
Květinové vaření: využijte všechny dary přírody
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Znojmo – Králičí roláda plněná mladým špenátem či jehněčí terinku jako předkrm. Dále pomalu pečená nadívaná kuřátka nebo konfitované jehňátko na tymiánu a česneku jako hlavní chod. A jako dezert třeba profiterolky s vanilkovým krémem a karamelem. To vše a další lákavé velikonoční pokrmy nabízeli při tradiční Velikonoční gastroshow v sále Znojemské Besedy tři mistři kuchaři. Na Zelený čtvrtek přijeli do Znojma předvést své umění Václav Šmerda starší, Jiří Lot a Roman Ťulpa.
Východní Čechy - Jako děti jsme v jedné pohádce slýchávali, že sůl je nad zlato. Co je tento minerál zač a jak působí na náš organizmus? Přípravu jídel bez soli si neumíme představit, pokrmy by byly bez chuti a nedaly by se mnohdy ani pozřít. Přemíra soli však také není nic dobrého a spíše našemu tělu škodí. Jak ale poznat, kdy už je soli příliš a co vlastně může její nadbytek způsobit?
V souvislosti s přípravami na třetí ročník soutěže restaurací Týden slezské kuchyně, která proběhne od 15. do 24. dubna, je dobré se zamyslet nad naší regionální kuchyní.
Sokolov - Zájem o jídla stoupá a Oáza se snaží vymýšlet stále nové pokrmy
Jindřichův Hradec - Krůtí závitky s kozím sýrem, králík, mrkvová polévka se zázvorem bulgur nebo jáhlové lívanečky, to vše a mnohem víc zdravých pokrmů by se mělo brzy objevit na jídelníčku ve školních jídelnách v Jindřichově Hradci.
Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.
Jak dosáhneme toho, abychom snědli méně pokrmu než obvykle? Stačí dívat se při jídle na sebe do zrcadla a pak i dort ztratí svou přitažlivost. Ukazuje to americká studie, o níž píše italský deník Corriere della Sera.
Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.
Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.
Břeclavsko – Výlohy obchodů a nabídky restaurací na Břeclavsku již několik dní lákají k oslavám svatého Valentýna. Ryze americký svátek někteří lidé odmítají slavit, přesto rok od roku akcí spojených se dnem oslavy zamilovaných přibývá. Jinak tomu není ani letos.
Březnice – Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si brzy pochutnají odvážní labužníci v Březnici.
Ve státním kole prestižní gastronomické soutěže Bocuse d'Or Česká republika 2016 se sešlo osm finalistů, mezi nimi byl také bruntálský rodák Martin Staněk, který momentálně bydlí v Praze a pracuje jako šéfkuchař v pražské restauraci Perfect Canteen Kooperativa.
Praha /FOTOGALERIE/ - Festival Chef Time Fest nezadržitelně míří do svého závěru. Třetí ročník zimního gurmánského festivalu začal ve čtvrtek 7. ledna a ukončen bude ve čtvrtek 28. ledna. V tomto období se, převážně v dejvické restauraci AvantGarde, představují se svým uměním špičkoví šéfkuchaři.
Brno – Menu o několika chodech ve vybraných luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za maximálně šest set korun. V pátek začíná v Brně Grand restaurant festival. Gurmáni mohou ve vybraných restauracích ochutnat jinak několikanásobně dražší pokrmy za zvýhodněné ceny. Festival potrvá až do konce února.
Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.
Řím - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců.
Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.
Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.
Rakovník – O tom, že ryby jsou nejen zdravé, ale i dobré, se přesvědčili děti a jejich rodiče Třetí základní školy v Rakovníku při dalším ročníku Kaprování. Paní kuchařky je opět pozvaly do jídelny a připravily jim několik pokrmů z ryb.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Štědrovečerní tabule bez piva? To snad ani ne. Vždyť pivo bylo na vánočním stole mnohem dřív než kapr, který v průběhu 19. století zaujal místo tradičního houbového kuby. K tomuto těžkému pokrmu se vychlazené pivo velmi hodilo, neboť podporovalo trávení.
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy - Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Východní Čechy – Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…
Praha /ROZHOVOR/ - Nadcházející vánoční svátky jsou pro děti očekáváním ježíška a vánoční nadílky a pro dospělé časem setkávání s blízkými u dobrého jídla a pití. Tradičním a v Česku znovu oblíbeným nápojem je bez pochyb víno. Na to, jaké víno zvolit pro vánoční tabuli, jsme se zeptali osoby nejpovolanější, sommeliera vinařství Spielberg Martina Žůrka.
