/VIDEO/ Různé vůně se prolínají v sobotu okolo poledne na Náměstí v Mikulově. Ideální čas na oběd. Návštěvníci oblíbeného Festivalu národů Podyjí mají z čeho vybírat. Prodejci nabízí kulinářské speciality z různých zemí světa. Ze Srbska, Vietnamu nebo Nizozemska.
/FOTO, VIDEO/ Od Havaje přes Japonsko, Řecko, Španělsko, Itálii až do Česka. Tak se dá cestovat díky gastronomii v okolí Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Deník se zaměřil na centrum Poruby, kde se za posledních pět let objevily nové restaurace a bistra, která nabízí jak čerstvé ryby, tak tradiční české pokrmy. Vybrali jsme pět restaurací.
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Masarykovo náměstí v Benešově zaplnil sobotu 17. června Street food festival, který nabídl kromě zajímavých pokrmů pouliční kuchyně také bohatý doprovodný program.
Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.
Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.
/VIDEO/ Tahchin, typický íránský pokrm posypaný dřišťálem, připravuje Massoud Jahandideh ve své restauraci, kterou provozuje na brněnském Úvoze. Specializuje se právě na perskou kuchyni. „Je to jediná perská restaurace v Brně. Další podobná je v Praze," vypráví sympatický muž. Deník přináší jeho příběh.
/FOTO/ Na značně zanedbaný celkový úklid, a to v kuchyni, skladu i v zázemí pro zaměstnance narazili hygienici na konci března při kontrole v kolínské restauraci Rong Bay. Nabízeným sortimentem jsou tam pokrmy asijské kuchyně.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.
Ukrajinská komunita na Novoborsku si připomínala Velikonoce a přinesla v košíčcích své tradiční pokrmy do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru. Tamní farář Pavel Morávek jim požehnal.
Trend hotovek „z pytlíku“ nevyšuměl spolu s pandemií a lockdowny. V době drahých potravin lidé slyší na levnější a rychlé jídlo. Obchodní řetězce rozšiřují nabídku. Pod pokrmy se podepisují i známí šéfkuchaři jako Zdeněk Pohlreich. Výživoví poradci nicméně upozorňují na možný hazard se zdravím a potřebu pestré stravy.
I když už jsou letošní Velikonoce minulostí, jistě nebude vadit, když si ještě tyto křesťanské svátky připomeneme. K Velikonocům totiž neodmyslitelně patří něco dobrého na stůl.
Navštěvují teprve druhý ročník střední školy a už musejí projít „malou maturitou“, u které třes rukou může skončit i rozbitým nádobím. Řeč je o studentech mostecké Bukaschool. Měli jsme možnost být u jejich netradiční „zkoušky ohněm“, a dívat se teenagerům pod ruce během přípravy noblesní italské tabule s několikachodovým menu, které také sami servírovali. A pak jsme hodnotili. Na co chtěl odborník jejich recept?
Voda je symbolem života, očištění, uzdravení a provází člověka od jeho zrození. V rámci obřadních rituálů je nezbytnou součástí a je prostředkem k naplnění jejich podstaty.
Voda je symbolem života, očištění, uzdravení a provází člověka od jeho zrození. V rámci obřadních rituálů je nezbytnou součástí a je prostředkem k naplnění jejich podstaty.
Voda je symbolem života, očištění, uzdravení a provází člověka od jeho zrození. V rámci obřadních rituálů je nezbytnou součástí a je prostředkem k naplnění jejich podstaty.
Voda je symbolem života, očištění, uzdravení a provází člověka od jeho zrození. V rámci obřadních rituálů je nezbytnou součástí a je prostředkem k naplnění jejich podstaty.
Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.
Voda je symbolem života, očištění, uzdravení a provází člověka od jeho zrození. V rámci obřadních rituálů je nezbytnou součástí a je prostředkem k naplnění jejich podstaty.
/FOTOGALERIE/ Ochutnali jste někdy rolky ve stylu Caprese obalené v pečené řepě s pomerančovou košilkou či vepřovou panenku v omáčce z červeného vína s hruškou pečenou na medu? Tyto a další speciality z vepřového masa připravovaly soutěžní týmy žáků gastronomických oborů v rámci 3. ročníku mezinárodní kuchařské soutěže pořádané Gymnáziem a Střední odbornou školou v Podbořanech.
Ochutnali jste někdy rolky ve stylu Caprese obalené v pečené řepě s pomerančovou košilkou či vepřovou panenku v omáčce z červeného vína s hruškou pečenou na medu? Tyto a další speciality z vepřového masa připravovaly soutěžní týmy žáků gastronomických oborů v rámci 3. ročníku mezinárodní kuchařské soutěže pořádané Gymnáziem a Střední odbornou školou v Podbořanech.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
Přesně před rokem hovořila data společnosti Sodexo o nejdražších obědech v restauracích v České republice v historii. Tehdejší průměrná cena poledního jídla se vyšplhala na rekordních 157 Kč. Za hlavní důvody růstu cen byly označovány především již tři roky trvající koronavirová krize a také zvyšování nákladů na výrobu pokrmů. A jak je na tom Písecko?
