s bramborovým salátem. Pak ještě několik kousků cukroví a všechno zapít třeba svařeným vínem. Podobně nejspíš vypadá štědrovečerní tabule ve většině jihomoravských domácnostech. „Vánoce jsou svátky, kdy se nejrůznějším dobrotám prostě nevyhneme," připouští výživová poradkyně Eva Beníšková z Brna.

Výživová poradkyně Eva Beníšková.

Výživová poradkyně: Kapra si na Štědrý den nenechám ujít

Brno - Nejdřív sníst smaženého kapra s bramborovým salátem. Pak ještě několik kousků cukroví a všechno zapít třeba svařeným vínem. Podobně nejspíš vypadá štědrovečerní tabule ve většině jihomoravských domácnostech. „Vánoce jsou svátky, kdy se nejrůznějším dobrotám prostě nevyhneme," připouští výživová poradkyně Eva Beníšková z Brna.

Vánoční trhy v režii novopacké SŠGS.

Víme, jak na přípravu chutného steaku

Nová Paka – V rámci vánočních trhů se v Nové Pace představila firma Gastro Pro Trutnov, která pro fajnšmekry připravovala hovězí steaky. Jako základní surovina byl použit hovězí roštěnec nebo v současné době nedoceněná slabina – sval na pupku.

Ilustrační foto

Záplavy, hmyz a bakterie letos zdecimovaly úrodu oliv

Madrid/Řím - Na prudké zvýšení cen by se měli připravit milovníci extra panenského olivového oleje. Letošní úrodu napříč Středomořím zdecimovaly výstřelky počasí, škodlivý hmyz a bakterie, napsal list The Times.

Pohanka s cibulí a brynzou.

Jezme zdravě: Pohanka se vrací na domácí talíře

Chrudim - Pohanka obecná je obilovina, která byla v našich zemích nejvíce pěstovaná v 18. století. Na dlouhou dobu ji vytlačilo obilí jiného druhu. Dnes se vrací na naše stoly ve znamení zdravého životního stylu.

Ilustrační foto

Šetřete, ale neošiďte se

I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.