Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Šéfkuchař Milan Václavík a jeho pokrmy.

FOTO: Chcete ochutnat cvrčka nebo švába? V Děčíně máte šanci!

Děčín – O hmyzu se mluví jako o potravině budoucnosti 
a významném zdroji živin. Ti, kteří jej navíc umí upravit, 
o něm hovoří jako o delikatese. A právě v sobotu od půl čtvrté odpoledne dostanou zájemci 
v Děčíně jedinečnou příležitost pokrmy z hmyzu sami ochutnat.

Ochutnávka barmské kuchyně v Městské knihovně Kutná Hora

OBRAZEM: Barmská rodina uvařila pro Kutnohoráky tradiční pokrmy

Kutná Hora – Poděkování za milé přijetí si pro obyvatele Kutné Hory připravila tříčlenná rodina barmských emigrantů, kteří v roce 2013 našli ve městě svůj nový domov. Ve spolupráci s organizací Barmské centrum Praha uspořádali ve čtvrtek 13. srpna v městské knihovně besedu spojenou s ochutnávkou tradiční barmské kuchyně.

Ilustrační foto

V nemocnici zůstává poslední pacient se salmonelou

Plzeň – Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Hygienici zkoumali také ingredience pokrmu – samotné vejce, které bylo negativní, stejně jako smetana, parmezán, slanina a špagety.

Ilustrační foto

Česká kuchyně zažívá renesanci. Tuzemských surovin je ale nedostatek

Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

Ilustrační foto.

Rozbory: Salmonela v Plzni byla jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili. Dnes to řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstávají už jen dva lidé.

Ilustrační foto.

Hygienici: Salmonela byla asi jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje. Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly.

Borůvkové buchty se už pro letošní Borůvkobraní pečou

Borovany budou o víkendu opět patřit Borůvkobraní

Pokrmy z borůvek, recepty na ně nebo informace o pěstování borůvek uvidí lidé o víkendu v Borovanech na Českobudějovicku. Koná se tam tradiční Borůvkobraní. Jedním z hlavních bodů akce, která začíná v soboru dopoledne, bude nedělní soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Řekla to Alena Seberová z organizačního týmu. Akci doplní kulturní program.

Nová mikrovlnná trouba Whirlpool JetChef.

Nové multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool JetChef vám usnadní práci

Čas a zdraví jsou nejcennějšími dary. Pokud jde o jídlo, vyhledáváme pokrmy, jejichž příprava nezabere příliš času a práce, ale které budou současně lahodné a nutričně hodnotné. Multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool z nové řady JetChef a JetChef Premium perfektně splňují všechny tyto podmínky. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a ohřívejte, pečte a zapékejte, rozmrazujte, rozpékejte a grilujte nebo vařte v páře. S širokou nabídkou příslušenství můžete v troubách JetChef připravit takřka cokoli.

Kuchaři. Ilustrační foto.

Kuchaři školních jídelen mají o prázdninách šanci naučit se víc

Liberec - Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná.

Obnovená kavárna Wiener Kaffeehaus v jesenických lázních.

Na jesenické kolonádě opět voní káva

Jeseník – Do zlatých časů rakousko-uherského mocnářství se mohou přenést návštěvníci a hosté jesenických lázní. Vila na kolonádě po náročné rekonstrukci opět funguje jako vídeňská kavárna. Hosty zde budou obsluhovat a pokrmy jim připravovat žáci dvou jesenických středních škol. Pro budoucí kuchaře, číšníky, cukráře a pekaře bude provoz sloužit jako středisko praktické výuky.

Ze zahájení Prague Food Festivalu 2015.

Na Pražském hradě začal Prague Food Festival

Praha /FOTOGALERIE/ - Podeváté zahájil v pátek Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18 tisíc lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí „žít ani jíst blbě".

Gulášový festival v Ostrožské Nové Vsi

Nový gulášový festival byl za hodinu bez guláše

Ostrožská Nová Ves /FOTOGALERIE/ – Vychutnat si některý z gulášů na prvním Gulášovém festivalu v Ostrožské Nové Vsi. To mohli milovníci tohoto pokrmu v sobotu 11. dubna v Kempu a penzionu Slovácký dvůr.

Soutěž pro mladé kuchaře a číšníky v Přerově

Mladí kuchaři a číšníci soutěžili v Přerově

Přerov – Připravit čtyři teplé pokrmy z mletého masa nebo dvě porce aperitivního a studeného předkrmu. To byly úkoly, se kterými se poprali soutěžící ve středu ve školní restauraci Střediska odborné přípravy restaurace Bečva v Přerově.

