Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Přijďte ochutnat hmyzí buchtu. Zoo Praha zve na potravu budoucnosti

/FOTOGALERIE/ Víkend hmyzožravců pokračuje v pražské zoologické zahradě i v neděli. Pokud jste nikdy nejedli hmyzí salát či buchtu, máte možnost v trojském areálu tento netradiční pokrm ochutnat. Jídla připravuje návštěvníkům vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

SAVING EUROPE s.r.o. – česká jednička v gastronomii

Psal se rok 2012 a trh s gastronomickým vybavením v české republice byl plný firem, které prodávali tzv.“kvalitní vybavení pro domácnost“. Některé docela solidní, ale většina těchto firem měla do solidnosti hodně daleko. Orientace na trhu z pohledu zákazníka nebyla vůbec jednoduchá.

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Festival jídla v Brně nabídne pivní jógu, v Lanžhotě pořádají závody siláků

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.

Festival jídla v Brně nabídne pivní jógu, ve Vrbovci zvou na víno a cimbál

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.

Festival jídla v Brně nabídne pivní jógu, v Mouřínově chystají pivní maraton

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.

Festival jídla v Brně nabídne pivní jógu, v Kyjově zas chmelové závody

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.

Extrem food festival v Lužánkách nabídne chození po skle nebo jógu s pivem

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.

Festival v Brně nabídne chůzi po skle a pivní jógu, v Adamově roztaví železo

Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.

Děti z Plané dělaly zdravé svačiny a slavily Den učitelů

Planá nad Lužnicí - Již třetím rokem se děti ze školního klubu při Základní škole Planá nad Lužnicí pokouší v projektu Zdravá 5 připravit zdravé svačinky. Soutěžící mají za úkol vytvořit pokrm, který obsahuje bylinku. Také navrhují, komu pohoštění darují. 

Mříž na kapli je opravená

Bučovice - Na víc než sto tisíc korun vyšla obnova prosklené mříže, která se nachází na kapli Žarošských v Bučovicích.

Boula nám vytrhl trn z paty, přiznává volejbalový trenér Marek

Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.

Silvestrovský fotbálek ani letos chybět nebude

Silvestrovský fotbálek na umělé trávě Letního stadionu se stal v chrudimské líhni tradicí. A jinak tomu nebude ani letos. Na závěr kalendářního roku 2018 se opět chystá mezi Mfkáči zajímavé sportovní klání.

Sprejeři dál ničí majetek

Tábor - Po nedávných útocích sprejerů v Táboře a v Sezimově Ústí, kdy vandalové poškodili fasády domů, šetří policisté podobný skutek.

Z nepozornosti narazil do auta před sebou

Ani vánoční svátky se neobejdou bez nehod. Na frekventované křižovatce ulice Spáčilovy a Tovačovského museli zasahovat dopravní policisté při autonehodě nákladního vozu Ford a osobního auta značky Peugot přímo na Štědrý den.

Vánoce v azylových domech? Salát i stromek

Na vánoční svátky se nebudou cítit osamocení a opuštění ani obyvatelé azylových domů a nocleháren. Pracovníci sociálních služeb pro ně připravili pestrý program, společné vaření i chvíle u vánočního stromku.

BusLine a Liberecký kraj se dohadují o peníze za ministerské slevy

Liberecký kraj – Děti, studenti a senioři platí za cestu vlakem a autobusem od září jen zlomek běžného jízdného. Zbylých 75 % standardní ceny jízdenky dopravcům kompenzuje ministerstvo dopravy. Autobusový dopravce BusLine se teď ale nemůže shodnout s Libereckým krajem, komu tyto ministerské peníze patří.

Hotel Intercontinental změnil majitele. Koupil ho český miliardář Šlemr

Investiční skupina českého miliardáře Oldřicha Šlemra je novým majitelem luxusního pětihvězdičkového hotelu Intercontinental, který se nachází v centru Prahy na prominentní adrese v Pařížské ulici. Informoval o tom server Forbes.cz. Celková cena transakce uvedena nebyla, spekuluje se však o částce přesahující pět miliard korun.

Budoucí kuchaři a číšníci ze stochovské školy patří ke špičkám v oboru

Stochov /FOTOGALERIE/ - Jako jediní zástupci ze středních Čech se žáci druhého a třetího ročníku oboru Kuchař-číšník Střední školy služeb a řemesel Stochov (SŠSaŘ Stochov) nominovali do finále soutěže Makro HoReCa Pětiboj 2018. Celorepublikové finále 6. ročníku této prestižní soutěže proběhlo v uplynulých dnech v rámci veletrhu For Gastro & Hotel v PVA Expo Praha-Letňany.

Dýňobraní v Horním Újezdu lákalo na dobroty i originální sousoší

FOTOGALERIE / Už podesáté ozdobily Horní Újezd nejrozmanitější postavičky z dýní, zeleniny mnoha tvarů a barev. Na tradičním Dýňobraní, které se v obci na Hranicku koná pravidelně poslední zářijovou sobotu, si mohli návštěvníci také na řadě pokrmů z této podzimní zeleniny pochutnat.

Hygienici letos v kraji rozdali pokuty za dva miliony

Střední Čechy – K nejčastějším pochybením patří nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků, problémem také bývá špatné řešení potravinářských prostor a nedostatečná úroveň péče o čistotu. Tak v úterý Dana Šalamunová z krajské hygienická stanice shrnula poznatky z kontrol restaurací a podobných provozů. Těch středočeští hygienici od ledna do konce srpna vykonali 1829.

Dubina láká na tatarák či burger

Královéhradecko - Fotbalový gurmán v kraji: Restaurace na stadionu v Bílé Třemešné nabízí spoustu pokrmů. Jídelní lístek se navíc každý měsíc mění.

Buchlovice smrděly česnekem. Ale nádherně

Magnetem pro 4 800 milovníků rostliny Allium z různých koutů Česka a Slovenska, ctitelů dobré zábavy, folklorních souborů, dechovek, country kapel, cimbálovek a chutných česnekových pokrmů byl v sobotu 17. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice.

Už sklízíte meruňky? Zkuste je letos naslano

Sklizeň letos přišla o něco dřív a meruňky leckde dozrály už během června. Milujeme je v bublaninách, připravujeme z nich marmelády, plníme jimi knedlíky… Proč ale tentokrát nezkusit něco jiného? Meruňky zazáří i ve slaných pokrmech.

Restaurace ve Sněmovně výrazně nezlevní, vyvrací nepřesnosti Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvádí na pravou míru nepřesná tvrzení představitelů Pirátů k vývoji cen pokrmů a nápojů v restauracích Poslanecké sněmovny. Podle něj Piráti ve skutečnosti žádný návrh na zvýšení cen jídel a nápojů začátkem roku 2018 nepodali. Nový ceník platí už od února.

Otrava z gyrosu? Riziko nákazy číhá i jinde, varují hygienici

Šest desítek lidí muselo před pár dny v Hradci Králové vyhledat lékařskou pomoc poté, co je po konzumaci gyrosu či kebabu postihly bolestivé křeče a průjmy. Problém způsobil toxin zlatý stafylokok. Hrozí podobné nebezpečí i v našem regionu?

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

Hygienici byli v čínské restauraci zděšeni

Poděbrady - Špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu. Mastná špína, zbytky potravin, prach. To je část výsledku kontroly pracovnic Krajský hygienické stanice v čínské restauraci Hong Kong v centru Poděbrad.