Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Praha - Společnost pro výživu za podpory velkoobchodu MAKRO ČR vyhlašuje již osmý ročník soutěže O nejlepší školní oběd. Týmy ze školních jídelen letos změří své síly při přípravě tříchodového menu se zaměřením na zdravou výživu. Uzávěrka přihlášek je již 30. dubna 2017. Cílem soutěže je upozornit na význam vyváženého stravování ve školách a na rizika spojená s dětskou obezitou.
Pokrmy z brouků? Většině lidí se při takovém pomyšlení rosí čelo. Ovšem pojídání například housenek je pro obyvatele některých zemí naprostá samozřejmost. Jak se na tuto problematiku díváme v Česku?
Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.
Nahošovice – Šnečí maso je ve světě známým pojmem a v mnoha restauracích jej podávají jako specialitu, většinou za vysoké ceny. Chovatel šneků z Nahošovic na Přerovsku Vlastimil Čevela chce pokrmy ze šneků dodávat i do našich restaurací a naučit tak šneky Čechy nejen jíst, ale i připravovat.
Pro mnohé Čechy jsou Vánoce obdobím stresu a přejídání spojeného s trávicími potížemi, které vznikají ze špatné životosprávy, kořeněné a tučné stravy, nadměrného pití alkoholu i kouření.
Pro mnohé Čechy jsou Vánoce obdobím stresu a přejídání spojeného s trávicími potížemi, které vznikají ze špatné životosprávy, kořeněné a tučné stravy, nadměrného pití alkoholu i kouření.
Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.
Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.
Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Vážany nad Litavou /REPORTÁŽ/ – Národní výbor, knihovna i chovatelské středisko dřív sídlily ve dvoře s velkou rezidencí, který ve Vážanech nad Litavou vybudovali koncem 16. století Jezuité a později se dočkal klasicistní úpravy. Přesně před sto lety, v roce 1916, objekt získal rod Redlichů, jenž vlastnil slavkovský cukrovar. Právě toto období, ačkoliv z naprosto jiného úhlu pohledu, si nyní Vážanští připomínají. Zámeček, jak občas stavbu někdo nazve, respektive stoly v jedné jeho místnosti se prohýbají pod tíhou dobových pokrmů.
Slabce – Už jste v polovině listopadu jedli pracny, nebo vánočního kubu? Pokud jste zavítali v sobotu do kulturního domu ve Slabcích, mohli jste ochutnat. A k tomu ještě plno dalších dobrot, například křížaly z jablek a švestek, ořechy, vánočku, perníčky nebo nakládanou zeleninu.
Praha - Zájem Čechů o zvěřinu v posledních letech roste. Podle restauratérů, které ČTK oslovila, se zvěřinové hody stávají módní spolu s vlnou zájmu o sezonní pokrmy. Větší množství zkonzumovaného masa se odráží i na množství porážek, které potravinářské firmy v Česku uskuteční. Například společnost Bidvest, která se zaměřuje na prodej téměř výhradně do restaurací, letos očekává, že zpracuje 800 tun zvěře, loni to bylo zhruba o sto tun méně. Informoval o tom vedoucí divize zvěřiny ve firmě Lukáš Volf.
Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.
Litoměřice - Pokrmy z kvalitních bioproduktů, ale také laskominy z hmyzí říše, dobroty z hlemýždí farmy, rolovaná zmrzlina a hlavně pokrmy z věhlasných národních kuchyní.
Jižní Čechy - Státní zdravotní ústav, respektive jeho tým Centra zdraví, výživy a potravin, zahájil loni studii o obsahu živin v pokrmech školního stravování. Nyní zveřejnil její výstupy.
Kojetín – Ryba z tovačovského rybníka, brambory z polí u Kojetína, ovoce ze Střílek, zelenina z Chropyně nebo kuře z Radslavic. Školní jídelna v Kojetíně připravovala během celého týdne pro své strávníky pokrmy z regionálních potravin.
Jižní Čechy - Státní zdravotní ústav, respektive jeho tým Centra zdraví, výživy a potravin, zahájil loni studii o obsahu živin v pokrmech školního stravování. Nyní zveřejnil její výstupy.
Kutná Hora - Kutná Hora hostila po celou sobotu očekávaný gastrofestival. Ke chrámu sv. Barbory a k bývalé jezuitské koleji přicházely davy lidí, aby mohly ochutnat tradiční i méně tradiční pokrmy české i zahraniční kuchyně.
Rakovník /ROZHOVOR/ - Jana Šulce možná lidé znají jen jako člena oblíbené rakovnické kapely Falešná ozvěna. Jenže aktuálně ho lze překvapivě vidět také každý týden v televizním kuchařském klání, kde bojuje o titul MasterChef.
Kutná Hora – Kutná Hora hostila po celou sobotu očekávaný Gastrofestival. Ke chrámu sv. Barbory a jezuitské koleje přicházely davy lidí, aby mohly ochutnat tradiční i méně tradiční pokrmy české i zahraniční kuchyně.
Rakovník -Jana Šulce možná znáte jen jako člena oblíbené rakovnické kapely Falešná ozvěna. Jenže aktuálně ho můžete překvapivě vidět také každý týden v televizním kuchařském klání, kde bojuje o titul MasterChef.