Emanuele Ridi a moderátorka Martina Kvítko Procházková. Večer pro klienty Dobrého místa pro život v olomoucké restauraci Mtrojka

Emanuele Ridi vařil handicapovaným, bavil a dostal dres Sigmy

Olomouc – Setkat se v olomoucké restauraci Mtrojka s kuchařem Emanuelem Ridi a celý večer ochutnávat tradiční italské pokrmy, které sám připravil. Takovou možnost díky majitelům podniku manželům Václavíkovým v úterý dostaly desítky klientů sdružení pomáhající handicapovaným a jejich rodinám.

Ilustrační foto.

Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín - jedno z jídel obědové nabídky ve středu 18. března vyfocené studenty gymnázia

Toto měly být lasagne. Studenty popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbeným lasagním nepodobalo ani zdaleka. Několik gymnazistů pokrm popudil natolik, že jej zdokumentovali a fotografii poslali do redakce Olomouckého deníku.

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín - jedno z jídel obědové nabídky ve středu 18. března vyfocené studenty gymnázia

Toto měly být lasagne. Studenty z Hejčína popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba – Lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbené italské klasice nepodobalo ani zdaleka.

Ilustrační foto

Pizza a čokoláda jsou jako droga, píše italský deník

Některé pokrmy vysílají do mozku takový impuls, že navozují pocity potěšení a my si je žádáme znovu a znovu. Čokoládové výrobky a některé další zpracované potraviny zkrátka působí jako drogy. Některá jídla, která mají v oblibě mlsouni, třeba pizzu, smažené bramborové lupínky nebo čokoládu, navozují v mozku stejné mechanismy odměny, na jaké působí drogy. Takový je alespoň závěr obsáhlé studie Michiganské státní univerzity, v níž její autoři obviňují některé pochutiny, že "z nás činí otroky", neboť jim často obtížně odoláváme, když se ocitnou před námi nebo když nám je někdo nabídne.

Ilustrační foto

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

Čokoládový festival v Olomouci - kuchař Petr Jonáš

Šantovku provoněla čokoláda, svůj um ukázal i MasterChef Jonáš

Olomouc – Čokoláda ve všech možných barvách, tvarech a příchutích je po celý víkend k vidění, ochutnávání a ke koupi v nákupní galerii Šantovka, kde probíhá Čokoládový festival. Přípravu netradičních pokrmů s obsahem této sladké pochoutky přímo před očima návštěvníků připravují mistři kuchařského a cukrářského umění.

Restaurace U Bulánka

Restaurace se stane Mekkou gurmánů a milovníků zvěřiny

Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.

Ilustrační foto

Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

Tým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, se rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu. Napsal to americký list The Washington Post. Varování před vysokým obsahem takzvaného špatného cholesterolu v krvi ale zůstává v platnosti.

Ilustrační foto.

Informace o alergenech: Restaurace zapomínají na nápoje

Praha - Hygienici v lednu provedli v restauracích, jídelnách, kavárnách a cukrárnách první kontroly od platnosti nařízení informovat o přítomnosti alergenů v pokrmech. Z celkového počtu 1032 kontrol zjistili pochybení ve 130 případech. Častou chybou bylo mimo jiné to, že informace o alergenních složkách byla v provozovně sice na viditelném místě, ale alergeny nebyly vztaženy ke konkrétním jídlům, sdělilo ministerstvo zdravotnictví.

Domažličtí učni při přípravě nevšedního menu.

Domažličtí učni si vyzkoušeli šetrnou přípravu pokrmů

Domažlice – Hovězí tlačenka s domácí rozmarýnovou houskou, karamelizovaná mrkvová polévka, krkovice s česnekem „sous vide" s tymiánovým bramborem, kaší a čerstvou zeleninou „sous vide", nugátové parfait s pistáciemi, mouse z bílé čokolády, s ostružinovou omáčkou, espumou a křupavými lupínky.

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.

Hygienici v Královéhradeckém kraji museli loni zavřít 62 restaurací

Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.

Hygienici v Královéhradeckém kraji museli loni zavřít 62 restaurací

Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.

Hygienici v Královéhradeckém kraji museli loni zavřít 62 restaurací

Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Nedostatky a prohřešky provozoven v kraji.

Zkažené jídlo, myši, plíseň. Desítky restaurací pochybily

Rychnovsko - Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.

