Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
Kuchařky z horské Bublavy a okolí dokáží čarovat s obyčejnou bramborou. Jedná se o plodinu, která měla na horách v jídelníčku své místo a místní obyvatelé dokázali vždy z ničeho a brambor uvařit cosi. proto není divu, že v obci je velmi oblíbená kulinářská soutěž Bublavská škrabka.
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Nudle do polévky. Můžete je koupit v obchodě, ušetří vám práci. Pokud však ochutnáte domácí nudle, třeba podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové, na ty kupované už si ani nevzpomenete. Jejich příprava vám nezabere víc než deset minut.
/12. DEN/ Už víte, jak často jíst, že je nutné se hýbat i jak se správně motivovat. Není od věci si připomenout úplné základy. Tedy jak správně sestavovat plnohodnotný, vyvážený a rozumný jídelníček tak, aby kila šla dolů.
Každý známe, že ke štědrovečerní večeři většina Čechů jí kapra a bramborový salát. V minulých dobách však tato slavnostní večeře vypadala vůbec jinak. Do historie nás vrátí šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová, která na závěr připojí i pár receptů.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Na vánočním stole by neměly chybět rohlíčky, oblíbené cukroví v českých domácnostech. Existuje několik variant, například Klášterní rohlíčky, které si můžete upéct s foodbloggerkou markéto Chovancovou.
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
Kurz moderní studené kuchyně zaujal nejen žáky, ale i pedagogy znojemské Střední odborné školy SČMSD Přímětiická. Favoritem byl salát s kozím sýrem, karamelové oříšky a marinovaný pórek.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Svátek svatého Martina je tradičně spojený nejen s jeho v posledních letech neaktuálním příjezdem na bílém koni a prvním sněhem, ale i s pečenou husou či svatomartinským vínem. Aktuální situace však gastronomické využití oblíbeného pokrmu značně limituje a užít si atmosféru husích hodů přímo v restauraci musí letos gurmáni oželet. Přesto není nutné se voňavé husí pečínky vzdát a mnohé restaurace lákají na možnost objednávky husího menu.
Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte.
Zdálo by se, že slova podzim a salát spolu nesouznějí. Opak je pravdou. Chutná a přitom odlehčená jídla si můžete připravit, i když začíná padat listí ze stromů. Jen změníte pár ingrediencí a z lehkého letního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
V posledním srpnovém týdnu se v pražské MAKRO Akademii sešli kuchaři ze všech koutů České republiky, aby předvedli své umění a poměřili odborné dovednosti ve třetím ročníku soutěže Nejlepší kuchař ve společném stravování. Vyhlašovatelem a hlavním organizátorem soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Cílem soutěžního klání bylo zejména ukázat, že i kuchaři v provozech společného stravování jsou stejně šikovní a odborně zdatní, jako ve vyhlášených restauracích a hvězdičkami ověnčených hotelech. Jen na ně dosud není tolik vidět – nemají svoje veřejné prezentace ani televizní pořady. S limitovaným rozpočtem přitom dokážou vykouzlit pokrm hodný oceněný Zlatou vařečkou. Strava musí být pestrá, hezky upravená a hlavně strávníkům chutnat.
Hrušky jsou velmi oblíbené ovoce. Mají skvělou chuť, díky níž se hodí do mnoha dezertů, ale skvěle ladí i s různými sýry. Vyzkoušejte naše recepty na koláč, hrušky s ořechy nebo salát s nivou.
Kuchařka vznikla na základě dvouleté spolupráce etnografů ze čtyř regionů, jižních Čech, Vysočiny, jižní Moravy a Dolního Rakouska. Jejím cílem je ukázat stravování našich předků nejen výkladovou formou, ale především s pomocí konkrétních receptur a návodů.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nejvíce mi chutnal asi burger Imigrant, přemýšlí nahlas Lucie Tomanová z Přibic. Na vojenském hřišti v Pohořelicích na Brněnsku si v sobotu po poledni přichází na své milovníci dobrého jídla. Koná se tam první ročník V Poho Food Festu.
