
Oblíbené švédské masové kuličky si lze udělat i doma. Recept není složitý
Milujete švédské masové kuličky? Zkuste si oblíbený pokrm udělat sami. Hotovo máte za chvíli a výsledek je parádní.
Milujete švédské masové kuličky? Zkuste si oblíbený pokrm udělat sami. Hotovo máte za chvíli a výsledek je parádní.
Také nechápete, jak si někdo může pochutnávat na párku v rohlíku s kečupem? Pokud patříte mezi fanoušky hořčice, vyzbrojte se sadou následujících zajímavostí o tomto sice běžném, avšak lahodném dochucovadle.
Ve dnech 10. 1. - 11. 1. 2022 si budoucí kuchaři užili další zajímavé vaření s odborníkem z praxe. Tentokrát do slavkovské školy přijel Tomáš Reger, šéfkuchař restaurace Element&Bar z Brna. Zvoleným tématem bylo aktuální menu restaurace Element.
Zdlouhavá příprava tohoto pokrmu se vyplatí. Silný vývar s nudlemi se hodí nejen po silvestrovských oslavách.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Téměř deset let trvala příprava unikátní kuchařky s názvem Jihomoravský krajáč. Zatímco většinu času tráví cukrářka Petra Burianová přípravou dezertů, tentokrát se ponořila do tajů slané kuchyně. „Dostala jsem od hejtmana Grolicha nabídku, zda bych pomohla sestavit kuchařku tradičních receptů. Z více než stovky jsem nakonec vybrala přibližně padesát,“ vypráví s úsměvem žena.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Tradiční podkrkonošské kyselo s houbami nebo kulajdu už snad ochutnal každý z nás. Tyto oblíbené pokrmy řadíme do našeho jídelníčku, ovšem trochu netradičně se staly námětem sochařům v rámci kamenosochařského sympozia v nedalekém Kamenolomu Javorka a výsledek je opravdu úžasný. Pískovcová díla můžete zhlédnout v rámci výstavy Naše Chuť před novopackou Klenotnicí drahých kamenů.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Neděle předcházející poslední neděli bohoslužebného roku, svátku Ježíše Krista Krále, který jsme právě oslavili, byla v našem blanenském sboru věnována oslavám. Na závěr liturgické sezóny se tradičně setkáváme. Jak praví Pátá kniha Mojžíšova, verše 16, 15: „Sedm dní budeš slavit slavnost Hospodina, svého Boha, na místě, které Hospodin vyvolí. Vždyť Hospodin, tvůj Bůh, ti požehná na veškeré tvé úrodě a při všem, co budeš dělat. Oddej se proto radosti.“ To je ten pokrm a světlo o kterém píše středověký myslitel Tomáš Kempenský.
Žáci našeho oboru Kuchař – číšník Petr Kubiš a Nela Polášková se zúčastnili nedávno soutěže Tropheé Mille Česká republika 2021, která se konala v prostorách jihlavského City parku. Tropheé Mille je soutěž žáků středních gastronomických škol, kdy vítěz z českého kola postupuje do finále, jež probíhá ve Francii pod záštitou významného francouzského kuchaře Philippa Mailla, šéfkuchaře hotelu Damaine Les Crayéres v Remeši, který získal v letech 2011 a 2012 dvě michelinské hvězdy. Děkujeme Miichaele Bednaříkové a Dagmar Hudečkové za pěkný příspěvek a škole a kraji Vysočina za krásné fotky.
Žijeme v srdci Evropy a těšíme se spoustě výhod, které z naší zeměpisné polohy vyplývají. Má to však alespoň jednu velkou nevýhodu. Nemáme moře. Kvůli tomu nejsme například zvyklí se věnovat některých vodním sportům, plaveme často pouze s hlavou nad vodou a celé generace jsme nebyli zvyklí jíst mořské ryby a plody.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Ve dnech 11. a 20. října nás již poněkolikáté navštívili hosté z Thajska. Jedná se o našeho bývalého studenta P. Hlásenského, který u nás vystudoval obor kuchař-číšník.
/VIDEO/ Z kouřících kotlů se line vůně čerstvé prdelačky a ovaru. Nádoba původně plná polévky se rychle vyprazdňuje, protože mezi příchozími patří pokrm k nejžádanějším. Na zabíjačkových hodech v brněnských Obřanech kvůli velkému zájmu z nabízených dobrot nakonec prdelačka mizí mezi prvními. Na nádvoří místní hasičské zbrojnice ochutnávají bohaté menu při sobotní akci v době oběda desítky lidí.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.
Na konci září se na naší škole v Přímětické konalo zážitkové odpoledne pod názvem Podzimní romance na Přímce. Pozvání přijali starosta a místostarosta města Znojma, starosta a senátor města Moravský Krumlov a další významní hosté. Akce se dále zúčastnili učitelé základních škol a partneři, například šéfkuchař z hotelu Vinice Hnanice, pan Mössmer, zástupci hotelu Premium. Děkujeme Renatě Balíkové a Ivetě Šafranové za pěkný příspěvek.
