
Slow Food upozorňuje na tradiční pokrmy
Pardubický kraj - Kraj prezentují třeba výrobci pralinek, medoviny, uzenin nebo perníku.
Pardubický kraj - Kraj prezentují třeba výrobci pralinek, medoviny, uzenin nebo perníku.
Pardubice - Pardubický kraj prezentují třeba výrobci pralinek, medoviny, uzenin nebo perníku.
Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.
Těšíme se na léto – slunce, voda, přátelé, to všechno ke správné pohodě patří. Určitě nechceme být ve vlahém letním večeru na zahradě u grilu sami. A tak se rozhodneme uspořádat pravou zahradní slavnost. Stačí obvolat pár kamarádů, připravit saláty, naložit maso, rozpálit gril, a je to. Ale je to opravdu tak jednoduché? Přinášíme vám rady, jak připravit zahradní party tak, aby se vaši hosté cítili jako doma. Důležité jsou nejen pokrmy, ale i dokonalá příprava.
RECEPTY PRO MAMINKY - Recepty na zajímavé pokrmy z banánů pro vaše batolátka.
Slovenská kuchyně měla vliv na tu českou celých 75 let trvání společného státu. Jejím typickým pokrmem jsou halušky v nejrůznějších obměnách.
Mezi tradiční tuzemská jídla patří i pokrmy německé a židovské. Obě národnosti totiž v minulosti měly v českých zemích početné zastoupení.
Velhartice - O tomto víkendu jste všichni zváni na hrad Velhartice. V sobotu a v neděli 23. a 24. května se tam totiž koná I. ročník Velhartické bašty.
Ústí nad Labem - Dopis, který byl za Krajskou hygienickou stanici odeslán Miroslavou Slavíkovou, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých, náměstkyni primátora Zuzaně Kailové.
Hradec Králové - Připomenutí si ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista přivedlo do kostela svatého Mikuláše v Jiráskových sadech 800 věřících. Ti si nechali posvětit zapovězené pokrmy, mezi nimiž jsou vejce, maso, sýr nebo víno.
Napajedla /FOTOGALERIE/ - Alleluja znělo o velikonoční neděli ráno kostelem svatého Bartoloměje v Napajedlích.
Litoměřice - Zdejší Dům kultury se stane ve dnech 17. a 18. dubna místem už tradiční Mezinárodní prodejní a soutěžní výstavy vín a odborných prezentací „Víno a zdraví a víno a pokrmy“.
Táborsko - Rybáři končí s velikonočními výlovy. I když dříve kapr nesměl mezi pokrmy o Velikonocích chybět, dnes si lidé na jeho konzumaci odvykli.
Horky nad Jizerou/ Poznat víno podle chuti nebo doporučit tento nápoj k různým pokrmům? To vše a mnohem více nyní bravurně zvládají žáci z Horek.
Co znamená vařit zdravě? Zbavit se všech jídel, které máte tak rádi? Ne! Odborníci upozorňují: odstranit z kuchyně veškeré maso a tuky není správné. Postačí, když změníte špatné návyky.
Třebíč - V Židovské čtvrti vypukne za pár měsíců rozsáhlá rekonstrukce unikátní památky. Město opraví zchátralý historický dům, který sousedí se synagogou. V přízemí bude ukázka vetešnictví a kuchyně pro příležitostné vaření židovských pokrmů, v patře vznikne expozice židovského bydlení. V celém interiéru se počítá s replikami vypínačů, zásuvek a vodovodních kohoutků z doby první republiky. Většinu nákladů zaplatí Evropa.
Jablonecko - Již 8. ročník tradičního masopustního průvodu se vydal v úterý od tanvaldské radnice až do Desné. Akci tradičně pořádal Spolek občanské sounáležitosti Zvony Tanvaldsko a Infocentrum Tanvald.
Ostrava - Yettiho stopy, Staročeské překvapení Marie Terezie nebo Babiččina kuřecí pohoda – i na takové pokrmy lákali porotu účastníci soutěže O čokoládovou vařečku.
Dolní Domaslavice - Nedávno jsme v rámci zkoumání kvality poskytovaných služeb ve stravovacích zařízeních navštívili restauraci v penzionu Pohoda v Dolních Domaslavicích.
