Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.
Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.
Ve středověku naši předci na hrachu vyrostli. Nezřekli se ho ani ve sváteční dny. Velikonoce i Vánoce na dlouho spojili s pučálkou, opraženým hrachem se škvarky nebo se skořicí a medem. Tehdy možná ani netušili, jak zdravou to zeleninu jedí.
Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.
Doba letních dovolených už je pryč, ale alespoň kousek z ní si můžete oživit nejen ve vzpomínkách, ale i v kuchyni. Přinášíme vám recepty a kulinářské zážitky ze tří světových kontinentů.
I když máte pocit, že samotným sportováním tělu maximálně prospějete, bez pořádného odpočinku po výkonu si můžete spíše ublížit. Pokud si totiž dostatečně neodpočinete, může dojít nejen k poklesu sportovního výkonu, ale i k přetížení organismu.
Drastické hubnutí může způsobit zdravotní potíže. Na radikální změnu jídelníčku, kterou diety předepisují, není totiž lidský organismus zvyklý. Například očistná jablečná dieta, která kromě ovoce předepisuje poslední den vypít večer půl šálku olivového oleje. Diety můžou proto zdánlivě nelogicky způsobit průjem.
Prachatice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Již počtvrté měli možnost milovníci dobrého vína a specialit připravených z čerstvých ryb vychutnat si obojí na jednom místě.
Každý zahradník se těší na bohatou úrodu. A když přijde, přemýšlí o tom, jak s ní naložit, aby ani kousek nepřišel nazmar. V první řadě přijdou plody na raně podzimní stůl ve formě koláčů nebo ovocných knedlíků, okurkových a rajských salátů. Houby pak v podobě smaženice, guláše nebo ve skvělé bramboračce. Přinášíme vám několik námětů, jak se záplavou plodů naložit.
Severní Čechy /VÍTĚZOVÉ SOUTĚŽE, RECEPTY/- Po moderování zábavných programů a různých soutěží se Jan Rosák stal průvodcem v pořadu Gastroagent JR na televizní stanici pro gurmány, TV Paprice. Ke gastronomii a jídlu má tedy vztah vřelý, jak to má ale s vařením?
Na co její mladší a noblesnější francouzská kolegyně potřebuje celý den, jí stačí jen pár hodin, někdy i minut. Je sofistikovaně jednoduchá. Nejvíc jí to sluší v červeno-zeleno-bílých barvách. Řeč je o italské kuchyni.
Brno /ROZHOVOR/ - Zatím marně se o svůj první světový bod snaží brněnský jezdec Lukáš Šembera. Šestnáctiletý mladík na stroji aprilia italského týmu Matteoni měl v několika letošních závodech třídy 125 ccm k bodovanému místu hodně blízko, jenže odstředivé síly bývají mocné.
Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který svému řemeslu rozumí. Vznikají v ní jídla na pohled i chuťově luxusní
I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.
Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.
Brno /FOTOGALERIE/ - Skvělá přesnídávková polévka i poctivý tmavý guláš. Jen svíčková by zasloužila víc smetany, ze zeleninového základu toho v ní zbylo moc
Uherské Hradiště - Týden zdravého životního stylu zažily děti ze Základní školy Sportovní Uherské Hradiště. Čekal je pestrý program, jako byla ukázka výcviku dravců, několik exkurzí, výukové programy, vycházky, turnaje, zápasy nebo besedy.
Díky pracovitým předkům máme dostatek rybníků a tím ipestrý výběr sladkovodních ryb. Český, respektive třeboňský či pohořelický kapr je dokonce mezi gurmány igurmety mezinárodně známýpojem.
Co znamená vařit zdravě? Zbavit se všech jídel, které máte tak rádi? Ne! Odborníci upozorňují: odstranit z kuchyně veškeré maso a tuky není správné. Postačí, když změníte špatné návyky.
Praha 8 -Šéfkuchař Dušan Metelka stvořil takové delikatesy jakoespumu ze svíčkové na smetaně připravovanou v tekutém dusíku s jeřabinovým kaviárem, zmrzlinu z olivového oleje s čokoládou a capuccino s makaronem.
Orlickoústecko - Odlehčení a pročištění organismu po energeticky bohatém zimním stravování by rozhodně nemělo být pomocí průjmu. Průjem, ať již způsobený nesprávnou dietou, nemocí nebo dokonce záměrně vyvolaný, nepřináší nikdy nic dobrého. Proto je vždy zapotřebí průjem léčit.
Svatý Valentýn bývá příležitostí zamilovaných, dát si společně dobré jídlo. Nabízíme dva recepty, které svou chutí vzbudí touhu a svým složením navíc prospějí zdraví vašeho srdce například vitaminy, vlákninou, esenciálními mastnými kyselinami.
Písková Lhota - Bioložka a publicistka Marcela Stránská připravila pro čtenáře Nymburského deníku sérii dalších receptů na nízkoenergetická jídla vždy pro 4 osoby.
Hradec Králové - Svátky jsou pryč, ale kilogramy nám zůstaly. Jak si poradit s kuchyní? O spokojené strávníky se umí postarat Oldřich Čížek z piletické firmy Gastrom.
Běžná přání k novému roku se vejdou do obyčejné obálky. Ale ta, která posílá Oldřich Bartošek z Křenovic, se musí dát do balíku. Nejsou velká, ale umělecký kovář přece nebude rozesílat papírová péefka. Raději je vyrobí z kovu.
Polička - Zaměstnanci a žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Polička představují novou vánoční recepturu. Vyzkoušejte i Vy kapra v netypické úpravě, která není tak náročná na přípravu ani suroviny, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Brno - Valhalla byla sídlem bohů starověkých Keltů. Vbrněnské restauraci Valhalla vKopečné ulici ale božské jídlo ani prostředí hosté nenajdou. Spíš ponurý sklep se zaprášenou výzdobou na stěnách a vkuchyni kuchaře, který vzásobách nenašel rajčatový protlak, kokos a plete si lososa sčerveně obarveným masem tresky.
Hradec Králové - Kuřecí wok s kešu ořechy, těstoviny aglio ollio, knackebrot s uzeným lososem, marocký mrkvový salát a smažený ananass kokosem. Tímto menu nakrmili děti známí „kluci v akci“ Ondřej Slanina a Filip Sajler.
Svitavsko - Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 procent a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 procent) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3.
Častolovice - Látka, dřevo, kov, oblá ouška od hrníčků, kožené či látkové tapety, vyřezávané opěradlo křesla. Při prohlídce zámku možná tento předmět či materiál turistu zaujme, ale nevyvolá v něm takový úžas, jako u nevidomého, který si na něj může sáhnout.
Blíží se léto a řada z nás se nepochybně těší, až bude moci poprvé vyrazit k vodě. Pak jsou ale tací, kteří se už nemohou dočkat, až roztopí pod kotlem – tedy vlastně pod grilem. Tak aby se vám v letní kuchyni dařilo, nabízíme vám pár rad a receptů.