/VIDEO/ Pořádná sousta polyká v neděli odpoledne u Galerie Vaňkovka Brňanka Jitka Kalhotková. V žensko-mužském souboji soutěží, kdo dříve spořádá jeden burger. Podobné klání absolvuje poprvé. Ačkoliv by to možná před soubojem někteří netipovali, žena nakonec v těsném souboji vítězí.
V soutěži MasterChef Česko 2021 je ve finálové šestnáctce. Třiatřicetiletý Plzeňan Petr Smazal alias Mad BBQ chce vyhrát hlavně kvůli synovi, který mu na jaře minulého roku zemřel.
Krvavý steak i průmyslová šunka. Podle americko-čínského vědeckého týmu z Harvardské univerzity a šanghajské univerzity Fudan zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného - výrazně zvyšuje riziko smrti. Svědčí o tom jejich výzkum, v němž analyzovali zdravotní data 81 tisíc lidí. Naštěstí změnou jídelníčku lze pravděpodobnost úmrtí poměrně rychle snížit.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Burgery i legendárně smrdutý severský rybí pokrm spořádal nedávno v Mikolově neúnavný sběratel rekordů Jaroslav Němec, aby vytvořil další ze své rostoucí sbírky jedlických rekordů. Děkujeme Jaroslavu Němcovi za pěkný příspěvek a Hynku Ošťáďalovi za fotky z mikulovského rekordu.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.
Italská pizza, španělská paella či česká svíčková. Tradiční gastronomie evropských zemí nabízejí pestrou přehlídku pokrmů. Vyzkoušejte si v novém kvízu Deníku, jak se v nich vyznáte.
Stovky lidí se v sobotu večer sešly v Žižkových sadech v Hradci Králové, aby ochutnaly gurmánské pokrmy z několika koutů světa.
Na víkendové kulinářské akci v lázeňském městě bylo možné okusit různé druhy pokrmů a nápojů. Návštěvníci mohli ochutnat vše od červů, raw zákusků, ruských tradičních pokrmů až po italská a americká jídla. K pití byla na výběr škála domácích limonád, kávy a další nápoje, jak alkoholické tak i nealkoholické. I ti nejvybíravější labužníci si přišli v Poděbradech na své.
Kulturní centrum v Duchcově informuje o tom, že byl zahájen předprodej vstupenek na přesunuté představení Michal k snídani. Michal Nesvadba se svým programem zakončí školní rok u nás v Duchcově v pátek 25. června od 17 hodin.
Dlouhodobé omezení běžného života vlivem koronavirových omezení se projevilo i ve statistikách pracovních úrazů. Byť jejich počty kolísaly i v minulých letech, loni jich viditelně ubylo. Plyne to alespoň z údajů oblastních inspektorátů Státního úřadu inspekce práce pro Středočeský kraj a Prahu, jež ve čtvrtek poskytl Deníku Richard Kolibač z centrály instituce.
Dlouhodobé omezení běžného života vlivem koronavirových omezení se projevilo i ve statistikách pracovních úrazů. Byť jejich počty kolísaly i v minulých letech, loni jich viditelně ubylo. Plyne to alespoň z údajů oblastních inspektorátů Státního úřadu inspekce práce pro Středočeský kraj a Prahu, jež ve čtvrtek poskytl Deníku Richard Kolibač z centrály instituce.
Distanční výuka na naší škole v odborném výcviku oboru kuchař-číšník aktuálně probíhá formou individuálních konzultací (jeden žák – jeden učitel). Žáci mají možnost touto formou přijít na tři hodiny vaření v týdnu, na kterých využíváme čas k přípravě na závěrečné zkoušky.
/FOTOGALERIE/ Přípravy na Velikonoce jsou v křesťanské tradici spojené s čtyřicetidenním půstem. Pro praktikující katolíky „půst“ většinou znamená střídmější stravování nebo pár týdnů vegetariánství. Postní doba letos skončila 2. dubna.
Lidé v respirátorech oslavili nejdůležitější svátek křesťanů na mši. Kněz požehnal i jejich pokrmy.
Vaříte rádi? V tom případě se vám bude líbit malá soutěž o nejlepší krajový pokrm z Kralupska. A až vám po jídle krásně slehne, budete se moc vydat na zdymadlo Hořín nebo "Do Okoře bez oře".
Doslova za rodinné stříbro jsou považovány recepty, které čtenáři zaslali v předchozích letech do soutěží Deníku. V on-line kuchařce přinášíme jejich výběr. Uvařit si s námi můžete saláty, polévky, tradiční velikonoční jídla, hlavní jarní pokrmy nebo sladké tečky v podobě dezertů.
Jedno je jisté. Letošní Velikonoce budou vším jiným, jen ne tradičními svátky, jak je známe. „Protože možnosti návštěv budou omezeny, lidé se možná o to více budou věnovat vaření,“ domnívá se dvaašedesatiletý trutnovský podnikatel Petr Sogel. Netají přitom, že k této činnosti má velmi blízko. Jak by také ne, když jeho firma už více než dvacet let dodává zákazníkům hotová jídla.