Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Karviňáci si na dobrou gastronomii moc nepotrpí

ANKETA/ Je možné se v Karviné dobře najíst? To záleží vždy na nárocích konkrétního hosta. Obyvatelé Karviné se v anketě shodli, že se ve městě kvalitně najíst dá, některým ale chybí místo pro slavnostnější okamžiky.

OBRAZEM: V Kyjově jedli šváby. Na Gastro Festivalu

Kyjov – Jist, pít, bavit se je heslem prvního Gastro Festivalu, který se od pátku do soboty konal v Kyjově. Návštěvníci mohli v patnácti stáncích ochutnat tradiční slovácké pokrmy, speciality v podobě raw stravy a šnečích i hmyzích pokrmů.

Zelenina na různý způsob, to je piknik Vegget´17

Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.

V Zoo Praha můžete ochutnat pochoutky z hmyzu. O víkendu se koná Den hmyzožravců

Praha - O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.

Prague Food Festival vstupuje do druhé dekády

Praha - Labužníci a gurmáni pozor! V pořadí již 21. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejvěhlasnější gastronomické akce v naší zemi, se po dlouhé době přesouvá na nové místo. od 26. do 28. května jej poprvé přivítá Národní kulturní památka Vyšehrad. Návštěvníci budou mít opět unikátní možnost ochutnat pokrmy špičkových pražských i mimopražských restaurací z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Vedle nich bude pro všechny připravena bohatá nabídka osvěžujících nápojů, různorodých delikates, ale také hudba, řada cooking shows, workshopů či přednášek o zdravé stravě. Prague Food Festival je zkrátka svátkem každého milovníka dobrého jídla a pití.

Marek Benda: V barech se může kouřit dál, zákaz kouření v nich platit nebude

Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.

Marek Benda: V barech se může kouřit dál, zákaz kouření v nich platit nebude

Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové se blíží

Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily

Soutěž O nejlepší školní oběd 2017

Praha - Společnost pro výživu za podpory velkoobchodu MAKRO ČR vyhlašuje již osmý ročník soutěže O nejlepší školní oběd. Týmy ze školních jídelen letos změří své síly při přípravě tříchodového menu se zaměřením na zdravou výživu. Uzávěrka přihlášek je již 30. dubna 2017. Cílem soutěže je upozornit na význam vyváženého stravování ve školách a na rizika spojená s dětskou obezitou.

Čeští kuchaři jedou soutěžit v cateringu do Lyonu, už tam uspěli

Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.

Šneci u nás mají budoucnost, říká chovatel z Přerovska

Nahošovice – Šnečí maso je ve světě známým pojmem a v mnoha restauracích jej podávají jako specialitu, většinou za vysoké ceny. Chovatel šneků z Nahošovic na Přerovsku Vlastimil Čevela chce pokrmy ze šneků dodávat i do našich restaurací a naučit tak šneky Čechy nejen jíst, ale i připravovat.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

O sto let zpátky v čase. Vážanští posnídali na zámečku

Vážany nad Litavou /REPORTÁŽ/ – Národní výbor, knihovna i chovatelské středisko dřív sídlily ve dvoře s velkou rezidencí, který ve Vážanech nad Litavou vybudovali koncem 16. století Jezuité a později se dočkal klasicistní úpravy. Přesně před sto lety, v roce 1916, objekt získal rod Redlichů, jenž vlastnil slavkovský cukrovar. Právě toto období, ačkoliv z naprosto jiného úhlu pohledu, si nyní Vážanští připomínají. Zámeček, jak občas stavbu někdo nazve, respektive stoly v jedné jeho místnosti se prohýbají pod tíhou dobových pokrmů.

Češi se vrací ke zvěřině, zájem posiluje móda sezonních potravin

Praha - Zájem Čechů o zvěřinu v posledních letech roste. Podle restauratérů, které ČTK oslovila, se zvěřinové hody stávají módní spolu s vlnou zájmu o sezonní pokrmy. Větší množství zkonzumovaného masa se odráží i na množství porážek, které potravinářské firmy v Česku uskuteční. Například společnost Bidvest, která se zaměřuje na prodej téměř výhradně do restaurací, letos očekává, že zpracuje 800 tun zvěře, loni to bylo zhruba o sto tun méně. Informoval o tom vedoucí divize zvěřiny ve firmě Lukáš Volf.

Fondue do mikrovlnky? Svatokrádež!

Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

FOTOGALERIE: Gastro Food Fest na Zahradě Čech

Litoměřice - Pokrmy z kvalitních bioproduktů, ale také laskominy z hmyzí říše, dobroty z hlemýždí farmy, rolovaná zmrzlina a hlavně pokrmy z věhlasných národních kuchyní.

Až 40 procent prodejců v turistických oblastech šidilo spotřebitele

Praha - Téměř 40 procent prodejců a restauratérů v turisticky atraktivních oblastech šidilo v letošním druhém čtvrtletí zákazníky. Nejčastěji šlo o nesprávné účtování, špatnou mírou nápojů či nízkou hmotnost pokrmů. Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila 148 pokut za téměř 300.000 korun. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Kuchyni hořovického zámku provonělo mnoho výjimečných pokrmů

Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.

Středověká procházka Starým Městem nabídne kata, platnéře i dobové pokrmy

Staré Město – Již třetí Procházka středověkem se v sobotu uskuteční na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě. Návštěvníci se mohou od 14 hodin těšit na přehlídku středověkých řemesel, scénky s dobovými zbraněmi či taneční vystoupení. K tomu mohou ochutnat dávné pokrmy či projet se s dětmi na koních.

Svátek jídla si užilo na dvě stě lidí

Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.

Hlavně to nepřipálit! Nové Overcooked je týmová hra o vaření

Zábavných a jednoduchých her pro více hráčů u jednoho počítače či konzole je jako šafránu. Novinka Overcooked se snaží místo na trhu zaplnit s originálním nápadem. Hráče vezme do kuchyně a zaúkoluje přípravou různorodých a náročných pokrmů.