
OBRAZEM: Francouzštináři si hráli s vařečkou
Ústí nad Labem - Museli uvařit francouzský pokrm a nabídnout ho do soutěže. Ten nejlepší dostal cenu.
Ústí nad Labem - Museli uvařit francouzský pokrm a nabídnout ho do soutěže. Ten nejlepší dostal cenu.
Praha - Vítěz jihočeského kola naší soutěže o nejlepší recept Antonín Moos ze Sezimova Ústí už realizuje svoje vepřové masov v zeleném županu.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
Šumperk - Svatopluk Balcárek je mistrem České republiky v přípravě suši. Výrobě japonského pokrmu se přitom věnuje pouhého dva a půl roku a před tím tuto exotickou delikatesu dokonce odmítal.
Chrudimsko- /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:
České Budějovice - Sumec, brambory, cibule. Jen tyto tři hlavní přísady stačí k vykouzlení výtečného pokrmu. Dobře to ví Karel Štabrňák, čtenář Českobudějovického deníku, který zvítězil se svým receptem na sumce v naší kuchařské soutěži.
Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.
Šumperk – Hovězí pečeně na zázvoru, polévka z červené řepy či jeřabinový likér, takové a mnohé další pokrmy lze najít na jídelníčcích více než dvou desítek restaurací na Šumpersku i Jesenicku. Kuchaři v těchto podnicích vaří podle původních receptů a navíc používají kvalitní maso, zeleninu i další suroviny od místních výrobců.
Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.
Londýn /VIDEO/ - Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku. Produkt barcelonské firmy Natural Machines bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin. Výrobce navíc tvrdí, že pracovní postupy hospodyň se v budoucnu radikálně změní.
S trochou nadsázky lze říci, že princezna byla hubená, protože se moc nenajedla – maso měla jen občas a každou chvíli držela půst. Pokrmy konzumovala lžící, a když přijela za princem na návštěvu, patřilo k dobrému mravu, aby si s sebou vzala svou vlastní.
Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo.
Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo. Je staletími ověřenou pravdou, že správné snoubení pokrmů a nápojů povýší jakoukoliv příležitost u stolu na nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu je dobré vědět, že ani sebelepší víno podávané k výbornému jídlu nemusí automaticky znamenat to nejlepší společné chuťové souznění.
Příbram – Hornická chaloupka na Březových horách opět ožila. V kuchyni se pečou perníčky, zpívají koledy a zdobí stromeček, všichni se tu totiž připravují na Vánoce. A to přesně ve stejném duchu, jako to dělali před více než sto lety příbramští havíři.
Roční lední medvědi v neděli pomyslně sfoukli první svíčky na narozeninovém dortu. Na oslavu hvězd brněnské zoologické zahrady Komety a Nanuka se přišly podívat stovky lidí. Návštěvníci sledovali, jak se sourozenci společně s matkou Corou pustili do speciálního pokrmu. Dorty tvořila zamražená želatina, mořské ryby, hovězí maso, jablka a kousky mrkve.
Panama/Praha - Čtyři měsíce stačily dobrodruhovi Pavlu Suchému k tomu, aby v sedle pětatřicet let staré Jawy 350/634 urazil přes 28 tisíc kilometrů. Nadšenec, který na konci června vyrazil z Prahy s cílem objet na letité motorce zeměkouli, se nyní pohybuje na území středoamerické Panamy. Před sebou má stále ještě třetinu cesty.
Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.
Táborští degustovali pokrmy z hmyzu. Šéfkuchař Petr Ocknecht z Brna připravil v knihovně menu o šesti chodech.
Jak vypráví starořecký básník Hesiodos, připravovali nejchudší vesničané z divokých slézů šlemovitý pokrm, o němž neměli boháči ani zdání.
Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Rychnovsko – Segedín, UHO (univerzální hnědá omáčka), mléčná polévka nebo nesnášené luštěniny. To se vybaví mnohým lidem při vzpomínce na školní jídelnu. Na jejich tváři je vidět spíš pošklebek než nostalgický úsměv.„Nikdy nezapomenu na některé pokrmy, které se opravdu nedaly sníst. Dodnes mám problém zkonzumovat například žemlovku," popisuje čtenářka Kateřina Myšáková z Rychnovska.