Praha - K Vánocům neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití, které zpříjemní sváteční chvíle a čas strávený s blízkými a přáteli. Přestože jsme považováni za národ milovníků piva, stále více lidí dává přednost vínu. Tradiční české vánoční pokrmy se totiž s kvalitním vínem skvěle snoubí. Představu Vánoc si mnoho lidí pojí se svařeným vínem, bez něhož se neobejde žádný tradiční adventní trh.
Litoměřice - Čtyřdenní kurz studené kuchyně má za sebou šestnáct žáků Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Mistr kuchař Vladimír Picka je učil přípravu zhruba 80 pokrmů a všichni si prý vedli skvěle.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.
Prostějov – Vůně jídla i pití se v sobotu linula z prostějovského Národního domu. Dopoledne si zde pořadatelé již tradiční akce Restaurant day připravili pro návštěvníky pestrou paletu sladkostí, polévek či vína. Jak restaurace Národního domu, tak jeho sklepení se zaplnily lidmi, kteří přišli potěšit své chuťové buňky.
Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.
Brno - Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, teď útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení.
Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.
Neapol (od zvláštního zpravodaje) – Zatímco italské pokrmy pohladily chuťové pohárky basketbalistek brněnského Valosunu, výsledek eurocupového utkání proti domácí Neapoli v nich zanechal trpkou příchuť. „Den po zápase je to asi ještě horší, když se vše v hlavě rozleží. Mrzí mě to docela dost, protože k výhře jsme zase neměly daleko," vracela se k porážce 60:68 brněnská křídelnice Veronika Vlková.
Prušánky /FOTOGALERIE/ – Nejlepší kotlíkový pokrm na čtvrtém ročníku prušáneckého Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Návštěvníci v další kategorii prvenství přisoudili domácí Partičce.
Lipnice nad Sázavou – Již ve čtvrtek 5. listopadu začínají v restauraci U České koruny v Lipnici nad Sázavou tradiční svatomartinské husí hody.
Příbram – Příbramští kuchaři a číšníci vyrazili na zkušenou do Francie. Během týdne tak studenti příbramské hotelové školy nahlédli do zákulisí nejlepších hotelů dvou známých lázeňských měst v Lotrinsku, ochutnali regionální speciality přímo na školách a obdivovali krásu Paříže ze slavné Eiffelovy věže.
Vyhrajte multifunkční mikrovlnnou troubu Whirlpool JetChef Premium a vařte zdravě – a navíc jako šéfkuchař!
Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.
Zlínský kraj – Mezi všemi oficialitami a povinnostmi se může zdát starost o pokrmy pro prezidentský pár jako okrajová záležitost. Opak je však pravdou. Vybrané restaurace se na mimořádnou událost pečlivě předem připravují. Jak se restauratéři shodují, v nabídce nebudou žádná exotická jídla.
Plzeň - Výskyt nedeklarované látky může alergikům způsobit zdravotní komplikace
Hlinsko – Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody.
Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Panenský Týnec - Dámská porota měla náročný úkol vybrat nejpovedenější pokrm mezi dvanácti soutěžícími.
Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili. Dnes to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.
Mikulov – Dějiny hebrejského obyvatelstva, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie si připomenou od pátku do neděle v Mikulově na Břeclavsku. Již po osmé mohou nejen mikulovští zavítat na Dny židovské kultury. „Lidé se mohou těšit opět na divadlo, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, koncerty či prohlídku židovských památek," řekla za organizátory Sylva Chludilová.
Domažlice – Luštěninové lasagne. Pokrm, který by před 30 lety působil na tácu ve školní jídelně jako zjevení z jiné galaxie, dnes je součástí běžného jídelníčku vývařovny v domažlické základní škole v Komenského ulici. Nejen rozšíření jídelničku v nepřebernou škálu dobrot charakterizuje cestu, kterou domažlická jídelna urazila.
Praha – Milovníci dobrého jídla budou mít o tomto víkendu možnost navštívit 5. ročník festivalu jídla a pití Foodparade v zahradách pražského trojského zámku. Ochutnat bude možné z menu sestavovaných řadou věhlasných restaurací, které nabídnou výběr zvěřinových pokrmů, sushi, hamburgery, nebo grilované maso.
Břeclav – Možnost ochutnat jednu z nejpálivějších chilli papriček mohou lidé v sobotu v Břeclavi. Na druhém ročníku festivalu ostrého jídla Chillifest budou k dispozici také nejrůznější pokrmy, které jim připraví vybrané soutěžní týmy.
Plzeň – Když se řekne raw food neboli živá strava, mnoho lidí si představí syrové a neupravené potraviny. Vitariáni, jak se konzumenti živé strany nazývají, však často dokážou vykouzlit zajímavé pokrmy.