FOTOGALERIE / Už podesáté ozdobily Horní Újezd nejrozmanitější postavičky z dýní, zeleniny mnoha tvarů a barev. Na tradičním Dýňobraní, které se v obci na Hranicku koná pravidelně poslední zářijovou sobotu, si mohli návštěvníci také na řadě pokrmů z této podzimní zeleniny pochutnat.
Střední Čechy – K nejčastějším pochybením patří nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků, problémem také bývá špatné řešení potravinářských prostor a nedostatečná úroveň péče o čistotu. Tak v úterý Dana Šalamunová z krajské hygienická stanice shrnula poznatky z kontrol restaurací a podobných provozů. Těch středočeští hygienici od ledna do konce srpna vykonali 1829.
Magnetem pro 4 800 milovníků rostliny Allium z různých koutů Česka a Slovenska, ctitelů dobré zábavy, folklorních souborů, dechovek, country kapel, cimbálovek a chutných česnekových pokrmů byl v sobotu 17. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice.
Sklizeň letos přišla o něco dřív a meruňky leckde dozrály už během června. Milujeme je v bublaninách, připravujeme z nich marmelády, plníme jimi knedlíky… Proč ale tentokrát nezkusit něco jiného? Meruňky zazáří i ve slaných pokrmech.
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvádí na pravou míru nepřesná tvrzení představitelů Pirátů k vývoji cen pokrmů a nápojů v restauracích Poslanecké sněmovny. Podle něj Piráti ve skutečnosti žádný návrh na zvýšení cen jídel a nápojů začátkem roku 2018 nepodali. Nový ceník platí už od února.
Šest desítek lidí muselo před pár dny v Hradci Králové vyhledat lékařskou pomoc poté, co je po konzumaci gyrosu či kebabu postihly bolestivé křeče a průjmy. Problém způsobil toxin zlatý stafylokok. Hrozí podobné nebezpečí i v našem regionu?
Šest desítek lidí, které poté, co snědli gyros či kebab v bistru, postihly bolestivé křeče v břiše a průjmy, museli v minulém týdnu ošetřit lékaři v nemocnici v Hradci Králové. Problémy způsobil toxin zlatý stafylokok.
Po únorovém razantnějším zvýšení cen ve sněmovních restauracích by se ceny některých pokrmů a nápojů měly od července mírně snížit. Souvisí to s rozhodnutím komise pro práci kanceláře Sněmovny o snížení přirážky, která se na ně uplatňuje.
Jižní Morava – Pochutnat si na izraelských pokrmech, naslouchat tónům vzácných varhan nebo zavítat do modlitebny v někdejší garáží. To vše mohou v pátek návštěvníci tradiční Noci kostelů na jižní Moravě.
Jižní Morava – Pochutnat si na izraelských pokrmech, naslouchat tónům vzácných varhan nebo zavítat do modlitebny v někdejší garáží. To vše mohou v pátek návštěvníci tradiční Noci kostelů na jižní Moravě.
Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?
Poděbrady - Špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu. Mastná špína, zbytky potravin, prach. To je část výsledku kontroly pracovnic Krajský hygienické stanice v čínské restauraci Hong Kong v centru Poděbrad.
Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.
Vyhnout se frontám v supermarketech a nekonečnému přemýšlení, co uvařit. Být za hvězdu romantické večeře. Společně s blízkými vlastnoručně připravit jídlo a být spolu. Studentka VŠE Vendula společně s kamarádem Daliborem založili nový gastronomický projekt. Vymysleli boxy s přesně odměřenými surovinami, přehledným foto návodem. Uvařit chutný pokrm tak zvládne i úplný kuchařský amatér.
Ochutnat tradiční pokrmy, které neodmyslitelně patří ke slezskému regionu, mají ode dneška možnost návštěvníci některých restauračních zařízení v opavském okrese.
/FOTOGALERIE/ Osmnáctiletý Erik Kapusník z Trenčína chce jako kuchař v oboru vyniknout. Když dostal na soutěži Gastro Makro Cup v přerovské restauraci Bečva zadání připravit pokrm z tresky, zapojil veškerou fantazii a um. Treska v listovém těstě se špenátem se servírovala s bramborovými muffiny, zeleninovými hranolkami a koňakem dochucenou barbecue omáčkou.
Pelhřimov – Typické pokrmy, vůně, ale i hudbu jednotlivých zemí přiblíží návštěvníkům akce s názvem Ochutnávání zemí všemi smysly v pelhřimovské Hodině H. Z netradičního úhlu se již představilo Španělsko, Francie a Maďarsko. Nyní přichází na řadu Německo.
Vlastec - Ve Vlastci se v sobotu 24. března připravovali na Velikonoce. Návštěvníci akce, kterou připravila obec, zdobili kraslice, tvořili věnce a ozdoby a také nechybělo pletení pomlázek.
Holoubkov – Přípravy na Holoubeckého gurmána v mnoha domácnostech vrcholí. Vzhledem k blížícím se svátkům jara pro něj tentokrát výbor kultury obecního úřadu vybral téma Nejlepší vajíčkový pokrm.
Krakov – Mezinárodní den žen oslavili v Krakově již tradiční kuchařskou soutěží, kterou pořádal Sbor dobrovolných hasičů Krakov společně s obecním úřadem.
Liberecký kraj – Podle odhadů pracovníků školních jídelen se vyhodí až třetina připravených pokrmů. Do kampaně, která má zamezit plýtvání jídlem, se zapojily tři školy v Libereckém kraji.
Podle odhadů pracovníků školních jídelen se vyhodí až třetina připravených pokrmů. Do kampaně, která má zamezit plýtvání jídlem, se zapojily tři školy v Libereckém kraji.
