/FOTOGALERIE, VIDEO/ Překvapivě méně návštěvníků než loni vyrazilo v letošní sezoně na hrad Vízmburk v Havlovicích, který je přístupný veřejnosti teprve druhým rokem. Turisty tam zaujala hodovní síň a mučírna s replikami nástrojů na vypichování očí nebo trhání jazyka. Pro příští rok uvažuje správce hradu o zpestření v podobě vylepšené kuchyně, ve které budou mít možnost ochutnat středověké pokrmy.
Už dávno neplatí, že školní jídelna znamená jen hnědou omáčku bez chuti a vůně. Vařit se dá moderně, zdravě i chutně. A pokud se děti od mala naučí správným stravovacím návykům, mohou v budoucnosti předejít mnoha civilizačním chorobám.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do Osoblahy 3. září vyrazil parní gastrovlak, aby přivezl gurmány na festival Ochutnej Osoblažsko. Gastrofestival vznikl před víc jak deseti lety, aby prozkoumal a pojmenoval, jaký typ kuchyně je pro zdejší kraj typický. Ukázalo se, že pro Osoblažsko je typická pouze rozmanitost.
Šéfkuchař centra pro seniory Clementas v Mlékovicích Pavel Štěpánek získal stříbrnou medaili v soutěži organizovanou Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Odborník na gastronomii, který dříve vařil v pětihvězdičkové restauraci hotelu Jalta, zabodoval v kategorii Racionální pokrm pro nemocné a seniory.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.
Kupodivu to není ostrovní stát USA Havaj, kterému se připisuje zásluha nebo vina (záleží na úhlu pohledu), za vznik šunkové pizzy s ananasem známé právě jako Havaj. Ten, kdo dal světu tuto pizzu nebyl totiž Havajan, ba dokonce ani Ital. Kdo za to tedy může? A proč pizza s ananasem vyvolává po celém světě stále tak vášnivé diskuze?
„A to vám říkám, když rozbalíte alobal, ta vůně vás normálně bude nutit tancovat a ještě se to na vás bude smát,“ popisuje výsledek vaření Těhotnej kuchař, který připravil recept na jednoduchou retro krkovici v alobalu zapečenou s brambory a slaninou.
Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
/FOTOGALERIE/ Kvalitní jídlo a pití, ochutnávky tradičních i exotických pokrmů i kulturní program pro celou rodinu nabídnou takzvané Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd.
Letní tábory a další podobné akce pro děti, které jsou v těchto dnech na mnoha místech Libereckého kraje, intenzivně kontrolují hygienici. Z prvních kontrol vyplynulo, že téměř vše funguje tak, jak má. Objevila se pouze drobná pochybení. Nikde nebyly zaregistrovány horečky nebo hromadné onemocnění malých účastníků. Hygienici tak nemuseli žádný tábor zakázat a neobjevili ani žádný neohlášený.
Začátkem třetího prázdninového týdne mají za sebou jihočeští hygienici přes 55 kontrol dětských letních táborů. Na táborech v Jihočeském kraji je letos hlášeno přes 34 tisíc dětí. Jeden z táborů na Jindřichohradecku byl předčasně ukončen, na Českokrumlovsku a Strakonicku pak padly pokuty.
Tisíce lidí si našly cestu do letního sportovního areálu ve Valašském Meziříčí. Lákadlem byl další ročník Gulášfestu, který vedle dobrého jídla nabídl během čtvrtka, pátku a soboty také pestrý hudební doprovodný program.
Nejen v létě stoupá obliba lehkých bílých i červených vín. Je to trend poslední doby. „Letním hitem je ale jednoznačně prosecco. Má tu výhodu, že neobsahuje příliš mnoho alkoholu, a tak se dá pít jen tak,“ říká someliérka Klára Kollárová.