Praha - Téměř 40 procent prodejců a restauratérů v turisticky atraktivních oblastech šidilo v letošním druhém čtvrtletí zákazníky. Nejčastěji šlo o nesprávné účtování, špatnou mírou nápojů či nízkou hmotnost pokrmů. Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila 148 pokut za téměř 300.000 korun. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.
Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.
Litoměřice – Boloňské špagety, španělský guláš či květákové placičky s bramborem, to je dnešní menu, které můžou ochutnat žáci základních a středních škol v Litoměřicích.
Jihlavsko – Školní jídelny už dávno nejsou jenom o nechvalně známé univerzální hnědé omáčce s kolínky. Žáci se mohou v novém školním roce sami přesvědčit, že kuchařky ve školách vaří zdravější a kvalitnější pokrmy než tomu bývalo před patnácti či více lety.
Prostějov – Po třech měsících se prostějovští gurmáni dočkali. V sobotu si totiž na zahrádce Národního domu mohli pochutnat na všem možném, ať už to byly sladké pralinky, slané sýry nebo alkoholické nápoje.
Staré Město – Již třetí Procházka středověkem se v sobotu uskuteční na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě. Návštěvníci se mohou od 14 hodin těšit na přehlídku středověkých řemesel, scénky s dobovými zbraněmi či taneční vystoupení. K tomu mohou ochutnat dávné pokrmy či projet se s dětmi na koních.
Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.
Los Angeles – Christopher Sayegh před dvěma lety přišel na to, jak okořenit své pokrmy a zdokonalit své kuchařské umění: tento čtyřiadvacetiletý kalifornský šéfkuchař podává menu vařené pouze z konopí.
Zábavných a jednoduchých her pro více hráčů u jednoho počítače či konzole je jako šafránu. Novinka Overcooked se snaží místo na trhu zaplnit s originálním nápadem. Hráče vezme do kuchyně a zaúkoluje přípravou různorodých a náročných pokrmů.
Region - Houbaři mají žně. Oproti minulé sezoně, která voňavým úlovkům moc nepřála, si letos lidé mohou houbových pokrmů dopřávat plnými doušky. Pokud bude stejné počasí jako v posledních dnech, houby by měly nadále růst.
Brno /FOTOGALERIE/ – Brněnské centrum Mendelianum v Biskupském dvoře v pátek nabídlo program k oslavám narození přírodovědce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Návštěvníci mohli ochutnat pokrmy připravené podle receptů z roku 1928 kuchařky Luisy Ondráčkové, která vařila v augustiniánském klášteře. „V kuchařce jsou i recepty velmi netradiční, jako chroustová polévka, chlebový dort, smažený jetel a další. Pro návštěvníky jsme ovšem připravili střízlivější recepty, a to boží milosti, oškvarkové koblížky či perníkovou a ořechovou bábovku," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.
Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.
Hradec Králové - Do pátku 8. července připravuje šéfkuchař s týmem spolupracovníků u příležitosti 150. výročí bitvy prusko-rakouské války speciální menu složené z několika tehdejších variant pokrmů, které boji a pochody unaveným vojákům pomáhaly zahnat hlad a dodaly jim potřebnou sílu k dalšímu tažení.
Teplice/ROZHOVOR/ - Farní zahrada Církve čs. husitské a prostory u kostela sv. Bartoloměje v Českobratrské ulici v Teplicích budou v sobotu od 10 do 17 hodin hostit Fara Foot Festival. Můžete se přijít pobavit a mimo jiné ochutnat: gazpacho, indonéské satay, domácí limonády, tzatziky, vegetariánské pokrmy, domácí pečivo a zmrzlinu, grilované speciality…
Praha /INFOGRAFIKA/ - Potravinová banka v hlavním městě hlásí obrovskou poptávku po dodávkách jídla ze strany organizací. Novelu potravinářského zákona proto vítá. A je na ni dobře připravena.
Peking - Kdyby slavný michelinský průvodce po restauracích uděloval hvězdičky za neúmyslně brilantní názvy pokrmů, pak by klidně mohla být nejlepší na světě restaurace v čínském městě Pching-jao. Velká tabule před vchodem propaguje některá z jejích nejchutnějších jídel s anglickými překlady: "V misce", "Ty hedvábná mouko", "Hovězí kočičí ucho" a nudlový pokrm ve vývaru známý jako: "Omáčka na babičce".
Praha /FOTOGALERIE/ - Kvůli hygienickým nedostatkům uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tři restaurace v areálu tržnice Sapa v pražské Libušské ulici. V tiskové zprávě to v pátek uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj zůstanou zavřené do odstranění nedostatků. Inspektoři našli v provozovnách špínu, prach či chybějící přístup k teplé vodě.
Brno – Tarantulu nebo štíra mohli lidé ochutnat v sobotu na jídelním festivalu Bosch Fresh Festival na brněnském koupališti Riviéra. Kromě stánků nabízejících různé pokrmy, mimo jiné třeba hmyz, návštěvníci viděli i kuchařské show známých šéfkuchařů, nebo si pod jejich vedením na workshopech mohli zkusit připravit různé pokrmy.
Praha – Vyvrcholením jarních svátků je v lidovém pojetí Velikonoční pondělí spojené s koledou, pomlázkou a tradičními pokrmy. Pro křesťany je dnem, který následuje po neděli zmrtvýchvstání Ježíše Krista, vrcholu liturgického roku. S velikonočním pondělím končí dlouhý půst a připravují se tradiční pokrmy se symbolickou hodnotou.