Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Šéfkuchař břeclavské restaurace Port Restaurant David Zbranek.

Místo pro cizí kuchyně tu je, tvrdí šéfkuchař Zbranek

Břeclav - Smažák? To ne, odpovídá se smíchem břeclavský kuchař David Zbranek na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. „Ale svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo můžu. Mám rád i ostré," pokračuje jednačtyřicetiletý muž.

Ilustrační foto.

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

Českobudějovické Terno pokračuje v inovacích

Českobudějovické Terno pokračuje v inovacích

Supermarket Terno pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu inovací. Po rozšíření nabídky v úseku čerstvého pečiva, kde si mohou nyní zákazníci vybírat z výrobků 14 jihočeských pekařů, bylo zmodernizováno oddělení prodeje koloniálního zboží (mouky, oleje, cukry). Dílčí přesuny zboží byly spojeny s omezením prodeje z palet, místo nichž je nyní zboží přehledně a komfortně vyskládáno v regálech.

Ilustrační foto.

Ryba z grilu potěší každého gurmána

Svitavy – V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

Grilování na Královéhradecku.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Vladimír Klofanda

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Grilování na Královéhradecku.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Stánky s keramikou, voňavými mýdly, ručně vyrobenými šperky, ale i tradičními trdelníky nebo třeba kořením zaplnily v pátek Velké náměstí v Kroměříži. Hrnčířský a keramický trh se konal od osmi do osmnácti hodin.

Keramici, hrnčíři i farmáři. Na náměstí už popáté

Kroměříž - Už popáté se včera na Velkém náměstí v Kroměříži sešli hrnčíři a keramici z celé České republiky a Slovenska. „Předvedli tak ukázky své práce v jednom z nejstarších lidových řemesel," sdělila za organizátory Libuše Rajmišová.

Grilování na Královéhradecku.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Polenta alla calabrese (Kalabrijská zapékaná polenta).

Je libo polentu, pörkölt nebo bigos?

Lanškroun – Typicky česká jídla známe všichni: řízek, smažák, svíčková… Ale co pokrmy z italské, polské, maďarské či slovenské kuchyně? Neochuzujeme sebe a své chuťové buňky, když si na talíři před sebou dokážeme představit jen notoricky známá jídla, která konzumujeme už od školních jídelen?

Vladimír Klofanda

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Dana Jakoubková (vpravo) oceněná za rýžový salát.

Zelený květen aneb recepty na zdravé saláty

Nová Paka – Zelený květen aneb Vaříme pro všechny, tak nazvaly packé sokolky a pracovnice kultury akci, při které prezentovaly na zdejším náměstí vyrobené zdravé saláty a pomazánky.

Ilustrační foto.

Uvařme si o víkendu: Kuře v hříbkové omáčce

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Řecká kuchyně: tzatziky.

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Francouzská kuchyně: ratatouille.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Španělská kuchyně: paella.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Řecká kuchyně: tzatziky.

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Italská kuchyně: špagety s rajčaty.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Francouzská kuchyně: ratatouille.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Španělská kuchyně: paella.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Italská kuchyně: špagety s rajčaty.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Test restaurací: Friend's v Josefské ulici.

Test restaurací: Ve Friend’s připravují osm druhů tataráků

Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.

Olivový olej. Ilustrační foto

Čím léčit po koupeli podrážděnou kůži?

Náchod - Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, která sídlí v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil čtenáři vyhledávanou rubriku Ptáme se lékárnice.