Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Šéfkuchař Ondřej Slanina

Chřestfest nabídne slané i sladké speciality

Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.

Šéfkuchař Ondřej Slanina

Chřestfest nabídne slané i sladké speciality

Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.

Ilustrační foto.

Poptávka po lasagních v Německu od skandálu s koninou klesla

Berlín - Od vypuknutí skandálu s koninou v pokrmech s hovězím si Němci kupují méně lasagní a těstovin cannelloni plněných masem. Tvrdí to výsledky průzkumu institutu GfK, o kterém informoval časopis Focus. Podle nich se poptávka po těchto polotovarech v největší ekonomice eurozóny v březnu proti loňsku snížila o 15,2 procenta.

Eva Clišicová vaří pro stovky strávníků vaječnou polévku.

Hitem školní jídelny jsou pizza, buchtičky i rajská

Domažlice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ –  Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.

Ilustrační foto

Snídaně je základem celého dne

Možná patříte k těm, kteří říkají, že snídat prostě nemohou, že vám to nedělá dobře, že si to ani v nejmenším neumíte představit, a tak je vaším prvním jídlem teprve oběd. Ale pomněte, jak k tomu přijde vaše tělo, které bylo celou noc hlady? Jak si má poradit s nedostatkem přijaté energie a pomoci vám zvládat pracovní nápor celé dopoledne, než se mu dostane nějakého pokrmu?

Studenti učňovských oborů soutěžili v Kroměříži na sedmém ročníku Gastro Mánes, tématem byla studená kuchyně.

Výsledky gastro soutěže byly doslova k nakousnutí

Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.

Pražský hrad.

Prague Food Festival bude od 24. května na Pražském hradě

Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.

Tobiko - nudle s krevetami

Jak chutná Vůně jara v pražských restauracích? Zkuste to zjistit

Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.

Tobiko - nudle s krevetami

Jak chutná Vůně jara v restauracích? Zkuste to zjistit…

Praha /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. Března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.

Velká čínská zeď - jeden z divů světa.

Čína, jak ji neznáte

Když se řekne Čína, vybaví si našinec jako první pokrm s rýží, případně asijské občerstvení. Zkušenější lidé zase vědí, že s komunistickou zemí se dá velmi dobře obchodovat. Ale že je lákavá i jako destinace pro dovolenou, to už překvapí téměř kohokoliv. A navíc je tam pořádně levně!

Žákyně deváté třídy Tereza Ž., Kristýna R. a Markéta B. udělaly krásný salámový dort.

Ve škole se vaří o sto šest, žákyně tam mezi sebou soutěží

Mělník – Žákovská kuchyňka v mělnické základní škole v Seifertově ulici je v posledních dnech skoro stále plná. Střídají se v ní slečny z šestých, osmých a devátých tříd, které tam v rámci kulinářské soutěže připravují zdravé pokrmy.

Ilustrační foto

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

Den s T.G.M. v Lánech

FOTO: Návštěvníci muzea ochutnali oblíbená jídla Masaryka

Lány – Bramborová polévka. Halušky s brynzou. Švestkové knedlíky s mákem. Bábovka. Cukroví. Oblíbené pokrmy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a jeho rodiny. V sobotu je mohli v lánském muzeu ochutnat návštěvníci Dne s T.G.M.

Čokoládová show v budově Bohemky na Anglickém nábřeží v Plzni.

I kuře lze podávat s čokoládou

Plzeň - Na první pohled neobvyklé kombinace potravin mohou ochutnat návštěvníci čokoládové show, která se letos poprvé koná v budově plzeňské Bohemky na Anglickém nábřeží. Neobvyklé pokrmy zde přímo před zraky diváků připraví kuchař společnosti Catering Bohemia Jiří Čivrný.

V olomouckém NH hotelu se snoubily pokrmy s víny

V olomouckém NH hotelu se snoubily pokrmy s víny

Střední Morava - Kuchařům olomouckého NH congress hotelu opět přibyli obdivovatelé. A tentokrát nejen jim. Několikrát opakovaný potlesk si v restauraci zasloužili také manželé Springerovi, kteří během důvtipně připraveného večera doplňovali jednotlivé chody menu, pečlivě vybranými víny ze svého vinařství.

V kuchyni hotelu Horizont bylo o víkendu živo. Ochutnat menu přišli i šéfové. Ředitel hotelu Karel Rada a předseda představenstva společnosti Regata Čechy Ilja Šedivý.

Gastronomie hotelu Horizont potěšila nejen fajnšmekry

Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Uplynulý víkend v hotelu Horizont měli jeho klienti i návštěvníci jedinečnou příležitost ochutnat gurmánské dobroty, připravené šéfkuchařem Jiřím Švestkou a jeho kolektivem. Konaly se zde totiž Gastronomické dny.

