Malín - Slávu Malínského křenu připomínal třetí ročník Slavností Malínského křenu. Návštěvníci mohli ochutnat nejrůznější pokrmy z Malínského křenu nebo s křenem. Například oblíbený pokrm - guláš. Ačkoli od rána foukal studený vítr, návštěvníků bylo na slavnostech poměrně hodně. Ti si užívali nejen pokrmů, ale také doprovodného programu, který byl zaměřený hlavně na děti.
Velké Březno - Byl podzimní podvečer a školní jídelnou se linula neuvěřitelná vůně. To si 22 soutěžních rodin začalo nosit své pokrmy na své soutěžní místo.
Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.
Na podporu žen bez domova vychází nyní benefiční dvojalbum s dvěma desítkami skladeb, které nahrály a nazpívaly muzikantky. Mezi nimi je třeba Lenka Dusilová a slovenská zpěvačka Katarzia či kapely Potmě a Fakné. Deska Superhrdinky bude k dostání v digitální podobě i jako vinyl v nákladu 500 kusů. Výtěžek využije organizace Jako doma na projekt Kuchařky bez domova a na bistro, v němž ženy pokrmy připravují a nabízejí. Média o tom informovala Alexandra Doleželová z organizace Jako doma.
Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.
Pestrobarevné Mexiko, soutěž o nejlepší jídlo z brambor nebo procházka s lidmi bez domova po Praze. Tuto sobotu začíná akce Zažít město jinak. Několik desítek míst se v metropoli promění v originální prostory plné hudby, jídla a hlavně zábavy. Kam vyrazit na tu nejlepší podívanou?
Česká obchodní inspekce uskutečnila začátkem letní turistické sezóny akci zaměřenou na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb. Celkem provedla v období od 2. května do 30. června 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje.
ANKETA/ Je možné se v Karviné dobře najíst? To záleží vždy na nárocích konkrétního hosta. Obyvatelé Karviné se v anketě shodli, že se ve městě kvalitně najíst dá, některým ale chybí místo pro slavnostnější okamžiky.
Kyjov – Jist, pít, bavit se je heslem prvního Gastro Festivalu, který se od pátku do soboty konal v Kyjově. Návštěvníci mohli v patnácti stáncích ochutnat tradiční slovácké pokrmy, speciality v podobě raw stravy a šnečích i hmyzích pokrmů.
Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.
Praha - O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.
Praha - Labužníci a gurmáni pozor! V pořadí již 21. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejvěhlasnější gastronomické akce v naší zemi, se po dlouhé době přesouvá na nové místo. od 26. do 28. května jej poprvé přivítá Národní kulturní památka Vyšehrad. Návštěvníci budou mít opět unikátní možnost ochutnat pokrmy špičkových pražských i mimopražských restaurací z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Vedle nich bude pro všechny připravena bohatá nabídka osvěžujících nápojů, různorodých delikates, ale také hudba, řada cooking shows, workshopů či přednášek o zdravé stravě. Prague Food Festival je zkrátka svátkem každého milovníka dobrého jídla a pití.
Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.
Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.
Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Praha - Společnost pro výživu za podpory velkoobchodu MAKRO ČR vyhlašuje již osmý ročník soutěže O nejlepší školní oběd. Týmy ze školních jídelen letos změří své síly při přípravě tříchodového menu se zaměřením na zdravou výživu. Uzávěrka přihlášek je již 30. dubna 2017. Cílem soutěže je upozornit na význam vyváženého stravování ve školách a na rizika spojená s dětskou obezitou.
Pokrmy z brouků? Většině lidí se při takovém pomyšlení rosí čelo. Ovšem pojídání například housenek je pro obyvatele některých zemí naprostá samozřejmost. Jak se na tuto problematiku díváme v Česku?
Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.
Nahošovice – Šnečí maso je ve světě známým pojmem a v mnoha restauracích jej podávají jako specialitu, většinou za vysoké ceny. Chovatel šneků z Nahošovic na Přerovsku Vlastimil Čevela chce pokrmy ze šneků dodávat i do našich restaurací a naučit tak šneky Čechy nejen jíst, ale i připravovat.
Pro mnohé Čechy jsou Vánoce obdobím stresu a přejídání spojeného s trávicími potížemi, které vznikají ze špatné životosprávy, kořeněné a tučné stravy, nadměrného pití alkoholu i kouření.
