Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Praha - Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na ty nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.
VELKÉ KARLOVICE – Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
Vysočina – To, že je léto v plném proudu, se dá vyčíst i z jídelních lístků restaurací. Ty svým hostům často nabízejí sezonní pokrmy a podávaná jídla přizpůsobují i počasí.
Ratiboř – Areálem hasičského domu v Ratiboři v sobotu zavoněl guláš. Konal se tady už jedenáctý ročník tradičního klání o krále v přípravě tohoto oblíbeného pokrmu.
Jičín – Vaříte rádi, ale nebaví vás, kolik nádobí při tom zašpiníte, naříkáte, že vaše hrnce nic nevydrží, a když už hotový pokrm strčíte do lednice, zkazí se?
Letní teplé večery plné pohody, strávené ve společnosti rodiny nebo přátel, se blíží, a s nimi i dlouho očekávané pokrmy přímo z grilu. V posledních letech propukl v Čechách doslova grilovací boom a většina z nás některý z grilů, na kterých se dá vykouzlit spousta dobrot, vlastní. Proto se dnes zaměříme na jeho pravidelnou údržbu, aby z něj byly vždy vynikající a zdraví nezávadné pokrmy.
Přerov – Přípravu chutných a dobře vypadajících pokrmů budou moci obdivovat návštěvníci jubilejního desátého ročníku mezinárodní soutěže Moravský kuchař. Ta se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky.
Přerov – Přípravu chutných a dobře vypadajících pokrmů budou moci obdivovat návštěvníci jubilejního desátého ročníku mezinárodní soutěže Moravský kuchař. Ta se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. května v areálu přerovského gastrocentra v ulici Optiky.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.
Velké Karlovice – Kuchařky a kuchaři opět mohou poměřit své síly a vyhrát atraktivní ceny. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích vyhlásil druhý ročník soutěže o nejlepší valašský recept.
Brno – Zvýšení spotřeby luštěnin může vyřešit jedny z největších problémů dnešní doby, jako je obezita a civilizační choroby. To je jedno z poselství, které chtěli lidem předat organizátoři Bystrckých jarních slavností jídla a zdraví. Ty začaly v neděli v osm hodin ráno před hotelem Santon v brněnské Bystrci.
Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.
Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.
Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.
Luhačovice – /FOTOGALERIE/ Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.
V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Berlín - Více než 20 let po pádu berlínské zdi začínají berlínští restauratéři zákazníkům znovu nabízet pokrmy starého východního Německa, jež v sobě mají příchuť nostalgie.
Praha - Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Velké Karlovice - Mimořádného ocenění za svůj kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild, která se konala 19. až 22. února v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.
Pelhřimov – Pohodová atmosféra panovala ve čtvrtek u stolu v pelhřimovském Hotelu Slávie, kde šestice porotců hodnotila finálovou pětici jídel podle receptů, které čtenáři zaslali do soutěže o nejlepší masový pokrm.
Orlické hory - V zimní sezoně se do zorného pole dostávají stravovací zařízení v horských střediscích. Majonéza vystavená parnému slunci sice nehrozí, ale i tady se najde řada problémů.
Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.
Proboštov - Hodnotící komisaři Seniorklubu severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) se tentokrát vypravili do restaurace Sokolovna v Proboštově. Tato velká restaurace vaří denně mnoho velmi dobrých jídel a nepochybně již léta patří k vyhledávaným stravovacím provozovnám. Lze tak soudit především podle návštěvnosti v poledních hodinách prakticky každý den v týdnu.
Východní Čechy -Přinášíme vám nový seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.
Region /SERIÁL DENÍKU/ – Příprava kuřete na pomerančích je v gastronomických kruzích méně obvyklá, známější je spíše kachna na pomerančích. Tento masitý pokrm je typický pro období Vánoc, a další zimní období.
Břeclavsko – Čas Vánoc je tady a většina z nás přemýšlí, jak co nejlépe nejhezčí svátky v roce připravit. Čeká nás spousta výborného jídla, ale ruku na srdce, dokážete k jednotlivým pokrmům a příležitostem vybrat správné víno? Snad pomohou následující rady.
Náchodsko /ADVENTNÍ ABECEDA/ - Při zmínce o zlatém prasátku si v dnešní době snad každý vybaví malou holčičku v jedné známé reklamě a její: „Ne, ne nemusím, já už ho vidím …” Jedná se o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den bez pokrmů, tak večer uvidíte zlaté prasátko.
Břeclavsko – Čas Vánoc je tady a většina z nás přemýšlí, jak co nejlépe nejhezčí svátky v roce připravit. Čeká nás spousta výborného jídla, ale ruku na srdce, dokážete k jednotlivým pokrmům a příležitostem vybrat správné víno? Snad pomohou následující rady.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.
Klokočí /FOTOGALERIE/ – Jídlo a víno. To byla hlavní témata již třetího ročníku tradičního Klokoštu v Klokočí na Hranicku. Tato celovečerní akce si v obci buduje velkou tradici, což i tentokrát dokázal vysoký zájem mezi místními i přespolními obyvateli.