Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Na zabíjačkových hodech v brněnských Obřanech byly k zakoupení dobroty jako prdelačka, prejt se zelím, jitrnice nebo jelítka.

Obřany: vůně čerstvého masa se linula nádvořím. Prdelačka lákala nejvíc

/VIDEO/ Z kouřících kotlů se line vůně čerstvé prdelačky a ovaru. Nádoba původně plná polévky se rychle vyprazdňuje, protože mezi příchozími patří pokrm k nejžádanějším. Na zabíjačkových hodech v brněnských Obřanech kvůli velkému zájmu z nabízených dobrot nakonec prdelačka mizí mezi prvními. Na nádvoří místní hasičské zbrojnice ochutnávají bohaté menu při sobotní akci v době oběda desítky lidí.

Cristiano Ronaldo slaví vítěznou branku United v nastavení.

Proč Ronaldo nestárne? Dřina, poctivá strava, spánkový kouč. Pomáhají sardinky

Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.

Cristiano Ronaldo slaví vítěznou branku United v nastavení.

Proč Ronaldo nestárne? Dřina, poctivá strava, spánkový kouč. Pomáhají sardinky

Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.

Cristiano Ronaldo slaví vítěznou branku United v nastavení.

Proč Ronaldo nestárne? Dřina, poctivá strava, spánkový kouč. Pomáhají sardinky

Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.

Cristiano Ronaldo slaví vítěznou branku United v nastavení.

Proč Ronaldo nestárne? Dřina, poctivá strava, spánkový kouč. Pomáhají sardinky

Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.

Cristiano Ronaldo slaví vítěznou branku United v nastavení.

Proč Ronaldo nestárne? Dřina, poctivá strava, spánkový kouč. Pomáhají sardinky

Ve svých šestatřiceti letech má postavu, kterou by mu mohli závidět i o deset let mladší muži. Když jednou za čas ukáže světu své vyrýsované tělo, fanynky upadají do mdlob a pánové jen nevěřícně kroutí hlavou. Jak je možné, že Cristiano Ronaldo stále připomíná tvář Doriana Graye? Za jeho neutichající dokonalostí se skrývá každodenní přísný režim.

Škola v Přímětické připravila zážitkové odpoledne Podzimní romance.

Tataráček a slavnostní tabule. Přímka pozvala hosty na Podzimní romanci

Na konci září  se na naší škole v Přímětické konalo zážitkové odpoledne pod názvem Podzimní romance na Přímce. Pozvání přijali starosta a místostarosta města Znojma, starosta a senátor města Moravský Krumlov a další významní hosté. Akce se dále zúčastnili učitelé základních škol a partneři, například šéfkuchař z hotelu Vinice Hnanice, pan Mössmer, zástupci hotelu Premium. Děkujeme Renatě Balíkové a Ivetě Šafranové za pěkný příspěvek.

V neděli pokračoval v Brně Burger Street Festival u Galerie Vaňkovka.

Různé chutě na festivalu burgerů u Vaňkovky: lidé jedli i pražené červy

/VIDEO/ Pořádná sousta polyká v neděli odpoledne u Galerie Vaňkovka Brňanka Jitka Kalhotková. V žensko-mužském souboji soutěží, kdo dříve spořádá jeden burger. Podobné klání absolvuje poprvé. Ačkoliv by to možná před soubojem někteří netipovali, žena nakonec v těsném souboji vítězí.

Zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného masa - výrazně zvyšuje riziko smrti.

Červené maso zvyšuje riziko smrti. O dost. Vědci varují před některými pokrmy

Krvavý steak i průmyslová šunka. Podle americko-čínského vědeckého týmu z Harvardské univerzity a šanghajské univerzity Fudan zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného - výrazně zvyšuje riziko smrti. Svědčí o tom jejich výzkum, v němž analyzovali zdravotní data 81 tisíc lidí. Naštěstí změnou jídelníčku lze pravděpodobnost úmrtí poměrně rychle snížit.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Maxijedlík Jaroslav Němec pokořil na Moravě svůj rekord a chystá se do Las Vegas.

