Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Česnek. Ilustrační foto.

Velikonoční nádivka jinak

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Zelenina - Ilustrační foto

Králík na zelenině

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Tymián

Králík v županu

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.

Bublavská škrabka je plná originálních jídel

Bublavská škrabka je každoročně plná originálních jídel

Kuchařky z horské Bublavy a okolí dokáží čarovat s obyčejnou bramborou. Jedná se o plodinu, která měla na horách v jídelníčku své místo a místní obyvatelé dokázali vždy z ničeho a brambor uvařit cosi. proto není divu, že v obci je velmi oblíbená kulinářská soutěž Bublavská škrabka.

Ilustrační foto

Ke štědrovečerní večeři bývalo dříve devatero pokrmů

Každý známe, že ke štědrovečerní večeři většina Čechů jí kapra a bramborový salát. V minulých dobách však tato slavnostní večeře vypadala vůbec jinak. Do historie nás vrátí šumavská autorka kuchařek Lucie Kohoutová, která na závěr připojí i pár receptů.

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní.

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Svatomartinské husí hody

Pečená husa a svatomartinské víno. Českou tradici nezastavil ani koronavirus

Svátek svatého Martina je tradičně spojený nejen s jeho v posledních letech neaktuálním příjezdem na bílém koni a prvním sněhem, ale i s pečenou husou či svatomartinským vínem. Aktuální situace však gastronomické využití oblíbeného pokrmu značně limituje a užít si atmosféru husích hodů přímo v restauraci musí letos gurmáni oželet. Přesto není nutné se voňavé husí pečínky vzdát a mnohé restaurace lákají na možnost objednávky husího menu.  

Masová sekaná

Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte. 

Úspěch v celorepublikovém finále nejlepší kuchař ve společném stravování.

Kuřecí steak na tymiánu, paprikovo-rajčatový přeliv. Škola z regionu uspěla

V posledním srpnovém týdnu se v pražské MAKRO Akademii sešli kuchaři ze všech koutů České republiky, aby předvedli své umění a poměřili odborné dovednosti ve třetím ročníku soutěže Nejlepší kuchař ve společném stravování. Vyhlašovatelem a hlavním organizátorem soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Cílem soutěžního klání bylo zejména ukázat, že i kuchaři v provozech společného stravování jsou stejně šikovní a odborně zdatní, jako ve vyhlášených restauracích a hvězdičkami ověnčených hotelech. Jen na ně dosud není tolik vidět – nemají svoje veřejné prezentace ani televizní pořady. S limitovaným rozpočtem přitom dokážou vykouzlit pokrm hodný oceněný Zlatou vařečkou. Strava musí být pestrá, hezky upravená a hlavně strávníkům chutnat.

Kuchaři obsadili Všeradice

Z ARCHIVU: Soutěžní pokrmy ochutnával ve Všeradicích Jan Rosák

/FOTOGALERIE/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se v roce 2008 uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy z různých druhů ryb.

Šéfkuchař horažďovické nemocnice Josef Maxa.

FOTO: Šéfkuchař horažďovické nemocnice Josef Maxa si vyvařil medaili

Vepřová kotleta v pivním bramboráku s psylliem a bylinkami a salát z červené řepy s medem, bylinkami a brynzou – s tímto pokrmem získal šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa třetí místo v celorepublikové soutěži o nejlepšího kuchaře ve společném stravování. Mezi finalisty se přitom dostal trochu náhodou, původně se účastnit ani nechtěl.

Krápníkové jeskyně Kateřinská a Balcarka.

Krásy Moravského krasu: tmavé jeskyně, indigový modrotisk a pestré květy

Jeskyně děsivé pro svou minulost i uchvacující jedinečnou krásou vytvořila příroda a její živly. Chrámy, sochy a rozhledny jsou naopak dílem lidského talentu. To, ono i kombinace obojího se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Plavba na lodičce po podzemní řece, rýžování zlata a chytání lasem, cyklovýlet lesními zákrutami a další zážitky na vás čekají v této výjimečné jihomoravské oblasti a jejím okolí, kam vás tentokrát zavedou letní tipy Deníku.

Mohutné a honosné domy, rozsáhlé dvory, široké ulice a spoustu zeleně najdete na Hlavní třídě v ostravské Porubě.

Černá Ostrava je barevnější než kdy dřív. Láká na doly nebo živé město

Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.

Na Krajince v Chebu se konal druhý ročník festivalu vína a jídla.

To byla dobrota. Exotické pokrmy na Krajince chutnaly

/FOTO, VIDEO/ Nepřeberné množství zajímavého a netradičního jídla bylo možné ochutnat během víkendu v areálu Krajinky pod chebským hradem. Konal se tam v pořadí už druhý ročník Wine & Fresh food festivalu. Na své si přišli také znalci dobrého vína. K ochutnání byly například pokrmy z vietnamské kuchyně.

Závodní stravování, jídelna, oběd. Ilustrační foto

Jídlo v „závodce“ boduje. Je levné a většinou kvalitní, ukázal průzkum

Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).

Kurýr David Starck z firmy JidloDomuPlzen.cz při rozvozu objednávek v Plzni-Skvrňanech

Lidé si nechávají dovážet pizzy a hamburgery, ale také vegetariánská jídla

Službám zajišťujícím rozvoz jídel přibývají v těchto dnech objednávky i noví zákazníci. Lidé si prostřednictvím internetových portálů nechávají nejčastěji dovážet pizzy a hamburgery, oblibě se těší ale i vegetariánské pokrmy. V e-shopech nakupují převážně trvanlivé potraviny a čerstvý sortiment.

Ilustrační foto

Smažené věci někdy cestou k zákazníkům prošly sajrajtem

Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.

Ilustrační foto

Smažené věci někdy cestou k zákazníkům prošly sajrajtem

Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.

Barbora Šiplová a Ondřej Brtník získali Zvláštní cenu za týmovou spolupráci. Foto: SOŠ a SOU Třešť

OBRAZEM: Úspěch v kuchařském ringu prestižní soutěže

V jihlavském Cityparku se 16. listopadu 2019 konala poprvé v České republice prestižní kuchařská soutěž „Trophée Mille“, pod patronací zakladatele této soutěže ve Francii, držitele dvou michelinských hvězd francouzského šéfkuchaře Philippa Milla.

Vaření s panem Zbyňkem Diatkou na SOU Valašské Klobouky

Vaření s panem Zbyňkem Diatkou na SOU Valašské Klobouky

Ve středu 8. ledna 2020 navštívil pan Zbyněk Diatka, profesionální kuchař ze společnosti Podravka – Lagris, a.s., Střední odborné učiliště ve Valašských Kloboukách, aby předvedl a předal studentům oboru Kuchař – číšník své znalosti a zkušenosti ze svého kulinářského umění.