Olomouc – Grilování je rychlý způsob přípravy pokrmu při vysoké teplotě, kterému propadly i na Hané stovky lidí. Je zdravé nebo nezdravé? To se vydali prověřit hygienici v restauracích v Olomouckém kraji.
Olomouc – Grilování je rychlý způsob přípravy pokrmu při vysoké teplotě, kterému propadly i na Hané stovky lidí. Je zdravé nebo nezdravé? To se vydali prověřit hygienici v restauracích v Olomouckém kraji.
V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.
Fíky pocházejí původně z Orientu, v dnešní době se už ale pěstují v zemích Středomoří, například na Kypru, v Turecku, Řecku, Itálii, Španělsku, ve Francii či Portugalsku. Právě v září probíhá hlavní sezona fíků a lze je dovezené koupit i v našich obchodech a supermarketech.
Vždy tři vstupy na každý z víkendových dní mělo duo Kluci v akci, známé z televizních obrazovek, v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Na Palackého náměstí ve Slovácké jídelně připravili hned několik pokrmů. Každé mělo mít podle kuchařů typické slovácké přísady: zelí, švestky a nějakou tu slivovici nebo víno.
Šumperk - Žáci čtyř základních škol napříč jesenickými horami budou moci po celý tento týden ochutnat ve školních jídelnách regionální speciality. Tamní kuchařky jim je nabídnou v rámci festivalu s názvem Chuť Jeseníků, do kterých se školy zapojily. Školáky čeká na jídelníčku například slezský bigos, hovězí špeková pečeně či vozkova housková polévka. Festival v Jeseníkách běží od poloviny června, tradiční pokrmy mohou ochutnat návštěvníci hor až od konce září také v místních restauracích.
Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.
Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.
V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.
Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.
Praha - Téměř každý třetí obchod či restaurace šidí během turistické sezony zákazníky. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI) za druhé čtvrtletí letošního roku. Nejčastěji obchodníci špatně účtují výrobky a služby a nedodržují míry nápojů a váhy pokrmů. Nejvíce problémů odhalili inspektoři v Praze a středních Čechách, uvedla dnes ČOI.
K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.
Uherský Brod - V novém letním seriálu Slováckého deníku se dovíte, co můžete udělat pro to, abyste žili zdravěji, jak zhubnout a celkově zlepšit svou životosprávu.
Praha - Na neděli chystá pražská zoo již tradiční Den hmyzozřavců. Návštěvníci se budou moci těšit na ochutnávku nudlí se švábí omáčkou, sarančat v sezamovém trojobalu, červů na česneku a dalších netradičních pokrmů.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.
Praha - Na neděli chystá pražská zoo již tradiční Den hmyzozřavců. Návštěvníci se budou moci těšit na ochutnávku nudlí se švábí omáčkou, sarančat v sezamovém trojobalu, červů na česneku a dalších netradičních pokrmů.
Velké Karlovice, Ostrava - Dříve bylo spíše opomíjené, ale v posledních letech si získává velkou oblibu. Jehněčí maso. Jak ho co nejlépe připravit? Na to odpověděla soutěž v Resortu Valachy. Nejlepší recept do ní poslal Radim Vilkoš z Ostravy.
Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.
Washington – V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.
Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.
Chcete vědět, jak se stravovali naši prapředci, jak zpracovávali potraviny a z čeho a jak připravovali pokrmy? Na všechny tyto otázky odpovídá nová výstava Pravěká hostina, kterou připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku. Jádro výstavy tvoří předměty související s uchováním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Pozornost budí například velké nádoby, které sloužily jako zásobnice na obilí, nebo keltský rotační mlýnek na obilí.
Pardubice - Hlavním úkolem architektů bude si na neděli připravit originální, chuťově i vizuálně zajímavý soutěžní pokrm. Kdo zvítězí?
Holešov – Do zlatova osmahnout na tuku cibuli, ovonět kořením, dusit s kousky masa zalít dobrým vývarem. V zahradě zámku Holešov to už od brzkého sobotního rána vonělo gulášem.
Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.