Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Pštrosí farma v Radkově-Dubové.

Pštrosí maso je ještě zdravější než krůtí

Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.

Ilustrační foto.

Kulinářské toulky světem

Doba letních dovolených už je pryč, ale alespoň kousek z ní si můžete oživit nejen ve vzpomínkách, ale i v kuchyni. Přinášíme vám recepty a kulinářské zážitky ze tří světových kontinentů.

Ilustrační foto

Sport a pak relax v sauně? Raději NE!

I když máte pocit, že samotným sportováním tělu maximálně prospějete, bez pořádného odpočinku po výkonu si můžete spíše ublížit. Pokud si totiž dostatečně neodpočinete, může dojít nejen k poklesu sportovního výkonu, ale i k přetížení organismu.

Ilustrační foto

Drastické diety mohou způsobit průjem

Drastické hubnutí může způsobit zdravotní potíže. Na radikální změnu jídelníčku, kterou diety předepisují, není totiž lidský organismus zvyklý. Například očistná jablečná dieta, která kromě ovoce předepisuje poslední den vypít večer půl šálku olivového oleje. Diety můžou proto zdánlivě nelogicky způsobit průjem.

Zatím měli návštěvníci možnost ochutnat například mořské plody, které skvěle připravoval Miloš Štěpnička, ale také domácí ryby v nejrůznějších úpravách.

Vůně rybích pokrmů lákala k ochutnávce

Prachatice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Již počtvrté měli možnost milovníci dobrého vína a specialit připravených z čerstvých ryb vychutnat si obojí na jednom místě.

Ilustrační foto.

Vaříme a pečeme z plodů podzimu

Každý zahradník se těší na bohatou úrodu. A když přijde, přemýšlí o tom, jak s ní naložit, aby ani kousek nepřišel nazmar. V první řadě přijdou plody na raně podzimní stůl ve formě koláčů nebo ovocných knedlíků, okurkových a rajských salátů. Houby pak v podobě smaženice, guláše nebo ve skvělé bramboračce. Přinášíme vám několik námětů, jak se záplavou plodů naložit.

David Turecký

Vyletněná kuchařka: V kuchyni s... Janem Rosákem

Severní Čechy /VÍTĚZOVÉ SOUTĚŽE, RECEPTY/- Po moderování zábavných programů a různých soutěží se Jan Rosák stal průvodcem v pořadu Gastroagent JR na televizní stanici pro gurmány, TV Paprice. Ke gastronomii a jídlu má tedy vztah vřelý, jak to má ale s vařením?

ilustrační foto

Italská kuchyně: čerstvá rajčata, bazalka a tradice

Na co její mladší a noblesnější francouzská kolegyně potřebuje celý den, jí stačí jen pár hodin, někdy i minut. Je sofistikovaně jednoduchá. Nejvíc jí to sluší v červeno-zeleno-bílých barvách. Řeč je o italské kuchyni.

Lukáš Šembera.

Jezdce Šemberu na mistrovství světa trápí kvalifikace

Brno /ROZHOVOR/ - Zatím marně se o svůj první světový bod snaží brněnský jezdec Lukáš Šembera. Šestnáctiletý mladík na stroji aprilia italského týmu Matteoni měl v několika letošních závodech třídy 125 ccm k bodovanému místu hodně blízko, jenže odstředivé síly bývají mocné.

Ilustrační foto

Poznávejte země i prostřednictvím jejich kuchyně

I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.

Ilustrační foto.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Ilustrační foto

Odhalte tajemství grilování

Grilování je nejenom módní zpříjemnění sobotního odpoledne, ale když se umí, tak je výsledkem i kulinářský zážitek.

Věčné mládí

V životě by mě nenapadlo přemýšlet nad stopami plynoucího času, natož volit nějaké zadržovací strategie.

U PLOTNY. David Vaculík (vpravo) s žáky hradišťské sportovní školy při přípravě jídla.

Školáci vařili s hercem Davidem Vaculíkem

Uherské Hradiště - Týden zdravého životního stylu zažily děti ze Základní školy Sportovní Uherské Hradiště. Čekal je pestrý program, jako byla ukázka výcviku dravců, několik exkurzí, výukové programy, vycházky, turnaje, zápasy nebo besedy.

Ilustrační foto

Kapr čtyřikrát jinak

Díky pracovitým předkům máme dostatek rybníků a tím ipestrý výběr sladkovodních ryb. Český, respektive třeboňský či pohořelický kapr je dokonce mezi gurmány igurmety mezinárodně známýpojem.