Další rekord Superjedlíka: Smrdutou plechovku spořádal za 77 vteřin

Burgery i legendárně smrdutý severský rybí pokrm spořádal nedávno v Mikolově neúnavný sběratel rekordů Jaroslav Němec, aby vytvořil další ze své rostoucí sbírky jedlických rekordů. Děkujeme Jaroslavu Němcovi za pěkný příspěvek a Hynku Ošťáďalovi za fotky z mikulovského rekordu.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Eintopf - vydatná polévka se zeleninou

Nejste fanoušky jídel z bufetů? Vyzkoušejte v kempu tyto chutné recepty

Pokud na výletech nechcete být odkázaní na omezenou nabídku smažených jídel u stánků a raději si připravujete jídlo sami, máme pro vás kulinářské vychytávky, které se vám budou hodit. Ať už se chystáte pod stan do kempu, objevovat krásy Čech v půjčeném karavanu, anebo vyrážíte do apartmánu v Alpách či k moři, nechte se inspirovat našimi tipy na snadné pokrmy, které nezaberou moc času, ale nadchnou všechny strávníky.

Street food piknik si užili obyvatelé i návštěvníci Poděbrad.

Červi i zákusky. V Poděbradech si přišli na své i ti nejvybíravější labužníci

Na víkendové kulinářské akci v lázeňském městě bylo možné okusit různé druhy pokrmů a nápojů. Návštěvníci mohli ochutnat vše od červů, raw zákusků, ruských tradičních pokrmů až po italská a americká jídla. K pití byla na výběr škála domácích limonád, kávy a další nápoje, jak alkoholické tak i nealkoholické. I ti nejvybíravější labužníci si přišli v Poděbradech na své.

Ilustrační foto.

Přestěhovaly se pracovní úrazy do domácností? Zdá se, že ne

Dlouhodobé omezení běžného života vlivem koronavirových omezení se projevilo i ve statistikách pracovních úrazů. Byť jejich počty kolísaly i v minulých letech, loni jich viditelně ubylo. Plyne to alespoň z údajů oblastních inspektorátů Státního úřadu inspekce práce pro Středočeský kraj a Prahu, jež ve čtvrtek poskytl Deníku Richard Kolibač z centrály instituce.

Ilustrační foto.

Přestěhovaly se pracovní úrazy do domácností? Zdá se, že ne

Dlouhodobé omezení běžného života vlivem koronavirových omezení se projevilo i ve statistikách pracovních úrazů. Byť jejich počty kolísaly i v minulých letech, loni jich viditelně ubylo. Plyne to alespoň z údajů oblastních inspektorátů Státního úřadu inspekce práce pro Středočeský kraj a Prahu, jež ve čtvrtek poskytl Deníku Richard Kolibač z centrály instituce.

Vaříte rádi? Zapojte se do soutěže o nejlepší originální recept na krajový pokrm z Kralupska.

TIPY DENÍKU: Tipy pro kuchaře i výletníky

Vaříte rádi? V tom případě se vám bude líbit malá soutěž o nejlepší krajový pokrm z Kralupska. A až vám po jídle krásně slehne, budete se moc vydat na zdymadlo Hořín nebo "Do Okoře bez oře".

Petr a Adam Sogelovi

Hotová i mražená jídla od Petra Sogela. Na jeho firmě si covid vylámal zuby

Jedno je jisté. Letošní Velikonoce budou vším jiným, jen ne tradičními svátky, jak je známe. „Protože možnosti návštěv budou omezeny, lidé se možná o to více budou věnovat vaření,“ domnívá se dvaašedesatiletý trutnovský podnikatel Petr Sogel. Netají přitom, že k této činnosti má velmi blízko. Jak by také ne, když jeho firma už více než dvacet let dodává zákazníkům hotová jídla.