Region - Houbaři mají žně. Oproti minulé sezoně, která voňavým úlovkům moc nepřála, si letos lidé mohou houbových pokrmů dopřávat plnými doušky. Pokud bude stejné počasí jako v posledních dnech, houby by měly nadále růst.
Brno /FOTOGALERIE/ – Brněnské centrum Mendelianum v Biskupském dvoře v pátek nabídlo program k oslavám narození přírodovědce a zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Návštěvníci mohli ochutnat pokrmy připravené podle receptů z roku 1928 kuchařky Luisy Ondráčkové, která vařila v augustiniánském klášteře. „V kuchařce jsou i recepty velmi netradiční, jako chroustová polévka, chlebový dort, smažený jetel a další. Pro návštěvníky jsme ovšem připravili střízlivější recepty, a to boží milosti, oškvarkové koblížky či perníkovou a ořechovou bábovku," uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.
Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.
Hradec Králové - Do pátku 8. července připravuje šéfkuchař s týmem spolupracovníků u příležitosti 150. výročí bitvy prusko-rakouské války speciální menu složené z několika tehdejších variant pokrmů, které boji a pochody unaveným vojákům pomáhaly zahnat hlad a dodaly jim potřebnou sílu k dalšímu tažení.
Teplice/ROZHOVOR/ - Farní zahrada Církve čs. husitské a prostory u kostela sv. Bartoloměje v Českobratrské ulici v Teplicích budou v sobotu od 10 do 17 hodin hostit Fara Foot Festival. Můžete se přijít pobavit a mimo jiné ochutnat: gazpacho, indonéské satay, domácí limonády, tzatziky, vegetariánské pokrmy, domácí pečivo a zmrzlinu, grilované speciality…
Praha /INFOGRAFIKA/ - Potravinová banka v hlavním městě hlásí obrovskou poptávku po dodávkách jídla ze strany organizací. Novelu potravinářského zákona proto vítá. A je na ni dobře připravena.
Peking - Kdyby slavný michelinský průvodce po restauracích uděloval hvězdičky za neúmyslně brilantní názvy pokrmů, pak by klidně mohla být nejlepší na světě restaurace v čínském městě Pching-jao. Velká tabule před vchodem propaguje některá z jejích nejchutnějších jídel s anglickými překlady: "V misce", "Ty hedvábná mouko", "Hovězí kočičí ucho" a nudlový pokrm ve vývaru známý jako: "Omáčka na babičce".
Praha /FOTOGALERIE/ - Kvůli hygienickým nedostatkům uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tři restaurace v areálu tržnice Sapa v pražské Libušské ulici. V tiskové zprávě to v pátek uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj zůstanou zavřené do odstranění nedostatků. Inspektoři našli v provozovnách špínu, prach či chybějící přístup k teplé vodě.
Brno – Tarantulu nebo štíra mohli lidé ochutnat v sobotu na jídelním festivalu Bosch Fresh Festival na brněnském koupališti Riviéra. Kromě stánků nabízejících různé pokrmy, mimo jiné třeba hmyz, návštěvníci viděli i kuchařské show známých šéfkuchařů, nebo si pod jejich vedením na workshopech mohli zkusit připravit různé pokrmy.
Praha – Vyvrcholením jarních svátků je v lidovém pojetí Velikonoční pondělí spojené s koledou, pomlázkou a tradičními pokrmy. Pro křesťany je dnem, který následuje po neděli zmrtvýchvstání Ježíše Krista, vrcholu liturgického roku. S velikonočním pondělím končí dlouhý půst a připravují se tradiční pokrmy se symbolickou hodnotou.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Znojmo – Králičí roláda plněná mladým špenátem či jehněčí terinku jako předkrm. Dále pomalu pečená nadívaná kuřátka nebo konfitované jehňátko na tymiánu a česneku jako hlavní chod. A jako dezert třeba profiterolky s vanilkovým krémem a karamelem. To vše a další lákavé velikonoční pokrmy nabízeli při tradiční Velikonoční gastroshow v sále Znojemské Besedy tři mistři kuchaři. Na Zelený čtvrtek přijeli do Znojma předvést své umění Václav Šmerda starší, Jiří Lot a Roman Ťulpa.
Východní Čechy - Jako děti jsme v jedné pohádce slýchávali, že sůl je nad zlato. Co je tento minerál zač a jak působí na náš organizmus? Přípravu jídel bez soli si neumíme představit, pokrmy by byly bez chuti a nedaly by se mnohdy ani pozřít. Přemíra soli však také není nic dobrého a spíše našemu tělu škodí. Jak ale poznat, kdy už je soli příliš a co vlastně může její nadbytek způsobit?
V souvislosti s přípravami na třetí ročník soutěže restaurací Týden slezské kuchyně, která proběhne od 15. do 24. dubna, je dobré se zamyslet nad naší regionální kuchyní.
Jindřichův Hradec - Krůtí závitky s kozím sýrem, králík, mrkvová polévka se zázvorem bulgur nebo jáhlové lívanečky, to vše a mnohem víc zdravých pokrmů by se mělo brzy objevit na jídelníčku ve školních jídelnách v Jindřichově Hradci.
Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.
Jak dosáhneme toho, abychom snědli méně pokrmu než obvykle? Stačí dívat se při jídle na sebe do zrcadla a pak i dort ztratí svou přitažlivost. Ukazuje to americká studie, o níž píše italský deník Corriere della Sera.
Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.
Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.
Břeclavsko – Výlohy obchodů a nabídky restaurací na Břeclavsku již několik dní lákají k oslavám svatého Valentýna. Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku akcí spojených se dnem oslavy zamilovaných přibývá. Jinak tomu není ani letos.
Březnice – Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si brzy pochutnají odvážní labužníci v Březnici.
Ve státním kole prestižní gastronomické soutěže Bocuse d'Or Česká republika 2016 se sešlo osm finalistů, mezi nimi byl také bruntálský rodák Martin Staněk, který momentálně bydlí v Praze a pracuje jako šéfkuchař v pražské restauraci Perfect Canteen Kooperativa.
Praha /FOTOGALERIE/ - Festival Chef Time Fest nezadržitelně míří do svého závěru. Třetí ročník zimního gurmánského festivalu začal ve čtvrtek 7. ledna a ukončen bude ve čtvrtek 28. ledna. V tomto období se, převážně v dejvické restauraci AvantGarde, představují se svým uměním špičkoví šéfkuchaři.
Brno – Menu o několika chodech ve vybraných luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za maximálně šest set korun. V pátek začíná v Brně Grand restaurant festival. Gurmáni mohou ve vybraných restauracích ochutnat jinak několikanásobně dražší pokrmy za zvýhodněné ceny. Festival potrvá až do konce února.
Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.
Řím - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců.
Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.
Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.
Rakovník – O tom, že ryby jsou nejen zdravé, ale i dobré, se přesvědčili děti a jejich rodiče Třetí základní školy v Rakovníku při dalším ročníku Kaprování. Paní kuchařky je opět pozvaly do jídelny a připravily jim několik pokrmů z ryb.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Štědrovečerní tabule bez piva? To snad ani ne. Vždyť pivo bylo na vánočním stole mnohem dřív než kapr, který v průběhu 19. století zaujal místo tradičního houbového kuby. K tomuto těžkému pokrmu se vychlazené pivo velmi hodilo, neboť podporovalo trávení.
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy – Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Praha /ROZHOVOR/ - Nadcházející vánoční svátky jsou pro děti očekáváním ježíška a vánoční nadílky a pro dospělé časem setkávání s blízkými u dobrého jídla a pití. Tradičním a v Česku znovu oblíbeným nápojem je bez pochyb víno. Na to, jaké víno zvolit pro vánoční tabuli, jsme se zeptali osoby nejpovolanější, sommeliera vinařství Spielberg Martina Žůrka.
Praha - K Vánocům neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití, které zpříjemní sváteční chvíle a čas strávený s blízkými a přáteli. Přestože jsme považováni za národ milovníků piva, stále více lidí dává přednost vínu. Tradiční české vánoční pokrmy se totiž s kvalitním vínem skvěle snoubí. Představu Vánoc si mnoho lidí pojí se svařeným vínem, bez něhož se neobejde žádný tradiční adventní trh.
Litoměřice - Čtyřdenní kurz studené kuchyně má za sebou šestnáct žáků Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Mistr kuchař Vladimír Picka je učil přípravu zhruba 80 pokrmů a všichni si prý vedli skvěle.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.
Prostějov – Vůně jídla i pití se v sobotu linula z prostějovského Národního domu. Dopoledne si zde pořadatelé již tradiční akce Restaurant day připravili pro návštěvníky pestrou paletu sladkostí, polévek či vína. Jak restaurace Národního domu, tak jeho sklepení se zaplnily lidmi, kteří přišli potěšit své chuťové buňky.
Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.
Brno - Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, teď útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení.
Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.
Neapol (od zvláštního zpravodaje) – Zatímco italské pokrmy pohladily chuťové pohárky basketbalistek brněnského Valosunu, výsledek eurocupového utkání proti domácí Neapoli v nich zanechal trpkou příchuť. „Den po zápase je to asi ještě horší, když se vše v hlavě rozleží. Mrzí mě to docela dost, protože k výhře jsme zase neměly daleko," vracela se k porážce 60:68 brněnská křídelnice Veronika Vlková.
Prušánky /FOTOGALERIE/ – Nejlepší kotlíkový pokrm na čtvrtém ročníku prušáneckého Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Návštěvníci v další kategorii prvenství přisoudili domácí Partičce.
Příbram – Příbramští kuchaři a číšníci vyrazili na zkušenou do Francie. Během týdne tak studenti příbramské hotelové školy nahlédli do zákulisí nejlepších hotelů dvou známých lázeňských měst v Lotrinsku, ochutnali regionální speciality přímo na školách a obdivovali krásu Paříže ze slavné Eiffelovy věže.