Ilustrační foto

Zdravé jídlo potřebuje kvalitní tuk

Co znamená vařit zdravě? Zbavit se všech jídel, které máte tak rádi? Ne! Odborníci upozorňují: odstranit z kuchyně veškeré maso a tuky není správné. Postačí, když změníte špatné návyky.

Šéfkuchař Majestic Plaza Dušan Metelka připravuje vizkózní Mojito s espumou Coca-Cola. V principu jde o to, že se jednotlivé složky nápoje mojito společně rozmixují.

VIDEO: Molekulární gastronomie je věda

Praha 8 -Šéfkuchař Dušan Metelka stvořil takové delikatesy jakoespumu ze svíčkové na smetaně připravovanou v tekutém dusíku s jeřabinovým kaviárem, zmrzlinu z olivového oleje s čokoládou a capuccino s makaronem.

Ilustrační foto

Jak správně očistit organismus po zimě

Orlickoústecko - Odlehčení a pročištění organismu po energeticky bohatém zimním stravování by rozhodně nemělo být pomocí průjmu. Průjem, ať již způsobený nesprávnou dietou, nemocí nebo dokonce záměrně vyvolaný, nepřináší nikdy nic dobrého. Proto je vždy zapotřebí průjem léčit.

Ovocný salát

Jak připravit hříšný salát

Svatý Valentýn bývá příležitostí zamilovaných, dát si společně dobré jídlo. Nabízíme dva recepty, které svou chutí vzbudí touhu a svým složením navíc prospějí zdraví vašeho srdce například vitaminy, vlákninou, esenciálními mastnými kyselinami.

Oldřich Bartošek z Křenovic

PF 2009: Neotáčejme se jak korouhvičky ve větru

Běžná přání k novému roku se vejdou do obyčejné obálky. Ale ta, která posílá Oldřich Bartošek z Křenovic, se musí dát do balíku. Nejsou velká, ale umělecký kovář přece nebude rozesílat papírová péefka. Raději je vyrobí z kovu.

Restaurace Valhalla.

Valhalla - místo bohů bez božského jídla i prostředí

Brno - Valhalla byla sídlem bohů starověkých Keltů. Vbrněnské restauraci Valhalla vKopečné ulici ale božské jídlo ani prostředí hosté nenajdou. Spíš ponurý sklep se zaprášenou výzdobou na stěnách a vkuchyni kuchaře, který vzásobách nenašel rajčatový protlak, kokos a plete si lososa sčerveně obarveným masem tresky.

Kluci v akci v hradecké základní škole v Kuklenách

Kluci v akci uvařili oběd hradeckým dětem

Hradec Králové - Kuřecí wok s kešu ořechy, těstoviny aglio ollio, knackebrot s uzeným lososem, marocký mrkvový salát a smažený ananass kokosem. Tímto menu nakrmili děti známí „kluci v akci“ Ondřej Slanina a Filip Sajler.

Ilustrační foto.

Řepkový olej se vlastnostmi podobá olivovému

Svitavsko - Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 procent a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 procent) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3.

Zámek v Častolovicích.

Jak si prohlédnou zámek nevidomí? Pomocí hmatu

Častolovice - Látka, dřevo, kov, oblá ouška od hrníčků, kožené či látkové tapety, vyřezávané opěradlo křesla. Při prohlídce zámku možná tento předmět či materiál turistu zaujme, ale nevyvolá v něm takový úžas, jako u nevidomého, který si na něj může sáhnout.

KlasA - grilování

Stolování pod modrou oblohou aneb grilujeme na zahradě

Blíží se léto a řada z nás se nepochybně těší, až bude moci poprvé vyrazit k vodě. Pak jsou ale tací, kteří se už nemohou dočkat, až roztopí pod kotlem – tedy vlastně pod grilem. Tak aby se vám v letní kuchyni dařilo, nabízíme vám pár rad a receptů.

Nákupní košík Deníku

Nákupní košík Deníku

Prostějov - Cenové srovnání, které jsme učinili ve středu 28. května v dopoledních hodinách v prostějovských obchodech.

Ilustrační foto

Italská kuchyně nejsou pouze těstoviny

Hradec Králové -Kromě těstovin a pizzy jsou v Itálii oblíbené také pokrmy z ryb a masa nebo znamenitá rizota. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, časté jsou bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další.