Žáci našeho oboru Kuchař – číšník Petr Kubiš a Nela Polášková se zúčastnili nedávno soutěže Tropheé Mille Česká republika 2021, která se konala v prostorách jihlavského City parku. Tropheé Mille je soutěž žáků středních gastronomických škol, kdy vítěz z českého kola postupuje do finále, jež probíhá ve Francii pod záštitou významného francouzského kuchaře Philippa Mailla, šéfkuchaře hotelu Damaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy.
Děkujeme Miichaele Bednaříkové a Dagmar Hudečkové za pěkný příspěvek a škole a kraji Vysočina za krásné fotky.
Žijeme v srdci Evropy a těšíme se spoustě výhod, které z naší zeměpisné polohy vyplývají. Má to však alespoň jednu velkou nevýhodu. Nemáme moře. Kvůli tomu nejsme například zvyklí se věnovat některých vodním sportům, plaveme často pouze s hlavou nad vodou a celé generace jsme nebyli zvyklí jíst mořské ryby a plody.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Ve dnech 11. a 20. října nás již poněkolikáté navštívili hosté z Thajska. Jedná se o našeho bývalého studenta P. Hlásenského, který u nás vystudoval obor kuchař-číšník.
/VIDEO/ Z kouřících kotlů se line vůně čerstvé prdelačky a ovaru. Nádoba původně plná polévky se rychle vyprazdňuje, protože mezi příchozími patří pokrm k nejžádanějším. Na zabíjačkových hodech v brněnských Obřanech kvůli velkému zájmu z nabízených dobrot nakonec prdelačka mizí mezi prvními. Na nádvoří místní hasičské zbrojnice ochutnávají bohaté menu při sobotní akci v době oběda desítky lidí.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Na konci září se na naší škole v Přímětické konalo zážitkové odpoledne pod názvem Podzimní romance na Přímce. Pozvání přijali starosta a místostarosta města Znojma, starosta a senátor města Moravský Krumlov a další významní hosté. Akce se dále zúčastnili učitelé základních škol a partneři, například šéfkuchař z hotelu Vinice Hnanice, pan Mössmer, zástupci hotelu Premium. Děkujeme Renatě Balíkové a Ivetě Šafranové za pěkný příspěvek.
/VIDEO/ Pořádná sousta polyká v neděli odpoledne u Galerie Vaňkovka Brňanka Jitka Kalhotková. V žensko-mužském souboji soutěží, kdo dříve spořádá jeden burger. Podobné klání absolvuje poprvé. Ačkoliv by to možná před soubojem někteří netipovali, žena nakonec v těsném souboji vítězí.
V soutěži MasterChef Česko 2021 je ve finálové šestnáctce. Třiatřicetiletý Plzeňan Petr Smazal alias Mad BBQ chce vyhrát hlavně kvůli synovi, který mu na jaře minulého roku zemřel.
Krvavý steak i průmyslová šunka. Podle americko-čínského vědeckého týmu z Harvardské univerzity a šanghajské univerzity Fudan zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného - výrazně zvyšuje riziko smrti. Svědčí o tom jejich výzkum, v němž analyzovali zdravotní data 81 tisíc lidí. Naštěstí změnou jídelníčku lze pravděpodobnost úmrtí poměrně rychle snížit.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Burgery i legendárně smrdutý severský rybí pokrm spořádal nedávno v Mikolově neúnavný sběratel rekordů Jaroslav Němec, aby vytvořil další ze své rostoucí sbírky jedlických rekordů. Děkujeme Jaroslavu Němcovi za pěkný příspěvek a Hynku Ošťáďalovi za fotky z mikulovského rekordu.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Italská pizza, španělská paella či česká svíčková. Tradiční gastronomie evropských zemí nabízejí pestrou přehlídku pokrmů. Vyzkoušejte si v novém kvízu Deníku, jak se v nich vyznáte.
Na víkendové kulinářské akci v lázeňském městě bylo možné okusit různé druhy pokrmů a nápojů. Návštěvníci mohli ochutnat vše od červů, raw zákusků, ruských tradičních pokrmů až po italská a americká jídla. K pití byla na výběr škála domácích limonád, kávy a další nápoje, jak alkoholické tak i nealkoholické. I ti nejvybíravější labužníci si přišli v Poděbradech na své.
Kulturní centrum v Duchcově informuje o tom, že byl zahájen předprodej vstupenek na přesunuté představení Michal k snídani. Michal Nesvadba se svým programem zakončí školní rok u nás v Duchcově v pátek 25. června od 17 hodin.
Dlouhodobé omezení běžného života vlivem koronavirových omezení se projevilo i ve statistikách pracovních úrazů. Byť jejich počty kolísaly i v minulých letech, loni jich viditelně ubylo. Plyne to alespoň z údajů oblastních inspektorátů Státního úřadu inspekce práce pro Středočeský kraj a Prahu, jež ve čtvrtek poskytl Deníku Richard Kolibač z centrály instituce.
Dlouhodobé omezení běžného života vlivem koronavirových omezení se projevilo i ve statistikách pracovních úrazů. Byť jejich počty kolísaly i v minulých letech, loni jich viditelně ubylo. Plyne to alespoň z údajů oblastních inspektorátů Státního úřadu inspekce práce pro Středočeský kraj a Prahu, jež ve čtvrtek poskytl Deníku Richard Kolibač z centrály instituce.
Distanční výuka na naší škole v odborném výcviku oboru kuchař-číšník aktuálně probíhá formou individuálních konzultací (jeden žák – jeden učitel). Žáci mají možnost touto formou přijít na tři hodiny vaření v týdnu, na kterých využíváme čas k přípravě na závěrečné zkoušky.
/FOTOGALERIE/ Přípravy na Velikonoce jsou v křesťanské tradici spojené s čtyřicetidenním půstem. Pro praktikující katolíky „půst“ většinou znamená střídmější stravování nebo pár týdnů vegetariánství. Postní doba letos skončila 2. dubna.
Vaříte rádi? V tom případě se vám bude líbit malá soutěž o nejlepší krajový pokrm z Kralupska. A až vám po jídle krásně slehne, budete se moc vydat na zdymadlo Hořín nebo "Do Okoře bez oře".
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Jedno je jisté. Letošní Velikonoce budou vším jiným, jen ne tradičními svátky, jak je známe. „Protože možnosti návštěv budou omezeny, lidé se možná o to více budou věnovat vaření,“ domnívá se dvaašedesatiletý trutnovský podnikatel Petr Sogel. Netají přitom, že k této činnosti má velmi blízko. Jak by také ne, když jeho firma už více než dvacet let dodává zákazníkům hotová jídla.
Špagety carbonara, zná je skoro každý: italská slanina, vajíčka a parmezán. Když však použijete čerstvé těstoviny, bude výsledný pokrm „úplně jiná liga“.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.