Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.
Vyhnout se frontám v supermarketech a nekonečnému přemýšlení, co uvařit. Být za hvězdu romantické večeře. Společně s blízkými vlastnoručně připravit jídlo a být spolu. Studentka VŠE Vendula společně s kamarádem Daliborem založili nový gastronomický projekt. Vymysleli boxy s přesně odměřenými surovinami, přehledným foto návodem. Uvařit chutný pokrm tak zvládne i úplný kuchařský amatér.
Ochutnat tradiční pokrmy, které neodmyslitelně patří ke slezskému regionu, mají ode dneška možnost návštěvníci některých restauračních zařízení v opavském okrese.
/FOTOGALERIE/ Osmnáctiletý Erik Kapusník z Trenčína chce jako kuchař v oboru vyniknout. Když dostal na soutěži Gastro Makro Cup v přerovské restauraci Bečva zadání připravit pokrm z tresky, zapojil veškerou fantazii a um. Treska v listovém těstě se špenátem se servírovala s bramborovými muffiny, zeleninovými hranolkami a koňakem dochucenou barbecue omáčkou.
Pelhřimov – Typické pokrmy, vůně, ale i hudbu jednotlivých zemí přiblíží návštěvníkům akce s názvem Ochutnávání zemí všemi smysly v pelhřimovské Hodině H. Z netradičního úhlu se již představilo Španělsko, Francie a Maďarsko. Nyní přichází na řadu Německo.
Vlastec - Ve Vlastci se v sobotu 24. března připravovali na Velikonoce. Návštěvníci akce, kterou připravila obec, zdobili kraslice, tvořili věnce a ozdoby a také nechybělo pletení pomlázek.
Holoubkov – Přípravy na Holoubeckého gurmána v mnoha domácnostech vrcholí. Vzhledem k blížícím se svátkům jara pro něj tentokrát výbor kultury obecního úřadu vybral téma Nejlepší vajíčkový pokrm.
Krakov – Mezinárodní den žen oslavili v Krakově již tradiční kuchařskou soutěží, kterou pořádal Sbor dobrovolných hasičů Krakov společně s obecním úřadem.
Liberecký kraj – Podle odhadů pracovníků školních jídelen se vyhodí až třetina připravených pokrmů. Do kampaně, která má zamezit plýtvání jídlem, se zapojily tři školy v Libereckém kraji.
Podle odhadů pracovníků školních jídelen se vyhodí až třetina připravených pokrmů. Do kampaně, která má zamezit plýtvání jídlem, se zapojily tři školy v Libereckém kraji.
Liberecký kraj – Podle odhadů pracovníků školních jídelen se vyhodí až třetina připravených pokrmů. Do kampaně, která má zamezit plýtvání jídlem, se zapojily tři školy v Libereckém kraji.
Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?
Vánoce se již nezadržitelně blíží a s nimi i tradiční vánoční a štědrovečerní pokrmy. Nekonečný maraton pečení cukroví, následovaný porcováním a obalováním kapra. Pokud si letos chcete Vánoce užít v poklidu, bez zbytečného stresu a kuchařských orgií, můžete si vánoční a štědrovečerní hostinu vychutnat i v některé z pražských restaurací a věřte, že vybírat budete nejen ze smaženého kapra s bramborovým salátem.
Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.
Střední Čechy - Středočeští hygienici se i v letošním roce zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na vánočních trzích. Patří sem teplé nápoje, jako například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr a také prodej hotových pokrmů, například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně.
Chotěboř – „Snažíme se, aby na hosty dýchla ze všech stran vůně a duch Vánoc,“ říká Jan Šolc, šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům, která se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Na pivo se tu prý stavil i Jan Žižka, když táhl s vojsky na Přibyslav. Ve svých povídkách hostinec zase zvěčnil spisovatel Jaroslav Hašek.
Havlíčkův Brod – Perníkové srdce, anebo radši jitrnice? Koho téma zajímá, může se v pondělí 18. prosince vydat do brodského Muzea Vysočiny. Koná se tu poslední doprovodná dílna k probíhající výstavě Staročeské Vánoce a zimní práce.
Mezi oblíbené pokrmy studentů Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci patří například buchtičky s krémem, boloňské špagety, vepřový řízek nebo čínské nudle.
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
Česká Lípa - Příjemná novinka čeká na maminky v porodnici a oddělení novorozenců českolipské nemocnice. Od příštího roku si budou moci samy zvolit, jaké jídlo dostanou k obědu a k večeři. Na výběr budou tři pokrmy.
Kozlany /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ne jeden druh, ale vždy stokrát jinak. Buchty, pomazánky, štrůdly, koláče. Na uplynulých ročnících kozlanského Babymňamu měli návštěvníci možnost všechny tyto pokrmy ochutnat v mnoha variacích. Šanci pochlubit se svým uměním mají hospodyně nejen z Kozlan také v sobotu odpoledne. Tentokrát pořadatelé sázejí na dobroty z listového těsta.
