Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Zahradní slavnost: aby se hosté cítili jako doma

Těšíme se na léto – slunce, voda, přátelé, to všechno ke správné pohodě patří. Určitě nechceme být ve vlahém letním večeru na zahradě u grilu sami. A tak se rozhodneme uspořádat pravou zahradní slavnost. Stačí obvolat pár kamarádů, připravit saláty, naložit maso, rozpálit gril, a je to. Ale je to opravdu tak jednoduché? Přinášíme vám rady, jak připravit zahradní party tak, aby se vaši hosté cítili jako doma. Důležité jsou nejen pokrmy, ale i dokonalá příprava.

Halušky v Čechách zdomácněly

Slovenská kuchyně měla vliv na tu českou celých 75 let trvání společného státu. Jejím typickým pokrmem jsou halušky v nejrůznějších obměnách.

Dopis náměstkyni primátora Zuzaně Kailové

Ústí nad Labem - Dopis, který byl za Krajskou hygienickou stanici odeslán Miroslavou Slavíkovou, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých, náměstkyni primátora Zuzaně Kailové.

Soutěžíme o vstupenky na Vinařské Litoměřice

Litoměřice - Zdejší Dům kultury se stane ve dnech 17. a 18. dubna místem už tradiční Mezinárodní prodejní a soutěžní výstavy vín a odborných prezentací „Víno a zdraví a víno a pokrmy“.

Zdravé jídlo potřebuje kvalitní tuk

Co znamená vařit zdravě? Zbavit se všech jídel, které máte tak rádi? Ne! Odborníci upozorňují: odstranit z kuchyně veškeré maso a tuky není správné. Postačí, když změníte špatné návyky.

V Třebíči bude další atrakce pro turisty. Židovský dům

Třebíč - V Židovské čtvrti vypukne za pár měsíců rozsáhlá rekonstrukce unikátní památky. Město opraví zchátralý historický dům, který sousedí se synagogou. V přízemí bude ukázka vetešnictví a kuchyně pro příležitostné vaření židovských pokrmů, v patře vznikne expozice židovského bydlení. V celém interiéru se počítá s replikami vypínačů, zásuvek a vodovodních kohoutků z doby první republiky. Většinu nákladů zaplatí Evropa.

Masopustní průvod s sebou nesl nejen chutné pokrmy

Jablonecko - Již 8. ročník tradičního masopustního průvodu se vydal v úterý od tanvaldské radnice až do Desné. Akci tradičně pořádal Spolek občanské sounáležitosti Zvony Tanvaldsko a Infocentrum Tanvald.

Prostředí nezaujme, nabídka pokrmů ano

Dolní Domaslavice - Nedávno jsme v rámci zkoumání kvality poskytovaných služeb ve stravovacích zařízeních navštívili restauraci v penzionu Pohoda v Dolních Domaslavicích.

Prodejce halušek prý strkal do jídla prst

Plzeň - „Chtěl jsem si pochutnat na haluškách, které se prodávají na náměstí Republiky. Když jsem ale viděl, jak do nich prodavač strká prst, aby zjistil, jestli jsou teplé, přešla mě chuť.“ Tak popisuje svůj zážitek ze začátku týdne Plzeňan Luboš K. Prodavač ale jeho tvrzení odmítá. Tvrdí, že ruku k pokrmu pouze přiblížil.

Studenti představili vánoční pokrmy i slavnostní tabule

Jeseník - Neseme vám Vánoce. Takto drobně upraveným názvem známé koledy pojmenovali studenti Potravinářského učiliště v Jeseníku svou vánočně laděnou prezentaci. V úterý v prostorách historické Kaple ukázali, jak by měl vypadat vánoční stůl a co za pokrmy na něj patří.

Vaříte? Nahraďte suroviny za zdravější

Kvánočním svátkům patří štědrá tabule stradičními pokrmy. Jak to udělat, aby štědrovečerní večeře neležela vbřiše jako těžký kámen, aby člověk nenakynul zhory snědeného cukroví? Odborníci radí vytvořit si vánoční menu, které je chutné a přitom zdravé.

Štědrovečerní stůl současnosti...

Moderní vánoční stůl. Co je právě letos trendy? Taková slavnostní tabule je plná barev, květin, rozličných pokrmů, těch více i méně tradičních. Nechybí na něm ale ani připomínka vánočních tradic našich předků, hořící svíčky, ořechy, ovoce… Zkrátka tradice se snoubí s modernou. Jdou spolu ruku v ruce. Důležité je nepřehnat připomínky tradičních Vánoc a co nejvíce zjednodušit barevnost stolu.

České tradice a zvyky u vánočního stolu

Kdy jindy bychom se měli vracet k tradicím než o Vánocích. Pojďme tedy nahlédnout do historie pokrmů, které se v minulosti podávaly během štědrovečerní večeře. Ač to mnohdy bývala tabule skromná, nesla v sobě klid, poselství lásky a přání všeho dobrého. Přesně tak, jak to má být o Vánocích, a nakonec nejenom o nich.

Hlucké tetičky uvařily k omáčce šest slepic

Hluk - Slepičí polévka, papriková omáčka se slepičím masem a buchtou, pohanková sekaná, patenty a maková buchta. To je menu, které uplynulou sobotu podávaly tetičky na památkových domcích v Hluku. Starodávné pokrmy přišla ochutnat stovka návštěvníků.

Soutěžní pokrmy ochutnával ve Všeradicích Jan Rosák

Všeradice/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy zrůzných druhůryb.

Zákazníci si u hygieniků stěžují stále častěji

Prostějov - Letní kontroly hygieniků odhalily nedostatky převážně v hygieně provozů a nedodržování doby spotřeby. Naopak vzorky teplých i studených pokrmů, zmrzliny a cukrářských výrobků vyhovovaly mikrobiologickým limitům.

Zákazníci si u hygieniků stěžují stále častěji

Prostějov - Letní kontroly hygieniků odhalily nedostatky převážně v hygieně provozů a nedodržování doby spotřeby. Naopak vzorky teplých i studených pokrmů, zmrzliny a cukrářských výrobků vyhovovaly mikrobiologickým limitům.

Představili novou kuchyni

Desná - Žáci Základní a Mateřské školy v Desné se dočkali zdravějších pokrmů. Rekonstrukci technologií kuchyně pomohl provézt i Liberecký kraj, když městu poskytl dotaci ve výši tří milionů korun. Další téměř dva miliony korun putovaly na rekonstrukci z rozpočtu města.

Hygienici kontrolovali bagety a housky

Moravskoslezský kraj - Lidé, kteří si kupují bagety, obložené croissanty či obložené housky a podobné studené pokrmy v bistrech na čerpacích stanicích, by si měli bedlivě všímat data doby použitelnosti i toho, jestli tyto výrobky nejsou nevhodně skladovány.

Hygienici kontrolovali bagety a housky

Ostrava - Lidé, kteří si kupují bagety, obložené croissanty či obložené housky a podobné studené pokrmy v bistrech na čerpacích stanicích, by si měli bedlivě všímat data doby použitelnosti i toho, jestli tyto výrobky nejsou nevhodně skladovány.

Hygienici kontrolovali občerstvení u benzinek

Moravskoslezský kraj - Bagety, croissanty, plněné housky a další studené občerstvení prodávané u benzinek v Moravskoslezském kraji jsou většinou v pořádku. Lidé by si však měli dávat pozor na to, jak jsou skladované a zda neprošla doba jejich použitelnosti.

Hygienici kontrolovali občerstvení u benzinek

Ostrava - Bagety, croissanty, plněné housky a další studené občerstvení prodávané u benzinek v Moravskoslezském kraji jsou většinou v pořádku. Lidé by si však měli dávat pozor na to, jak jsou skladované a zda neprošla doba jejich použitelnosti.

Stolování pod modrou oblohou aneb grilujeme na zahradě

Blíží se léto a řada z nás se nepochybně těší, až bude moci poprvé vyrazit k vodě. Pak jsou ale tací, kteří se už nemohou dočkat, až roztopí pod kotlem – tedy vlastně pod grilem. Tak aby se vám v letní kuchyni dařilo, nabízíme vám pár rad a receptů.

Na univerzitě lidé ochutnali exotické pokrmy

Zlín - Seznámit se s jídlem a kulturou různých národů přišlo včera na zlínskou Univerzitu Tomáše Bati několik stovek lidí, hlavně studentů. Zlínská pobočka mezinárodní studentské organizace AIESEC tu totiž při dětském filmovém festivalu pořádala akci Global Village.

Divá Bára umí zvěřinu, v přílohách má guláš

Brno - Divá Bára se ve stejnojmenné povídce Boženy Němcové zamilovala do myslivce a vzala si ho za muže. I když o tom známá česká spisovatelka nepíše, Bára, jako správná manželka hajného, určitě musela umět připravovat jídla ze zvěřiny. Na to sází i v brněnské restauraci Divá Bára ve Štefánikově ulici. Zvěřinové pokrmy tam nabízejí i mimo loveckou sezónu.

Klub zdraví vyráží do boje

Pelhřimov - Ochutnat zdravou výživu mohou všichni zájemci o zdravý styl života ve středu mezi šestou a osmou hodinou v podvečer. Klub zdraví společně s prodejnou Biovital v pelhřimovské Poděbradově ulici si pro návštěvníky připravil ochutnávku vybraných pokrmů a produkty zdravé výživy.

Snoubení vín s velikonočními pokrmy

Jablonec nad Nisou - Velikonoce následují šest týdnů po Masopustu. Masopust provázejí neodmyslitelně zabíjačky. Je zajímavé, že doba pro naložení masa na uzení je stejná, a proto se udívalo právě o Velikonocích, nebo těsně před nimi.