Habry – Lepší zdravotní péče se po letech dočkají pacienti v Habrech. Od ledna roku 2019 se zde otevře nová chirurgická ambulance, která bude navíc ordinovat i v pozdních odpoledních hodinách.
Pokryjeme 100 procent Evropy, stojí v jednom z posledních příspěvků na Twitteru výstředního majitele automobilky Tesla Elona Muska. V Česku už jsou takové stanice tři.
Benešovsko - Blíží se tříkrálová sbírka, které se pravidelně účastní i Farní charita Benešov. Sbírka probíhá po celorepublikově pod záštitou Charity ČR. Pokladničky budou po skončení koledování opět na úřadech rozpečetěny a výnos se sejde na společném sbírkovém kontě.
Ústí nad Labem, Děčín – Až se v neděli krátce po 15. hodině rozehraje v Praze na Královce další ročník basketbalového Utkání hvězd KNBL, bude u toho i šestice basketbalistů z Ústí a Děčína.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Do pobočky banky UniCredit Bank na náměstí T. G. Masaryka vešel v pátek 28. prosince odpoledne muž, měl při vstupu vystřelit do stropu a poté zadržet devět rukojmí. Později jedno z nich propustil.
Karel Hybš se narodil v roce 1943 v bytě na pražském Hlavním nádraží, kde žil až do roku 1968. Oslavil tam i svatbu. K Československým drahám nastoupil v roce 1964. Amatérsky se věnuje i divadlu a kouzlení. Pro rodinu sepsal vzpomínky, jejichž útržky týkající se života na „hlaváku“ s jeho svolením zveřejňujeme.
Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku kvůli silnému větru nejede a zřejmě to tak zůstane i o prodlouženém silvestrovském víkendu. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu, řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.
/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.
Co zásadního se stalo v roce 2018 v naší zemi? Které události nejvíce ovlivnily náš kraj? Souhrn toho nejzásadnějšího, co se v roce 2018 odehrálo, pro své čtenáře připravili redaktoři Deníku. A to hned ve dvou přílohách. Ta první je souhrnem nadregionálních událostí a najdete ji vloženou v Deníku už v sobotu 29. prosince. Druhou přílohou je speciální Ročenka zaměřená na dění ve vašem regionu.
Trendy naší gastronomie a speciality regionální kuchyně můžete osobně ochutnat na nadcházejícím Grand Restaurant Festivalu, který zprostředkuje ochutnávku v nejlepších restauracích a za výhodnou cenu.
Boj se suchem, znečištěním ovzduší a tři až čtyři zákony o odpadech budou patřit mezi priority ministerstva životního prostředí pro příští rok. Uvedl to ministr Richard Brabec (ANO). Kromě toho resort připravil novelu zákona o emisních povolenkách, o ochraně přírody a krajiny nebo o invazních druzích, jež jsou v legislativním plánu vlády na příští rok.
České děti si v současnosti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku než na tradičním kaprovi. Kuřecí řízek jich má zhruba 44 procent, kapra asi třetina. Výrazně méně obvyklé jsou jiné ryby než kapr, vepřový řízek či vinné klobásy. Oblíbenost různých vánočních jídel se liší podle regionů. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 26 tisíc dětmi, které zveřejnil Český statistický úřad na svém webu.
Kladensko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?
Mělník – V příštím roce se bude s největší pravděpodobností konečně stěhovat městská knihovna z vily Karoly do zrekonstruovaného Domu služeb na náměstí Karla IV.
Liberec – Zpestřete si Štědrý den a přijďte si zabruslit do Home Credit Areny. Ta se bruslařům otevře od 13 do 15 hodin. Pro všechny návštěvníky bude v tento den bruslení zdarma. O den později se otevřou brány Svijanské arény, zabruslit si zde můžete do 1. ledna.
Horníci jsou tvrdí chlapi, pro ostré slovo a třeba i ránu nejdou daleko. Jsou ale okamžiky, kdy i takovým tvrďákům ukápne slza. Třeba když jejich kolegové po směně nevyfárají a po nějaké době jejich těla vyvezou na povrch až záchranáři.
Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.
Poděbrady – Nadějná kuchařka Kristýna Janušková z Hotelové školy z Poděbrad se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Velké finále se uskuteční 4. prosince v pražském gastro studiu Chefparade+. Pro nejlepší školy a soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 45 tisíc korun. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. O postup do finále usilovalo více než 140 studentů z celkem 43 středních škol.
Název aloe vera známe především z kosmetického průmyslu. Jde o sukulentní rostlinu, jejíž dužnaté listy obsahují gel plný cenných látek působících blahodárně nejen na pleť, ale také třeba na trávení. Přesto jeho konzumaci raději předem zkonzultujte s lékařem.
Ještě před dvěma měsíci se mohlo zdát, že z houbové sezony nebude nic. V první záříjové dny nakonec zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.
Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.
Pokud vám někdo položí otázku, odkud pochází bazalka, většina z nás by jistě odpověděla, že z Evropy. Ale není tomu tak – pochází z Indie a v kuchyni ji zde používají více než 5000 let. V Evropě je téměř naprostým nováčkem a přeci se u nás velice dobře zabydlela.
Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.
Ta nejlepší gastronomická sezona v roce je konečně tady! I letos má léto má opravdu co nabídnout, tak hurá ke stolu ke grilovaným masům, šťavnaté zelenině a dokonale sladkým dezertům.
Při vaření s dětmi jsou alfou a omegou jednoduchost a bezpečnost. Vyberte si zábavný recept, zjednodušte jeho jednotlivé kroky a přesvědčte se, že se při přípravě nemůže dětem nic stát. Poradíme vám, jak na to.
Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.
Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.
James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.
Pro chutné plody tomelu japonského se používá více názvů. Říká se jim churmy, kakichurmy, tomely, persimmony nebo také čínské švestky. Nejčastěji se ale setkáme s jednoduchým označením kaki.
„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.
Plzeň - Pyrenejské dobroty si v rámci rozsáhlého projektu Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách připravila také 15. základní škola Terezie Brzkové ve Skvrňanech.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Hradec Králové - Adnaluské gaspacho, valencijská paella a pomeranč s olivovým olejem a medem. Takové menu si ve středu v rámci Dne španělské kuchyně vychutnali žáci hradecké ZŠ Milady Horákové.
Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína.
Mělník - Časy, kdy byli vegetariáni v restauracích odkázáni jen na vyhlášený smažák, už dávno minuly. V Mělníku si stejně jako ve většině měst ve středních Čechách mohou hosté vybírat ze širší nabídky jídel, která neobsahují maso. Vegetariáni nejsou opomíjeni dokonce ani v jídelnách a bistrech.
Leden je na podomácku vypěstovanou zeleninu chudý měsíc. Za oknem se nám to ale může zelenat - podobně jako se rychle vyžene řeřicha, během pár týdnů se dá sklízet i mladá roketa.
Ben s Barrym ze SORTED připravili filet z lososa prodchnutý vánočními příchutěmi. K němu přichystali i jednoduchý teplý bramborový salát a pokud patříte k těm, kteří nemají rádi tradičního českého kapra a rádi by si ke štědrovečerní večeři připravili něco trochu jiného, je pro vás tento recept jako ušitý.
Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Teplice nad Metují – Denisa Burgetová ze Střední školy hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují získala třetí místo v 5. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.
Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Během svátků však často polevíme v disciplíně a dopřáváme si více než jindy.
Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.
O Vánocích lidé přiberou až tři kila! Menu si přitom můžete upravit tak, aby bylo méně kalorické a nestala se z vás koule. Upečte zdravé cukroví a nekupujte sladké likéry!
Teplice nad Metují - Nadějná kuchařka Denisa Burgetová ze Střední školy hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují je jednou z 15 finalistů 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.