K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Boskovický Spolek gurmánů pořádal třetí červnový víkend od pátku do neděle druhý ročník boskovického foodfestu. Zájem o hudební program byl takový, že pořadatelé přesunuli vystoupení kapel z Panského dvora do letního kina. Za pěkný příspěvek a krásné fotky děkujeme Monice Šindelkové.
Češi nejsou jen národem chatařů a chalupářů, ale propadli i grilování. Na zahradním grilu připravuje v létě pokrm až třetina české populace. Jenže letošní rodinné sešlosti se kvůli rekordní inflaci prodraží. Například jedna z nejoblíbenějších surovin, vepřová krkovice, zdražila oproti loňsku skoro o polovinu.
Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.
Nepřeberný výběr různých snídaní, svačin, obědů a večeří Olomoučanům nabízejí zavedená i nová bistra, která ve městě neustále vznikají. Nabídka se stále rozšiřuje a na lehký a chutný oběd během pracovního dne lze zajít na spoustu míst. Hostům tam připravují například výborné vegetariánské pokrmy, tradiční kuchyni v moderním provedení, ale i exotická jídla z různých koutů světa. Tady jsou naše tipy.
To nejlepší ze světového Street foodu mohli lidé v sobotu 21. května ochutnat v Panské zahradě ve Strakonicích. Lidé mohli ochutnat pokrmy z Afriky, Srí Lanky i dalších míst.
Ochutnat pokrmy z celého světa, a přitom zůstat na Výstavišti v Kroměříži. To nabízí svým návštěvníkům Mňam! Gastrofestival, který se uskuteční už v neděli 22. května.
Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní. Napsal o tom časopis Receptář.
Oslava pravoslavných Velikonoc se mimo jiné konala i na Mikulášském hřbitově a u kostela sv. Anny v Plzni. Účastníky neodradilo ani chladné počasí a vytrvalý déšť.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Častěji než ve zbytku republiky si možná šéfové stravovacích provozů ve středních Čechách a v Praze myslí, že hosté zblajznou, cokoli jim usmaží. A pokud není spotřebitel spokojený a jako zákazník se už nevrátí, nahradí ho někdo jiný. Takovým přístupem se sice nikdo nechlubí, něco však mohou naznačovat výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
Odborní učitelé gastronomických oborů školy vyrazili v rámci projektu Erasmus+ na pracovní stáž do Španělska, a to přímo do překrásného města Malaga. Cílem jejich cesty bylo načerpání nových nápadů, inspirace a zkušeností, které následně předají svým žákům v praktické výuce.
Nejen nepořádek, ale někde vysloveně hromady nepořádku našli středočeští hygienici při kontrolních návštěvách restauračních provozoven, kam se vypravili v uplynulých týdnech. Opakovaně rozdávali pokuty i v podnicích, do nichž zavítali takzvaně na udání – na základně podnětu spotřebitelů.
Co je na tomto receptu nejtěžší? Čekat, až se smíchané suroviny vychladí, aniž byste ujídali. Sladké kuličky se hodí jako dezert po jídle nebo jen tak na ujídání, když člověka přepadne mlsná.
Jednou z priorit naší školní jídelny ZŠ a MŠ Struhlovsko v Hranicích je naučit děti správným stravovacím návykům, nabídnout jim pestrou a vyváženou stravu, zachovat tradiční pokrmy české kuchyně, ale i seznamovat děti s netradičními kombinacemi a servírovat jídlo, tak aby ladilo oku a bylo pro děti atraktivní. Za reportáž plnou chutí velice děkujeme vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Struhlovsko Heleně Novotné.
Využití ovesných vloček v kuchyni je opravdu hodně široké. Fantazii se meze nekladou. A ve spoustě pokrmů je ani jejich odpírači neodhalí. Píše o tom web www.1000chuti.cz a www.coolinarka.cz.
Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.
Ať už je pro vás svátek lásky Valentýn nebo 1. máj, bude se vám tenhle recept hodit kdykoli, když budete chtít potěšit toho, kdo je vašemu srdci nejmilejší.
/VIDEO/ Den svatého Valentýna, čili svátek zamilovaných, připadá sice až na pondělí 14. února, nicméně kladenští středoškoláci uspořádali pro sebe, pedagogy a ostatní strávníky již v pátek slavnostní valentýnský oběd.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Také nechápete, jak si někdo může pochutnávat na párku v rohlíku s kečupem? Pokud patříte mezi fanoušky hořčice, vyzbrojte se sadou následujících zajímavostí o tomto sice běžném, avšak lahodném dochucovadle.
Ve dnech 10. 1. - 11. 1. 2022 si budoucí kuchaři užili další zajímavé vaření s odborníkem z praxe. Tentokrát do slavkovské školy přijel Tomáš Reger, šéfkuchař restaurace Element&Bar z Brna. Zvoleným tématem bylo aktuální menu restaurace Element.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
Téměř deset let trvala příprava unikátní kuchařky s názvem Jihomoravský krajáč. Zatímco většinu času tráví cukrářka Petra Burianová přípravou dezertů, tentokrát se ponořila do tajů slané kuchyně. „Dostala jsem od hejtmana Grolicha nabídku, zda bych pomohla sestavit kuchařku tradičních receptů. Z více než stovky jsem nakonec vybrala přibližně padesát,“ vypráví s úsměvem žena.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Tradiční podkrkonošské kyselo s houbami nebo kulajdu už snad ochutnal každý z nás. Tyto oblíbené pokrmy řadíme do našeho jídelníčku, ovšem trochu netradičně se staly námětem sochařům v rámci kamenosochařského sympozia v nedalekém Kamenolomu Javorka a výsledek je opravdu úžasný. Pískovcová díla můžete zhlédnout v rámci výstavy Naše Chuť před novopackou Klenotnicí drahých kamenů.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Neděle předcházející poslední neděli bohoslužebného roku, svátku Ježíše Krista Krále, který jsme právě oslavili, byla v našem blanenském sboru věnována oslavám. Na závěr liturgické sezóny se tradičně setkáváme. Jak praví Pátá kniha Mojžíšova, verše 16, 15: „Sedm dní budeš slavit slavnost Hospodina, svého Boha, na místě, které Hospodin vyvolí. Vždyť Hospodin, tvůj Bůh, ti požehná na veškeré tvé úrodě a při všem, co budeš dělat. Oddej se proto radosti.“ To je ten pokrm a světlo o kterém píše středověký myslitel Tomáš Kempenský.