Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.
Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.
Stejně jako koupání a opalování se i grilování stalo nedílnou součástí prázdninových dní. Proto jsme pro vás připravili souhrn několika bylinek, které se snadno pěstují a které skvěle dochutí maso i zeleninu na rozpáleném grilu.
Léto přímo vybízí k pěstění těla. Řadu koupelí, pleťových vod, olejů a krémů si můžete připravit i z bylinek, které rostou všude okolo. Chce to jenom trochu času, který s dlouhými letními dny máme vlastně navíc. Stačí jen začít a některé recepty, které jsou v herbářích, vyzkoušet.
Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.
Tábor - Slunná Itálie, těstoviny, pizza a kvalitní olivový olej. To jsou hlavní turistická a gastronomická lákadla, která se rozhodla naše škola využít ve své výuce. Studenti vyrazili na stáž na biofarmu manželů Niclasových.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem.
Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.
Kodaň - Možnost nakoupit za minimální ceny produkty, kterými pohrdli zákazníci supermarketů, uvádí v nadšení klientelu řetězce nového stylu Wefood v Kodani. První pobočka je již v provozu na ostrově Amager, který je součástí dánské metropole, a asociace Wefood nyní otevřela další ve čtvrti Nörrebro. Prodává se tam výhradně zboží, u něhož je prošlá záruční lhůta nebo které má poškozený obal. Zisk plyne jedné charitativní organizaci.
Spojené státy předstihují Itálii a získávají vedoucí postavení v konzumaci středomořské stravy. Na první místo ve světě vystoupaly, pokud jde o spotřebu vína a rajčatových výrobků, a v konzumaci olivového oleje se dostaly hned za Itálii a Španělsko, píše italský deník La Repubblica.
Hulice - Ne každé loučení musí být smutné. Přesvědčily se o tom děti, které se přišly rozloučit s prázdninami do Vodního domu v Hulicích. Na zhruba desítku malých návštěvníků tam čekaly hry, výtvarné tvoření, mýdlová dílnička a za tmy vrchol večera, hledání pokladu.
Olomouc – Křupavá pizza s tenkým těstem, kvalitním olivovým olejem a rajčatovou omáčkou přímo z Itálie v centru Olomouce? Už brzy nabídne italskou klasiku, ale také místní kuchyni zbrusu nová restaurace.
Průhonice - Letní počasí, posezení u vody a ugrilované čerstvé ryby. Tak si představuje léto šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra. Češi podle něj ryby preferují stále častěji. Lepší než doma na pánvi je ale lepší je připravit na zahradě na grilu.
Olomouc - Jak si udělat doma steak a nemít z něj tvrdou podrážku? Základem je chutné, vyzrálé maso, které teď Olomoučanům nabízí nově otevřený obchod Mitrovsky Angus v olomoucké Galerii Šantovka.
Velké Pavlovice – Jak chutná chorvatská kuchyně? Mistr oboru Nenad Kukurin bez otálení odpověděl, že důraz je především v přírodních chutích. „Jídla jsou kvůli tomu tepelně upravovaná jen krátce," sdělil Kukurin, kuchař a majitel restaurace z chorvatského města Kastva.
Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.
Prostějov – Opravdový svátek jídla prožili nedělní návštěvníci Restaurant day v prostějovském Národním domě. Tradiční festival jídla nabídl nepřeberné množství dobrot a chutí. Lidé mohli vyzkoušet dorty, zákusky, koláče, guláše, paštiky, marmelády, sýry a dokonce i grilovanou chobotnici.
Brno – Novou galerii představující umění a výrobky ze Sicílie otevřeli v brněnské ulici Durďákova Michaela Hamanová a výtvarník Benedetto Norcia. Z největšího ostrova ve Středozemním moři do Brna přesídlili proto, aby zde v galerii s názvem Sicilia Anima Mia pravidelně prezentovali tvorbu sicilských umělců, a spolu s obrazy, mozaikami či objekty také prodávali sicilské olivové oleje či speciální čokoládu připravovanou dle tamější tradiční receptury.
Brno – Novou galerii představující umění a výrobky ze Sicílie otevřeli v brněnské ulici Durďákova Michaela Hamanová a výtvarník Benedetto Norcia. Z největšího ostrova ve Středozemním moři do Brna přesídlili proto, aby zde v galerii s názvem Sicilia Anima Mia pravidelně prezentovali tvorbu sicilských umělců, a spolu s obrazy, mozaikami či objekty také prodávali sicilské olivové oleje či speciální čokoládu připravovanou dle tamější tradiční receptury.
Zdravá výživa chrání před přirozenou atrofií mozku způsobenou stárnutím. Kdo jí zdravě, má rovněž více šedé hmoty mozkové, píše italský deník Corriere della Sera.
Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?
Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?
Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?
Východní Čechy - Tuky hrají významnou roli v životě většiny z nás. Každé ráno si mažeme na chleba máslo nebo margarín a smažená jídla patří mezi ta nejoblíbenější. Jaký olej vybrat, aby našemu zdraví příliš neškodil? A kolik tuků bychom měli za jeden den ve stravě přijmout?
Pelhřimov – V konkurenci rekordních 123 mladých kuchařů a kuchařek z 35 středních odborných škol se o titul Svačina roku s Rio Mare utkají i čtyři studenti prvního ročníku VOŠ a Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov.
Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.
Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.
Londýn – Ceny olivového oleje stouply nejvýše za téměř desetiletí kvůli obavám o dodávky na trh po výhledu další nízké sklizně oliv ve Španělsku. Cena komodity panenský olivový olej tento týden stoupla až na 4099,52 eura (110.800 Kč) za tunu. Proti stejnému období loni je cena vyšší již o více než 60 procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila španělská průmyslová skupina La Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar.