Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Kdo si hraje, nezlobí, láká festival Děti v restauraci

Praha - Od 3. do 16. září se ve vybraných restauracích po celé republice uskuteční festival Děti v restauraci. Jak již název napovídá, festivalová nabídka se bude orientovat hlavně na ty nejmenší a k ochutnání budou hned tři varianty dětských festivalových pokrmů. A protože festival bude nejen o dobrém jídle, ale i o zábavě, na malé jedlíky čeká v restauraci také spousta hraček, zajímavých her a třeba i nových kamarádů.

Vyzkoušejte osvědčenou značku Tupperware

Jičín – Vaříte rádi, ale nebaví vás, kolik nádobí při tom zašpiníte, naříkáte, že vaše hrnce nic nevydrží, a když už hotový pokrm strčíte do lednice, zkazí se?

Léto je za dveřmi, vytáhněte grily!

Letní teplé večery plné pohody, strávené ve společnosti rodiny nebo přátel, se blíží, a s nimi i dlouho očekávané pokrmy přímo z grilu. V posledních letech propukl v Čechách doslova grilovací boom a většina z nás některý z grilů, na kterých se dá vykouzlit spousta dobrot, vlastní. Proto se dnes zaměříme na jeho pravidelnou údržbu, aby z něj byly vždy vynikající a zdraví nezávadné pokrmy.

Maturanti předvedli zručnost při praktických zkouškách

Hronov /FOTOGALERIE/ - Uplynulý týden byl pro maturanty v hronovské hotelové škole ve znamení praktických zkoušek, při kterých měl každý student za úkol připravit nejen pokrm, který si vylosoval, ale i jeden dle vlastní fantazie.

Slavnosti jídla nabídly zdravé pokrmy i jízdu na ponících

Brno – Zvýšení spotřeby luštěnin může vyřešit jedny z největších problémů dnešní doby, jako je obezita a civilizační choroby. To je jedno z poselství, které chtěli lidem předat organizátoři Bystrckých jarních slavností jídla a zdraví. Ty začaly v neděli v osm hodin ráno před hotelem Santon v brněnské Bystrci.

Plzeňský kraj hledá nejchutnější pokrm

Plzeň - Již jen poslední týden zbývá do uzávěrky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Soutěž se vyhlašuje v devíti kategoriích a vítěze vybírá osmičlenná porota složená ze zástupců ministerstva zemědělství, státní zemědělské a potravinářské inspekce či agrární komory.

Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla

Malou revolucí v gastronomii nazývají Francouzi techniku přípravy jídla zvanou sous-vide. Za exotickým označením se skrývá „vaření“ potravin ve vakuovém sáčku ve vodní lázni. To vše při striktně stálé teplotě od 52 °C do 80 °C a více podle druhu pokrmu.

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

Česko na talíři: Petříkovský šlichtanec

V minulém dílu pořadu Česko na talíři vařila za vlídného dohledu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka moderátorka Gábina Partyšová. Pokrm, který její syn Kristián nazval Petříkovský šlichtanec, připravíte za pouhých 30 minut.

Co se u nás vařívalo: Kulajda

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Pokrmy z darů moře jsou u Čechů stále oblíbenější, vedou krevety

Praha - Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů. 

Co se u nás vařívalo: Vyběhlík

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Šéfkuchař z Galiku získal bronz v Dubaji

Velké Karlovice - Mimořádného ocenění za svůj kuchařský um dosáhl šéfkuchař hotelu Galik v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Miroslav Milučký. Na celosvětové kuchařské soutěži Emirates Culinari Guild, která se konala 19. až 22. února v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, získal v konkurenci sedmi stovek kuchařů bronzovou medaili.

Deník servíruje speciality: škeble po neapolsku

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ -  Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi nabízí v tomto díle recept na typické italské jídlo škeble po neapolsku. „Příprava tohoto pokrmu je nejtypičtějším pro Neapol a okolní kraj.

Ve Slávii vařili podle receptů čtenářů Deníku

Pelhřimov – Pohodová atmosféra panovala ve čtvrtek u stolu v pelhřimovském Hotelu Slávie, kde šestice porotců hodnotila finálovou pětici jídel podle receptů, které čtenáři zaslali do soutěže o nejlepší masový pokrm.

Kontroloři z hygieny zimním spánkem nespí

Orlické hory - V zimní sezoně se do zorného pole dostávají stravovací zařízení v horských střediscích. Majonéza vystavená parnému slunci sice nehrozí, ale i tady se najde řada problémů.

Václav Plecitý: Můj favorit bude vždy smažák

Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.

TESTUJEME: Jediným mínusem v hodnocení byl v sokolovně perkelt

Proboštov - Hodnotící komisaři Seniorklubu severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) se tentokrát vypravili do restaurace Sokolovna v Proboštově. Tato velká restaurace vaří denně mnoho velmi dobrých jídel a nepochybně již léta patří k vyhledávaným stravovacím provozovnám. Lze tak soudit především podle návštěvnosti v poledních hodinách prakticky každý den v týdnu.

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Jaké víno ke kaprovi? Třeba Chardonnay

Břeclavsko – Čas Vánoc je tady a většina z nás přemýšlí, jak co nejlépe nejhezčí svátky v roce připravit. Čeká nás spousta výborného jídla, ale ruku na srdce, dokážete k jednotlivým pokrmům a příležitostem vybrat správné víno? Snad pomohou následující rady.

Zlaté prasátko spatříte, když se postíte

Náchodsko /ADVENTNÍ ABECEDA/ - Při zmínce o zlatém prasátku si v dnešní době snad každý vybaví malou holčičku v jedné známé reklamě a její: „Ne, ne nemusím, já už ho vidím …” Jedná se o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den bez pokrmů, tak večer uvidíte zlaté prasátko.

Jaké víno ke kaprovi? Třeba Chardonnay

Břeclavsko – Čas Vánoc je tady a většina z nás přemýšlí, jak co nejlépe nejhezčí svátky v roce připravit. Čeká nás spousta výborného jídla, ale ruku na srdce, dokážete k jednotlivým pokrmům a příležitostem vybrat správné víno? Snad pomohou následující rady.

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Klokošt 2011 nabízel elitní vína i pokrmy

Klokočí /FOTOGALERIE/ – Jídlo a víno. To byla hlavní témata již třetího ročníku tradičního Klokoštu v Klokočí na Hranicku. Tato celovečerní akce si v obci buduje velkou tradici, což i tentokrát dokázal vysoký zájem mezi místními i přespolními obyvateli.