Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Soutěž o nejlepší školní oběd, v Brně

Soutěž O nejlepší školní oběd 2017

Praha - Společnost pro výživu za podpory velkoobchodu MAKRO ČR vyhlašuje již osmý ročník soutěže O nejlepší školní oběd. Týmy ze školních jídelen letos změří své síly při přípravě tříchodového menu se zaměřením na zdravou výživu. Uzávěrka přihlášek je již 30. dubna 2017. Cílem soutěže je upozornit na význam vyváženého stravování ve školách a na rizika spojená s dětskou obezitou.

Ilustrační foto

Čeští kuchaři jedou soutěžit v cateringu do Lyonu, už tam uspěli

Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.

Vlastimil Čevela z Nahošovic si na svých pozemcích založil šnečí farmu.

Šneci u nás mají budoucnost, říká chovatel z Přerovska

Nahošovice – Šnečí maso je ve světě známým pojmem a v mnoha restauracích jej podávají jako specialitu, většinou za vysoké ceny. Chovatel šneků z Nahošovic na Přerovsku Vlastimil Čevela chce pokrmy ze šneků dodávat i do našich restaurací a naučit tak šneky Čechy nejen jíst, ale i připravovat.

V areálu bývalé školy ve Vápenicích si návštěvníci pochutnávali na patnácti tradičních specialitách z oblasti Kopanic.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

O sto let zpátky v čase se přesunuli návštěvníci zámečku ve Vážanech nad Litavou. Dostali možnost užít si dobovou snídani.

O sto let zpátky v čase. Vážanští posnídali na zámečku

Vážany nad Litavou /REPORTÁŽ/ – Národní výbor, knihovna i chovatelské středisko dřív sídlily ve dvoře s velkou rezidencí, který ve Vážanech nad Litavou vybudovali koncem 16. století Jezuité a později se dočkal klasicistní úpravy. Přesně před sto lety, v roce 1916, objekt získal rod Redlichů, jenž vlastnil slavkovský cukrovar. Právě toto období, ačkoliv z naprosto jiného úhlu pohledu, si nyní Vážanští připomínají. Zámeček, jak občas stavbu někdo nazve, respektive stoly v jedné jeho místnosti se prohýbají pod tíhou dobových pokrmů.

Zvěřina. Ilustrační foto.

Češi se vrací ke zvěřině, zájem posiluje móda sezonních potravin

Praha - Zájem Čechů o zvěřinu v posledních letech roste. Podle restauratérů, které ČTK oslovila, se zvěřinové hody stávají módní spolu s vlnou zájmu o sezonní pokrmy. Větší množství zkonzumovaného masa se odráží i na množství porážek, které potravinářské firmy v Česku uskuteční. Například společnost Bidvest, která se zaměřuje na prodej téměř výhradně do restaurací, letos očekává, že zpracuje 800 tun zvěře, loni to bylo zhruba o sto tun méně. Informoval o tom vedoucí divize zvěřiny ve firmě Lukáš Volf.

Sýrové fondue. Ilustrační foto.

Fondue do mikrovlnky? Svatokrádež!

Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Gastro Food Fest na Zahradě Čech

FOTOGALERIE: Gastro Food Fest na Zahradě Čech

Litoměřice - Pokrmy z kvalitních bioproduktů, ale také laskominy z hmyzí říše, dobroty z hlemýždí farmy, rolovaná zmrzlina a hlavně pokrmy z věhlasných národních kuchyní.

Ilustrační foto

Až 40 procent prodejců v turistických oblastech šidilo spotřebitele

Praha - Téměř 40 procent prodejců a restauratérů v turisticky atraktivních oblastech šidilo v letošním druhém čtvrtletí zákazníky. Nejčastěji šlo o nesprávné účtování, špatnou mírou nápojů či nízkou hmotnost pokrmů. Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila 148 pokut za téměř 300.000 korun. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Dny zámecké kuchyně se na zámku Hořovice konají i 10. a11. září

Kuchyni hořovického zámku provonělo mnoho výjimečných pokrmů

Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.

Ilustrační foto.

Středověká procházka Starým Městem nabídne kata, platnéře i dobové pokrmy

Staré Město – Již třetí Procházka středověkem se v sobotu uskuteční na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě. Návštěvníci se mohou od 14 hodin těšit na přehlídku středověkých řemesel, scénky s dobovými zbraněmi či taneční vystoupení. K tomu mohou ochutnat dávné pokrmy či projet se s dětmi na koních.

6. Restaurant day ve Štolmíři

Svátek jídla si užilo na dvě stě lidí

Štolmíř – Celkem třináct amatérských a nadšených kuchařů a pekařů se sešlo v sobotu ve Štolmíři, aby svými pokrmy potěšili chuťové pohárky návštěvníků.

Počítačová hra Overcooked.

Hlavně to nepřipálit! Nové Overcooked je týmová hra o vaření

Zábavných a jednoduchých her pro více hráčů u jednoho počítače či konzole je jako šafránu. Novinka Overcooked se snaží místo na trhu zaplnit s originálním nápadem. Hráče vezme do kuchyně a zaúkoluje přípravou různorodých a náročných pokrmů.

Hřibovité houby nyní lákají ke sběru.

Lesy jsou plné lidí s košíky, houby rostou ostošest

Region - Houbaři mají žně. Oproti minulé sezoně, která voňavým úlovkům moc nepřála, si letos lidé mohou houbových pokrmů dopřávat plnými doušky. Pokud bude stejné počasí jako v posledních dnech, houby by měly nadále růst.

