Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Ilustrační foto.

Středy doktora Středy: Nadměrné solení tělu škodí

Východní Čechy - Jako děti jsme v jedné pohádce slýchávali, že sůl je nad zlato. Co je tento minerál zač a jak působí na náš organizmus? Přípravu jídel bez soli si neumíme představit, pokrmy by byly bez chuti a nedaly by se mnohdy ani pozřít. Přemíra soli však také není nic dobrého a spíše našemu tělu škodí. Jak ale poznat, kdy už je soli příliš a co vlastně může její nadbytek způsobit?

Kuchařky z jindřichohradeckých školních jídelen se utkaly o nejlepší velikonoční pokrm v rámci projektu Jak se vaří zdraví.

Kuchařky se učí vařit zdravěji

Jindřichův Hradec - Krůtí závitky s kozím sýrem, králík, mrkvová polévka se zázvorem bulgur nebo jáhlové lívanečky, to vše a mnohem víc zdravých pokrmů by se mělo brzy objevit na jídelníčku ve školních jídelnách v Jindřichově Hradci.

Jan Horký.

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

Ilustrační foto

Dívejte se při dietě do zrcadla, píše italský deník

Jak dosáhneme toho, abychom snědli méně pokrmu než obvykle? Stačí dívat se při jídle na sebe do zrcadla a pak i dort ztratí svou přitažlivost. Ukazuje to americká studie, o níž píše italský deník Corriere della Sera.

Zlatá vařečka v Drahanech 2016

Klání o Zlatou vařečku zaplnilo les. Děti vařily i závodily

Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.

Ilustrační foto.

Přípravy na Gourmet festival? Podával se pečený hovězí pupek s lanýžovou omáčkou

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.

I květinářství se připravují na valentýnský svátek. Ivana Fialová vede jedno v Břeclavi.

Valentýn sází na spojení dobrého vína s pokrmy

Břeclavsko – Výlohy obchodů a nabídky restaurací na Břeclavsku již několik dní lákají k oslavám svatého Valentýna. Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku akcí spojených se dnem oslavy zamilovaných přibývá. Jinak tomu není ani letos.

Ochutnávka hmyzích specialit.

Labužníci v Březnici okusí pokrmy s červy či šváby

Březnice – Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či  hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si brzy pochutnají odvážní labužníci v Březnici.

Kuchař Martin Staněk (vlevo) se svým pomocníkem Filipem Švajčíkem drží v ruce diplomy za nejlepší rybí pokrm.

Kuchař Martin Staněk ve finále mezinárodní soutěže

Ve státním kole prestižní gastronomické soutěže Bocuse d'Or Česká republika 2016 se sešlo osm finalistů, mezi nimi byl také bruntálský rodák Martin Staněk, který momentálně bydlí v Praze a pracuje jako šéfkuchař v pražské restauraci Perfect Canteen Kooperativa.

Festival Chef Time Fest: z kuchařského 'duelu' Jaroslav Žídek - Marek Raditsch v dejvické restauraci AvantGarde.

Duel neduel, pohoda v kuchařském klání sálala

Praha /FOTOGALERIE/ - Festival Chef Time Fest nezadržitelně míří do svého závěru. Třetí ročník zimního gurmánského festivalu začal ve čtvrtek 7. ledna a ukončen bude ve čtvrtek 28. ledna. V tomto období se, převážně v dejvické restauraci AvantGarde, představují se svým uměním špičkoví šéfkuchaři.

Šéfkuchař restaurace Valoria Martin Drechsler připravil pro hosty třeba carpaccio ze zauzeného srnčího hřbetu, s houbovým tartarem a brusinkovou espumou.

Je libo zauzený srnčí hřbet? Začíná Grand restaurant festival

Brno – Menu o několika chodech ve vybraných luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za maximálně šest set korun. V pátek začíná v Brně Grand restaurant festival. Gurmáni mohou ve vybraných restauracích ochutnat jinak několikanásobně dražší pokrmy za zvýhodněné ceny. Festival potrvá až do konce února.

Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

Soutěžící Gastro Junior museli připravit jídlo před lidmi a obsloužit porotu

Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

Ilustrační foto.

Vzpomínky z dětství ovlivňují volbu pokrmů

Řím - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců.

Tradiční vareniky s bramborami.

Bez masa. Vánoční večeře pravoslavných je striktně postní

Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.

Ilustrační foto

Zkažený žaludek po hodování? Nezaměňujte s poruchami trávení

Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.

Ilustrační foto

Symbolem Vánoc bývalo více pivo než kapr

Praha /INFOGRAFIKA/ – Štědrovečerní tabule bez piva? To snad ani ne. Vždyť pivo bylo na vánočním stole mnohem dřív než kapr, který v průběhu 19. století zaujal místo tradičního houbového kuby. K tomuto těžkému pokrmu se vychlazené pivo velmi hodilo, neboť podporovalo trávení.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Východní Čechy – Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Sommelier vinařství Spielberg Martin Žůrek.

Sommelier radí: Jaké víno vybrat na Vánoce?

Praha /ROZHOVOR/ - Nadcházející vánoční svátky jsou pro děti očekáváním ježíška a vánoční nadílky a pro dospělé časem setkávání s blízkými u dobrého jídla a pití. Tradičním a v Česku znovu oblíbeným nápojem je bez pochyb víno. Na to, jaké víno zvolit pro vánoční tabuli, jsme se zeptali osoby nejpovolanější, sommeliera vinařství Spielberg Martina Žůrka.

Ilustrační foto

Adventní čas si letos lidé zpříjemní dobrým vínem

Praha - K Vánocům neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití, které zpříjemní sváteční chvíle a čas strávený s blízkými a přáteli. Přestože jsme považováni za národ milovníků piva, stále více lidí dává přednost vínu. Tradiční české vánoční pokrmy se totiž s kvalitním vínem skvěle snoubí. Představu Vánoc si mnoho lidí pojí se svařeným vínem, bez něhož se neobejde žádný tradiční adventní trh.

KURZ STUDENÉ KUCHYNĚ na střední škole v Litoměřicích

FOTO: Žáci se učili studené pokrmy

Litoměřice - Čtyřdenní kurz studené kuchyně má za sebou šestnáct žáků Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Mistr kuchař Vladimír Picka je učil přípravu zhruba 80 pokrmů a všichni si prý vedli skvěle.

Šéfkuchař Tomáš Kalina.

S těstovinami kolem světa s šéfkuchařem Tomášem Kalinou

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.

Restaurant day v prostějovském Národním domě

Restaurant day v Prostějově ovládly pokrmy s chapadly i domácí pivo

Prostějov – Vůně jídla i pití se v sobotu linula z prostějovského Národního domu. Dopoledne si zde pořadatelé již tradiční akce Restaurant day připravili pro návštěvníky pestrou paletu sladkostí, polévek či vína. Jak restaurace Národního domu, tak jeho sklepení se zaplnily lidmi, kteří přišli potěšit své chuťové buňky.

Podzimní Restaurant Day v Ostravě navštívilo přes 700 milovníků domácí kuchyně.

Amatérští kuchaři nabízeli své pokrmy už posedmé

Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.

Útočník Komety Jakub Koreis.

Útočník Koreis sestavoval vlastní burger, v neděli se vrací na led

Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.

Basketbalistka Veronika Vlková.

Basketbalistka Vlková o italské stravě: Občas jsme si připadaly jako na dietě

Neapol (od zvláštního zpravodaje) – Zatímco italské pokrmy pohladily chuťové pohárky basketbalistek brněnského Valosunu, výsledek eurocupového utkání proti domácí Neapoli v nich zanechal trpkou příchuť. „Den po zápase je to asi ještě horší, když se vše v hlavě rozleží. Mrzí mě to docela dost, protože k výhře jsme zase neměly daleko," vracela se k porážce 60:68 brněnská křídelnice Veronika Vlková.

