Kreativ

ŠTÍTEK: olivový olej

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Strejda Zápotocký mě pohladil po pěšince, vzpomíná obyvatel Hlavního nádraží

Karel Hybš se narodil v roce 1943 v bytě na pražském Hlavním nádraží, kde žil až do roku 1968. Oslavil tam i svatbu. K Československým drahám nastoupil v roce 1964. Amatérsky se věnuje i divadlu a kouzlení. Pro rodinu sepsal vzpomínky, jejichž útržky týkající se života na „hlaváku“ s jeho svolením zveřejňujeme.

Ilustrační foto.

Tisíce lidí netuší, že mají žloutenku typu C. Nakazit se mohli v nemocnici

/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.

Ilustrační foto.

Rok 2018 očima Deníku… a co nás čeká v roce 2019

Co zásadního se stalo v roce 2018 v naší zemi? Které události nejvíce ovlivnily náš kraj? Souhrn toho nejzásadnějšího, co se v roce 2018 odehrálo, pro své čtenáře připravili redaktoři Deníku. A to hned ve dvou přílohách. Ta první je souhrnem nadregionálních událostí a najdete ji vloženou v Deníku už v sobotu 29. prosince. Druhou přílohou je speciální Ročenka zaměřená na dění ve vašem regionu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chce bojovat se suchem a znečištěným ovzduším

Boj se suchem, znečištěním ovzduší a tři až čtyři zákony o odpadech budou patřit mezi priority ministerstva životního prostředí pro příští rok. Uvedl to ministr Richard Brabec (ANO). Kromě toho resort připravil novelu zákona o emisních povolenkách, o ochraně přírody a krajiny nebo o invazních druzích, jež jsou v legislativním plánu vlády na příští rok.

Ilustrační foto

Co jedí děti na Štědrý večer? Kuřecí řízek nebo kapra

České děti si v současnosti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku než na tradičním kaprovi. Kuřecí řízek jich má zhruba 44 procent, kapra asi třetina. Výrazně méně obvyklé jsou jiné ryby než kapr, vepřový řízek či vinné klobásy. Oblíbenost různých vánočních jídel se liší podle regionů. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 26 tisíc dětmi, které zveřejnil Český statistický úřad na svém webu.

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kladensko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto.

Knihovna se nejspíš během roku přestěhuje

Mělník – V příštím roce se bude s největší pravděpodobností konečně stěhovat městská knihovna z vily Karoly do zrekonstruovaného Domu služeb na náměstí Karla IV.

Veřejné bruslení. Ilustrační snímek.

Přijďte si zabruslit do liberecké Home Credit Areny

Liberec – Zpestřete si Štědrý den a přijďte si zabruslit do Home Credit Areny. Ta se bruslařům otevře od 13 do 15 hodin. Pro všechny návštěvníky bude v tento den bruslení zdarma. O den později se otevřou brány Svijanské arény, zabruslit si zde můžete do 1. ledna.

U stonavského Dolu ČSM někteří lidé zapalují svíčky za zahynulé horníky.

Havíři zapalovali svíčky za kolegy a kamarády, a plakali

Horníci jsou tvrdí chlapi, pro ostré slovo a třeba i ránu nejdou daleko. Jsou ale okamžiky, kdy i takovým tvrďákům ukápne slza. Třeba když jejich kolegové po směně nevyfárají a po nějaké době jejich těla vyvezou na povrch až záchranáři. 

V pražském Divadle na Vinohradech se 5. dubna uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů ankety o nejpopulárnější osobnosti televizní obrazovky TýTý 2013. Do dvorany slávy byla uvedena herečka Jana Štěpánková.

Zemřela herečka Jana Štěpánková, bylo jí 84 let

Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.

Kuskusový salát s tuňákem v parmazánovém košíčku.

Mladá kuchařka z Poděbrad míří do finále soutěže Svačina roku

Poděbrady – Nadějná kuchařka Kristýna Janušková z Hotelové školy z Poděbrad se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Velké finále se uskuteční 4. prosince v pražském gastro studiu Chefparade+. Pro nejlepší školy a soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 45 tisíc korun. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. O postup do finále usilovalo více než 140 studentů z celkem 43 středních škol.

Aloe vera

Aloe vera hojí popáleniny, s vnitřním užíváním ale opatrně

Název aloe vera známe především z kosmetického průmyslu. Jde o sukulentní rostlinu, jejíž dužnaté listy obsahují gel plný cenných látek působících blahodárně nejen na pleť, ale také třeba na trávení. Přesto jeho konzumaci raději předem zkonzultujte s lékařem.

Petržel

Petržel pěstovali už Řekové i Římané. Jaké je její nejčastější užití?

Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.

Bazalka - ilustrační foto

Bazalka v Evropě zdomácněla. Víte ale, odkud pochází?

Pokud vám někdo položí otázku, odkud pochází bazalka, většina z nás by jistě odpověděla, že z Evropy. Ale není tomu tak – pochází z Indie a v kuchyni ji zde používají více než 5000 let. V Evropě je téměř naprostým nováčkem a přeci se u nás velice dobře zabydlela.

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

nové koření

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

Den španělské kuchyně na 15. ZŠ Skvrňany

FOTO: Školu provoněly španělské vůně

Plzeň - Pyrenejské dobroty si v rámci rozsáhlého projektu Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách připravila také 15. základní škola Terezie Brzkové ve Skvrňanech.

pikantní kuřecí křídla

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Žáci hradecké ZŠ MIlady Horákové si pochutnali na španělské kuchyni.

Za oknem sníh, na talíři slunné Španělsko

Hradec Králové - Adnaluské gaspacho, valencijská paella a pomeranč s olivovým olejem a medem. Takové menu si ve středu v rámci Dne španělské kuchyně vychutnali žáci hradecké ZŠ Milady Horákové.

Římský kmín

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

Ilustrační foto.

Vegetariáni nejsou odkázáni na smažák

Mělník - Časy, kdy byli vegetariáni v restauracích odkázáni jen na vyhlášený smažák, už dávno minuly. V Mělníku si stejně jako ve většině měst ve středních Čechách mohou hosté vybírat ze širší nabídky jídel, která neobsahují maso. Vegetariáni nejsou opomíjeni dokonce ani v jídelnách a bistrech.

Vánoční losos

Vánoční losos

Ben s Barrym ze SORTED připravili filet z lososa prodchnutý vánočními příchutěmi. K němu přichystali i jednoduchý teplý bramborový salát a pokud patříte k těm, kteří nemají rádi tradičního českého kapra a rádi by si ke štědrovečerní večeři připravili něco trochu jiného, je pro vás tento recept jako ušitý.

Hana Budková (na snímku) a Veronika Šijanová uspěly v soutěži o Svačinu roku.

Studentky poděbradské hotelovky uspěly se Svačinou roku

Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

cukroví, ilustrační foto

Vánoční jídelníček, který chutná a neškodí

Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Během svátků však často polevíme v disciplíně a dopřáváme si více než jindy.

Musí to být kapr?

Vánoční ryba není jenom kapr!

Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.

Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

arašídový chlebíček

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

jalovec

Jalovec se provoněl až do mytologie

Jalovec je rostlina tak stará, že už měla čas stát se součástí mytologie. Ve starém Řecku se věřilo, že může být prostředníkem mezi životem a smrtí. Duše zesnulých zůstala po smrti zaklesnutá v jalovcovém keři, což mohlo znamenat naději na její návrat do světa živých. Ve středověku zase lidé věřili, že větve jalovce odpuzují démony.