Nedostatky a prohřešky provozoven v kraji.

Zkažené jídlo, myši, plíseň. Desítky restaurací pochybily

Rychnovsko – Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.

Alergeny v potravinách.

O alergeny se strávníci příliš nezajímají

Jindřichohradecko - Od prosince loňského roku mají všichni provozovatelé veřejného stravování, hostinští, ale také třeba školní jídelny zbrusu novou povinnost.  Své zákazníky a strávníky musí informovat o tom, zda jimi připravované pokrmy neobsahují některý z alergenů, jejichž seznam upřesňuje nová směrnice.

Ilustrační foto

Na jídelním lístku ve vlacích bude nutriční složení pokrmů

Praha – Cestující na železnici se od dnešního dne dozvědí nutriční složení pokrmů servírovaných v jídelních vozech. Opatření je součástí příklonu ke zdravější výživě, který společnost JLV dříve známá jako Jídelní a lůžkové vozy ve vlacích spolu s představením nové zimní sezonní nabídky přináší. Přestože zdravé stravování má v současnosti rostoucí trend, nejčastěji si cestující v jídelních vozech objednávají klasickou svíčkovou, řekl na dnešním setkání garant nabídky a předseda představenstva Svazu kuchařů Jaroslav Sapík.

Zkladatel Grand restaurant festivalu Pavel Maurer.

Grand restaurant festival v MS kraji: nabídka se zvýšila, podniků se zapojí méně

Máte rádi skvělé jídlo? Nachystejte si chuťové pohárky, začíná Grand restaurant festival! Šestý ročník odstartuje už tento čtvrtek. Přestože celkově restaurací, které se do něj letos zapojí, je méně, nabídka podniků v Moravskoslezském kraji se opět zvýšila. Degustační menu tak připraví už 11 vyhlášených kuchyní kraje.

Zkladatel Grand restaurant festivalu Pavel Maurer.

Grand restaurant festival v kraji: nabídka se zvýšila, podniků se zapojí méně

Máte rádi skvělé jídlo? Nachystejte si chuťové pohárky, začíná Grand restaurant festival! Šestý ročník odstartuje už tento čtvrtek. Přestože celkově restaurací, které se do něj letos zapojí, je méně, nabídka podniků v Moravskoslezském kraji se opět zvýšila. Degustační menu tak připraví už 11 vyhlášených kuchyní kraje.

Tisíce lidí v Česku si dnes k večeři zřejmě dají kebab. Na facebooku je k tomu vyzvali iniciátoři akce Kebabem proti debilitě.

Tisíce lidí v Česku: Obsadíme všechny stánky s kebabem! Okamura nás nezastaví

Praha – Tisíce lidí v Česku si dnes k večeři zřejmě dají kebab. Na facebooku je k tomu vyzvali iniciátoři akce Kebabem proti debilitě. Pojídáním blízkovýchodního pokrmu chtějí protestovat proti nedávné facebookové výzvě šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury, která nabádá k obtěžování muslimů a nekupování kebabů, protože peníze za ně prý slouží k „financování rozmachu islámu".

Restaurace mají seznamy alergenů, které nově informují hosty o možném riziku alergické reakce z potravin.

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi na Znojemsku to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

Restaurace mají seznamy alergenů, které nově informují hosty o možném riziku alergické reakce z potravin.

Restaurace upozorňují na alergeny. Lidi to zatím nezajímá

Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.

Mistr kuchař Jan Krajč z karlovarského restaurace Le Marché.

Štědrovečerní hostina, to je jedinečná šance k ochutnání řady specialit

Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.

Ilustrační foto.

Jak se také slavívaly Vánoce

Když se vás někdo zeptá na vánoční zvyky našich předků, nejspíš vás napadne lití olova, krájení jablka, pouštění skořápek a házení střevícem. Víte ale, proč se před štědrovečerní večeří šlapalo bosou nohou na sekeru nebo co to byly halafance?

Restauratéři se poprali s nařízením Evropské unie, která přikazuje zapsat do jídelních lístků alergeny v jídlech, po svém. Někteří mají vše hotové, jiné podniky narychlo svou nabídku upravují.

Je libo jídelní lístek s alergeny?

Prostějov – Restaurace, ale také školní jídelny či nemocnice mají od soboty povinnost označovat do nabídky jídel alergeny, které se mohou v pokrmech nacházet. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU v praxi znamená, že lidé v restauracích a jídelnách nacházejí u jednotlivých jídel číslo alergenů a také vysvětlivky.