Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.

Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník

Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem

Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.

Řepkový olej je důležitý pro zdraví srdce a cév.

Lidé ho mají za obyčejný. Přesto jde o zdravotní poklad, který sníží cholesterol

Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.

Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?

Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.

Spálení pokožky zvyšuje riziko tvorby vrásek, pigmentových skvrn i onemocnění rakovinou kůže.

Předejděte spálení pokožky. S našimi radami získáte krásně opálené tělo

Dovolená klepe na dveře, a pokud se už ani vy nemůžete dočkat, až se po celém roce uvelebíte na pláži a necháte sluneční paprsky, aby si pohrály s barvou vaší kůže, máme pro vás několik tipů. K dokonalému opálení totiž potřebujete znát, jaký opalovací krém vybrat, jak často se mazat, jaký vybrat ochranný faktor, jak dlouho můžete být na slunci, zda k lepšímu opálení dopomůže olivový olej a jakým jídlem podpořit snědou pokožku, aby vám opálení vydrželo co nejdéle.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Telecí krk

Oběd jako od šéfkuchaře. Příprava pečeného telecího krku vyžaduje trpělivost

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso. 

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese. Recept, který si zamilujete

Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat. 

Co je uvnitř? Přece plejáda vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších prospěšných látek.

Povzbuzuje libido. Vedli válku o jeho původ. Šest faktů o hummusu

Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.