Praha - Začalo léto. Nejen každý Pražan přemýšlí, jak se občerství. Tradiční kolektivní zvyk letního občerstvení je grilování. Patnáct z třiceti dotázaných občanů hlavního města griluje téměř každé léto. Výjimku udělají jen v případě špatného počasí.
Sao Paulo - Fotbalisté Uruguaye se musejí na světovém šampionátu obejít bez takřka nepostradatelné věci, populárního mléčného karamelu. Hned po příletu do Brazílie jim brazilští úředníci pokrm s názvem dulce de leche zkonfiskovali.
Uherské Hradiště – Potěšující zprávu pro všechny gurmány, kteří rádi objevují tradiční pokrmy jihovýchodní Moravy, přineslo v těchto dnech sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko společně se Slováckým muzeem.
Uherské Hradiště - Sdružení cestovního ruchu Region Slovácko připravuje vydání druhého dílu Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. V kuchařce budou zachyceny recepty, které jsou sesbírány od pamětníků z celého Slovácka, řekla dnes ČTK projektová manažerka Regionu Slovácko Lenka Durďáková.
Litomyšl – A je to tady! Festival jídla vrcholí právě o tomto víkendu. Gastroslavnosti začaly v polovině května gurmánskou poutí po restauracích, v duchu motta slavností připravovaly své pokrmy také školní kuchyně.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.
Napajedla – Výuku tradičních řeckých tanců, výstavu pravoslavných ikon i ochutnávku řeckých pokrmů nabídnou v Napajedlech na Zlínsku Dny řeckého folkloru.
Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?
Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!
Ministerstvo školství chystá doporučení ředitelům škol, co by ve školách měly obsahovat a co by naopak obsahovat neměly prodejní automaty a bufety. Ukazuje se totiž, že právě automaty a bufety školákům devastují chrup a deformují postavy. Pokud si ředitelé nenechají poradit a neprosadí u provozovatelů automatů změnu sortimentu, kdy žádané nezdravé pochutiny nahradí pokrmy méně žádané zato zdravé, dojde možná i na vykázání automatů ze škol, jak je tomu třeba ve Francii.
Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.
Rokycany - Restaurace v ok-rese se připravují na nadcházející velikonoční svátky a volna. Zákazníky lákají na výhradně gurmánské zážitky. Řada pokrmů se skládá především z jehněčího masa.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
Šumperk - Svatopluk Balcárek je mistrem České republiky v přípravě suši. Výrobě japonského pokrmu se přitom věnuje pouhého dva a půl roku a před tím tuto exotickou delikatesu dokonce odmítal.
Chrudimsko- /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:
České Budějovice - Sumec, brambory, cibule. Jen tyto tři hlavní přísady stačí k vykouzlení výtečného pokrmu. Dobře to ví Karel Štabrňák, čtenář Českobudějovického deníku, který zvítězil se svým receptem na sumce v naší kuchařské soutěži.
Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.
Šumperk – Hovězí pečeně na zázvoru, polévka z červené řepy či jeřabinový likér, takové a mnohé další pokrmy lze najít na jídelníčcích více než dvou desítek restaurací na Šumpersku i Jesenicku. Kuchaři v těchto podnicích vaří podle původních receptů a navíc používají kvalitní maso, zeleninu i další suroviny od místních výrobců.
Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.
Londýn /VIDEO/ - Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku. Produkt barcelonské firmy Natural Machines bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin. Výrobce navíc tvrdí, že pracovní postupy hospodyň se v budoucnu radikálně změní.
S trochou nadsázky lze říci, že princezna byla hubená, protože se moc nenajedla – maso měla jen občas a každou chvíli držela půst. Pokrmy konzumovala lžící, a když přijela za princem na návštěvu, patřilo k dobrému mravu, aby si s sebou vzala svou vlastní.
Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo.
Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo. Je staletími ověřenou pravdou, že správné snoubení pokrmů a nápojů povýší jakoukoliv příležitost u stolu na nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu je dobré vědět, že ani sebelepší víno podávané k výbornému jídlu nemusí automaticky znamenat to nejlepší společné chuťové souznění.
Příbram – Hornická chaloupka na Březových horách opět ožila. V kuchyni se pečou perníčky, zpívají koledy a zdobí stromeček, všichni se tu totiž připravují na Vánoce. A to přesně ve stejném duchu, jako to dělali před více než sto lety příbramští havíři.
Roční lední medvědi v neděli pomyslně sfoukli první svíčky na narozeninovém dortu. Na oslavu hvězd brněnské zoologické zahrady Komety a Nanuka se přišly podívat stovky lidí. Návštěvníci sledovali, jak se sourozenci společně s matkou Corou pustili do speciálního pokrmu. Dorty tvořila zamražená želatina, mořské ryby, hovězí maso, jablka a kousky mrkve.
Panama/Praha - Čtyři měsíce stačily dobrodruhovi Pavlu Suchému k tomu, aby v sedle pětatřicet let staré Jawy 350/634 urazil přes 28 tisíc kilometrů. Nadšenec, který na konci června vyrazil z Prahy s cílem objet na letité motorce zeměkouli, se nyní pohybuje na území středoamerické Panamy. Před sebou má stále ještě třetinu cesty.
Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Rychnovsko – Segedín, UHO (univerzální hnědá omáčka), mléčná polévka nebo nesnášené luštěniny. To se vybaví mnohým lidem při vzpomínce na školní jídelnu. Na jejich tváři je vidět spíš pošklebek než nostalgický úsměv.„Nikdy nezapomenu na některé pokrmy, které se opravdu nedaly sníst. Dodnes mám problém zkonzumovat například žemlovku," popisuje čtenářka Kateřina Myšáková z Rychnovska.
Olomouc – Grilování je rychlý způsob přípravy pokrmu při vysoké teplotě, kterému propadly i na Hané stovky lidí. Je zdravé nebo nezdravé? To se vydali prověřit hygienici v restauracích v Olomouckém kraji.
Olomouc – Grilování je rychlý způsob přípravy pokrmu při vysoké teplotě, kterému propadly i na Hané stovky lidí. Je zdravé nebo nezdravé? To se vydali prověřit hygienici v restauracích v Olomouckém kraji.
V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.
Fíky pocházejí původně z Orientu, v dnešní době se už ale pěstují v zemích Středomoří, například na Kypru, v Turecku, Řecku, Itálii, Španělsku, ve Francii či Portugalsku. Právě v září probíhá hlavní sezona fíků a lze je dovezené koupit i v našich obchodech a supermarketech.
Vždy tři vstupy na každý z víkendových dní mělo duo Kluci v akci, známé z televizních obrazovek, v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Na Palackého náměstí ve Slovácké jídelně připravili hned několik pokrmů. Každé mělo mít podle kuchařů typické slovácké přísady: zelí, švestky a nějakou tu slivovici nebo víno.
Šumperk - Žáci čtyř základních škol napříč jesenickými horami budou moci po celý tento týden ochutnat ve školních jídelnách regionální speciality. Tamní kuchařky jim je nabídnou v rámci festivalu s názvem Chuť Jeseníků, do kterých se školy zapojily. Školáky čeká na jídelníčku například slezský bigos, hovězí špeková pečeně či vozkova housková polévka. Festival v Jeseníkách běží od poloviny června, tradiční pokrmy mohou ochutnat návštěvníci hor až od konce září také v místních restauracích.