Sůl potřebujeme pro správnou funkci svalů, nervů i střev. Když jí ale jíme moc, může nám způsobit zdravotní komplikace. Bohužel se ukrývá i tam, kde bychom ji nečekali.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
/FOTOGALERIE/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se v roce 2008 uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy z různých druhů ryb.
Vepřová kotleta v pivním bramboráku s psylliem a bylinkami a salát z červené řepy s medem, bylinkami a brynzou – s tímto pokrmem získal šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa třetí místo v celorepublikové soutěži o nejlepšího kuchaře ve společném stravování. Mezi finalisty se přitom dostal trochu náhodou, původně se účastnit ani nechtěl.
Jeskyně děsivé pro svou minulost i uchvacující jedinečnou krásou vytvořila příroda a její živly. Chrámy, sochy a rozhledny jsou naopak dílem lidského talentu. To, ono i kombinace obojího se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Plavba na lodičce po podzemní řece, rýžování zlata a chytání lasem, cyklovýlet lesními zákrutami a další zážitky na vás čekají v této výjimečné jihomoravské oblasti a jejím okolí, kam vás tentokrát zavedou letní tipy Deníku.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.
/FOTO, VIDEO/ Nepřeberné množství zajímavého a netradičního jídla bylo možné ochutnat během víkendu v areálu Krajinky pod chebským hradem. Konal se tam v pořadí už druhý ročník Wine & Fresh food festivalu. Na své si přišli také znalci dobrého vína. K ochutnání byly například pokrmy z vietnamské kuchyně.
Sezona jahod a třešní je krátká. Lidé však neponechávají nic náhodě a dávají je často zmrazit, aby si na nich pochutnali i mimo sezonu. Co se z čerstvých či zmražených jahod a dá v kuchyni vykouzlit?
Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).
Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou nejsou příliš zdravé. My vám dnes nabízíme trošku zdravější varianty, na kterých si určitě pochutnáte.
Která houba je jedovatá? Jaké jsou nejčastější otravy a jak se projevují zdravotně? I takovéto otázky čekají účastníky zkoušek ze znalostí hub, kterou pořádá každoročně Krajská hygiena v Liberci (KHS).
K nynějším jarnímu období patří také patří pokrmy, po kterých se budete cítit lehce. Inspirujte se našimi recepty na ředkvičkovou polévku, koláč s rebarborou, závin se špenátem a salát s grilovaným kuřetem.
/FOTOGALERIE/ Praktická příprava studentů Střední školy prof. Z. Matějčka z Ostravy-Poruby oborů gastronomických, stravovacích a ubytovacích služeb se aktuálně odbývá v domácích podmínkách. Ale má to malý háček – učitelé nemohou výsledky ochutnávat.
Službám zajišťujícím rozvoz jídel přibývají v těchto dnech objednávky i noví zákazníci. Lidé si prostřednictvím internetových portálů nechávají nejčastěji dovážet pizzy a hamburgery, oblibě se těší ale i vegetariánské pokrmy. V e-shopech nakupují převážně trvanlivé potraviny a čerstvý sortiment.
Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.
Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.
V jihlavském Cityparku se 16. listopadu 2019 konala poprvé v České republice prestižní kuchařská soutěž „Trophée Mille“, pod patronací zakladatele této soutěže ve Francii, držitele dvou michelinských hvězd francouzského šéfkuchaře Philippa Milla.
Nový šéfkuchař, obměna personálu a zkrácení doby, než se pokrmy dostanou k nemocným. To jsou novinky ve stravování, ke kterým se odhodlali v nemocnici v Kyjově. „K pacientům by tak jídlo mělo doputovat vždy čerstvé a teplé, což se dříve ne vždy povedlo,“ uvedl Filip Zdražil, mluvčí kyjovské nemocnice.
Ve středu 8. ledna 2020 navštívil pan Zbyněk Diatka, profesionální kuchař ze společnosti Podravka – Lagris, a.s., Střední odborné učiliště ve Valašských Kloboukách, aby předvedl a předal studentům oboru Kuchař – číšník své znalosti a zkušenosti ze svého kulinářského umění.