Pro mnohé Čechy jsou Vánoce obdobím stresu a přejídání spojeného s trávicími potížemi, které vznikají ze špatné životosprávy, kořeněné a tučné stravy, nadměrného pití alkoholu i kouření.
Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.
Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.
Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Vážany nad Litavou /REPORTÁŽ/ – Národní výbor, knihovna i chovatelské středisko dřív sídlily ve dvoře s velkou rezidencí, který ve Vážanech nad Litavou vybudovali koncem 16. století Jezuité a později se dočkal klasicistní úpravy. Přesně před sto lety, v roce 1916, objekt získal rod Redlichů, jenž vlastnil slavkovský cukrovar. Právě toto období, ačkoliv z naprosto jiného úhlu pohledu, si nyní Vážanští připomínají. Zámeček, jak občas stavbu někdo nazve, respektive stoly v jedné jeho místnosti se prohýbají pod tíhou dobových pokrmů.
Slabce – Už jste v polovině listopadu jedli pracny, nebo vánočního kubu? Pokud jste zavítali v sobotu do kulturního domu ve Slabcích, mohli jste ochutnat. A k tomu ještě plno dalších dobrot, například křížaly z jablek a švestek, ořechy, vánočku, perníčky nebo nakládanou zeleninu.
Praha - Zájem Čechů o zvěřinu v posledních letech roste. Podle restauratérů, které ČTK oslovila, se zvěřinové hody stávají módní spolu s vlnou zájmu o sezonní pokrmy. Větší množství zkonzumovaného masa se odráží i na množství porážek, které potravinářské firmy v Česku uskuteční. Například společnost Bidvest, která se zaměřuje na prodej téměř výhradně do restaurací, letos očekává, že zpracuje 800 tun zvěře, loni to bylo zhruba o sto tun méně. Informoval o tom vedoucí divize zvěřiny ve firmě Lukáš Volf.
Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.
Litoměřice - Pokrmy z kvalitních bioproduktů, ale také laskominy z hmyzí říše, dobroty z hlemýždí farmy, rolovaná zmrzlina a hlavně pokrmy z věhlasných národních kuchyní.
Jižní Čechy - Státní zdravotní ústav, respektive jeho tým Centra zdraví, výživy a potravin, zahájil loni studii o obsahu živin v pokrmech školního stravování. Nyní zveřejnil její výstupy.
Kojetín – Ryba z tovačovského rybníka, brambory z polí u Kojetína, ovoce ze Střílek, zelenina z Chropyně nebo kuře z Radslavic. Školní jídelna v Kojetíně připravovala během celého týdne pro své strávníky pokrmy z regionálních potravin.
Jižní Čechy - Státní zdravotní ústav, respektive jeho tým Centra zdraví, výživy a potravin, zahájil loni studii o obsahu živin v pokrmech školního stravování. Nyní zveřejnil její výstupy.
Kutná Hora - Kutná Hora hostila po celou sobotu očekávaný gastrofestival. Ke chrámu sv. Barbory a k bývalé jezuitské koleji přicházely davy lidí, aby mohly ochutnat tradiční i méně tradiční pokrmy české i zahraniční kuchyně.
Rakovník /ROZHOVOR/ - Jana Šulce možná lidé znají jen jako člena oblíbené rakovnické kapely Falešná ozvěna. Jenže aktuálně ho lze překvapivě vidět také každý týden v televizním kuchařském klání, kde bojuje o titul MasterChef.
Kutná Hora – Kutná Hora hostila po celou sobotu očekávaný Gastrofestival. Ke chrámu sv. Barbory a jezuitské koleje přicházely davy lidí, aby mohly ochutnat tradiční i méně tradiční pokrmy české i zahraniční kuchyně.
Rakovník -Jana Šulce možná znáte jen jako člena oblíbené rakovnické kapely Falešná ozvěna. Jenže aktuálně ho můžete překvapivě vidět také každý týden v televizním kuchařském klání, kde bojuje o titul MasterChef.
Praha - Téměř 40 procent prodejců a restauratérů v turisticky atraktivních oblastech šidilo v letošním druhém čtvrtletí zákazníky. Nejčastěji šlo o nesprávné účtování, špatnou mírou nápojů či nízkou hmotnost pokrmů. Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila 148 pokut za téměř 300.000 korun. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.
Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.