Na obchodní škole již rok funguje nové Gastrostudio vybavené nejnovějšími technologiemi. Využívá se především pro odborný výcvik žáků oboru kuchař – číšník, ale i pro širokou veřejnost, která má zájem o nové trendy v zážitkové gastronomii. V rámci výuky je realizována řada odborných kurzů, jejichž cílem je připravit žáky školy co nejlépe na zvolenou profesi. Děkujeme za příspěvek.
Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.
V posledních letech se prostor přípravy pokrmů stal pro mnohé z nás opět bezpečným přístavem, jak tomu bývalo kdysi. Osobnější atmosféru podporují i aktuální trendy v oblasti kuchyňského designu. Velký důraz je kladen zejména na otevřenost prostoru, kde může rodina příjemně trávit společný čas, ergonomii jednotlivých zón, použití přírodních materiálů a moderní technologie.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Boskovický Spolek gurmánů pořádal třetí červnový víkend od pátku do neděle druhý ročník boskovického foodfestu. Zájem o hudební program byl takový, že pořadatelé přesunuli vystoupení kapel z Panského dvora do letního kina. Za pěkný příspěvek a krásné fotky děkujeme Monice Šindelkové.
Češi nejsou jen národem chatařů a chalupářů, ale propadli i grilování. Na zahradním grilu připravuje v létě pokrm až třetina české populace. Jenže letošní rodinné sešlosti se kvůli rekordní inflaci prodraží. Například jedna z nejoblíbenějších surovin, vepřová krkovice, zdražila oproti loňsku skoro o polovinu.
Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.
Nepřeberný výběr různých snídaní, svačin, obědů a večeří Olomoučanům nabízejí zavedená i nová bistra, která ve městě neustále vznikají. Nabídka se stále rozšiřuje a na lehký a chutný oběd během pracovního dne lze zajít na spoustu míst. Hostům tam připravují například výborné vegetariánské pokrmy, tradiční kuchyni v moderním provedení, ale i exotická jídla z různých koutů světa. Tady jsou naše tipy.
To nejlepší ze světového Street foodu mohli lidé v sobotu 21. května ochutnat v Panské zahradě ve Strakonicích. Lidé mohli ochutnat pokrmy z Afriky, Srí Lanky i dalších míst.
Ochutnat pokrmy z celého světa, a přitom zůstat na Výstavišti v Kroměříži. To nabízí svým návštěvníkům Mňam! Gastrofestival, který se uskuteční už v neděli 22. května.
Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní. Napsal o tom časopis Receptář.
Oslava pravoslavných Velikonoc se mimo jiné konala i na Mikulášském hřbitově a u kostela sv. Anny v Plzni. Účastníky neodradilo ani chladné počasí a vytrvalý déšť.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Odborní učitelé gastronomických oborů školy vyrazili v rámci projektu Erasmus+ na pracovní stáž do Španělska, a to přímo do překrásného města Malaga. Cílem jejich cesty bylo načerpání nových nápadů, inspirace a zkušeností, které následně předají svým žákům v praktické výuce.
Nejen nepořádek, ale někde vysloveně hromady nepořádku našli středočeští hygienici při kontrolních návštěvách restauračních provozoven, kam se vypravili v uplynulých týdnech. Opakovaně rozdávali pokuty i v podnicích, do nichž zavítali takzvaně na udání – na základně podnětu spotřebitelů.
Co je na tomto receptu nejtěžší? Čekat, až se smíchané suroviny vychladí, aniž byste ujídali. Sladké kuličky se hodí jako dezert po jídle nebo jen tak na ujídání, když člověka přepadne mlsná.
Jednou z priorit naší školní jídelny ZŠ a MŠ Struhlovsko v Hranicích je naučit děti správným stravovacím návykům, nabídnout jim pestrou a vyváženou stravu, zachovat tradiční pokrmy české kuchyně, ale i seznamovat děti s netradičními kombinacemi a servírovat jídlo, tak aby ladilo oku a bylo pro děti atraktivní. Za reportáž plnou chutí velice děkujeme vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Struhlovsko Heleně Novotné.