Liberecký kraj – Podle odhadů pracovníků školních jídelen se vyhodí až třetina připravených pokrmů. Do kampaně, která má zamezit plýtvání jídlem, se zapojily tři školy v Libereckém kraji.
Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?
Vánoce se již nezadržitelně blíží a s nimi i tradiční vánoční a štědrovečerní pokrmy. Nekonečný maraton pečení cukroví, následovaný porcováním a obalováním kapra. Pokud si letos chcete Vánoce užít v poklidu, bez zbytečného stresu a kuchařských orgií, můžete si vánoční a štědrovečerní hostinu vychutnat i v některé z pražských restaurací a věřte, že vybírat budete nejen ze smaženého kapra s bramborovým salátem.
Střední Čechy – Dobrou zprávu mají pro návštěvníky vánočních trhů středočeští hygienici: žádný strach, u stánků se můžete občerstvit bez obav. Dosavadní kontroly stánků nabízejících horké nápoje i občerstvení v podobě skutečně rozmanitých pochoutek ukázaly, že většina provozovatelů nemá s dodržováním základních hygienických pravidel problém. Ve čtvrtek o tom informovala ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.
Střední Čechy - Středočeští hygienici se i v letošním roce zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na vánočních trzích. Patří sem teplé nápoje, jako například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr a také prodej hotových pokrmů, například halušek s uzeným masem, masových směsí se zeleninou či zabíjačkového guláše. Návštěvníci vánočních trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky nebo speciality vietnamské kuchyně.
Chotěboř – „Snažíme se, aby na hosty dýchla ze všech stran vůně a duch Vánoc,“ říká Jan Šolc, šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům, která se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Na pivo se tu prý stavil i Jan Žižka, když táhl s vojsky na Přibyslav. Ve svých povídkách hostinec zase zvěčnil spisovatel Jaroslav Hašek.
Havlíčkův Brod – Perníkové srdce, anebo radši jitrnice? Koho téma zajímá, může se v pondělí 18. prosince vydat do brodského Muzea Vysočiny. Koná se tu poslední doprovodná dílna k probíhající výstavě Staročeské Vánoce a zimní práce.
Mezi oblíbené pokrmy studentů Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci patří například buchtičky s krémem, boloňské špagety, vepřový řízek nebo čínské nudle.
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
Česká Lípa - Příjemná novinka čeká na maminky v porodnici a oddělení novorozenců českolipské nemocnice. Od příštího roku si budou moci samy zvolit, jaké jídlo dostanou k obědu a k večeři. Na výběr budou tři pokrmy.
Kozlany /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ne jeden druh, ale vždy stokrát jinak. Buchty, pomazánky, štrůdly, koláče. Na uplynulých ročnících kozlanského Babymňamu měli návštěvníci možnost všechny tyto pokrmy ochutnat v mnoha variacích. Šanci pochlubit se svým uměním mají hospodyně nejen z Kozlan také v sobotu odpoledne. Tentokrát pořadatelé sázejí na dobroty z listového těsta.
Štolmíř - V sobotu se ve Štolmíři u veřejné pece sejdou milovníci dobrého jídla a lidé, kteří rádi zkouší nové pokrmy nebo rádi ochutnají starou dobrou klasiku od dalšího kuchaře.
Žďársko – Svátek svatého Martina, který připadá na sobotu 11. listopadu, si budou připomínat lidé po celém Žďársku. Zda Martin skutečně přinese sněhovou nadílku, jak se traduje, zatím jisté není. Na zájemce však s jistotou čeká řada akcí pro děti i dospělé stejně jako ochutnávky tradičních svatomartinských vín i pokrmů.
Kvíčovice – Netradiční pokrmy byly k vidění i ochutnání v sobotu večer v kvíčovickém kulturním domě. Místní pořádali další z Gurmánských večerů pro děti a dospělé, tentokrát k ročnímu období aktuálnímu téma Dýně.
Malín - Slávu Malínského křenu připomínal třetí ročník Slavností Malínského křenu. Návštěvníci mohli ochutnat nejrůznější pokrmy z Malínského křenu nebo s křenem. Například oblíbený pokrm - guláš. Ačkoli od rána foukal studený vítr, návštěvníků bylo na slavnostech poměrně hodně. Ti si užívali nejen pokrmů, ale také doprovodného programu, který byl zaměřený hlavně na děti.
Velké Březno - Byl podzimní podvečer a školní jídelnou se linula neuvěřitelná vůně. To si 22 soutěžních rodin začalo nosit své pokrmy na své soutěžní místo.
Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.
Na podporu žen bez domova vychází nyní benefiční dvojalbum s dvěma desítkami skladeb, které nahrály a nazpívaly muzikantky. Mezi nimi je třeba Lenka Dusilová a slovenská zpěvačka Katarzia či kapely Potmě a Fakné. Deska Superhrdinky bude k dostání v digitální podobě i jako vinyl v nákladu 500 kusů. Výtěžek využije organizace Jako doma na projekt Kuchařky bez domova a na bistro, v němž ženy pokrmy připravují a nabízejí. Média o tom informovala Alexandra Doleželová z organizace Jako doma.
Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.
Pestrobarevné Mexiko, soutěž o nejlepší jídlo z brambor nebo procházka s lidmi bez domova po Praze. Tuto sobotu začíná akce Zažít město jinak. Několik desítek míst se v metropoli promění v originální prostory plné hudby, jídla a hlavně zábavy. Kam vyrazit na tu nejlepší podívanou?
Česká obchodní inspekce uskutečnila začátkem letní turistické sezóny akci zaměřenou na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb. Celkem provedla v období od 2. května do 30. června 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent. Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje.