Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Ilustrační foto

Uvařme si o víkendu: Mrkvová polévka s hlívou a drobením

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

Jiří Švestka

Dužnina fíku je podle odrůd různě barevná

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes v předvánoční sérii naposledy odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

FILIP ŠORF se svou ženou na Liberty Island. V pozadi je vidět Ellis Island a New York City.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Palačinky po ďábelsku

Východní Čechy /NÁZOR/ - Kdo chce dobře jíst, tak se musí naučit také vařit. S jídlem roste chuť, ale jen hrstka to dotáhne až k nálepce od Pohlreicha. Já sám jsem kuchařským individuem, experimentátorem a samoukem, jehož umění by se dalo srovnávat s úrovní vaření radního Atakdále ve filmu Byl jednou jeden král.

Jiří Švestka.

Rozlousknutí kokosu je náročný proces

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Chorvatské město Vodnjan je známé architekturou.

Bystřice se druží s Chorvaty, chtějí je naučit čerpat dotace

Bystřice nad Pernštejnem - Listopadové Slavnosti olivového oleje absolvovali zástupci bystřické radnice v chorvatském Vodnjanu na jihozápadě Istrie. Pětitisícové město asi deset kilometrů od Puly s početnou italskou menšinou (italský název je Dignano) se tak stalo dalším partnerským městem Bystřice nad Pernštejnem.

Chorvatské město Vodnjan je známé architekturou.

Bystřice se druží s Chorvaty, chtějí je naučit čerpat dotace

Bystřice nad Pernštejnem - Listopadové Slavnosti olivového oleje absolvovali zástupci bystřické radnice v chorvatském Vodnjanu na jihozápadě Istrie. Pětitisícové město asi deset kilometrů od Puly s početnou italskou menšinou (italský název je Dignano) se tak stalo dalším partnerským městem Bystřice nad Pernštejnem.

Bzenecký Gastroden - 18. ročník.

Osmnáctý Gastroden? Sumec na másle i rostbífové rolky

Bzenec /REPORTÁŽ/ – Srolované, nastrouhané, zamotané, naplněné i vykrojené. A všechno vypadá velmi exoticky. Člověk, který nechodí na rauty či různé recepce, se s podobnými laskominami potkává nejspíš prvně. A odpovídají tomu i reakce lidí, kteří přicházejí na letošní Gastroden.

Tereza Smetanová a Lucie Unverdorbenová (vepředu zleva) s dalšími spolužáky poznávaly dva týdny Itálii, zejména se věnovaly práci na tamní ekologické farmě.

Žáci pracovali na olivové plantáži

Bruntál, Itálie - Žáci bruntálské střední průmyslové školy a obchodní akademie sbírali zkušenosti při praxi v Itálii. Deset žáků z oboru agropodnikání a obchodně podnikatelské činnosti trávilo čas při práci na italské ekologické farmě.

Ilustrační foto

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak hubne zpěvačka Ilona Csáková?

Východní Čechy – Mezi protagonisty, kteří se rozhodli hubnout veřejně s Deníkem, patří i zpěvačka Ilona Csáková. Té se vloni v září narodil druhý syn. Jako každá matka, i ona v těhotenství přibrala a po porodu jí nějaké kilogramy zůstaly. Rozhodla se, že půjde příkladem ostatním mladým maminkám, a kil navíc se zbaví.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak hubne zpěvačka Ilona Csáková?

Východní Čechy – Mezi protagonisty, kteří se rozhodli hubnout veřejně s Deníkem, patří i zpěvačka Ilona Csáková. Té se vloni v září narodil druhý syn. Jako každá matka, i ona v těhotenství přibrala a po porodu jí nějaké kilogramy zůstaly. Rozhodla se, že půjde příkladem ostatním mladým maminkám, a kil navíc se zbaví.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak hubne zpěvačka Ilona Csáková?

Východní Čechy – Mezi protagonisty, kteří se rozhodli hubnout veřejně s Deníkem, patří i zpěvačka Ilona Csáková. Té se vloni v září narodil druhý syn. Jako každá matka, i ona v těhotenství přibrala a po porodu jí nějaké kilogramy zůstaly. Rozhodla se, že půjde příkladem ostatním mladým maminkám, a kil navíc se zbaví.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak hubne zpěvačka Ilona Csáková?

Východní Čechy - Mezi protagonisty, kteří se rozhodli hubnout veřejně s Deníkem, patří i zpěvačka Ilona Csáková. Té se vloni v září narodil druhý syn. Jako každá matka, i ona v těhotenství přibrala a po porodu jí nějaké kilogramy zůstaly. Rozhodla se, že půjde příkladem ostatním mladým maminkám, a kil navíc se zbaví.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak hubne zpěvačka Ilona Csáková?

Východní Čechy – Mezi protagonisty, kteří se rozhodli hubnout veřejně s Deníkem, patří i zpěvačka Ilona Csáková. Té se vloni v září narodil druhý syn. Jako každá matka, i ona v těhotenství přibrala a po porodu jí nějaké kilogramy zůstaly. Rozhodla se, že půjde příkladem ostatním mladým maminkám, a kil navíc se zbaví.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak hubne zpěvačka Ilona Csáková?

Východní Čechy – Mezi protagonisty, kteří se rozhodli hubnout veřejně s Deníkem, patří i zpěvačka Ilona Csáková. Té se vloni v září narodil druhý syn. Jako každá matka, i ona v těhotenství přibrala a po porodu jí nějaké kilogramy zůstaly. Rozhodla se, že půjde příkladem ostatním mladým maminkám, a kil navíc se zbaví.

Jan Mlynář.

'Nevečeřet je nesmysl,' říká výživový poradce Mlynář

Hradec Králové /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Večeřet se musí. Hladovění na noc je nesmysl. Staré mýty, které se roky tradují, vyvrací i fotbalista a lyžařský instruktor z Hradce
Jan Mlynář, jenž se zabývá také výživovým poradenstvím.

Jan Mlynář.

'Nevečeřet je nesmysl,' říká výživový poradce Mlynář

Hradec Králové /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Večeřet se musí. Hladovění na noc je nesmysl. Staré mýty, které se roky tradují, vyvrací i fotbalista a lyžařský instruktor z Hradce
Jan Mlynář, jenž se zabývá také výživovým poradenstvím.

Ilustrační foto

Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a bio

Brusel – Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa za hovězí. Uvedla to agentura AP s odvoláním na hrubou verzi zprávy Evropské unie.

Oba pánové přihlášení do projektu Proměna mužů teď na sobě makají o sto šest. Jeden chce nějaké to kilo shodit, druhý přibrat.

Proměna mužů, část druhá

Oba pánové přihlášení do projektu Proměna mužů teď na sobě makají o sto šest. Jeden chce nějaké to kilo shodit, druhý přibrat.

Na kozí farmě v Čelechovicích se nenudí kozy, návštěvníci, už vůbec chovatelé

Kterak redaktorka na farmě Rózinka kozu Renatu podojila

Čelechovice na Hané - START: Prostějov, CÍL: Kozí farma Rózinka. Délka trasy? Necelých sedm kilometrů. Čas potřebný k jízdě? Dvanáct minut. Ukazuje mi měřič tras na internetu. V Čelechovicích mám být v jednu, je teprve 12:15, hlásím kolegyni, že jedu. „Máš čas!" říká Hanka. „Já ti nevím," říkám, ale zůstávám sedět u virtuální hromádky emailů, ačkoliv se znám. Po deseti minutách mi to nedá, a stejně vyrážím.

Ilustrační foto

Baníčku, my jsme s tebou i v Hospodě U Druhé šance

Ostrava - V televizní reality show z Ostravy nazvané Hospoda U Druhé šance, kterou vysílá dnes ČT 1 od 21.30 hodin, kde nejde o nic menšího než o zaměstnání v obnovené ostravské restauraci, pokračuje už jenom osm soutěžících. V další epizodě se s nimi vydáme na zápas fotbalového klubu Baník, kde uvaří oběd pro ostravský tým s Milanem Barošem v čele.

Filetování mečouna trvalo asi deset minut. Prosmažený chutná nejlépe s lehčím vínem.

Do Ústí připlaval mečoun

Trmice - Vážil zhruba pětadvacet kilogramů a jeho domovské moře omývalo břehy Itálie, do Trmic přicestoval kamionem.

Ilustrační foto

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

VAŘÍME S KOŘENÍM. Název kuchařské soutěže, díky níž můžete okusit tento pokrm.

Steak se sladkou zeleninou

Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!

Ilustrační foto

Oddejte se melounovému hodování

Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.

Farmářské kuře

Grilujeme s Deníkem – Farmářské kuře

Region - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, kterou překvapíte kamarády na party a hodí se pro děti i vyložené gurmány.

Ilustrační foto

Krásné nehty žádají vitaminy

Téma lámavých a třepících se nehtů bývá v ženských kolektivech často frekventované. Ženy si stěžují i radí navzájem. Je na místě navštívit nějakého odborníka či si nechat vlastní nehty překrýt umělými?

Klasický hovězí steak na grilu

Grilujeme s Deníkem – klasický hovězí steak zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého Sklizena přinášíme návod, jak připravit lahůdku z hovězího masa, klasický hovězí steak na grilu. Velmi podstatná je základní surovina, hovězí maso je s minimem tuku a přípravou na grilu nedochází k jeho přepalování ve finálním jídle.

Ilustrační foto.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

Grilované kotlety v jamajské marinádě s pivem.

VIDEO: Grilování s Kozlem

Praha - Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem. Pivo se hodí nejen jako osvěžující nápoj pro horké letní dny, ale také jako jedinečná ingredience do grilovacích receptů. Dodá jídlu nezaměnitelnou, výraznější chuť, lze ho využít například pro podlití samotného jídla nebo pro přípravu nejrůznějších marinád. Přihlížet by se v tomto případě mělo zejména ke kvalitě piva. Velkopopovický Kozel 11° splňuje všechny podmínky, a je tak dokonalým společníkem pro grilovací chvíle. Jeho vypilovaná, plná chuť a jemná hořkost pozvedne kvalitu pokrmu o stupínek výš.

PIKANTNÍ POKRM. Pro děti se dá připravit méně ostrá varianta. Se špagetami jim určitě bude chutnat.

Masové kuličky s bylinkami a citronem

V receptáři se každý týden věnujeme tématům pro zahrádkáře, chovatele a pěstitele. A protože víme, že je mezi našimi diváky mnoho amatérských, ale přesto vynikajících kuchařů, čas od času vyhlásíme také kuchařskou soutěž.

Jiří Švestka

Houby a jak je využít v kuchyni?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.