Písková Lhota - Bioložka a publicistka Marcela Stránská připravila pro čtenáře Nymburského deníku sérii dalších receptů na nízkoenergetická jídla vždy pro 4 osoby.
Plzeň - „Chtěl jsem si pochutnat na haluškách, které se prodávají na náměstí Republiky. Když jsem ale viděl, jak do nich prodavač strká prst, aby zjistil, jestli jsou teplé, přešla mě chuť.“ Tak popisuje svůj zážitek ze začátku týdne Plzeňan Luboš K. Prodavač ale jeho tvrzení odmítá. Tvrdí, že ruku k pokrmu pouze přiblížil.
Jeseník - Neseme vám Vánoce. Takto drobně upraveným názvem známé koledy pojmenovali studenti Potravinářského učiliště v Jeseníku svou vánočně laděnou prezentaci. V úterý v prostorách historické Kaple ukázali, jak by měl vypadat vánoční stůl a co za pokrmy na něj patří.
Kvánočním svátkům patří štědrá tabule stradičními pokrmy. Jak to udělat, aby štědrovečerní večeře neležela vbřiše jako těžký kámen, aby člověk nenakynul zhory snědeného cukroví? Odborníci radí vytvořit si vánoční menu, které je chutné a přitom zdravé.
Moderní vánoční stůl. Co je právě letos trendy? Taková slavnostní tabule je plná barev, květin, rozličných pokrmů, těch více i méně tradičních. Nechybí na něm ale ani připomínka vánočních tradic našich předků, hořící svíčky, ořechy, ovoce… Zkrátka tradice se snoubí s modernou. Jdou spolu ruku v ruce. Důležité je nepřehnat připomínky tradičních Vánoc a co nejvíce zjednodušit barevnost stolu.
Kdy jindy bychom se měli vracet k tradicím než o Vánocích. Pojďme tedy nahlédnout do historie pokrmů, které se v minulosti podávaly během štědrovečerní večeře. Ač to mnohdy bývala tabule skromná, nesla v sobě klid, poselství lásky a přání všeho dobrého. Přesně tak, jak to má být o Vánocích, a nakonec nejenom o nich.
Litomyšl - Muzejníci lidem nabídnou na ojedinělé akci pokrmy, které si lidé běžně vařili během války.
Hluk - Slepičí polévka, papriková omáčka se slepičím masem a buchtou, pohanková sekaná, patenty a maková buchta. To je menu, které uplynulou sobotu podávaly tetičky na památkových domcích v Hluku. Starodávné pokrmy přišla ochutnat stovka návštěvníků.
Všeradice/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy zrůzných druhůryb.
Prostějov - Letní kontroly hygieniků odhalily nedostatky převážně v hygieně provozů a nedodržování doby spotřeby. Naopak vzorky teplých i studených pokrmů, zmrzliny a cukrářských výrobků vyhovovaly mikrobiologickým limitům.
Prostějov - Letní kontroly hygieniků odhalily nedostatky převážně v hygieně provozů a nedodržování doby spotřeby. Naopak vzorky teplých i studených pokrmů, zmrzliny a cukrářských výrobků vyhovovaly mikrobiologickým limitům.
Příbramsko/ V pátek 17. a v sobotu 18. října se koná první kolo senátních voleb. Za Příbramsko se o křeslo senátora uchází devět kandidátů. Všichni od nás dostali stejné otázky, na které museli bezprostředně osobně či po telefonu reagovat.
Zbytky - Sobota 13. září: Hospoda Na Vrších, Zbytky: od 11.00 Zvěřinové hody.
Desná - Žáci Základní a Mateřské školy v Desné se dočkali zdravějších pokrmů. Rekonstrukci technologií kuchyně pomohl provézt i Liberecký kraj, když městu poskytl dotaci ve výši tří milionů korun. Další téměř dva miliony korun putovaly na rekonstrukci z rozpočtu města.
České Budějovice - Upřednostňujete krátkou dobu přípravy jídla, díky níž si pokrm zachovává minerály a vitamíny?
Moravskoslezský kraj - Lidé, kteří si kupují bagety, obložené croissanty či obložené housky a podobné studené pokrmy v bistrech na čerpacích stanicích, by si měli bedlivě všímat data doby použitelnosti i toho, jestli tyto výrobky nejsou nevhodně skladovány.
Ostrava - Lidé, kteří si kupují bagety, obložené croissanty či obložené housky a podobné studené pokrmy v bistrech na čerpacích stanicích, by si měli bedlivě všímat data doby použitelnosti i toho, jestli tyto výrobky nejsou nevhodně skladovány.
Moravskoslezský kraj - Bagety, croissanty, plněné housky a další studené občerstvení prodávané u benzinek v Moravskoslezském kraji jsou většinou v pořádku. Lidé by si však měli dávat pozor na to, jak jsou skladované a zda neprošla doba jejich použitelnosti.
Ostrava - Bagety, croissanty, plněné housky a další studené občerstvení prodávané u benzinek v Moravskoslezském kraji jsou většinou v pořádku. Lidé by si však měli dávat pozor na to, jak jsou skladované a zda neprošla doba jejich použitelnosti.
Blíží se léto a řada z nás se nepochybně těší, až bude moci poprvé vyrazit k vodě. Pak jsou ale tací, kteří se už nemohou dočkat, až roztopí pod kotlem – tedy vlastně pod grilem. Tak aby se vám v letní kuchyni dařilo, nabízíme vám pár rad a receptů.
Zlín - Seznámit se s jídlem a kulturou různých národů přišlo včera na zlínskou Univerzitu Tomáše Bati několik stovek lidí, hlavně studentů. Zlínská pobočka mezinárodní studentské organizace AIESEC tu totiž při dětském filmovém festivalu pořádala akci Global Village.
Ústí nad Labem - Výstavu klauzurních (závěrečných ročníkových) prací studentů ateliéru Vizuální design Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně (AVD FUD UJEP) – jídlo, které se nedá jíst a pití, které nelze pozřít – lze vidět ve Velké Hradební 15 do pátku 30. května.
Brno - Podnik v brněnském Králově Poli nenadchne milovníky dobrého jídla obsluhou ani kvalitou pokrmů. Jedničku dostal jen za zákusky.
Brno - Divá Bára se ve stejnojmenné povídce Boženy Němcové zamilovala do myslivce a vzala si ho za muže. I když o tom známá česká spisovatelka nepíše, Bára, jako správná manželka hajného, určitě musela umět připravovat jídla ze zvěřiny. Na to sází i v brněnské restauraci Divá Bára ve Štefánikově ulici. Zvěřinové pokrmy tam nabízejí i mimo loveckou sezónu.
Liberec - Z velké kulinářské show, která se včera uskutečnila před libereckou radnicí, vzešli vítězové několikaměsíční soutěže Vaří celý Liberec.
Pelhřimov - Ochutnat zdravou výživu mohou všichni zájemci o zdravý styl života ve středu mezi šestou a osmou hodinou v podvečer. Klub zdraví společně s prodejnou Biovital v pelhřimovské Poděbradově ulici si pro návštěvníky připravil ochutnávku vybraných pokrmů a produkty zdravé výživy.
Holice - Hygiena: „Provozovatel už nemusí vydat pokrm do čtyř hodin od uvaření, nyní je třeba udržet jen teplotu 60 stupňů Celsia“
Jablonec nad Nisou - Velikonoce následují šest týdnů po Masopustu. Masopust provázejí neodmyslitelně zabíjačky. Je zajímavé, že doba pro naložení masa na uzení je stejná, a proto se udívalo právě o Velikonocích, nebo těsně před nimi.
Ostrava - Mezinárodní gastronomickou soutěž Ahol Cup ve středu 20. února hostil ostravský hotel Atom.
Modrá - Královský bažant, flambované banány nebo slovácká zelica, to byly názvy některých pokrmů, které kuchtily děti v sobotu 16. února v Archeoskanzenu Modrá.
Brno – V restauraci Chicago v brněnském Novém Lískovci by si měl kuchař zopakovat základní znalosti při přípravě rybích pokrmů.