Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Porubské restaurace na Hlavní třídě v Ostravě.

Od sushi až po kulajdu. Letní tipy Deníku na TOP 5 podniků v Ostravě-Porubě

/FOTO, VIDEO/ Od Havaje přes Japonsko, Řecko, Španělsko, Itálii až do Česka. Tak se dá cestovat díky gastronomii v okolí Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Deník se zaměřil na centrum Poruby, kde se za posledních pět let objevily nové restaurace a bistra, která nabízí jak čerstvé ryby, tak tradiční české pokrmy. Vybrali jsme pět restaurací.

Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Indický dhal můžete na závěr ozdobit jogurtem

Milujete čočku na kyselo? Zkuste také indický dhal, hravě ho zvládne každý

Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.

Barevné květy řady rostlin nejen lahodí oku, ale jejich pojídání je i prospěšné zdraví

Jednoduchý trik povýší vaření i zlepší zdraví. A navíc je úplně zadarmo

Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný

Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.

Karviná, smažení vepřového řízku. 18.4. 2023

Smažit jen na 180 stupňů? Nesmysl, záleží spíš na oleji, reagují hospodští

Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.

Z akce v mostecké Bukaschool.

„Malá maturita“ po italsku aneb Reportáž s plnou pusou. Co by řekl Pohlreich?

Navštěvují teprve druhý ročník střední školy a už musejí projít „malou maturitou“, u které třes rukou může skončit i rozbitým nádobím. Řeč je o studentech mostecké Bukaschool. Měli jsme možnost být u jejich netradiční „zkoušky ohněm“, a dívat se teenagerům pod ruce během přípravy noblesní italské tabule s několikachodovým menu, které také sami servírovali. A pak jsme hodnotili. Na co chtěl odborník jejich recept?

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Mezinárodní kuchařská soutěž na GSOŠ Podbořany

Mezinárodní kuchařská soutěž na GSOŠ Podbořany ukázala mimořádné výkony

/FOTOGALERIE/ Ochutnali jste někdy rolky ve stylu Caprese obalené v pečené řepě s pomerančovou košilkou či vepřovou panenku v omáčce z červeného vína s hruškou pečenou na medu? Tyto a další speciality z vepřového masa připravovaly soutěžní týmy žáků gastronomických oborů v rámci 3. ročníku mezinárodní kuchařské soutěže pořádané Gymnáziem a Střední odbornou školou v Podbořanech.

Mezinárodní kuchařská soutěž na GSOŠ Podbořany

Mezinárodní kuchařská soutěž na GSOŠ Podbořany ukázala mimořádné výkony

Ochutnali jste někdy rolky ve stylu Caprese obalené v pečené řepě s pomerančovou košilkou či vepřovou panenku v omáčce z červeného vína s hruškou pečenou na medu? Tyto a další speciality z vepřového masa připravovaly soutěžní týmy žáků gastronomických oborů v rámci 3. ročníku mezinárodní kuchařské soutěže pořádané Gymnáziem a Střední odbornou školou v Podbořanech.

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

Většina restauratérů musela ceny obědových menu zvýšit.

Ceny obědů vzrostly více, než se čekalo. Řízek U Reinerů zdražil za rok o 50 Kč

Přesně před rokem hovořila data společnosti Sodexo o nejdražších obědech v restauracích v České republice v historii. Tehdejší průměrná cena poledního jídla se vyšplhala na rekordních 157 Kč. Za hlavní důvody růstu cen byly označovány především již tři roky trvající koronavirová krize a také zvyšování nákladů na výrobu pokrmů. A jak je na tom Písecko?

Vánoční strom. Ilustrační foto.

Zapomenutá tradice. Jinde zlá a ošklivá perchta byla na Lounsku hodná a krásná

Pořádná porce bramborového salátu, k tomu kapr, pod bohatě nazdobeným stromkem dárky. Tak takhle typické Vánoce před sto a více lety na Lounsku a Žatecku rozhodně nevypadaly. Velký vliv na tradice zde měly německé zvyky, dříve než jinde po republice se v regionu objevil například adventní věnec. Dárků bylo výrazně méně, většinou byly praktické. Také pokrmy na stolech byly jiné. Region má rovněž svou téměř zapomenutou zvláštnost. Hodnou a krásnou perchtu, jinde byla zlá a ošklivá.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Jsou nejlepší. David Lukačko, Tereza Urbánková a učitel Tomáš Partl na pódiu s vítěznou cenou.

Finále gastro soutěže Trophée Mille: Jihlavští jsou v euforii, pojedou do Remeše

/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.

Street food festival v Poříčí nad Sázavou.

Stánkaři platili pokuty: problémem byly čistota i skladování potravin

Nedostatky se sice při kontrolách stánkového prodeje objevily, avšak nejednalo se o závažné excesy, které by znamenaly obzvlášť nepříjemné překvapení. Tak lze shrnout poznatky z kontrol jednorázově pořádaných akcí na Kutnohorsku a Benešovsku, jež se konaly před měsícem - a jejichž zhodnocení ze svého pohledu středočeští hygienici dodatečně zveřejnili.

Alena Hedvíková.

Komentář: Ochutnej/Neochutnej Evropu

Přenést se zpět do oblíbených destinacích pomocí chuti. Takový byl záměr projektu Ochutnej Evropu, který v příštím týdnu končí své putování největšími středočeskými městy. Akce měla kromě přehlídky gurmánských specialit z členských zemí Evropské unie také představit projekty financované z Bruselu. To vše zaštiťoval Středočeský kraj.

Integrovaná střední škola Slavkov u Brna si ze soutěže Olima Cup Olomouc 2022 odvážela zlatou medaili a pohár za vítězství v kategorii Junior.

S filetem z tresky si žák slavkovské školy poradil skvěle a vyhrál soutěž

Integrovaná střední škola Slavkov u Brna vyslala 29. září své zástupce na tradiční soutěž určenou mladým kuchařským talentům Olima Cup Olomouc 2022. A slavila veliký úspěch. Žák Dmytro Pavliuk zvítězil v kategorii Junior. Pro školu se jedná se o historicky první místo z této soutěže. Děkujeme Robertu Škvarkovi za příspěvek.

Správce hradu Vízmburk Lukáš Králík.

Na Vízmburku lákají turisty mučicí nástroje na vypichování očí a trhání jazyka

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Překvapivě méně návštěvníků než loni vyrazilo v letošní sezoně na hrad Vízmburk v Havlovicích, který je přístupný veřejnosti teprve druhým rokem. Turisty tam zaujala hodovní síň a mučírna s replikami nástrojů na vypichování očí nebo trhání jazyka. Pro příští rok uvažuje správce hradu o zpestření v podobě vylepšené kuchyně, ve které budou mít možnost ochutnat středověké pokrmy.

Nejlepší školní kuchařky mají ve Valašských Kloboukách

Nejlepší školní kuchařky mají ve Valašských Kloboukách

Už dávno neplatí, že školní jídelna znamená jen hnědou omáčku bez chuti a vůně. Vařit se dá moderně, zdravě i chutně. A pokud se děti od mala naučí správným stravovacím návykům, mohou v budoucnosti předejít mnoha civilizačním chorobám.

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu.

Pojez fest láká na exotické chutě i v podhůří Beskyd. Okoštujete?

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Veselá svačinka pro děti

Nechte děti připravit si veselou a také dobrou svačinku. Zvládnou to

S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.