Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou

Na zvýšený cholesterol pomohou jednoduché a chutné recepty

Zvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.

Špagety s Nutellou

Seriál Divnojídla: Špagety s Nutellou

Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?

Batáty s avokádem, fazolemi a dresinkem s pastou Tahini

Den bez masa. Příprava tohoto pokrmu nezabere ani hodinu

Zeleninová jídla budou patřit k trendům nadcházejících let. Přemíra produkce masa totiž zatěžuje životní prostředí a neprospívá ani našemu zdraví. Nemusíte se stát zrovna vegetariánem, stačí jeden bezmasý den v týdnu a objevíte nový svět plný pestrých chutí.

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku

Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?

Menu podle Tita Elijáše

Menu podle Tita Eliáše. I na školní jídelny lze vzpomínat s láskou

Už nevíte, co doma dětem pořád vařit? Inspirujte se nápady zkušených kuchařů, kteří se snaží o to, aby dnešní děti měly na školní jídelny jen samé dobré vzpomínky. V prvním díle se můžete podívat, jak známý šéfkuchař Titus Elijáš složil pro časopis Gurmet menu velmi vzdálené jeho vzpomínce na školní stravování.

Jehněčí a kůzlečí maso by na velikonoční tabuli nemělo chybět, stejně tak jako nádivka a červené víno.

Velikonoční recepty: jehněčí pečeně lze udělat čtyřikrát jinak

K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!

Tuňáková pomazánka na okurce

Silvestrovské pohoštění: Bodují především pomazánky. A nejen česneková

Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Ilustrační foto

Jak v karanténě nepřibrat na váze? Nejezte z nudy a neodbývejte se

Omezení pohybu, zavřená sportoviště a kdo může, je na home office. Pro nás to znamená nejen méně pohybu, ale spoustu příležitostí, kdy se nenápadně vykrmujeme, a pak se nestačíme divit. Jaké jsou největší hříchy ve stravovacím režimu na home office prozrazuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Mrkvová polévka se zázvorem

Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu. 

Uzené. Ilustrační snímek

Uzené maso je nám souzené. Co vše patří do kouře a co pak s tím?

Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.

Olivový olej. Ilustrační foto

Ukradli kultivátor, nabíječku i olivový olej

Znojemsko – Dvě vloupání v rozmezí několika dní vyšetřují znojemští policisté. Zloději kradli v Novém Šaldorfu – Sedlešovicích a posléze v Dobšicích. „V Dobšicích se dostal zatím neznámý pachatel na oplocenou zahradu. Násilím překonal vchodovou branku a potom i dveře kůlny na nářadí. Uvnitř se zmocnil elektrického kultivátoru a zmizel. Způsobil zde celkovou škodu asi třináct set korun,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.  

Pikantní polévka s mořskými plody

Oběd jako na dovolené? Talířem plným mořských plodů hosty neurazíte

Když se řekne dovolená, vybaví se většině Čechů výlet ke Středozemnímu moři. K tamní kuchyni neodmyslitelně patří mořské plody. Kvůli dobrému jídlu však nemusíte vyrážet za hranice. Přinášíme vám inspiraci v podobě několika receptů, v nichž se plody moře objevují a které určitě stojí za to vyzkoušet.

Brokolicová polévka s ementálem

K české kuchyni neodmyslitelně patří sýr. Tyto čtyři recepty vás uchvátí

Sýr je krásná dekorace ve spíži a úžasná pochoutka na talíři. Je to ušlechtilý výrobek po všech stránkách a dává nám dostatek příležitostí, jak zpestřit jídelníček. Nejde sice objektivně spočítat, kolik druhů a značek sýra existuje, ale jedno je jisté: pokud byste chtěli okusit jeden nový druh týdně, lidský život by vám na to nestačil.

Palačinky s lososem a medvědím česnekem

Jarní odpočinek od těžkých jídel. Zkuste palačinky s lososem či špenátový salát

Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.  

Tříkrálová sbírka v Benešově - ilustrační foto

Na Benešovsku se připravují na Tříkrálovou sbírku

Benešovsko - Blíží se tříkrálová sbírka, které se pravidelně účastní i Farní charita Benešov. Sbírka probíhá po celorepublikově pod záštitou Charity ČR. Pokladničky budou po skončení koledování opět na úřadech rozpečetěny a výnos se sejde na společném sbírkovém kontě.