Brněnské centrum Mendelianum v Biskupském dvoře v pátek nabídlo program k oslavám narození přírodovědce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Návštěvníci mohli ochutnat pokrmy připravené podle receptů z roku 1928 kuchařky Luisy Ondráčkové.

Brno si připomíná výročí Mendelova narození. S pokrmy dle receptů z roku 1928

Brno /FOTOGALERIE/ – Brněnské centrum Mendelianum v Biskupském dvoře v pátek nabídlo program k oslavám narození přírodovědce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Návštěvníci mohli ochutnat pokrmy připravené podle receptů z roku 1928 kuchařky Luisy Ondráčkové, která vařila v augustiniánském klášteře. „V kuchařce jsou i recepty velmi netradiční, jako chroustová polévka, chlebový dort, smažený jetel a další. Pro návštěvníky jsme ovšem připravili střízlivější recepty, a to boží milosti, oškvarkové koblížky či perníkovou a ořechovou bábovku," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Ilustrační snímek.

Senioři: hodně uzenin a pečiva, málo ovoce a zeleniny

Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.

Hotel Černigov v Hradci Králové.

Bitevní menu 'Chlum 1866' na kuchařském poli

Hradec Králové - Do pátku 8. července připravuje šéfkuchař s týmem spolupracovníků u příležitosti 150. výročí bitvy prusko-rakouské války speciální menu složené z několika tehdejších variant pokrmů, které boji a pochody unaveným vojákům pomáhaly zahnat hlad a dodaly jim potřebnou sílu k dalšímu tažení.

Ilustrační foto

Organizátoři: "Pro uspořádání festivalu jídla v Teplicích nás inspirovala Praha"

Teplice/ROZHOVOR/ - Farní zahrada Církve čs. husitské a prostory u kostela sv. Bartoloměje v Českobratrské ulici v Teplicích budou v sobotu od 10 do 17 hodin hostit Fara Foot Festival. Můžete se přijít pobavit a mimo jiné ochutnat: gazpacho, indonéské satay, domácí limonády, tzatziky, vegetariánské pokrmy, domácí pečivo a zmrzlinu, grilované speciality…

Ilustrační foto

Čínské restaurace stále nabízejí jídla ztracená v překladu

Peking - Kdyby slavný michelinský průvodce po restauracích uděloval hvězdičky za neúmyslně brilantní názvy pokrmů, pak by klidně mohla být nejlepší na světě restaurace v čínském městě Pching-jao. Velká tabule před vchodem propaguje některá z jejích nejchutnějších jídel s anglickými překlady: "V misce", "Ty hedvábná mouko", "Hovězí kočičí ucho" a nudlový pokrm ve vývaru známý jako: "Omáčka na babičce".

Inspektoři našli v provozovnách špínu, prach či chybějící přístup k teplé vodě.

Inspekce uzavřela v tržnici Sapa v Praze tři restaurace

Praha /FOTOGALERIE/ - Kvůli hygienickým nedostatkům uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tři restaurace v areálu tržnice Sapa v pražské Libušské ulici. V tiskové zprávě to v pátek uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj zůstanou zavřené do odstranění nedostatků. Inspektoři našli v provozovnách špínu, prach či chybějící přístup k teplé vodě.

Přípravu ryby se zeleninovou provensálskou polévkou předvedl šéfkuchař Zdeněk Polreich. Na svém workshopu ji připravoval spolu s lidmi z publika, třeba s fotbalistou Petrem Švancarou.

Ano, šéfe. Švancara vařil pod dohledem Pohlreicha, cení si ho víc než Ronalda

Brno – Tarantulu nebo štíra mohli lidé ochutnat v sobotu na jídelním festivalu Bosch Fresh Festival na brněnském koupališti Riviéra. Kromě stánků nabízejících různé pokrmy, mimo jiné třeba hmyz, návštěvníci viděli i kuchařské show známých šéfkuchařů, nebo si pod jejich vedením na workshopech mohli zkusit připravit různé pokrmy.

Velikonoce v Dášence.

K Velikonočnímu pondělí patří koleda s pomlázkou a kraslicemi

Praha – Vyvrcholením jarních svátků je v lidovém pojetí Velikonoční pondělí spojené s koledou, pomlázkou a tradičními pokrmy. Pro křesťany je dnem, který následuje po neděli zmrtvýchvstání Ježíše Krista, vrcholu liturgického roku. S velikonočním pondělím končí dlouhý půst a připravují se tradiční pokrmy se symbolickou hodnotou.

Tradiční Velikonoční gastroshow nabídla zájemcům ve Znojemské Besedě na Zelený čtvrtek trojice kuchařů.

OBRAZEM: Zelený čtvrtek nabídl ve Znojmě gastronomickou show

Znojmo – Králičí roláda plněná mladým špenátem či jehněčí terinku jako předkrm. Dále pomalu pečená nadívaná kuřátka nebo konfitované jehňátko na tymiánu a česneku jako hlavní chod. A jako dezert třeba profiterolky s vanilkovým krémem a karamelem. To vše a další lákavé velikonoční pokrmy nabízeli při tradiční Velikonoční gastroshow v sále Znojemské Besedy tři mistři kuchaři. Na Zelený čtvrtek přijeli do Znojma předvést své umění Václav Šmerda starší, Jiří Lot a Roman Ťulpa.