Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Nevyvážené automaty

Ministerstvo školství chystá doporučení ředitelům škol, co by ve školách měly obsahovat a co by naopak obsahovat neměly prodejní automaty a bufety. Ukazuje se totiž, že právě automaty a bufety školákům devastují chrup a deformují postavy. Pokud si ředitelé nenechají poradit a neprosadí u provozovatelů automatů změnu sortimentu, kdy žádané nezdravé pochutiny nahradí pokrmy méně žádané zato zdravé, dojde možná i na vykázání automatů ze škol, jak je tomu třeba ve Francii.

Dlouhá cesta kuchaře od Daniela k Le Marché

Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.

Restaurace táhly do boje s jehněčím

Rokycany - Restaurace v ok-rese se připravují na nadcházející velikonoční svátky a volna. Zákazníky lákají na výhradně gurmánské zážitky. Řada pokrmů se skládá především z jehněčího masa.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Uvařme si o víkendu: Záhorácký závitek a šťouchané brambory

Chrudimsko-  /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:  

V Hospůdce U Divadla vařili podle rybáře z Purkarce

České Budějovice - Sumec, brambory, cibule. Jen tyto tři hlavní přísady stačí k vykouzlení výtečného pokrmu. Dobře to ví Karel Štabrňák, čtenář Českobudějovického deníku, který zvítězil se svým receptem na sumce v naší kuchařské  soutěži.

Pokrmy se sušeným ovocem a ořechy

Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.

Ochutnávání Jeseníků získalo prestižní cenu

Šumperk – Hovězí pečeně na zázvoru, polévka z červené řepy či jeřabinový likér, takové a mnohé další pokrmy lze najít na jídelníčcích více než dvou desítek restaurací na Šumpersku i Jesenicku. Kuchaři v těchto podnicích vaří podle původních receptů a navíc používají kvalitní maso, zeleninu i další suroviny od místních výrobců.

Svátek milovníků lahůdek už se blíží

Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.

V prodeji se prý brzy objeví trojrozměrné tiskárny pokrmů

Londýn /VIDEO/ - Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku. Produkt barcelonské firmy Natural Machines bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin. Výrobce navíc tvrdí, že pracovní postupy hospodyň se v budoucnu radikálně změní.

Jak doopravdy bydlely princezny

S trochou nadsázky lze říci, že princezna byla hubená, protože se moc nenajedla – maso měla jen občas a každou chvíli držela půst. Pokrmy konzumovala lžící, a když přijela za princem na návštěvu, patřilo k dobrému mravu, aby si s sebou vzala svou vlastní.

Vánoční snoubení: co ke kaprovi, lososu či řízku

Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo. Je staletími ověřenou pravdou, že správné snoubení pokrmů a nápojů povýší jakoukoliv příležitost u stolu na nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu je dobré vědět, že ani sebelepší víno podávané k výbornému jídlu nemusí automaticky znamenat to nejlepší společné chuťové souznění.

Vánoce v hornickém domku nabízí 
i recepty na tradiční pokrmy

Příbram – Hornická chaloupka na Březových horách opět ožila. V kuchyni se pečou perníčky, zpívají koledy a zdobí stromeček, všichni se tu totiž připravují na Vánoce. A to přesně ve stejném duchu, jako to dělali před více než sto lety příbramští havíři.

Medvědí párty v Brně: Kometa a Nanuk oslavili první narozeniny

Roční lední medvědi v neděli pomyslně sfoukli první svíčky na narozeninovém dortu. Na oslavu hvězd brněnské zoologické zahrady Komety a Nanuka se přišly podívat stovky lidí. Návštěvníci sledovali, jak se sourozenci společně s matkou Corou pustili do speciálního pokrmu. Dorty tvořila zamražená želatina, mořské ryby, hovězí maso, jablka a kousky mrkve.

Dobrodruh na Jawě je na cestě kolem světa. Už zdolal přes 28 tisíc kilometrů

Panama/Praha - Čtyři měsíce stačily dobrodruhovi Pavlu Suchému k tomu, aby v sedle pětatřicet let staré Jawy 350/634 urazil přes 28 tisíc kilometrů. Nadšenec, který na konci června vyrazil z Prahy s cílem objet na letité motorce zeměkouli, se nyní pohybuje na území středoamerické Panamy. Před sebou má stále ještě třetinu cesty.

Tradiční pokrmy jsou v módě

Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.

Léčivý proskurník

Jak vypráví starořecký básník Hesiodos, připravovali nejchudší vesničané z divokých slézů šlemovitý pokrm, o němž neměli boháči ani zdání.

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

UHO? Už dávno ne. Teď „frčí“ losos

Rychnovsko – Segedín, UHO (univerzální hnědá omáčka), mléčná polévka nebo nesnášené luštěniny. To se vybaví mnohým lidem při vzpomínce na školní jídelnu. Na jejich tváři je vidět spíš pošklebek než nostalgický úsměv.„Nikdy nezapomenu na některé pokrmy, které se opravdu nedaly sníst. Dodnes mám problém zkonzumovat například žemlovku," popisuje čtenářka Kateřina Myšáková z Rychnovska.

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

Pokrmy z fíků - plodů Orientu

Fíky pocházejí původně z Orientu, v dnešní době se už ale pěstují v zemích Středomoří, například na Kypru, v Turecku, Řecku, Itálii, Španělsku, ve Francii či Portugalsku. Právě v září probíhá hlavní sezona fíků a lze je dovezené koupit i v našich obchodech a supermarketech.

Kluci v akci v Uherském Hradišti: Ženy tu nosí v kabelce běžně slivovici

Vždy tři vstupy na každý z víkendových dní mělo duo Kluci v akci, známé z televizních obrazovek, v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Na Palackého náměstí ve Slovácké jídelně připravili hned několik pokrmů. Každé mělo mít podle kuchařů typické slovácké přísady: zelí, švestky a nějakou tu slivovici nebo víno.

Žáci čtyř škol ochutnají tradiční regionální jídla

Šumperk - Žáci čtyř základních škol napříč jesenickými horami budou moci po celý tento týden ochutnat ve školních jídelnách regionální speciality. Tamní kuchařky jim je nabídnou v rámci festivalu s názvem Chuť Jeseníků, do kterých se školy zapojily. Školáky čeká na jídelníčku například slezský bigos, hovězí špeková pečeně či vozkova housková polévka. Festival v Jeseníkách běží od poloviny června, tradiční pokrmy mohou ochutnat návštěvníci hor až od konce září také v místních restauracích.

V Chlumci se soutěží ve vaření guláše. Jak ho máte rádi vy?

Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

Letní pokrmy s lahodným lesním ovocem

V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.

Pokrmy se Znojemskými okurkami

Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.

Inspekce: Turisty šidí každý třetí obchod či restaurace

Praha - Téměř každý třetí obchod či restaurace šidí během turistické sezony zákazníky. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI) za druhé čtvrtletí letošního roku. Nejčastěji obchodníci špatně účtují výrobky a služby a nedodržují míry nápojů a váhy pokrmů. Nejvíce problémů odhalili inspektoři v Praze a středních Čechách, uvedla dnes ČOI.

Řepkový olej je náš všestranný kuchyňský pomocník

K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.