Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Tortilla

Kde si dáte gyros, kebab a kde tortillu?

Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.

anýz

Anýz má výrazný charakter, nemusí sednout každému

Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.

oregano

Bylinky jako stvořené pro gril

Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.

třezalka tečkovaná

Bylinky pro krásu i letní hrátky

Léto přímo vybízí k pěstění těla. Řadu koupelí, pleťových vod, olejů a krémů si můžete připravit i z bylinek, které rostou všude okolo. Chce to jenom trochu času, který s dlouhými letními dny máme vlastně navíc. Stačí jen začít a některé recepty, které jsou v herbářích, vyzkoušet.  

Sedm praktických tipů pro sušení ovoce a zeleniny

Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.

Kousek Itálie v supermarketech Terno a Trefa na jihu Čech.

Itálie v srdci mém

Pokud bych vyhodnotil statistiku navštívených zemí, určitě by první místo obsadila Itálie.

Táborští studenti vyrazili na stáž.

OBRAZEM: Při stáži v Itálii jsme poznali biokvalitu

Tábor - Slunná Itálie, těstoviny, pizza a kvalitní olivový olej. To jsou hlavní turistická a gastronomická lákadla, která se rozhodla naše škola využít ve své výuce. Studenti vyrazili na stáž na biofarmu manželů Niclasových.

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

fenyklový salát

Rande s fenyklem

Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.

Ilustrační foto

Dánský řetězec slaví úspěchy s prošlými potravinami

Kodaň - Možnost nakoupit za minimální ceny produkty, kterými pohrdli zákazníci supermarketů, uvádí v nadšení klientelu řetězce nového stylu Wefood v Kodani. První pobočka je již v provozu na ostrově Amager, který je součástí dánské metropole, a asociace Wefood nyní otevřela další ve čtvrti Nörrebro. Prodává se tam výhradně zboží, u něhož je prošlá záruční lhůta nebo které má poškozený obal. Zisk plyne jedné charitativní organizaci.

Ilustrační foto

Američané předstihují ve středomořské stravě Italy

Spojené státy předstihují Itálii a získávají vedoucí postavení v konzumaci středomořské stravy. Na první místo ve světě vystoupaly, pokud jde o spotřebu vína a rajčatových výrobků, a v konzumaci olivového oleje se dostaly hned za Itálii a Španělsko, píše italský deník La Repubblica.

Děti ve Vodním domě.

Děti se loučily s velkými prázdninami ve Vodním domě

Hulice - Ne každé loučení musí být smutné. Přesvědčily se o tom děti, které se přišly rozloučit s prázdninami do Vodního domu v Hulicích. Na zhruba desítku malých návštěvníků tam čekaly hry, výtvarné tvoření, mýdlová dílnička a za tmy vrchol večera, hledání pokladu.

Šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra.

Šéfkuchař Hynek Vávra: Rybám 
v létě nejlépe svědčí grilování

Průhonice - Letní počasí, posezení u vody a ugrilované čerstvé ryby. Tak si představuje léto šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra. Češi podle něj ryby preferují stále častěji. Lepší než doma na pánvi je ale lepší je připravit na zahradě na grilu.

Kuchař Nenad Kukurin vařil ve velkopavlovickém penzionu André.

Kukurin kouzlil s mořským vlkem, menu připravil ve Velkých Pavlovicích

Velké Pavlovice – Jak chutná chorvatská kuchyně? Mistr oboru Nenad Kukurin bez otálení odpověděl, že důraz je především v přírodních chutích. „Jídla jsou kvůli tomu tepelně upravovaná jen krátce," sdělil Kukurin, kuchař a majitel restaurace z chorvatského města Kastva.

Ilustrační foto.

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana Slavotínková

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

Restaurant day v prostějovském Národním domě

Restaurant day lákal na grilovanou chobotnici, byla hned pryč

Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.

Novou galerii představující umění a výrobky ze Sicílie otevřeli v brněnské ulici Durďákova Michaela Hamanová a výtvarník Benedetto Norcia.

OBRAZEM: Mozaiky, ženy, obrazy. Brno má novou galerii sicilského umění

Brno – Novou galerii představující umění a výrobky ze Sicílie otevřeli v brněnské ulici Durďákova Michaela Hamanová a výtvarník Benedetto Norcia. Z největšího ostrova ve Středozemním moři do Brna přesídlili proto, aby zde v galerii s názvem Sicilia Anima Mia pravidelně prezentovali tvorbu sicilských umělců, a spolu s obrazy, mozaikami či objekty také prodávali sicilské olivové oleje či speciální čokoládu připravovanou dle tamější tradiční receptury.

Novou galerii představující umění a výrobky ze Sicílie otevřeli v brněnské ulici Durďákova Michaela Hamanová a výtvarník Benedetto Norcia.

OBRAZEM: Mozaiky, ženy, obrazy. Brno má novou galerii sicilského umění

Brno – Novou galerii představující umění a výrobky ze Sicílie otevřeli v brněnské ulici Durďákova Michaela Hamanová a výtvarník Benedetto Norcia. Z největšího ostrova ve Středozemním moři do Brna přesídlili proto, aby zde v galerii s názvem Sicilia Anima Mia pravidelně prezentovali tvorbu sicilských umělců, a spolu s obrazy, mozaikami či objekty také prodávali sicilské olivové oleje či speciální čokoládu připravovanou dle tamější tradiční receptury.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: (Ne)zdravé tuky

Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?

Žáci pelhřimovské hotelové školy prezentují své tuňákové dobroty do soutěže.

Tuňáka připravili třeba s fazolemi

Pelhřimov – V konkurenci rekordních 123 mladých kuchařů a kuchařek z 35 středních odborných škol se o titul Svačina roku s Rio Mare utkají i čtyři studenti prvního ročníku VOŠ a Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov.

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

Vypěstujte si bazalku doma i v zimě

Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.

Polívková smršť

Tahle 'polívka' zahřeje dvakrát. Na těle i na duši

Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.

Ilustrační foto.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Ilustrační foto.

Ceny olivového oleje stouply nejvýše za desetiletí

Londýn – Ceny olivového oleje stouply nejvýše za téměř desetiletí kvůli obavám o dodávky na trh po výhledu další nízké sklizně oliv ve Španělsku. Cena komodity panenský olivový olej tento týden stoupla až na 4099,52 eura (110.800 Kč) za tunu. Proti stejnému období loni je cena vyšší již o více než 60 procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila španělská průmyslová skupina La Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar.