Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Ilustrační foto

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Východní Čechy - Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Ilustrační foto

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Na vítězném menu Ústeckého deníku si pochutnal nejeden návštěvník restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu. Na snímku host Bohumil Kocaj.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Místo sterilovaných žampionů čerstvé, tak to je nejzásadnější změna, kterou provedl kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen v posledním vítězném receptu.

Studentka blízkovýchodních studií ZČU Tereza Kučerová. Na hlavě má hidžáb, tedy šátek, ve kterém je vidět celý obličej

Plzeňanky nadchl Orient

Plzeň - V Plzni o víkendu vyvrcholil devítidenní festival arabské kultury, který pořádali studenti blízkovýchodních studií ZČU.

Jogurtový řízek.

HLASUJTE: Jogurt dal řízkům křehkost

Ústí nad Labem – Řízky pořádně naklepat, osolit, opepřit, vložit do jogurtové marinády a nechat uležet. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo, jako každý čtvrtek, podle čtenářů Ústeckého deníku.

Jako každý čtvrtek se v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Na snímku učenka oboru číšník – servírka Kristýna Vybíralová.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

Restaurace Mariani v Brně.

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

Ilustrační foto

Pro mlsné jazýčky

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem, a z loňských průzkumů vyplynulo, že 65 procent Čechů oslavovalo svátek zamilovaných doma. Aby se vám i letošní Valentýn vydařil, nechte se inspirovat speciálním menu, které ve vás rozproudí smysly a probudí nepoznané vášně.

Krajská vědecká knihovna v Liberci. Ilustrační foto.

O biblickém jídle se nejen mluvilo, také se ochutnávalo

Liberec – Za ochutnávku označil už své vyprávění překladatel bible Michal Krchňák, protože vzhledem k časovým možnostem nemohl rozebrat vše, co se týká daného tématu. Pravá ochutnávka návštěvníky jeho přednášky čekala následně v přísálí.

Ilustrační foto

Vytvořte si domácí kandované ovoce

V posledním vydání Receptáře poradila všem šikovným hospodyňkám paní Doc.Ing.Helena Uhrová, jak si vytvořit domácí kandované ovoce a dokonce i jak jej v kuchyni použít.

Ilustrační foto

Ze sklepů mizí rybářské náčiní,med i olej

Uničov/Olomouc – Dva skládací rybářské pruty, teleskopický rybářský prut, dva skládací navijáky, podběrák a batoh zmizely ze sklepa domu na ulici Dukelská v Uničově na Olomoucku. Neznámý pachatel se tam vloupal během posledních čtrnácti dnů, majiteli způsobil celkovou škodu ve výši sedmnáct tisíc korun.

Dubští kapři ve Volarech

Kapr na medu pro mlsné jazyky

Prachatice – Máte už kapřích řízků a bramborového salátu plné zuby? Zkuste experimentovat. Rybí maso lze upravovat na milion způsobů.

Restaurace Na Koupališti

Restaurace Na Koupališti

Sazovice /INZERCE/ -Restaurace Na Koupališti je vyjímečná svým interiérem a kuchyní, kteráje určena i opravdovým gurmánům.

Ilustrační foto

Olivová zlodějka dopadena

Teplice – Do prodejny se zdravou výživou se vydala na lup 37letá žena. Odcizila zde pětilitrové balení bio olivového oleje za téměř 1500 korun.

Pokrm z jater. Ilustrační foto

Ragú z kachních jater na červeném víně. I jako předkrm

Brno /LETNÍ GASTRONOMICKÝ ZÁŽITEK/ - Ragú z kachních jater na červeném víně podávané ve smažené nebo pečené bramborové misce připravil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Letní gastronomický zážitek šéfkuchař brněnského Sportbaru Aréna Jan Seibert.

Svíčková na hříbkách.

Vaříme s Deníkem: Svíčková na hříbkách

Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream v Českých Budějovicích obohatí mimořádně až zítra (dnes tam nejde proud) nabídku poledního menu recept od čtenářky Deníku. Poslala ho Dana Héroguelle z Borovan na Českobudějovicku.

Ilustrační foto

Krevety ve víně se salátem

Brno /LETNÍ GASTRONOMICKÝ ZÁŽITEK/ - Grónské krevety v bílém víně a na lůžku z listových salátů jsou druhým receptem seriálu Brněnského deníku Rovnost Letní gastronomický zážitek. Připravuje ho šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek.

Chobotnice Paul by profi sízkaře strčila do kapsy. Potvrdí se to i ve finále MS.

Španělští restauratéři chtějí koupit věštící chobotnici Paula

Madrid - Španělští obchodníci hodlají vykoupit z německého akvária zvířecí celebritu Paula. Za chobotnici s věšteckým nadáním nabízejí 30.000 eur (asi 760.000 korun), aby ho použili jako maskota pro svůj festival gastronomie zaměřené na mořské speciality včetně chobotnic.

Ilustrační foto

Salát s rostbeefem a sorbetem Bloody Mary

Brno /LETNÍ GASTRONOMICKÝ ZÁŽITEK/ - Salát s anglickým rostbeefem a sorbetem Bloody Mary představuje v prvním díle seriálu Letní gastronomický zážitek šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík.

Elita kuchařů hotelu International vařila pro více než sto hostů na slavnostním večeru.

Vaří reprezentanti. Pro 120 labužníků

Brno /REPORTÁŽ/ - Klap, klap, tepe v hotelové kuchyni nůž zlehka do podložky. Čepel se rytmicky zakusuje do křehkých cuketových plátků. A dužina se pod rukama kuchařského mistra ve vteřině rozpadá na miniaturní kostičky. Nakrájená zelenina prší na rozpálený olivový olej, a zakrátko může na dozlatova orestované cuketě spočinout lososová rolka. To všechno je ale jen začátek.

Ilustrační foto

Zdravé svačiny mohou být i z automatu

Tajemství školních svačin se v loňském roce snažil rozluštit rozsáhlý výzkum. Bohužel odhalil, že přesnídávky dětí obsahovaly příliš mnoho sladkostí, paštik či trvanlivých salámů.

Lukáš Čížek

Gastronomie je můj život

Špindlerův Mlýn– Je mu teprve 25let a už patří knejlepším českým kulinářům. Šéfkuchař OREA Hotelu Arnika Lukáš Čížek řídí kuchyni vnejvětším krkonošském hotelu a navíc pravidelně boduje na gastronomických soutěžích. Vté nejprestižnější, Kuchaři roku, se probojoval až do semifinále. „Je zatím velká dřina,“ říká vrozhovoru pro Krkonošskýdeník.

Ilustrační foto

Bezva inspirace na zdravé brambory

Lidé, obývající jihoamerické Andy dávno před naším letopočtem, znali přes dvě stě druhů brambor. V 16. století tuto plodinu přivezli mořeplavci do Španělska. S přáním, aby se uzdravil, poslal pak král Filip II. brambory nemocnému papeži.

Restaurace Na Výsluní

Oslavte Valentýna večeří pro dva!

Srch – U příležitosti svátku svatého Valentýna si pro vás Deník připravil exkluzivní soutěž o romantickou večeři pro dvě osoby v restaurantu Na Výsluní, který se nachází v Srchu u Pardubic.

Vaření v Mozaice s Lucií Nosovou

FOTOGALERIE: V Mozaice vařila Lucie Nosová

Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla v úterý večer v centru Mozaika na Kaňku zpěvačka, textařka a tanečnice Lucie Nosová. Tentokrát se vařilo po vegetariánsku. Recept na její oblíbené jídlo najdete na konci článku!

Tradiční vánoční soutěž o nejlepší bramborový salát v Dobřanech.

Nejlepší saláty byly v Dobřanech tentokrát dva

Dobřany - Kulináři, kteří se rok co rok zapojují do již tradiční vánoční soutěže o nejlepší bramborový salát v Dobřanech se letos dočkali překvapení. V desátém ročníku Velké ceny Josefa Šnebergera, která má zázemí v pivnici manželů Hájkových, obsadili první místa hned dva kuchaři. A o druhé se dělili dokonce tři. Takovou situaci tu ještě nikdo nezažil.

Ilustrační foto.

Ať žije silvestr a Nový rok 2010

Rok se s rokem sešel a opět jsou před námi oslavy silvestra a Nového roku. Každý, kdo se rozhodne pořádat silvestrovskou party, nemá touhu stát celý večer u plotny nebo běhat kolem hostů. V tento rozverný den se chceme hlavně bavit. A všichni!

Ilustrační foto.

Ryba na vánoční stůl: slavnostně a netradičně

K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.

Ilustrační foto

Předvánoční relax: Pečeme zdravé cukroví

Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.

Ilustrační foto

Před chřipkou ochrání polévky!

Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.

Ilustrační foto

Jezte hrách, předejdete srdečním onemocněním

Ve středověku naši předci na hrachu vyrostli. Nezřekli se ho ani ve sváteční dny. Velikonoce i Vánoce na dlouho spojili s pučálkou, opraženým hrachem se škvarky nebo se skořicí a medem. Tehdy možná ani netušili, jak zdravou to zeleninu jedí.