Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

OBRAZEM: Staročeské pokrmy provoněly školní jídelnu ve Znojmě

Znojmo - Staročeskou kuchyni se rozhodly v předadventní době připravit kuchařky školní jídelny Gymnázia a Střední pedagogické školy ve Znojmě. Pro školáky i dospělé strávníky připravily v těchto dnech v jídelně na Alšově ulici staročeskou svíčkovou, skořicový řízek či třeba staročeský guláš.

V Itálii vzniká manifest dokonalé pizzy

Řím – Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro „neztratil".

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Šéf veterinární správy: Většina restaurací prodává zvěřinu načerno

Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.

Kuchařky z Otrokovické ZŠ Mánesova jsou 2. nejlepší v Česku

Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.

Typických jídel obce a města na Zlínsku příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Kdo si hraje, nezlobí, láká festival Děti v restauraci

Praha - Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na ty nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.

Vyzkoušejte osvědčenou značku Tupperware

Jičín – Vaříte rádi, ale nebaví vás, kolik nádobí při tom zašpiníte, naříkáte, že vaše hrnce nic nevydrží, a když už hotový pokrm strčíte do lednice, zkazí se?

Léto je za dveřmi, vytáhněte grily!

Letní teplé večery plné pohody, strávené ve společnosti rodiny nebo přátel, se blíží, a s nimi i dlouho očekávané pokrmy přímo z grilu. V posledních letech propukl v Čechách doslova grilovací boom a většina z nás některý z grilů, na kterých se dá vykouzlit spousta dobrot, vlastní. Proto se dnes zaměříme na jeho pravidelnou údržbu, aby z něj byly vždy vynikající a zdraví nezávadné pokrmy.

Maturanti předvedli zručnost při praktických zkouškách

Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.

Slavnosti jídla nabídly zdravé pokrmy i jízdu na ponících

Brno – Zvýšení spotřeby luštěnin může vyřešit jedny z největších problémů dnešní doby, jako je obezita a civilizační choroby. To je jedno z poselství, které chtěli lidem předat organizátoři Bystrckých jarních slavností jídla a zdraví. Ty začaly v neděli v osm hodin ráno před hotelem Santon v brněnské Bystrci.

Plzeňský kraj hledá nejchutnější pokrm

Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

Česko na talíři: Petříkovský šlichtanec

V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.

Co se u nás vařívalo: Kulajda

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Pokrmy z darů moře jsou u Čechů stále oblíbenější, vedou krevety

Praha - Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů. 

Co se u nás vařívalo: Vyběhlík

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Šéfkuchař z Galiku získal bronz v Dubaji

Velké Karlovice - Mimořádného ocenění za svůj kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild, která se konala 19. až 22. února v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.

Deník servíruje speciality: škeble po neapolsku

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ -  Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.

Ve Slávii vařili podle receptů čtenářů Deníku

Pelhřimov – Pohodová atmosféra panovala ve čtvrtek u stolu v pelhřimovském Hotelu Slávie, kde šestice porotců hodnotila finálovou pětici jídel podle receptů, které čtenáři zaslali do soutěže o nejlepší masový pokrm.