Štolmíř - V sobotu se ve Štolmíři u veřejné pece sejdou milovníci dobrého jídla a lidé, kteří rádi zkouší nové pokrmy nebo rádi ochutnají starou dobrou klasiku od dalšího kuchaře.
Žďársko – Svátek svatého Martina, který připadá na sobotu 11. listopadu, si budou připomínat lidé po celém Žďársku. Zda Martin skutečně přinese sněhovou nadílku, jak se traduje, zatím jisté není. Na zájemce však s jistotou čeká řada akcí pro děti i dospělé stejně jako ochutnávky tradičních svatomartinských vín i pokrmů.
Kvíčovice – Netradiční pokrmy byly k vidění i ochutnání v sobotu večer v kvíčovickém kulturním domě. Místní pořádali další z Gurmánských večerů pro děti a dospělé, tentokrát k ročnímu období aktuálnímu téma Dýně.
Malín - Slávu Malínského křenu připomínal třetí ročník Slavností Malínského křenu. Návštěvníci mohli ochutnat nejrůznější pokrmy z Malínského křenu nebo s křenem. Například oblíbený pokrm - guláš. Ačkoli od rána foukal studený vítr, návštěvníků bylo na slavnostech poměrně hodně. Ti si užívali nejen pokrmů, ale také doprovodného programu, který byl zaměřený hlavně na děti.
Velké Březno - Byl podzimní podvečer a školní jídelnou se linula neuvěřitelná vůně. To si 22 soutěžních rodin začalo nosit své pokrmy na své soutěžní místo.
Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.
Na podporu žen bez domova vychází nyní benefiční dvojalbum s dvěma desítkami skladeb, které nahrály a nazpívaly muzikantky. Mezi nimi je třeba Lenka Dusilová a slovenská zpěvačka Katarzia či kapely Potmě a Fakné. Deska Superhrdinky bude k dostání v digitální podobě i jako vinyl v nákladu 500 kusů. Výtěžek využije organizace Jako doma na projekt Kuchařky bez domova a na bistro, v němž ženy pokrmy připravují a nabízejí. Média o tom informovala Alexandra Doleželová z organizace Jako doma.
Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.
Pestrobarevné Mexiko, soutěž o nejlepší jídlo z brambor nebo procházka s lidmi bez domova po Praze. Tuto sobotu začíná akce Zažít město jinak. Několik desítek míst se v metropoli promění v originální prostory plné hudby, jídla a hlavně zábavy. Kam vyrazit na tu nejlepší podívanou?
Česká obchodní inspekce uskutečnila začátkem letní turistické sezóny akci zaměřenou na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb. Celkem provedla v období od 2. května do 30. června 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje.
ANKETA/ Je možné se v Karviné dobře najíst? To záleží vždy na nárocích konkrétního hosta. Obyvatelé Karviné se v anketě shodli, že se ve městě kvalitně najíst dá, některým ale chybí místo pro slavnostnější okamžiky.
Kyjov – Jist, pít, bavit se je heslem prvního Gastro Festivalu, který se od pátku do soboty konal v Kyjově. Návštěvníci mohli v patnácti stáncích ochutnat tradiční slovácké pokrmy, speciality v podobě raw stravy a šnečích i hmyzích pokrmů.
Kynšperk nad Ohří – Zelenina v hlavní roli bude na pikniku s názvem Vegget´17. Jeho organizátorky věří, že by to mohla být dobrá cesta, jak ukázat lidem, kteří tento druh stravování zrovna nepreferují, že zeleninové pokrmy mohou být dobrým ekvivalentem třeba i masa.
Praha - O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.
Praha - Labužníci a gurmáni pozor! V pořadí již 21. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejvěhlasnější gastronomické akce v naší zemi, se po dlouhé době přesouvá na nové místo. od 26. do 28. května jej poprvé přivítá Národní kulturní památka Vyšehrad. Návštěvníci budou mít opět unikátní možnost ochutnat pokrmy špičkových pražských i mimopražských restaurací z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Vedle nich bude pro všechny připravena bohatá nabídka osvěžujících nápojů, různorodých delikates, ale také hudba, řada cooking shows, workshopů či přednášek o zdravé stravě. Prague Food Festival je zkrátka svátkem každého milovníka dobrého jídla a pití.
Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.
Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.
Litomyšl – Na opravdové hody si musíme ještě nějaký den počkat. Přesto už je v Litomyšli znát, že se Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové blíží. Hned v pondělí začíná Gastronomická pouť, která zve milovníky jídla do restaurací na pokrmy připravené podle Magdaleny Dobromily
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.
Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.