Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Nejen varenyky. Ukrajinky připravují v restauraci Buď Laska národní speciality

Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.

Bistro Paulus v nové administrativní budově Envelopa Office Center v Olomouci, 2. dubna 2022

Lehký oběd v Olomouci? Najdete kvalitní modernu, exotiku i veganské dobroty

Nepřeberný výběr různých snídaní, svačin, obědů a večeří Olomoučanům nabízejí zavedená i nová bistra, která ve městě neustále vznikají. Nabídka se stále rozšiřuje a na lehký a chutný oběd během pracovního dne lze zajít na spoustu míst. Hostům tam připravují například výborné vegetariánské pokrmy, tradiční kuchyni v moderním provedení, ale i exotická jídla z různých koutů světa. Tady jsou naše tipy.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Fritéza při inspekci.

Každý pátý řízek může být problém. Inspekce prověřila restaurace v kraji i Praze

Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Ilustrační snímek.

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.

Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.

Boty v regálu s jídlem překvapily i hygieniky. Při kontrolách padaly pokuty

Nejen nepořádek, ale někde vysloveně hromady nepořádku našli středočeští hygienici při kontrolních návštěvách restauračních provozoven, kam se vypravili v uplynulých týdnech. Opakovaně rozdávali pokuty i v podnicích, do nichž zavítali takzvaně na udání – na základně podnětu spotřebitelů.

Karneval chutí ve školní jídelně ZŠ a MŠ Struhlovsko Hranice.

Karneval chutí ve školní jídelně ZŠ a MŠ Struhlovsko. Podívejte se na ty mňamky

Jednou z priorit naší školní jídelny ZŠ a MŠ Struhlovsko v Hranicích je naučit děti správným stravovacím návykům, nabídnout jim pestrou a vyváženou stravu, zachovat tradiční pokrmy české kuchyně, ale i seznamovat děti s netradičními kombinacemi a servírovat jídlo, tak aby ladilo oku a bylo pro děti atraktivní. Za reportáž plnou chutí velice děkujeme vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Struhlovsko Heleně Novotné. 

Poutine je kanadským národním jídlem.

Hvězda kanadské gastronomie? Hranolky, sýr a omáčka

Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Téměř deset let trvalo napsat novou kuchařku s názvem Jihomoravský krajáč. Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová se na jejím vytvoření podílela například s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem.

Cukrařina je alchymie, říká vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová

Téměř deset let trvala příprava unikátní kuchařky s názvem Jihomoravský krajáč. Zatímco většinu času tráví cukrářka Petra Burianová přípravou dezertů, tentokrát se ponořila do tajů slané kuchyně. „Dostala jsem od hejtmana Grolicha nabídku, zda bych pomohla sestavit kuchařku tradičních receptů. Z více než stovky jsem nakonec vybrala přibližně padesát,“ vypráví s úsměvem žena.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

Alegorie zobrazující tradiční podkrkonošské pokrmy vytesali sochaři z kamene z lomu Javorka.

Kulajda, Vejmrda a Kyselo tak, jak je neznáte. Sochaři je uvařili z kamene

Tradiční podkrkonošské kyselo s houbami nebo kulajdu už snad ochutnal každý z nás. Tyto oblíbené pokrmy řadíme do našeho jídelníčku, ovšem trochu netradičně se staly námětem sochařům v rámci kamenosochařského sympozia v nedalekém Kamenolomu Javorka a výsledek je opravdu úžasný. Pískovcová díla můžete zhlédnout v rámci výstavy Naše Chuť před novopackou Klenotnicí drahých kamenů.

Špagety s Nutellou

Seriál Divnojídla: Špagety s Nutellou

Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?

Oslavili svaté Huberta, Martina a Silvestra při jednom setkání v kostele.

Muflon v kostele a lokomotiva v hospodě aneb slavili jsme Silvestra

Neděle předcházející poslední neděli bohoslužebného roku, svátku Ježíše Krista Krále, který jsme právě oslavili, byla v našem blanenském sboru věnována oslavám. Na závěr liturgické sezóny se tradičně setkáváme. Jak praví Pátá kniha Mojžíšova, verše 16, 15: „Sedm dní budeš slavit slavnost Hospodina, svého Boha, na místě, které Hospodin vyvolí. Vždyť Hospodin, tvůj Bůh, ti požehná na veškeré tvé úrodě a při všem, co budeš dělat. Oddej se proto radosti.“ To je ten pokrm a světlo o kterém píše středověký myslitel Tomáš Kempenský.

Studenti z Přímky soutěžili v Jihlavě na Trophée Mille.

Kuchaři z Přímky si vyzkoušeli soutěž hvězdného šéfkuchař Trophée Mille

Žáci našeho oboru Kuchař – číšník Petr Kubiš a Nela Polášková se zúčastnili nedávno soutěže Tropheé Mille Česká republika 2021, která se konala v prostorách jihlavského City parku. Tropheé Mille je soutěž žáků středních gastronomických škol, kdy vítěz z českého kola postupuje do finále, jež probíhá ve Francii pod záštitou významného  francouzského kuchaře Philippa Mailla, šéfkuchaře hotelu Damaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy. Děkujeme Miichaele Bednaříkové a Dagmar Hudečkové za pěkný příspěvek a škole a kraji Vysočina za krásné fotky.

V EU platí poměrně benevolentní limity pro obsah rtuti v rybách. Je to 1 mg/kg pro dravé mořské ryby, pro ostatní to je 0,5 mg/kg

Na ryby potřebujete olůvko, můžou vám to oplatit rtutí

Žijeme v srdci Evropy a těšíme se spoustě výhod, které z naší zeměpisné polohy vyplývají. Má to však alespoň jednu velkou nevýhodu. Nemáme moře. Kvůli tomu nejsme například zvyklí se věnovat některých vodním sportům, plaveme často pouze s hlavou nad vodou a celé generace jsme nebyli zvyklí jíst mořské ryby a plody.