Nejlepší guláš na čtvrtém ročníku Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Veřejná porota by ale udělila první cenu Partičce z Prušánek. Na návsi v Prušánkách se při sobotním Gulášfestu sešlo bezmála pět set lidí.

Gulášfest: Hastrmani servírovali vítězný recept

Prušánky /FOTOGALERIE/ – Nejlepší kotlíkový pokrm na čtvrtém ročníku prušáneckého Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Návštěvníci v další kategorii prvenství přisoudili domácí Partičce.

Studenti příbramské hotelové školy nabírali zkušenosti ve Francii.

Francouzi si pochutnali na pokrmech připravených příbramskými kuchaři

Příbram – Příbramští kuchaři a číšníci vyrazili na zkušenou do Francie. Během týdne tak studenti příbramské hotelové školy nahlédli do zákulisí nejlepších hotelů dvou známých lázeňských měst v Lotrinsku, ochutnali regionální speciality přímo na školách a obdivovali krásu Paříže ze slavné Eiffelovy věže.

Podzimní mlsání na hradě Šternberk, 17. října 2015. Návštěvníci mohli ochutnat tak sádlo se škvarky.

Na hradě Šternberku vařili v sobotu středověké menu:

Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.

Ilustrační foto

Menu pro prezidentský pár: žádná exotická jídla

Zlínský kraj – Mezi všemi oficialitami a povinnostmi se může zdát starost o pokrmy pro prezidentský pár jako okrajová záležitost. Opak je však pravdou. Vybrané restaurace se na mimořádnou událost pečlivě předem připravují. Jak se restauratéři shodují, v nabídce nebudou žádná exotická jídla.

Ilustrační foto.

Třetina podniků podle SZPI značí alergeny chybně nebo vůbec

Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Toulky po Hlinecku. Veselý Kopec.

Skanzen Veselý kopec připraví tradiční pokrmy z brambor

Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili. Dnes to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Mikulovská synagoga. Ilustrační foto.

Zapátrají v historii Židů žijících v Mikulově. S koncerty i tradičními pokrmy

Mikulov – Dějiny hebrejského obyvatelstva, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie si připomenou od pátku do neděle v Mikulově na Břeclavsku. Již po osmé mohou nejen mikulovští zavítat na Dny židovské kultury. „Lidé se mohou těšit opět na divadlo, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, koncerty či prohlídku židovských památek," řekla za organizátory Sylva Chludilová.

2015. Moderní vybavení udržuje pokrmy v potřebné teplotě.

Proměna domažlické školní jídelny. Místo sekané si děti mohou dát tofu

Domažlice – Luštěninové lasagne. Pokrm, který by před 30 lety působil na tácu ve školní jídelně jako zjevení z jiné galaxie, dnes je součástí běžného jídelníčku vývařovny v domažlické základní škole v Komenského ulici. Nejen rozšíření jídelničku v nepřebernou škálu dobrot charakterizuje cestu, kterou domažlická jídelna urazila.

Ilustrační foto

V zahradách trojského zámku začal festival jídla Foodparade

Praha – Milovníci dobrého jídla budou mít o tomto víkendu možnost navštívit 5. ročník festivalu jídla a pití Foodparade v zahradách pražského trojského zámku. Ochutnat bude možné z menu sestavovaných řadou věhlasných restaurací, které nabídnou výběr zvěřinových pokrmů, sushi, hamburgery, nebo grilované maso.

Rawfoodisté nejsou odkázáni pouze na syrovou zeleninu, ořechy    a luštěniny. V jídelníčku mají třeba i koláče.

Ořechy a semínka se musí přivést k životu

Plzeň – Když se řekne raw food neboli živá strava, mnoho lidí si představí syrové a neupravené potraviny. Vitariáni, jak se konzumenti živé strany nazývají, však často dokážou vykouzlit zajímavé pokrmy.

Restaurant Day v Nymburce

Restaurant Day baví, chutná, inspiruje

Nymburk - Další Restaurant Day, stále populárnější akce pro mlsné jazýčky, se konal v neděli v Nymburce a opět přinesl výtečné netradiční pokrmy