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
Jedna z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě International Catering Cup, se konala se v kolébce gastronomie, ve francouzském Lyonu od středy 18. do čtvrtku 19. ledna. Účastnil se ji i kuchařský tým, v němž byl také šéfkuchař Jan Horký, který žije v jižních Čechách.
Miss World Taťána Kuchařová, Nikol Švantnerová a další známé tváře se v minulosti účastnily Plesu jako Brno. Vrchol brněnské plesové sezony je známý také prvotřídní gastronomií. Menu pro tuto akci chystá už deset ročníků brněnská restaurace Valoria Restaurant.
Pořádná porce bramborového salátu, k tomu kapr, pod bohatě nazdobeným stromkem dárky. Tak takhle typické Vánoce před sto a více lety na Lounsku a Žatecku rozhodně nevypadaly. Velký vliv na tradice zde měly německé zvyky, dříve než jinde po republice se v regionu objevil například adventní věnec. Dárků bylo výrazně méně, většinou byly praktické. Také pokrmy na stolech byly jiné. Region má rovněž svou téměř zapomenutou zvláštnost. Hodnou a krásnou perchtu, jinde byla zlá a ošklivá.
Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.
/FOTO, VIDEO/ Dámy a pánové, je to číslo čtyři, hlásí moderátor En.dru a skupinka pod pódiem propuká v jásot. Skákání, objímání a řev přehlušující vše okolo. Tereza Urbánková a David Lukačko z Obchodní akademie, střední zdravotnické školy a střední odborné školy Jihlava se právě stali vítězi ve finále celorepublikové soutěže Trophée Mille ČR 2022.
Nedostatky se sice při kontrolách stánkového prodeje objevily, avšak nejednalo se o závažné excesy, které by znamenaly obzvlášť nepříjemné překvapení. Tak lze shrnout poznatky z kontrol jednorázově pořádaných akcí na Kutnohorsku a Benešovsku, jež se konaly před měsícem - a jejichž zhodnocení ze svého pohledu středočeští hygienici dodatečně zveřejnili.
Urodily se vám letos krásné cukety a hledáte nějaký nový recept, jak tuto zeleninu využít na dobrý oběd? Zkuste cuketové halušky. V kombinaci s Lučinou vznikne pokrm, který není nutné ničím doplňovat a pochutnají si i milovníci tradiční verze této stálice slovenské gastronomie.
Přenést se zpět do oblíbených destinacích pomocí chuti. Takový byl záměr projektu Ochutnej Evropu, který v příštím týdnu končí své putování největšími středočeskými městy. Akce měla kromě přehlídky gurmánských specialit z členských zemí Evropské unie také představit projekty financované z Bruselu. To vše zaštiťoval Středočeský kraj.
Integrovaná střední škola Slavkov u Brna vyslala 29. září své zástupce na tradiční soutěž určenou mladým kuchařským talentům Olima Cup Olomouc 2022. A slavila veliký úspěch. Žák Dmytro Pavliuk zvítězil v kategorii Junior. Pro školu se jedná se o historicky první místo z této soutěže. Děkujeme Robertu Škvarkovi za příspěvek.
Bývalý šéfkuchař britské královské rodiny prozradil, z jakého jídla byla královna Alžběta II. zcela zmatená. Dodnes s úsměvem rád vzpomíná na vtipnou poznámku napsanou na papíře, kterou od Její výsosti dostal. Promluvil také o jejím oblíbeném pokrmu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Překvapivě méně návštěvníků než loni vyrazilo v letošní sezoně na hrad Vízmburk v Havlovicích, který je přístupný veřejnosti teprve druhým rokem. Turisty tam zaujala hodovní síň a mučírna s replikami nástrojů na vypichování očí nebo trhání jazyka. Pro příští rok uvažuje správce hradu o zpestření v podobě vylepšené kuchyně, ve které budou mít možnost ochutnat středověké pokrmy.
Už dávno neplatí, že školní jídelna znamená jen hnědou omáčku bez chuti a vůně. Vařit se dá moderně, zdravě i chutně. A pokud se děti od mala naučí správným stravovacím návykům, mohou v budoucnosti předejít mnoha civilizačním chorobám.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do Osoblahy 3. září vyrazil parní gastrovlak, aby přivezl gurmány na festival Ochutnej Osoblažsko. Gastrofestival vznikl před víc jak deseti lety, aby prozkoumal a pojmenoval, jaký typ kuchyně je pro zdejší kraj typický. Ukázalo se, že pro Osoblažsko je typická pouze rozmanitost.
Šéfkuchař centra pro seniory Clementas v Mlékovicích Pavel Štěpánek získal stříbrnou medaili v soutěži organizovanou Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Odborník na gastronomii, který dříve vařil v pětihvězdičkové restauraci hotelu Jalta, zabodoval v kategorii Racionální pokrm pro nemocné a seniory.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.