Znojmo - Staročeskou kuchyni se rozhodly v předadventní době připravit kuchařky školní jídelny Gymnázia a Střední pedagogické školy ve Znojmě. Pro školáky i dospělé strávníky připravily v těchto dnech v jídelně na Alšově ulici staročeskou svíčkovou, skořicový řízek či třeba staročeský guláš.
Řím – Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro „neztratil".
Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.
Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.
Praha – Zcela netradiční gurmánský festival odstartoval v pondělí ve dvaceti restauracích celé České republiky. Festival Děti v restauraci nabídne vždy tři varianty dětských pokrmů za jednotnou cenu 90 korun. Potrvá do 16. září.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Praha - Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na ty nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.
VELKÉ KARLOVICE – Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
Vysočina – To, že je léto v plném proudu, se dá vyčíst i z jídelních lístků restaurací. Ty svým hostům často nabízejí sezonní pokrmy a podávaná jídla přizpůsobují i počasí.
Ratiboř – Areálem hasičského domu v Ratiboři v sobotu zavoněl guláš. Konal se tady už jedenáctý ročník tradičního klání o krále v přípravě tohoto oblíbeného pokrmu.
Jičín – Vaříte rádi, ale nebaví vás, kolik nádobí při tom zašpiníte, naříkáte, že vaše hrnce nic nevydrží, a když už hotový pokrm strčíte do lednice, zkazí se?
Letní teplé večery plné pohody, strávené ve společnosti rodiny nebo přátel, se blíží, a s nimi i dlouho očekávané pokrmy přímo z grilu. V posledních letech propukl v Čechách doslova grilovací boom a většina z nás některý z grilů, na kterých se dá vykouzlit spousta dobrot, vlastní. Proto se dnes zaměříme na jeho pravidelnou údržbu, aby z něj byly vždy vynikající a zdraví nezávadné pokrmy.
Přerov – Přípravu chutných a dobře vypadajících pokrmů budou moci obdivovat návštěvníci jubilejního desátého ročníku mezinárodní soutěže Moravský kuchař. Ta se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky.
Přerov – Přípravu chutných a dobře vypadajících pokrmů budou moci obdivovat návštěvníci jubilejního desátého ročníku mezinárodní soutěže Moravský kuchař. Ta se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.
Velké Karlovice – Kuchařky a kuchaři opět mohou poměřit své síly a vyhrát atraktivní ceny. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích vyhlásil druhý ročník soutěže o nejlepší valašský recept.
Brno – Zvýšení spotřeby luštěnin může vyřešit jedny z největších problémů dnešní doby, jako je obezita a civilizační choroby. To je jedno z poselství, které chtěli lidem předat organizátoři Bystrckých jarních slavností jídla a zdraví. Ty začaly v neděli v osm hodin ráno před hotelem Santon v brněnské Bystrci.
Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.
Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.
Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.
Luhačovice – /FOTOGALERIE/ Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.
V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Berlín - Více než 20 let po pádu berlínské zdi začínají berlínští restauratéři zákazníkům znovu nabízet pokrmy starého východního Německa, jež v sobě mají příchuť nostalgie.
Praha - Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Velké Karlovice - Mimořádného ocenění za svůj kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild, která se konala 19. až 22. února v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.
Pelhřimov – Pohodová atmosféra panovala ve čtvrtek u stolu v pelhřimovském Hotelu Slávie, kde šestice porotců hodnotila finálovou pětici jídel podle receptů, které čtenáři zaslali do soutěže o nejlepší masový pokrm.