Koňské maso. Ilustrační foto

Nestlé po nálezu koňského masa stáhla dva pokrmy s hovězím

Bern – Společnost Nestlé v pondělí stáhla z prodeje v Itálii a ve Španělsku dva těstovinové pokrmy s hovězím poté, co testy odhalily stopy nepřiznaného koňského masa. S odvoláním na sdělení společnosti o tom na své internetové stránce informoval deník Financial Times (FT). Světová potravinářská jednička se tak zřejmě stala další velkou firmou zataženou do šířícího se skandálu s nedeklarovanou koninou. Aféra zatím zasáhla nejméně 12 zemí.

NEJEN JAHODY. Do čokolády můžete namáčet jakékoliv ovoce, které máte rádi. Výborné je i sladké pečivo.

Valentýnské fondue

Říká se, že láska je sladká. Jenže ona je také někdy hořká. A proto snad nenajdete vhodnější pokrm, kterým oslavit svátek zamilovaných, než valentýnské fondue z hořké čokolády.

Masopust na Šrámkově statku v Pileticích.

Je tu období masopustu. Hradecká specialita? Vrkoč

Oslavy masopustu jsou tady! Období hodování a karnevalových průvodů letos trvá do 12. února a zakončí ho řada slavností. Konají se především z úcty k tradici, kvůli zábavě a dobrému jídlu. Podávají se pokrmy jako jitrnice, ovar, škvarky, klobásy a jelítka.

Ilustrační fotografie.

Findus stáhl ze švédského trhu "hovězí" lasagne s koňským masem

Stockholm/Paříž/Lon­dýn - Švédský výrobce mražených pokrmů Findus Sweden stáhl z domácího trhu asi 20.000 porcí lasagní, v nichž bylo deklarované hovězí maso nahrazeno z většiny koňským. Firma to sdělila poté, co k podobnému kroku přistoupila v Británii. Tam se kvůli kulturnímu tabu stal z míchání koňského masa údajně pocházejícího z Francie do pokrmů velký skandál. Z Paříže mezitím přišla informace, že za míchání koňského masa do lasagní je údajně odpovědný nejmenovaný rumunský výrobce.

V nové kuchyni na Základní škole Žižkova v Krnově probíhaly v minulých měsících společné česko-polské hodiny vaření. Na závěr projektu došlo k vydání společné česko-polské kuchařky Vaříme společně Gotujeme razem s osmnácti nejlepšími recepty.

Děti z Krnova a z Branic umí uvařit česky i polsky

Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.

V nové kuchyni na Základní škole Žižkova v Krnově probíhaly v minulých měsících společné česko-polské hodiny vaření. Na závěr projektu došlo k vydání společné česko-polské kuchařky Vaříme společně Gotujeme razem s osmnácti nejlepšími recepty.

Děti umí uvařit česky i polsky

Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.

Franklin Ekene Igwe

Na štědrovečerní tabuli dominují v Nigérii pokrmy z rýže

Zlín – Na vánoční svátky se těší také dvojice nigerijských fotbalistů ve službách druholigového klubu Fastav Zlín. Franklin Ekene Igwe (na snímku) i Uche Ruben popsali některé odlišnosti v jejich zemi, základní principy však zůstávají stejné.

Ilustrační foto.

SERIÁL NaturHouse: Jak nepřibrat 
o Vánocích?

Děčín - Během vánočních svátků narůstá počet příležitostí 
k hodování. Rodinné večeře, obědy se známými a večírky jsou spojené s kalorickými pokrmy a alkoholickými nápoji.

Staročeské pokrmy připravily kuchařky školní jídelny Gymnázia a Střední pedagogické školy ve Znojmě.

OBRAZEM: Staročeské pokrmy provoněly školní jídelnu ve Znojmě

Znojmo - Staročeskou kuchyni se rozhodly v předadventní době připravit kuchařky školní jídelny Gymnázia a Střední pedagogické školy ve Znojmě. Pro školáky i dospělé strávníky připravily v těchto dnech v jídelně na Alšově ulici staročeskou svíčkovou, skořicový řízek či třeba staročeský guláš.

Ilustrační foto

V Itálii vzniká manifest dokonalé pizzy

Řím – Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro „neztratil".

Ilustrační foto.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Ilustrační foto.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Ilustrační foto

Šéf veterinární správy: Většina restaurací prodává zvěřinu načerno

Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.

Jídelna v Základní škole Mánesova v Otrokovicích. Ilustrační foto

Kuchařky z Otrokovické ZŠ Mánesova jsou 2. nejlepší v Česku

Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.

Hruškové frgále.

Typických jídel obce a města na Zlínsku příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Hruškové frgále.

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.